Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-03-21, 10:04 AM   #101
Eking
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
...邊套電影唔係....? XDDDD

舊 12-03-21, 05:36 PM   #102
シスグノ
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2011
Wii U IDJulian_Lau
引用:
作者: Eking 查看文章
...邊套電影唔係....? XDDDD

笑咗
シスグノ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-21, 07:57 AM   #103
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
背影

由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-21, 08:16 AM   #104
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
有人嚮 OST 發現咗啲嘢⋯

Track 19,有另外兩個蜘蛛俠嘅 theme!

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-21, 05:13 PM   #105
肉羊哩咖
griffin611

John Campea 做咗個片長分析,睇嚟個 mid credit 都好長吓
全長 2:28:01
齋片 2:14:35
後面啲黑底 credit crawl 0:9:12
中間 0:4:14

舊 12-13-21, 05:44 PM   #106
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
開始好似EndGame咁宣傳叫大家唔好劇透⋯⋯咁其實係咪變相默認/宣傳緊某啲嘢

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-21, 07:20 PM   #107
肉羊哩咖
griffin611

無耐前套 Venom 2 美國上咗先,啲口痕友係咁爆晒啲料;呢均調返轉,唔少地方上先過美國,啲有心人當會奸笑,今次仲唔「禮尚往來」~~~

撲到第一日頭場飛,當然會儘量克制。

舊 12-14-21, 04:35 PM   #108
肉羊哩咖
griffin611

世界首映咗, 影評解禁。 RT 暫時有廿陸個評論,100%!(睇落去~)

總結:
  • 壯觀程度同 Endgame 可比
  • 劇情份量重
  • 對白多過動作(?!)
  • 有 Dr Strange 啲場口視覺效果一流
  • 開場廿分鐘就有披露(!!!)如果有睇前排正式發怖嗰頭一兩分鐘片段,唔出奇。
  • 比前兩套更似蜘蛛俠電影(係咪因為人多咗?)
  • 有感動到喊嘅位

舊 12-15-21, 11:53 AM   #109
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
今天請假看早場避免劇透

2小時多一剎那過去了,很滿足,真是非常滿足!!

我敢說是Mcu版蜘蛛仔中最好看的一集!!

導演絕對是明白觀眾想看什麼的!

提示,片尾兩個彩蛋,但其實一開始不久已有一個彩蛋了,記得準時入場看。

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-21, 12:12 PM   #110
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
世界首映咗, 影評解禁。 RT 暫時有廿陸個評論,100%!(睇落去~)

總結:
  • 壯觀程度同 Endgame 可比
  • 劇情份量重
  • 對白多過動作(?!)
  • 有 Dr Strange 啲場口視覺效果一流
  • 開場廿分鐘就有披露(!!!)如果有睇前排正式發怖嗰頭一兩分鐘片段,唔出奇。
  • 比前兩套更似蜘蛛俠電影(係咪因為人多咗?)
  • 有感動到喊嘅位
已睇早場,除「壯觀程度同 Endgame 可比」外,其他都預期之外
微劇透:@_@:
我以為有一代MJ架嘛,結果真係冇
最後完場著返經典戰衣有點意外(非Tony送個件)⋯⋯暗示下集真係由零開始,冇得再多揾Stark Industry 開外掛

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……

此篇文章於 12-15-21 12:16 PM 被 呂鳳仙 編輯。
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-21, 12:23 PM   #111
jason 仔
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
最後大戰前覺得呢套會成為經典
最後大戰後覺得一手好材料卻煮唔出好餸
個人認為打鬥先係蜘蛛俠重點,但係就做到好似end game果一套咁

絕對值得入場睇,但個人俾唔到太好評價

彩蛋得頭1個,最後果個係某角色尼緊果集既預告,唔算彩蛋啦
jason 仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-21, 03:36 PM   #112
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
兩個字:精彩!

舊系列的粉絲服務固然有做足,更重要的是Peter總算由小伙子長大成獨當一面的英雄了
雖然是受到相當刺激的衝擊療法(笑)

提一下個人最驚喜的彩蛋
恭喜某盲律師正式合流MCU!可喜可賀!!希望下一次看到你的時候是以夜魔俠的身份出場!
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-21, 04:31 PM   #113
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
超正!睇到好滾動!好多位全場一齊尖叫、拍掌!完場後也全場鼓掌!

基本上之前流傳嘅嘢都中得8899!

彩蛋例牌2個,不過第2個也唔算係彩蛋,只係下一套MCU電影的預告片。

劇透
原來搞到咁大鑊係因為某人衰多口
希望唔會因為咁樣,以後復仇者唔會再有失敗男出現
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-21, 09:39 PM   #114
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
非常好睇

三代同堂呢個基本上係一個公開嘅秘密,但無阻大家嘅興奮程度。

ASM Andrew Garfield可能係三個蜘蛛俠最慘嘅一個,未能救女朋友Gwen同死黨,只能孤單地繼續佢嘅滅罪生涯。見到佢勇救MCU嘅MJ可以為係為佢帶嚟好大嘅心靈救續

Venom Tom Hardy只係短暫客串有啲失望。Tom Hardy嘅使命只係將佢體內嘅部份外星生命體分啲比MCU故仔嚟用,但Tom Hardy分完後就即刻收皮紛紛佢嘅世界。

相信MCU版嘅Venom會係由Flash Thompson(Peter嘅煩膠同學)嚟擔任

片尾trailer

Doctor Strange 2 trailer: Doctor Strange今集搞咁大龍鳳,點都會有嚴重後果需要執手尾。

已經證實Wanda會出現,個反派睇落好似What If果位Supreme Strange,但又唔可能唔係。間房好似Loki電視劇反派Kang間房,所以可能係Kang假扮

據聞Sony同迪士尼已經傾掂數,MCU Peter亦會再次喺非Sony嘅MCU電影亮相,好大可能就係呢部電影(當然大家已經「忘記咗」佢係邊個)。

另一個可能亮相嘅會係Loki(緊接電視劇TVA分解後)

除咗大家都知嘅「公開秘密」外,同一日MCU喺電影同Disney+同時披露Netflix Marvel電視劇兩位角色正式確認成為MCU一份子,兩位演員都係短暫客串,但已經非常震撼

第一個

Charlie Cox飾演嘅盲俠律師Matt Murdock/Daredevil。除咗「親手接」Peter單官司幫Peter甩身外,仲非常敏捷地「親手接」一舊掟向Peter嘅磚頭

第二個就喺今日出街嘅Hawkeye第五集臨尾登場

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-21, 10:41 PM   #115
肉羊哩咖
griffin611

整實啲個下巴先好入場

唔係下下跌落地好難執得返~ 總結:可能係今年早最有娛樂性嘅電影,亦係最好睇嘅超英片。

今日頭場係從來未見過咁滿,斷估超過 8 成。好多鼓掌位,笑位夠,喊位亦有。入場就係享受呢樣,全部人一齊感受。

呢次無前兩套噉受 Tony Stark 影響,Tom Holland 個角式今次成長咗,能夠獨當一面,演技都成熟咗。最正嘅係全部角式都有時間畀佢哋發揮,仲帶到人情味出嚟,William DeFoe 真係好掂(啲返老技術又再好咗),啲交流係 fans 一定會好感動,唔係單純彩蛋。頭四份一有啲囉嗦,去到 Dr Strange 出場之後好睇好多(有個細節估佢唔到!!!),

節奏掌握一流,噉長完全唔覺。動作都好好睇,特技以火車嗰度最正。(細聲)後半有人衰多口,係咪暗示日後會變?

最後個 post credit 純粹電影予告,有興趣去完厠所返嚟睇都唔遲~

其實未消化得晒,要再睇多兩三次都唔定。

此篇文章於 12-15-21 10:46 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-16-21, 01:45 AM   #116
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
如果

如果…
過去一年無上網既話,
無玩過PS4隻game既話,
我會比9分!

但比人公開晒,估到晒…
少左d爆既感覺。
當然…睇完都係覺得爆。

暫時最好睇當然係齊晒人。

話說我第一眼未認到,但d觀眾已經拍晒手。
果然第一日睇開愛心d...

覺得可以一直傳三代同堂根本係SONY自己放出黎?
點解d人咁勁,估中晒。

之後,就真係無咩預期之外。
後面個故事其實可以發揮得更好,三個可以玩好多野。

希望未來可以玩多次多重宇宙。
唔好只係得套動畫。

舊 12-16-21, 02:18 AM   #117
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
非常好睇

三代同堂呢個基本上係一個公開嘅秘密,但無阻大家嘅興奮程度。

ASM Andrew Garfield可能係三個蜘蛛俠最慘嘅一個,未能救女朋友Gwen同死黨,只能孤單地繼續佢嘅滅罪生涯。見到佢勇救MCU嘅MJ可以為係為佢帶嚟好大嘅心靈救續

還有
三條友互吹尐對白真係好正!

Andrew Garfield仲要未打過外星人而被比下去
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-21, 03:41 AM   #118
肉羊哩咖
griffin611

唔止,呢套嘢好多嘢可以講⋯⋯

無記錯漂白咗嘅 Doc Oct 問 Toby 呢個蜘蛛佬佢同 Mary Jane 點,佢答得幾老尷吓,有啲 Into Spider-verse 入面阿 Peter B. Parker 個狀況噉。

Toby 真係好中年,唉~

至於 ASM,其他兩個 Peter 係噉讚佢係 Amazing,笑咗。

爆機呢家嘢⋯⋯

好似另一邊有老細話齋,經歷過 WandaVision 一役之後,啲流出好啲理論都係當聽咗算;本人都信呢套噉受注目,同「有心人」放料不無關係。抱住係未睇過唔會盡信呢個心態嘅話,當然無開心好多,好似 Charlie Cox 預咗佢有可能登場,出咗雖則唔夠五分鐘,最緊要佢唔覺意露咗兩手,鍾意 Netflix 版嘅 DD 點都拍爛手掌,Marvel 呢回好識氹啲 fans,唔會玩扭轉期待。

此篇文章於 12-16-21 03:55 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-16-21, 08:38 AM   #119
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
當…

Aunt May講「With great power comes great responsibility」,當下個下直接覺得,啊…你立Flag了…領硬便當。

但我唔鐘意呢條線…
即係會無老左既Aunt May…

舊 12-16-21, 09:31 AM   #120
420secured

註冊日期: Nov 2020
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
當…

但我唔鐘意呢條線…
即係會無老左既Aunt May…
.

我相反
正因為唔同宇宙命運都相似
Holland仔因為佢死左aunt may, 加埋日後無得依靠前輩,咁先係回歸番去最核心的spiderman故事元素/背景 (以呢3個電影franchise計)

所以,佢真係要領便當

420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-21, 02:46 PM   #121
肉羊哩咖
griffin611

而然

Into the Spider-verse,冇講都要死,似乎「死親戚」係蜘蛛俠嘅宿命嚟~

舊 12-17-21, 12:50 AM   #122
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
正到痺,感動又震撼,準備二擦

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-21, 09:51 AM   #123
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
BUG/伏線
最後個spell會影響埋1,2代? 係就真係多謝晒Tom, 定有伏線三代打多次?始終今集雖然情懷滿分, 但以蜘蛛俠動作戲黎講唔夠1/2代好, 冇街道追逐戰, 合作又麻麻, 所以覺得可以出多集合體打大boss, 最適合應該係Venom一族

舊 12-17-21, 10:19 AM   #124
420secured

註冊日期: Nov 2020
引用:
作者: sgouki 查看文章
BUG/伏線
定有伏線三代打多次?始終今集雖然情懷滿分, 但以蜘蛛俠動作戲黎講唔夠1/2代好, 冇街道追逐戰, 合作又麻麻, 所以覺得可以出多集合體打大boss, 最適合應該係Venom一族
有講法話

因為COVID影響,由拍攝場地到同場人數 + 組合都有限制

好似有人提起tobey同green goblin個一刀,佢地都唔似同場拍.

此篇文章於 12-17-21 10:21 AM 被 420secured 編輯。
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-21, 11:43 AM   #125
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
比我預期好睇好多,尤其之前幾部都唔係特別出色時。。。

10年舖一個endgame感動
呢邊無心插柳嘅廿年多一倍既感動(才沒有), 不過都夠多,補回好多當年既遺憾(嗰下救mj真係忍唔住)

這劇情比我最大感覺係蜘蛛將會又完全脫離mcu舖路,至於是否影響到其他宇宙要等埋動畫2先知

另外呢個忘記咒究竟有幾大作用都好成問題,唔通之後又比人發現係peter又會即時洗腦?

怪怪的
奇異博士今集既行為好奇異,雖然佢口講呢次拉其他宇宙人物過來好嚴重,但佢既行為比唔到我有任何緊張感,去到尾補天嗰時都係感受唔到。

成套大部分畫面都係後製。。。。結果有d場景膠感特別重,好彩今集重點係賣情懷多於畫面

由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Spider-Man: Into the Spider-Verse ︱ 蜘蛛俠:跳入蜘蛛宇宙(2018年12月20日) 信長 電影版 34 07-06-19 10:22 PM
Spider-Man 4 neo 電影版 102 01-14-10 02:39 AM
Spider-man ??? 大懶財 日本動漫畫討論版 8 10-21-06 07:50 AM
Spider Man 2 Yakumo Fujii Neo Entertainment TREND 261 08-29-04 08:18 AM
spider man 2 Raymondz Neo Entertainment TREND 33 07-29-03 11:01 AM

現在的時間是 11:28 PM

手機版 | APP版