Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 09-06-08, 02:49 AM   #126
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: 天童沙雪 查看文章
搞到怕嫁唔出先急住去嫁 又好似為嫁而嫁了
認同,就算結o左婚,雙方都唔會有幸福

說到底女方多多少少都係受到同輩/長輩影響才會急的吧

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....

此篇文章於 09-06-08 02:55 AM 被 DevilElvis 編輯。
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-08, 02:55 AM   #127
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: Wayne L 查看文章
現在三十歲了 依然希望找一個月入至少五萬的老公......
正常女方的理想主觀希望o黎,唔怪得佢o地(我之前兩個女同事都同你那位女仔差唔多,50K or above、 有車、有樓,夠晒ideal )

(何況照你所講,佢都已由釣龜降格至50K... )

其實如果本身唔介意,咪唔好理ED數字遊戲囉 (講當然係易)

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-08, 05:50 AM   #128
DREAMER.bo
Game Master
dreamer=夢中人

註冊日期: Sep 2002
引用:
有年届30的女性朋友 以前因為嫌棄前男友當差拒絕求婚最後分手
後來雖然屢次釣倒太子爺 又受唔住要和情敵分享男友 分手再釣然後又分手

又有25歲以前講得上係校花的朋友
因為俾月入八千的廚房學徙男友搞大而結婚

世事真係予盾~
佢都係為生活即~
咩..."現在三十歲了 依然希望找一個月入至少五萬的老公"
如果單純為呢個目標,佢只係一件"硬件"...已經無左感情~

其實,愛情同現實根本係兩個極端~
不過人始終都係貪心~魚與熊掌....邊有咁著數??
我地用科學d既角度講,數字上有2樣東西,由同時擁有到同時失去....都只有4個可能即~
但....不幸地..."有人"(或越來越多人...)渴望得到4份1既結果,由於太渴求...
"只能得到一個"既個兩個4份一也被排除了....結果到最後...
佢地就只得4份1機會得到所謂既"完滿",面對住75%既失敗機會...
講到咁,我即刻諗到...好似d"爛賭鬼"明知過大海輸多羸少,都要盡地n博

因為當有一件事出現一定會有相對的事好似有光就有影一樣~
當你心愛一個人時,同時會放棄其他的,即使那人多愛你...
座右銘:凡事太盡,緣份誓必早盡(取自風雲電影版)
DREAMER.bo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-08, 06:54 AM   #129
Wayne L
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwaynelkw
引用:
作者: DREAMER.bo 查看文章
佢都係為生活即~
嗯~
其實我那位朋友是極端例子

我並非認為"三十歲要找月入至少五萬的老公"有錯(可能之前表達唔好)

因為眼見有不少有心人追求佢 只因月入"只有"3,4萬 所以都不為所動

那位朋友的心態是認為月入不夠五萬

"嫁俾佢我咪一定要做野lo!?"

聽倒實在哭笑不得
Wayne L 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-08, 09:13 AM   #130
t-cup
Moderator
CD-ROM

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4511 1485 9506
PSN  IDtcuphk2
XBox Live Gamertagtcuphk
引用:
因為眼見有不少有心人追求佢 只因月入"只有"3,4萬 所以都不為所動
男人到 30 歲都未必有哩個人工... 查實除非做一O的搵錢工作, 否則人工都好難去到哩O的位. 實有O的女人話, 係你唔努力先搵唔到O者 (無奈), 但香港工作環境就係咁.. 要求 5 萬的話, 咪唯有慢慢你釣... 但恐怕都人老朱黃啦

t-cup 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-08, 09:23 AM   #131
Norm
God of Gamer
=_="""""

引用:
作者: t-cup 查看文章
男人到 30 歲都未必有哩個人工... 查實除非做一O的搵錢工作, 否則人工都好難去到哩O的位. 實有O的女人話, 係你唔努力先搵唔到O者 (無奈), 但香港工作環境就係咁.. 要求 5 萬的話, 咪唯有慢慢你釣... 但恐怕都人老朱黃啦
講嚟講去咪又係供求問題.....

舊 09-06-08, 09:53 AM   #132
斷空我
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
佢都係為生活即~
感覺上她不像是尋找愛情, 像是在尋找"買家"多一點~

或許她認為, 當一個月入五萬的人的老婆, 是一份優差吧~

當成為月入五萬的人的老婆之後, 就真的甚麼都不用做, 不用理嗎?
她的人生, 是否就從此"他他條條", 美滿幸福嗎?

我亦聽過有人自辯:
愛情, 根本不可靠.
既然不可靠, 何必追?
某一天當愛情消失時, 當一個富太, 至少可以拿回一筆豐厚的贍養費, 下半世無憂~

總覺得這類人其實很自悲~
縱使他們有學識有地位, 或許也有美貌, 但其實他們自悲得根本不會相信自己會得到愛情.
他們只希望尋得一個好買家, 以高價錢去買他們生命中最美好的時段.
之後, 誰離開誰也無所謂.
斷空我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-08, 10:48 AM   #133
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
佢都係為生活即~

其實,愛情同現實根本係兩個極端~
不過人始終都係貪心~魚與熊掌....邊有咁著數??
我地用科學d既角度講,數字上有2樣東西,由同時擁有到同時失去....都只有4個可能即~
但....不幸地..."有人"(或越來越多人...)渴望得到4份1既結果,由於太渴求...
"只能得到一個"既個兩個4份一也被排除了....結果到最後...
佢地就只得4份1機會得到所謂既"完滿",面對住75%既失敗機會...
講到咁,我即刻諗到...好似d"爛賭鬼"明知過大海輸多羸少,都要盡地n博
咁即係D港女由頭到尾個心態都無變過…

舊 09-06-08, 11:33 AM   #134
haruka
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
有年届30的女性朋友 以前因為嫌棄前男友當差拒絕求婚最後分手
後來雖然屢次釣倒太子爺 又受唔住要和情敵分享男友 分手再釣然後又分手

世事真係予盾~
我初時睇到係萬五,覺得冇問題,可能係你個fd唔好彩遇唔到
不過睇清楚係五萬之後,就只可以講「請早D返屋企,發番個好夢」喇

香港地搵五萬以上一個月、未婚、又要有FEEL合眼緣嘅男人,我諗個機會率只係比中六合彩多少少
女人嘅價值就算唔係晌25歲之後開始跌,30歲都早已經再冇升值能力

將自己個TARGET定得太高,選擇一定只會係愈少
而且你揀人時,人哋都會揀你
如果自己唔係比人有更優越嘅條件嘅話,咁只會係將自己推去掘頭路
所以晌怨自己遇唔到、香港MARKET冇得揀、質素差揀唔落手之前
請先諗諗自己會唔會定得個目標太高太離譜呢?
﹝以上男女通用﹞

此篇文章於 09-06-08 11:40 AM 被 haruka 編輯。
haruka 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-08, 12:45 PM   #135
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
其實講黎講去...好多男0既就著重樣....女0既就著重錢...

無乜野好爭論....每個人都有佢自己選擇0既權利....
個人覺得只要佢地最後唔係人面前唉聲嘆氣 就沒問題了...

卓小姐今個星期新的文章 : 愛情蛀牙....

http://appledaily.atnext.com/templat...howcat=7349012
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-08, 03:39 PM   #136
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
嗯~

我並非認為"三十歲要找月入至少五萬的老公"有錯(可能之前表達唔好)

聽倒實在哭笑不得
想問下你覺得個fd有咩優點? 值得人比呢個價 .

舊 09-06-08, 10:55 PM   #137
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:

世事真係予盾~
簡單就是福

>依然希望找一個月入至少五萬的老公
呢個已經叫係性格上既缺陷

唔改,回頭既結果應該都係孤獨終老
又或者搵d就黎死既有錢人

此篇文章於 09-06-08 10:58 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-08, 12:39 AM   #138
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
如果我係一個月入5萬的男人,點解要選個30歲女人?
總想選個皮膚滑的後生女吧....我估。

這case的女士,真是發夢好了。
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-08, 09:44 AM   #139
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

引用:
作者: emiko 查看文章
如果我係一個月入5萬的男人,點解要選個30歲女人?
總想選個皮膚滑的後生女吧....我估。

這case的女士,真是發夢好了。
因為個女人月入15萬~~
又或者天生一副蘿莉相~~~~

被風吹拂白色的病房中 急落的花瓣隨風飛舞著
最後的時刻來臨 回憶起最重要的人
明天將化為灰燼回歸塵土吧
櫻花於窗中看見了 我要沈睡於他們之下
被溫暖包圍著 在你的手中...
沉靜的搬離304號室之時 似乎把你再次忘記
此後我將與櫻花共舞於風中搖曳回憶著你
GEESE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-08, 11:02 AM   #140
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
嗯~

聽倒實在哭笑不得
引用:
作者: GEESE 查看文章
因為個女人月入15萬~~
又或者天生一副蘿莉相~~~~
佢話吾想做野喎, 蘿莉相又點? 為左佢樣靚身材正不上北上搵件算啦, 大把正過佢啦, 所以我最想知佢憑咩羅人5皮野一個月...........

舊 09-08-08, 07:44 PM   #141
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
又一個中女塞左係個湖度
以最低消費追女仔的賤男

【太陽報專訊】有些男人真係估佢唔到。女孩子被一名碩士男生約會,她興致勃勃地應約,大家買了戲票後,便找地方吃飯。教女孩子愕然的是,碩士男生提議到粥麵店,女孩子立刻說,她不習慣穿得靚靚的晚上光顧粥麵店。然後,大家提議又提議,終於光顧了SOHO區的一家餐廳。

可以預料的是,碩士男生對餐牌有微言,女孩子強忍著脾氣,耐性地吃完這餐飯。結帳時,猜猜碩士男生對女孩子說些甚麼?他問:「你上次AA制是何時?」女孩子瞪大眼,如此說:「我未試過與男人約會時AA制。」

之後,男人就說,他覺得AA制公平些,因為女人不該佔男人便宜。女孩子就站起來離開,說自己不舒服,不能看戲了。女孩子只是剛出來社會工作,從前,與同齡的大學生男孩拍拖時,如果男方付飯錢,她會付戲票錢,她明白,大家都是學生,不會有多餘錢花費。

但是,這個碩士男生,似乎是希望以最低消費去追女仔,他甚至要求女方在第一次約會時就明白他的觀點。究竟,誰會與這個男人拍拖?更重要的是,他的拍拖態度從何時建立?為甚麼他會認為,請約會對象吃飯是被討便宜的事?甚麼叫無風度?這就是了。

AA制就係賤男
年紀越大,越睇唔開
係香港中女對"風度"解釋果然別樹一格

舊 09-08-08, 08:16 PM   #142
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
引用:
作者: 牛仔‧骨 查看文章
又一個中女塞左係個湖度
以最低消費追女仔的賤男

【太陽報專訊】有些男人真係估佢唔到。女孩子被一名碩士男生約會,她興致勃勃地應約,大家買了戲票後,便找地方吃飯。教女孩子愕然的是,碩士男生提議到粥麵店,女孩子立刻說,她不習慣穿得靚靚的晚上光顧粥麵店。然後,大家提議又提議,終於光顧了SOHO區的一家餐廳。

可以預料的是,碩士男生對餐牌有微言,女孩子強忍著脾氣,耐性地吃完這餐飯。結帳時,猜猜碩士男生對女孩子說些甚麼?他問:「你上次AA制是何時?」女孩子瞪大眼,如此說:「我未試過與男人約會時AA制。」

之後,男人就說,他覺得AA制公平些,因為女人不該佔男人便宜。女孩子就站起來離開,說自己不舒服,不能看戲了。女孩子只是剛出來社會工作,從前,與同齡的大學生男孩拍拖時,如果男方付飯錢,她會付戲票錢,她明白,大家都是學生,不會有多餘錢花費。

但是,這個碩士男生,似乎是希望以最低消費去追女仔,他甚至要求女方在第一次約會時就明白他的觀點。究竟,誰會與這個男人拍拖?更重要的是,他的拍拖態度從何時建立?為甚麼他會認為,請約會對象吃飯是被討便宜的事?甚麼叫無風度?這就是了。

AA制就係賤男
年紀越大,越睇唔開
係香港中女對"風度"解釋果然別樹一格
邊位人兄寫的

舊 09-08-08, 08:48 PM   #143
Wayne L
Crazy Gamer

東南亞地區 當中包括韓 台 日等
香港由於有英國殖民的歷史背景 西化較深

所以香港男仔其實算比週邊國家城市的男仔有風度

我認識的大部份東南亞留學生裡面

好多都無男約女要請客的"習俗"

首先日本一定沒有 韓國則要看"男方目的"而定
台灣就一般
舊 09-08-08, 08:50 PM   #144
Diana
Insane Gamer

其實...我都覺得真的很奇怪=.="
因為單獨約會的(男、女1 TO 1),我都從沒AA制。

或者從女生角度出發,(適)心打扮到靚一靚,讓對方約一位漂亮的女孩是女生的心思,但沒經驗的男生總不明白,打扮是比一餐晚飯還要昂貴。

要便宜小家的約會,是沒可能跟美眉約會了嘛... ...=.="
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-08, 08:55 PM   #145
Norm
=_="""""

心態分別....
如果係想溝或者細過自己既,就會請.....
一般朋友既就會AA制....

此篇文章於 09-08-08 09:08 PM 被 Norm 編輯。
Norm 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-08, 08:56 PM   #146
Norm
=_="""""

引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章

或者從女生角度出發,(適)心打扮到靚一靚,讓對方約一位漂亮的女孩是女生的心思,但沒經驗的男生總不明白,打扮是比一餐晚飯還要昂貴。

要便宜小家的約會,是沒可能跟美眉約會了嘛... ...=.="
男人唔洗打扮?

舊 09-08-08, 09:05 PM   #147
Wayne L
Crazy Gamer

引用:

咁又係

樓上篇文個碩士又的確"孤寒"了一點...
難得故意約人家食飯看戲 人家又悉心打扮過

我認為如果是普通朋友或只不過平日工作一齊好casual地食個lunch就AA制也OK
舊 09-08-08, 09:16 PM   #148
DXG

註冊日期: Jan 2007
引用:
咁又係

樓上篇文個碩士又的確"孤寒"了一點...
難得故意約人家食飯看戲 人家又悉心打扮過

我認為如果是普通朋友或只不過平日工作一齊好casual地食個lunch就AA制也OK
一來la孤寒好易俾唔相熟的人一個唔尊重對方,二來條友既說話技巧又係一個問題,段估條友應該無經驗
DXG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-08, 09:22 PM   #149
DXG

註冊日期: Jan 2007
引用:

做人女朋友又好,作為約會對象又好,女生只係打扮得靚同唔失禮,呢個服務態度係唔夠ga
DXG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-08, 09:55 PM   #150
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:

引用:
作者: Norm 查看文章
男人唔洗打扮?
你唔明架啦 佢果D打扮唔係普通一般女仔的打扮
佢要去髮型舖吹頭 SET頭 仲要裝身 又要化晚妝 隆重D仲要化宴會妝
成身靚衫行動唔方便 所以好難搭公共交通工具....因此多數要搭的士.......
對D冇乜打扮的人黎講 佢出一出街係好大陣仗

所以用佢果種講法 我可以講我係未試過扮到好靚咁出街

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 08:27 AM

手機版 | APP版