Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 07-19-07, 01:42 PM   #1
sgouki
God of Gamer
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
韓國歌影視綜合討論區

自Sassy girl 同 籃戀 後, 韓劇韓戲大量引入香港, 但熱潮未能持續, 究竟係韓國野水準差? 商人冇眼光? 定香港人吾識貨呢? 大家因咩而接觸韓國歌影視呢, 對韓國影視又有咩感覺同睇法呢?
懇求各位集中討論, 吾好離提

此篇文章於 07-19-07 09:34 PM 被 sgouki 編輯。
sgouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-07, 02:21 PM   #2
fancylala
痴線架!!!!

註冊日期: Sep 2002
韓劇印象--->生癌
fancylala 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-07, 02:43 PM   #3
yukke
Game Master

註冊日期: Apr 2004
我想起這個......

日劇:醫生多 韓劇:病人多

日劇:變態多 韓劇:自戀多

日劇:懸念多 韓劇:眼淚多

日劇:王子多 韓劇:灰姑娘多

日劇男:修眉多 韓劇男:眼袋多

日劇女:氣質多(90%是自然美女)
韓劇女:發嗲多(90%是整形美女)

日劇:對社會問題的思考多(未婚媽媽、師生戀、忘年戀、婚外戀),矛盾來自人的內心
韓劇:對遺傳基因的研究多(同父異母、同母異父、同胞兄弟姐妹),矛盾來自外界(身世或疾病)

每次看日劇的時候,總是在主人公努力微笑著說加油的時候我卻哭了
每次看韓劇的時候,總是在主人公哭得一塌糊塗的時候跟著一起哭

日劇多刻畫草根階層和小人物的生活,積極向上,教人抓住理想,奮勇前進,讓你猜不到結尾
韓劇多描繪童話中的公主和王子,白日做夢,哭哭啼啼,總是一開頭就讓你知道結尾

日劇是挖一個坑給你跳,你在坑裏覺得很幸福
韓劇是挖一個坑給你跳,你在坑裏覺得被騙了

日劇是出現問題解決問題
韓劇是沒有問題製造問題

日劇有想再看一遍,再被感動一遍的衝動
韓劇是巴不得快點看完這一遍,看完就好

日劇一年出五部經典
韓劇五年出一部經典

日劇看了一部就可以記得一生
韓劇看了一生就只記得一部

日劇1%是垃圾99%是精品
韓劇1%是精品99%是垃圾

可以什麼都不想地看韓劇
卻不能什麼都不想地看日劇

想變白癡的時候看韓劇
想振作的時候看日劇

同是得絕症的女孩
日劇裏面的人會用堅強的微笑迎接每一天,努力的活著,而我在電腦前流淚感動
韓劇裏面的人則是有留不完的眼淚,我卻在電視面前鬱悶怎麼還沒死啊

以上!
yukke 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-07, 02:47 PM   #4
阿高
Ultimate Gamer
完美女神林志玲

註冊日期: Jun 2002
日劇女:氣質多(90%是自然美女)

唔係下化
阿高 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-07, 03:07 PM   #5
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
>>>日劇1%是垃圾99%是精品

淨係呢個已經唔認同
而且日本多女星大多都十幾歲讀讀下書就出道, 拍下寫真就拍劇出CD/CM... (所以就唔係太喜歡年輕日女星主演既日劇, 因為佢地d演技實在麻麻)
韓女星比較多大學畢業, 有學位, 讀過戲劇學院先出道拍劇拍電影, 呢方面韓星專業D
個人覺得日劇好, 日本電影垃圾多; 反而韓劇差DD, 但韓電影比較高水準

日劇同韓劇都各有好野, 係睇你識唔識揀黎睇o者~

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝

此篇文章於 07-19-07 03:37 PM 被 W!LL 編輯。
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-07, 03:37 PM   #6
-N3DS-
索柏最高~XD

註冊日期: Aug 2003
韓劇比我O既感覺係好多都係傷感O既~
個個藝員都要喊餐飽~

舊 07-19-07, 03:46 PM   #7
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

日劇都好多女主角有病, 男女都喊餐飽
唔知係咪我唔識欣賞定係英龍華姐演技問題
睇一升原聲我都喊唔出

大乱闘X
舊 07-19-07, 03:50 PM   #8
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
韓劇錯覺: 韓國人(特別係男人)都係溫文有禮
實際相處: 大部分韓國人(不論男女)講野超級大聲粗暴, 公眾地方講電話不顧旁人, 仲勁過香港人/自由行

對韓燒印象超差. 韓國出品電器同車一般都視為次一等質素, 唔只係我偏見, 老外都係咁睇
除左 BOA 一個, 不過都只係初期 D 日文歌 囧, 總係覺得韓文發音好怪, 聽唔入

夾夾埋埋就自然對韓劇/文化/產品都完全無興趣

我認, 我哈日, 我崇洋

此篇文章於 07-19-07 04:02 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-07, 07:57 PM   #9
sgouki
gakky奸爸dee

版主即係版主, 中肯好多.
其實又好難怪ge, 深入接觸韓國影視ge人吾多, 我都係半桶水, 特別劇同歌, 所以同大家講下戲先.
02年, 爆左一套野蠻女友, 之後開始留意韓片, 睇左幾套後, 發覺吾計故事, 韓片ge畫面質素同配樂都有返咁上下, 跟住幾年除了會上果D, 仲買左好多 睇, 吾係當時真係冇乜道接觸 , 除左愛情片, 有D類型片都幾得, 好似軍事片咁, JSA 真係冇得頂, 用 "本是同根生, 相煎何太急" 黎形容就最貼切, 大陸同台灣完全冇呢類片, 之後套實尾島又係正, 一班死士變左政治下ge犧生品, 返而套太極旗就得大場面, 故事吾夠上便2套正, 警匪片類就由 殺手公司 開始睇, 又係掂, 之後殺人回憶同 Old boy 就吾駛多講啦, 仲有一D親情片都吾錯, 好似愛回家 同 馬拉重 咁, 講左咁多大路野, 而家介紹一D香港冇上GE比 大家:
攪鬼特務(港譯)
主要睇女主腳 (前韓星最愛) , 男主腳超吾掂, 而家仲有得賣 $29 蚊貨仔, 算係咁
風武者
講極真空手道始創人崔倍達, 便有平山遙訓身演出, 但除左 , 應該搵吾到中文字幕版架喇.
另文人推介, 金基德 2套 正野
春, 夏, 秋, 冬 人GE一生就係咁, 和尚都係一樣.............
慾海益航 個港譯名冇得頂
但吾知有冇港版, 雖然電影節上過............
近一兩年真係少睇韓片好多, 但睇過果幾套都好正,主要 我的馬拉重, 真的愛你, 怪物, 醜女, 馬拉重同怪物類型片HIT吾起就正常, 真的愛你都OK, 但最近睇完醜女大翻身覺得呢套HIT吾起真係幾吾抵, 好睇過野蠻師姐倍啦, 金亞中雖然吾係好靚女, 但身材好掂, 只怪比"屎怫定" 買左.....
待續韓星編....

此篇文章於 07-19-07 09:15 PM 被 sgouki 編輯。
sgouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-07, 09:51 PM   #10
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
呀係, 你講先醒起, 韓國電影有 d 真係唔錯, 沉銀河幾套好似八月照相館, 愛的肢解(個人覺得可以算係亞洲版七宗罪), 睇多次都唔會厭

不過之後果 d 我的/咩咩亞 sir/老婆/大佬真係聽個名同睇到海報都 lor, 野蠻女友胡鬧到無朋友, 感情又唔見有, 呢套野以後我將韓國戲完全無視~
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-07, 10:35 PM   #11
sgouki
gakky奸爸dee

咁你arm睇 殺手公司, 殺人回憶, JSA, OLD BOY 果D喇.
香港上果D所謂攪笑愛情片, 十套有九套吾掂, Sassy girl 攪笑雖然都係果D野, 但無可否認佢D舖排係幾好, 好多細節位都有關連, 話行吾行GE HAPPY ENDING ( 求婚作戰?)

舊 07-20-07, 01:57 AM   #12
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: sgouki 查看文章
風武者
講極真空手道始創人崔倍達, 便有平山遙訓身演出, 但除左 , 應該搵吾到中文字幕版架喇.
o下 !? 極真始創人係韓國佬 ? 咪嚇我啦

回 topic :

日電影<韓電影
日劇>韓劇

舊 07-20-07, 12:55 PM   #13
sgouki
gakky奸爸dee

吾信去yahoo serach 下羅, 仲有套 力道山 講韓國摔角佬係日本屈機, 有中谷美紀....

舊 07-21-07, 01:18 PM   #14
sgouki
gakky奸爸dee

韓劇真係咁差, 但一套大長今可以羅到咁高收視, 證明若果揀o岩類型, 韓劇都有吸引人o既地方, 可能因為韓國靠死人片(悲情戲)起家, 一套藍色生死戀, 雖然悶左D, 但有靚仔靚女, 音樂又吾錯, 且港劇又好少玩悲情, 所以都帶起到一個熱潮, 但往後電視台都剩係識入呢類死人片, 你吾悶, 我都悶啦, 雖然之後開始引入其他類型劇集, 但好可惜韓劇已經比人定形左為悲情劇o既代表, 而且畫面質素差, 角色造型感覺較老土, 雖然我覺得某大台D角色都係, 加上日趨嚴重o既慣性收視, 韓劇只能成為弱台zip 時間o既代用品, 所以大家普遍接觸到o既韓劇, 只有大台興起買返黎播果D, 大長今o既成功都可以話係好彩比佢買到, 吾係 , 而家亞視就算有D好野, 都冇可能好似當環珠咁有大逆轉架喇, 就好似最近套 不良家族 咁, 好多方面都拍得住日劇, 可惜係亞視播丫............

舊 07-21-07, 04:03 PM   #15
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

我都想睇不良家族...
見到正版DVD, 但海賊版平勁多
亞記播果d有d幾有趣, 達子的春天又想買來睇
蒙太長了, 就算佢係正野都不想追

大乱闘X
舊 07-22-07, 01:27 AM   #16
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
作者: W!LL 查看文章
我都想睇不良家族...
見到正版DVD, 但海賊版平勁多
亞記播果d有d幾有趣, 達子的春天又想買來睇
蒙太長了, 就算佢係正野都不想追
挨, 韓劇D畫面又真係差D, 不過 都係COPY HD版, 所以都OK
正版DVD係邊度見到? 勁想買, VCD版就見到~~

舊 07-22-07, 01:38 AM   #17
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

引用:
作者: sgouki 查看文章
挨, 韓劇D畫面又真係差D, 不過 都係COPY HD版, 所以都OK
正版DVD係邊度見到? 勁想買, VCD版就見到~~
俾你咁講一講我醒起未必係DVD添, 冇留意佢係VCD定DVD
經過Search後係VCD, sorry
http://global.yesasia.com/b5/PrdDept...id-1004716614/
好似港版未出DVD....

大乱闘X
舊 07-22-07, 01:54 AM   #18
sgouki
gakky奸爸dee

係出港版DVD先好, 吾係要我買台版.

今日無搵到一首推介歌 遮蔽的天空 個蘿莉好掂 , 另D唱功好掂..

舊 07-23-07, 12:07 AM   #19
nelson888
Banned

註冊日期: Jan 2007
其實韓劇唔一定係傷感,好多都係輕鬆搞笑!
nelson888 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-07, 03:21 PM   #20
nelson888
Banned

晏晝TVB有權相拓同金喜善。
舊 07-26-07, 06:00 PM   #21
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
日劇1%是垃圾99%是精品
韓劇1%是精品99%是垃圾

唔認同, 日劇都有好多垃圾ga, 1季10套劇, 只有2,3套好睇
韓劇我只睇過full house, 好好睇喎

至於歌方面, 首選日文歌, 但韓文歌都好好聽

舊 07-26-07, 08:02 PM   #22
sgouki
gakky奸爸dee

個人覺得日劇係亞洲較受歡迎o既主要原因有幾個:
一, 集數時間短, 製作時間長, 題材,編劇等較好發揮....
二, 身為亞洲潮流指標o既日本, 無論角色造型, 劇集包裝都較吸引....
三, 明星效應, 出爐新星年產量亞洲之冠, 且歲數範圍廣, 雖然紅得起o既吾多, 但可不斷吸引新觀眾, 招牌名星亦有一定收視保證
四, 畫面質素佳, 配樂好等.....

回樓上, Full House 好睇? 不良 仲好睇呀, 係可以一家大細都會覺得好睇果隻, Full House 就較為o岩後生睇, 兼且若果你家庭關係吾好, 睇呢套會有好多反思空間, 好有教育意義, o岩小朋友睇, 之前叫阿媽試睇, 佢話叫不良家族, 係咪教壞細路果D呀? 你睇無記果D就真係教壞細路喇.....

舊 07-28-07, 12:13 AM   #23
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
日劇仲有一樣特色, 好多都有由漫畫改篇
本來有唔錯評價o既漫畫, 已經一定o既保證

Full House我阿媽都鍾意睇~XDD
不良家族邊個做?
平時睇日劇多, TVB果d真係好頹

舊 07-28-07, 12:26 AM   #24
nelson888
Banned

引用:
作者: ELT 查看文章

不良家族邊個做?
不良家族剛剛在ATV做完,最後5集仲調咗響10:00AM
舊 07-28-07, 12:51 AM   #25
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
作者: ELT 查看文章

不良家族邊個做?
亞記個介紹 This
邊個做吾緊要丫, 你都應該吾識架喇, 我本來都識女主腳, 但又好似結衣咁, 個LOOK 同以前差好遠, 所以未睇前吾鬼記得, 得閒咪試睇下羅, 大人細路都o岩睇, 套野絕對有日劇水準........

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:51 PM

手機版 | APP版