Games Animation Forum  

返回   Games Animation Forum > 其他 > Cosplay同人MIX討論區

主題工具 顯示模式
舊 06-01-06, 10:33 PM   #1
飛燕
God of Gamer
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
我的圖被本地Game書「G-ZONE」盜用了

G-ZONE Vol.16
66頁

(TEXT: 游雲, ART: K'ay)

G-ZONE在我不知情的狀況下,私自盜用了我繪畫的插圖。
這是原圖(右上方)

右下方背景的圖則是這張

這次我一定會追究的
明顯地把原圖有我名字和link的部份刪掉

明天打電話上編輯部

整本書竟然無電話號碼

事件日誌

2006年6月2日:

剛聯絡上該雜誌其中一個員工

我無法取得公司電話,因為該公司沒有電話,他說聯絡方法全部印在書上。
至於地址,他確切地說書上地址是真確的。

最後,他答應會把我的要求傳達過去編緝部。

現在唯有等待回覆了

※EP3強化左把大劍3次,大改範圍、PP消費和集氣,某大大就突然跳出來對大劍有「手感」了。但又唔見某大大串人唔識EP2飛板防衛時比個成績來睇下。

此篇文章於 04-19-07 05:31 AM 被 飛燕 編輯。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 10:35 PM   #2
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
的確完全地侵犯版權-w-a
必要時告佢!

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 10:38 PM   #3
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
咁的事都造得出來
幸好沒買開本game書

舊 06-01-06, 10:46 PM   #4
windart
Moderator
海產類

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code4210 4848 2445
PSN  IDwindart
XBox Live Gamertagwindart
之前講過依家再post:

雜誌就唔好比面佢啦,至少要佢地知道張野係你唔知情情況比人用左,
雖然最後我知佢地用:「呢個係外稿既,同我地無關。」呢個埋由脫身

點都好你一定要出聲,香港雜誌好興用人地網上圖片而連一個email都唔會通知返事主。

(我可唔可以轉載呢單野到其他地方?)

201102 台北Fancy Frontier17之旅(coming soon)
201012 コミケ79因果之旅・壱(coming soon)
201003 博麗神社例大祭7之旅
201002 台北Fancy Frontier15之旅
200908 コミケ76砲灰之旅

此篇文章於 06-01-06 10:48 PM 被 windart 編輯。
windart 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 10:48 PM   #5
小特特
薔薇騎士団

引用:
作者: windart
之前講過依家再post:

雜誌就唔好比面佢啦,至少要佢地知道張野係你唔知情情況比人用左,
雖然最後我知佢地用:「呢個係外稿既,同我地無關。」呢個埋由脫身

點都好你一定要出聲,香港雜誌好興用人地網上圖片而連一個email都唔會通知返事主。
唔止圖
文都好興盜用
我身邊有兩個案例

Blog

pixiv
舊 06-01-06, 10:50 PM   #6
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
又係時候狂fw

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 10:50 PM   #7
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
將圖隱藏住飛燕既粗腿怨念.
無論點cut都睇得出係飛燕畫

一於罷買

舊 06-01-06, 10:51 PM   #8
windart
Moderator
海產類

引用:
作者: 小特特
唔止圖
文都好興盜用
我身邊有兩個案例
文就不嬲架啦,D game書唔止攻略,連game評都照copy

201102 台北Fancy Frontier17之旅(coming soon)
201012 コミケ79因果之旅・壱(coming soon)
舊 06-01-06, 10:51 PM   #9
邪教教主
Ultimate Gamer
bunchies

註冊日期: Jan 2002

完全被厚顏地盜用.... 特登cut 左d 名同homepage 先厚顏
如果要告佢有mud 手續??/ 正常程序
有無d 專責部門....定要找律師??

His might upholds the weak
His word speaks only truth
His wrath undoes the wicked
邪教教主 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 10:51 PM   #10
黑咪 破壞大王
地上最頹廢人間

註冊日期: Mar 2003
Arrow

有可能是之前有人任意將張圖轉貼到其他地方之後佢哋搜圖時搜了出來,
所以佢哋未必知道原出處在哪裡的.

最好都係同佢哋接觸一下先決定下一部行動.
黑咪 破壞大王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 10:54 PM   #11
カズキ
Game Master

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDKazuki-KTW
雖然我不是畫畫人,不過見到真係替飛燕唔低.私自盜用的應該是art那位人兄吧.
有可能那位人係某會員吧.
カズキ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 10:57 PM   #12
Coolam
Crazy Gamer

佢執走左"by Fei"呢個細字,明顯係知法犯法!

舊 06-01-06, 10:58 PM   #13
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: 黑咪 破壞大王
有可能是之前有人任意將張圖轉貼到其他地方之後佢哋搜圖時搜了出來,

兩張圖上面都有
「Illustrated by Fei」和我個人網站網址
而且聽說TEXT的人兄是這裡的會員

總之,我一定會追到我應得的賠償,
別想逃!

※EP3強化左把大劍3次,大改範圍、PP消費和集氣,某大大就突然跳出來對大劍有「手感」了。但又唔見某大大串人唔識EP2飛板防衛時比個成績來睇下。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 10:59 PM   #14
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
引用:
作者: 黑咪 破壞大王

未知道咪唔好用lor
這是好簡單的道理

舊 06-01-06, 11:06 PM   #15
windart
Moderator
海產類

引用:
作者: elmond
未知道咪唔好用lor
這是好簡單的道理
佢地認為D CG係外國產物,以為當時人唔知就照登,這是屢見不鮮的事情

舊 06-01-06, 11:08 PM   #16
antony chan
大合奏部隊!

Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
飛燕,支持你做o野.....

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 11:08 PM   #17
小特特
薔薇騎士団

引用:
佢地認為D CG係外國產物,以為當時人唔知就照登,這是屢見不鮮的事情
理得佢咩原因
用左就係用左
商業野冇不知者不罪既道理吧
告爆佢

Blog

pixiv
舊 06-01-06, 11:09 PM   #18
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
年中都見到幾單啦

不了了之炸嘛

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 11:10 PM   #19
邪教教主
Ultimate Gamer
bunchies

註冊日期: Jan 2002
負責 art 果個是誰?? 好朦
這是刑事定民事case??

His might upholds the weak
His word speaks only truth
His wrath undoes the wicked
邪教教主 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 11:13 PM   #20
antony chan
大合奏部隊!

Nintendo Switch ID2591-1991-9995
引用:
作者: 邪教教主
民事CASE吧....不算是刑事....
除非飛燕有註冊.....不然只能做民事

GGFR
好Game分享
舊 06-01-06, 11:14 PM   #21
黑咪 破壞大王
地上最頹廢人間

註冊日期: Mar 2003
Arrow

引用:
作者: 邪教教主
涉及商業利益者,
刑事case.
黑咪 破壞大王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 11:14 PM   #22
Coolam
Crazy Gamer

引用:
作者: 飛燕
兩張圖上面都有
「Illustrated by Fei」和我個人網站網址
而且聽說TEXT的人兄是這裡的會員

總之,我一定會追到我應得的賠償,
別想逃!
我想知你會用咩方法追究?
發律師信??唔化算.....
打電話去問,佢地一定耍太極!....

舊 06-01-06, 11:14 PM   #23
windart
Moderator
海產類

引用:
作者: XENOS=翔
年中都見到幾單啦

不了了之炸嘛
冇辦法,如果要去到賠償的話就算出到律師信都追唔返,
到最後都係鬥$多

舊 06-01-06, 11:16 PM   #24
windart
Moderator
海產類

引用:
作者: Coolam
打電話去問,佢地一定耍太極!....
[一貫做法]佢唔係我地公司既人,係外發稿既人......[/一貫做法]

舊 06-01-06, 11:17 PM   #25
antony chan
大合奏部隊!

不過如果Fei可以有足夠証明張圖係出自於佢手的話,咁一定告得入.....
再不是我地一人夾一百俾Fei打官司又點話....

GGFR
好Game分享

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:08 PM

手機版 | APP版