Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-17-05, 01:29 PM   #1
LeeKH
Game Master

註冊日期: Nov 2004
有冇人特別鐘意玩SRPG?

呢隻game得唔得?

我個人比較喜歡傳統RPG, SRPG玩過幾次, 從未爆過, 發覺幾難玩, 有些設計令同伴死左之後不能再復活(eg: GBA的fire emblem), 好煩.

Game太多, 打機的時間太少.
LeeKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-05, 01:36 PM   #2
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
SRPG方面我比例喜歡
不過最好是可以無限training
不過fe最難是auto save....
不像機戰玩save and load

舊 07-17-05, 01:44 PM   #3
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我就唔多鍾意無限training,
遊戲難度會完全被破壞

>我個人比較喜歡傳統RPG, SRPG玩過幾次, 從未爆過, 發覺幾難玩
我就覺得傳統RPG比SRPG難玩

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-05, 02:57 PM   #4
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
SFC 皇家騎士團2 <---- 最深刻ge srpg

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-05, 03:18 PM   #5
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
引用:
作者: 真!DC
我就唔多鍾意無限training,
遊戲難度會完全被破壞
有得training就唔會卡死要重玩

舊 07-17-05, 03:32 PM   #6
cinimod

註冊日期: Dec 2001
最唔鐘意FE 升級要random升人物能力,就算成長率高都未必一定次次升得多

好似FFT咁咪幾好o羅
cinimod 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-05, 04:40 PM   #7
黃昏之魔彈
Ultimate Gamer
閃光的王牌駕駛員

註冊日期: May 2002
XBox Live Gamertagjohnnywmh
SRPG一定要有得training ar
唔係好易於卡死要重玩
但最毒都係FFT...個城有入無出...仲要主角單挑大佬

永遠都不可能真正的再次擁有過去
黃昏之魔彈 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-05, 05:18 PM   #8
Kyle
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2005
i like ss-shining force><
Kyle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-05, 05:21 PM   #9
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
FFT 才是班道>o<"
最深印象除左FFT就係PS隻封神演義

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-05, 05:28 PM   #10
Orphen
Game Master
はわわっ(ノ><)ノ

講起SRPG就諗番起SS隻Shining Force...

舊 07-17-05, 05:28 PM   #11
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: 怪人
有得training就唔會卡死要重玩
人有時係意志薄弱, 至少我係
遇上難玩少少ge關就會諗:不如train下先
但其實可能果關就算唔training, 只要花少少心思就過倒
無限training會減少遊戲ge樂趣

引用:
作者: 信長
SFC 皇家騎士團2 <---- 最深刻ge srpg
me2~

舊 07-18-05, 12:27 AM   #12
toro
Game Master
井上Toro

註冊日期: Jan 2002
wink

FFT
我爆左三次機
但仍然想再玩既超正SRPG!!!

長い悲しみの闇夜に汚されぬように
星よ まだ照らして

GARNET CROW - 百年の孤独
(from 7th Album - "STAY ~夜明けのSoul~")
toro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-05, 05:27 PM   #13
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
打完一場又一場個d

叫slg算啦
shinning個d有rpg成份既先係srpg

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-05, 05:38 PM   #14
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

註冊日期: Jan 2002
summonnight 2,3
shinning forceIII

msz006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-05, 05:41 PM   #15
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: cinimod
最唔鐘意FE 升級要random升人物能力,就算成長率高都未必一定次次升得多

好似FFT咁咪幾好o羅
你講FFT
不如講皇家騎士團

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-05, 07:18 PM   #16
cinimod

引用:
作者: 鈴蘭
你講FFT
不如講皇家騎士團
我未玩Tactics Ogre,希望呢半年內可以開尼玩下

講番FE既升級random升能力既問題,而家攪到我要重新諗諗應唔應該等11月GC既英文版
舊 07-18-05, 07:31 PM   #17
shukei
Game Master
大將軍王

註冊日期: Aug 2002
到底FFT几時有下集AR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

可以食美餚,睇馬經。無班房之睡意,無校長之叫聲。
故宮夜香凝,紅樓屎結晶,夫子云:「何穢之有?」
shukei 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-05, 07:37 PM   #18
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: cinimod
我未玩Tactics Ogre,希望呢半年內可以開尼玩下

講番FE既升級random升能力既問題,而家攪到我要重新諗諗應唔應該等11月GC既英文版
呢種升級方式先至係FE好玩既地方
而且角色既強弱亦係由此而分

你話成長率好既人都未必勁
但我打咁多集FE,公認勁(成長率嚇死人)既人我練完都好勁,頂多係無咁好彩次次都全能力爆晒

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-05, 07:58 PM   #19
cinimod

打唔打得中/迴避要random就隻隻rpg/srpg都係咁,而且都幾realistic,但我就真係唔係好慣升級升既能力都要random,我都想知下仲有咩野系列係用呢種升級模式
舊 07-18-05, 07:59 PM   #20
cinimod

引用:
作者: shukei
到底FFT几時有下集AR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
玩住FFTA先o羅
舊 07-19-05, 05:11 PM   #21
真!DC
Banned User
奉行我道

果時玩fft
有關一開始未到我d人陏 個主角就比人ko左

我都唔鐘意升lv能力randam升
而家玩bs, d角色成日升lv唔升能力...

舊 07-19-05, 09:27 PM   #22
FREDDY@o@

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
以前玩SFC唔識玩皇家... SS shinning force 以前錯過左冇玩,好正的嗎??
SS BLACK/MATRIX 比較深刻~~人設靚,系統都幾好玩(當時來說幾新鮮)

舊 07-19-05, 11:06 PM   #23
gtaste
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: FREDDY@o@
以前玩SFC唔識玩皇家... SS shinning force 以前錯過左冇玩,好正的嗎??
SS BLACK/MATRIX 比較深刻~~人設靚,系統都幾好玩(當時來說幾新鮮)
我真係覺得SS shinning force III 好正
華麗的絕招同魔法(當時來講),三章串連的故事

gtaste 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-05, 02:51 AM   #24
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
上面o個隻都唔係srpg黎
以鍊金黎講iris series 都係頹貨

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-05, 07:39 AM   #25
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
神奇傳說(finxxxx saga) 算唔算??
本人就麻麻玩SRPG.....反而RPG點難都唔怕....
咁耐最低能玩過既超難RPG只有中文 game"中華英雄".........我第一次打RPG game打第一場雜卒 game over.....|||||||

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 01:25 PM

手機版 | APP版