Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 01-28-07, 01:41 PM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
Fine Art Flower Photography: Creative Techniques And The Art Of Observation

Fine Art Flower Photography: Creative Techniques And The Art Of Observation
By Tony Sweet

Amazon -> http://www.amazon.com/Fine-Art-Flowe...e=UTF8&s=books
Quintessential Images (部份書內照片) -> http://www.tonysweet.com/Portfolios/...FAFP/FAFP.html

書中每一張照片都有使用器材和拍攝方法的解說. 喜歡 fine art 類 style 的不要錯過.

Mr. Sweet 十分喜歡用 slide sandwich 和 multiple exposures 的方法. Warming filter 的使用度也十分高. 色彩和背景的選擇也解說得很清楚.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-07, 06:09 PM   #2
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
多謝分享....消化下先

舊 01-28-07, 07:55 PM   #3
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

下次帶本書出來~ 他的技巧並不複雜, 並不難學, 反而他的選材觸覺令我很佩服.
舊 01-28-07, 08:05 PM   #4
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: KKH 查看文章
下次帶本書出來~ 他的技巧並不複雜, 並不難學, 反而他的選材觸覺令我很佩服.
K大你係咪借本書比我番屋企睇先?

舊 01-28-07, 08:08 PM   #5
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
我又要看...
今日去影花花,返來看到他

舊 01-28-07, 10:34 PM   #6
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

搵日開個讀書會~

加賀爺, 咁你係咪想借嘖?~
舊 01-28-07, 11:04 PM   #7
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
搵日開個讀書會~

加賀爺, 咁你係咪想借嘖?~
當然啦.....我喜好採花嘛

舊 01-29-07, 08:36 AM   #8
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
本書好正 bor........多謝 KK 介紹

舊 02-06-07, 09:39 AM   #9
OldCake
Moderator

KK..........你有無作者另一本.........

Fine Art Nature Photography: Advanced Techniques and the Creative Process

http://www.amazon.com/exec/obidos/tg...X0DER&v=glance

舊 02-06-07, 01:15 PM   #10
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

沒有啊... 看 review, 這一本的解說不及花花那本詳細, 理念上一樣清晰, 步驟卻就跳過了.

不過遲下子應該都會入...

這一本書官網也有例圖 -> http://www.tonysweet.com/Portfolios/...uintImges.html
舊 02-06-07, 07:07 PM   #11
OldCake
Moderator

引用:
沒有啊... 看 review, 這一本的解說不及花花那本詳細, 理念上一樣清晰, 步驟卻就跳過了.

這一本書官網也有例圖 -> http://www.tonysweet.com/Portfolios/...uintImges.html
o甘..............我買這本.........遲下交換看丫..............

本花花的..........星期五可否帶來給我看看.........

舊 02-06-07, 07:41 PM   #12
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:

呢兩本我去又一城PageOne問過......冇入貨

舊 02-06-07, 10:34 PM   #13
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: OldCake 查看文章
o甘..............我買這本.........遲下交換看丫..............

本花花的..........星期五可否帶來給我看看.........
星期五 no problem!

實情我都仲有書/dvd等想訂, 不過我o的書要等幾個星期, 睇下時間如果 OK 喜歡的話可以一齊.
舊 02-06-07, 11:00 PM   #14
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:

實情我都仲有書/dvd等想訂, 不過我o的書要等幾個星期, 睇下時間如果 OK 喜歡的話可以一齊.
K大....拜托你啦

舊 02-07-07, 12:18 AM   #15
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

冇問題~ 不過你要罰金~
舊 02-07-07, 12:23 AM   #16
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
冇問題~ 不過你要罰金~
罰金?

舊 02-07-07, 12:26 AM   #17
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

我起碼要講一年~
舊 02-07-07, 08:31 AM   #18
OldCake
Moderator

引用:

星期五再夾一夾丫.......

論壇跳轉

現在的時間是 07:29 AM

手機版 | APP版