Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 10-09-08, 10:33 AM   #1
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
想買一部數碼單反,請各位俾D意見

因為我而家上課要學攝影。本人對相機一無所知。請問各位單反機邊部比較好。同埋要買D咩配件呢?最好附加價錢,多謝曬
abcdekfc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-08, 11:05 AM   #2
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: abcdekfc 查看文章
因為我而家上課要學攝影。本人對相機一無所知。請問各位單反機邊部比較好。同埋要買D咩配件呢?最好附加價錢,多謝曬
首先要問:

Budget?
品牌偏好?
身邊朋友多數用乜?

Rice

舊 10-09-08, 11:16 AM   #3
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
你說「上課要學攝影」, 那課堂的要求是什麼?
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-08, 11:25 AM   #4
abcdekfc
Game Master
乜都要學

4000~5000左右,最好包廣角,變焦,人物鏡。。。唔得的話人物可以先放棄
nikon
因為大學課程。。所以學生黎講主要係用nikon,canon。朋友無人玩攝影
引用:
作者: riceking 查看文章
首先要問:

Budget?
品牌偏好?
身邊朋友多數用乜?

Rice
好難講咩要求。。。堂課係叫 Principles of Photo-imaging 主要係攝影理論同實踐咯。。。暫時我只能咁理解
但我自己其實都好想學好佢,雖然係無基礎人士
引用:
作者: KKH 查看文章
你說「上課要學攝影」, 那課堂的要求是什麼?

此篇文章於 10-09-08 11:28 AM 被 abcdekfc 編輯。
舊 10-09-08, 11:31 AM   #5
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
其實呢D情況唔係學校會介紹返邊部好
仲會有相關既優惠比返學生?
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-08, 11:40 AM   #6
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

咁得兩個選擇:

Canon 1000D Kit Set (18-55) HK$5300
Nikon D60 Kit Set (18-55) HK$4700

不過在低階機我偏向叫人買Canon多過Nikon
雖然D60係平啲, 不過功能太陽春沒有機身對焦摩打令我覺得好鬼頹

Rice

舊 10-09-08, 11:46 AM   #7
abcdekfc
Game Master
乜都要學

自己解決
引用:
作者: 凍冰冰綠茶 查看文章
其實呢D情況唔係學校會介紹返邊部好
仲會有相關既優惠比返學生?
咁如果選前者的話加個入門變焦+廣角的話7000夠唔夠呢?
老實講。。。對相機真係無咩研究。。。上課之前一直都無環境俾我學。。所以可以的話可唔可以順便講講兩部機的優劣
引用:
咁得兩個選擇:

Canon 1000D Kit Set (18-55) HK$5300
Nikon D60 Kit Set (18-55) HK$4700

雖然D60係平啲, 不過功能太陽春沒有機身對焦摩打令我覺得好鬼頹

Rice
舊 10-09-08, 01:16 PM   #8
Ewin
God of Gamer
小明

註冊日期: Nov 2003
學校無得借咩, 真灰

舊 10-09-08, 01:28 PM   #9
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:
作者: Ewin 查看文章
學校無得借咩, 真灰
限時限人,一日就要還..如果真係要練習的話根本係無乜機會...
舊 10-09-08, 01:35 PM   #10
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
咁得兩個選擇:

Rice
呢個價錢我ok喎
毒王有冇詳細介紹(希望唔好縑我cheap)

舊 10-09-08, 01:46 PM   #11
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
現在s5pro 行價都係咁上下 何必重楝d膠膠機

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-08, 01:52 PM   #12
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: lauchai 查看文章
呢個價錢我ok喎
毒王有冇詳細介紹(希望唔好縑我cheap)
我又窮又冇毒

一部有齊基本功能的機, 7點對焦, 跟支18-55(28-90)防手震鏡....

一般夠用有餘~

http://www.canon.com.hk/tc/consumer/...5&tag_id=12266

Rice

舊 10-09-08, 01:59 PM   #13
riceking
一人前のダメ人間

引用:
咁如果選前者的話加個入門變焦+廣角的話7000夠唔夠呢?
老實講。。。對相機真係無咩研究。。。上課之前一直都無環境俾我學。。所以可以的話可唔可以順便講講兩部機的優劣
$5300本身已經包埋支入門防手震18-55mm(換算菲林的28-90)變焦鏡, 不用再買~

基本上兩部都是入門機, 基本功能齊. 不過D60就閹得勁啲, 得3點自動對焦.
而且因為沒有機身摩打, 所有AF-S以外的鏡頭都沒有了自動對焦功能.

Rice

舊 10-09-08, 02:29 PM   #14
abcdekfc
Game Master
乜都要學

多謝曬各位俾的意見,搵日走去買..
舊 10-09-08, 02:38 PM   #15
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
450D kit都係$5600左右..米王個價係outdate的

可以參考呢度
http://www.price.com.hk/category.jsp?c=100002

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-08, 02:50 PM   #16
abcdekfc
Game Master
乜都要學

謝資訊
死啦...開始頭腦混亂..
P.S. 買機o既時候有無咩野需要注意?

此篇文章於 10-09-08 04:20 PM 被 abcdekfc 編輯。
舊 10-09-08, 04:05 PM   #17
The One
業餘歌手

引用:
我又窮又冇毒

一部有齊基本功能的機, 7點對焦, 跟支18-55(28-90)防手震鏡....

一般夠用有餘~

http://www.canon.com.hk/tc/consumer/...5&tag_id=12266

Rice
你窮我瞓街

我部傻瓜機用左4年喇(仲要係400m), 不過係公司抽獎品
但係我唔算發燒友, 所以唔想用太多錢

舊 10-09-08, 04:06 PM   #18
The One
業餘歌手

引用:
謝咨詢
死啦...開始頭腦混亂..
P.S. 買機o既時候有無咩野需要注意?
最好搵呢度d"病人"陪你去試藥

舊 10-09-08, 04:20 PM   #19
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:
最好搵呢度d"病人"陪你去試藥
我都想...不過我星期日先至得...一到六喺珠海讀書..a
如果真係有人方便的話可唔可以PM我
舊 10-09-08, 11:10 PM   #20
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
我都想...不過我星期日先至得...一到六喺珠海讀書..a
如果真係有人方便的話可唔可以PM我
純八掛,新閒系?
我也是珠害的.....讀電腦 \

買機都係睇普通野,看看機身有無花,制正唔正常,其他就回家慢慢試,反正七日包換.

ps.相信這裡很多道友會陪你去.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-08, 11:50 PM   #21
The One
業餘歌手

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
純八掛,新閒系?
我也是珠害的.....讀電腦 \

買機都係睇普通野,看看機身有無花,制正唔正常,其他就回家慢慢試,反正七日包換.

ps.相信這裡很多道友會陪你去.
你陪囉

舊 10-09-08, 11:55 PM   #22
riceking
一人前のダメ人間

引用:
你陪囉
佢而家人在扶桑

要人陪診? 想幾時?

Rice

舊 10-10-08, 12:06 AM   #23
The One
業餘歌手

引用:
佢而家人在扶桑

要人陪診? 想幾時?

Rice
我就唔使人陪喇

*香港人, 在扶桑

舊 10-10-08, 12:32 AM   #24
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
我就唔使人陪喇

*香港人, 在扶桑
劉仔....要幫手嗎?

舊 10-10-08, 01:12 AM   #25
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
緊係買40D啦, Kit Set平呀..../

不過蛇五都係6K幾, 俾多小小買支kit用真係抵到無倫\

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 02:35 AM

手機版 | APP版