Games Animation Forum  

返回   Games Animation Forum > 其他 > Cosplay同人MIX討論區

主題工具 顯示模式
舊 06-04-06, 12:02 AM   #226
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
我覺得只不過是因為那混帳連send個e-mail問問也覺得麻煩

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 12:03 AM   #227
grxgr
Crazy Gamer
畫畫的好學流浪漢真竜

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: lovehinafans
我唔認為g-x唔可以告到fei
因涼宮冇係香港注"策"
而且fei係畫張圖既人
換言之,張圖既使用權o係fei手上
任何人要將張圖公開發布及作商業用途(即使原作者作公開發佈唔代表可作商業用途)
都要徵得畫o固個既同意(即使張圖係自創或改編)
好明顯g-x擅自用左fei張圖係有好大問題,
其實香港好多game雜誌都肆無忌憚地使用佢地係網絡上搜集既同人圖作封面或內頁資料圖(包括日本、台灣)搞到d畫家係度扎扎跳,佢地都有諗過告香港某d game 雜誌既出版商,但奈何太麻煩而放棄,而家d game雜誌仍係肆無忌憚係咁未經畫既o固個同意下擅自作商業用途,真係猖獗。
點解d game雜誌唔可好似日本及台灣咁請人畫封面或佢地直接使用官方公開發佈既圖算,
如要本野多d圖,亦希望佢地唔好慳d稿費請人黎畫(支持一下香港既創意工業吧)
或至少徵求畫o固個同意,避免不愉快既事件發生,
難道真係咁難?抑或版權意識不足夠?又或者尼d雜誌蓄意打壓香港既創意工業?
打錯字吧...係咪多左個"唔"字
grxgr 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 12:05 AM   #228
ReungS
Senior Gamer
頹青

註冊日期: Mar 2006
>我唔認為g-x唔可以告到fei
(seems 打錯字)
即係你認為告到?

ReungS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 12:11 AM   #229
Einhander
God of Gamer
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
睇錯野
-del-

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 12:23 AM   #230
夜遊人
Banned
睡魔

註冊日期: Apr 2006
估唔到今次好似越搞越大咁....
做得四大畫師之一,點都會有d煩惱
夜遊人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 12:30 AM   #231
加華魯
法比加斯

引用:
作者: ReungS
留意開電玩區,見到呢度討論到熱哄哄結果一入

睇完你比既SITE之後
得出既結論係「日本原作者唔會告同人,因為同人既存在對佢地有利益,告佢地根本無好處」
但咁並唔代表「同人無罪」
正如文中提及既「吉帝與死人頭」一案一樣
原作者幾時都有權控告同人作品

我印象中並無「用作商業用途就有得告,唔係就無得告」既特別條例
只不過係版權持有人懶得對非商業用侵權作品作出動作
希望大家唔好有誤會
加華魯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 12:33 AM   #232
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
問題係佢沒有起訴權..

舊 06-04-06, 12:34 AM   #233
加華魯
法比加斯

引用:
因涼宮冇係香港注"策"
而且fei係畫張圖既人
換言之,張圖既使用權o係fei手上
無記錯如果一定要告的話
香港政府係可以引導版權持有人到香港作指控
案例有之前捉BT既CASE
舊 06-04-06, 12:34 AM   #234
加華魯
法比加斯

引用:
作者: elmond
問題係佢沒有起訴權..
明顯魚先生知識有限
舊 06-04-06, 12:35 AM   #235
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
作者: 加華魯
留意開電玩區,見到呢度討論到熱哄哄結果一入

睇完你比既SITE之後
得出既結論係「日本原作者唔會告同人,因為同人既存在對佢地有利益,告佢地根本無好處」
但咁並唔代表「同人無罪」
正如文中提及既「吉帝與死人頭」一案一樣
原作者幾時都有權控告同人作品

我印象中並無「用作商業用途就有得告,唔係就無得告」既特別條例
只不過係版權持有人懶得對非商業用侵權作品作出動作
希望大家唔好有誤會
G-ZXXe都唔係原創人

舊 06-04-06, 12:36 AM   #236
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

官方懶得告Fei
Fei有權告G-Zxxe

舊 06-04-06, 12:40 AM   #237
加華魯
法比加斯

引用:
作者: AshleyYan
G-ZXXe都唔係原創人
我講既原創人係いとうのいぢ
舊 06-04-06, 12:41 AM   #238
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
告燕??
無可能,成件事係g-zone 偷左圖去印書,張圖係市面流傳
又唔係燕主動比圖g-zone 去印書

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 12:42 AM   #239
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
我講既原創人係いとうのいぢ
咁佢都冇可能告飛燕大

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 06-04-06, 12:42 AM   #240
lovehinafans
Crazy Gamer
瘋子

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: grxgr
打錯字吧...係咪多左個"唔"字
謝指正
香港政府係可以引導版權持有人到香港作指控<---咁我認為日本方面會選擇唔告,而且fei佢不過係畫出自己想畫的東西而已,又冇刻意作商業用途,張圖既使用權仍在fei手中,所以告g-x在下認為係合情合理的
lovehinafans 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 12:43 AM   #241
加華魯
法比加斯

引用:
官方懶得告Fei
Fei有權告G-Zxxe
飛燕佢無涼谷既著作權
就算要告就只有京都ANIME有權

引用:
作者: elmond
這好比隔離村王伯告陳生偷左李太隻雞
舊 06-04-06, 12:44 AM   #242
加華魯
法比加斯

引用:
作者: 計劃犯罪者
咁佢都冇可能告飛燕大
其實我唔係話燕會比人告
只係話燕應該告唔到G ZXXE
舊 06-04-06, 12:46 AM   #243
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
飛燕佢無涼谷既著作權
就算要告就只有京都ANIME有權
你好似仲唔明
京ani懶得告Fei,但Fei可告G-Zxxe......

而家係講緊Fei要追討.

舊 06-04-06, 12:48 AM   #244
加華魯
法比加斯

引用:
謝指正
香港政府係可以引導版權持有人到香港作指控<---咁我認為日本方面會選擇唔告,而且fei佢不過係畫出自己想畫的東西而已,又冇刻意作商業用途,張圖既使用權仍在fei手中,所以告g-x在下認為係合情合理的
佢基本上連使用權都無
使用權只適用於「版權持有人把產品售給顧客」這個CASE
即係使用權係由版權持有者「給予」的

使用權同著作權係兩件事
舊 06-04-06, 12:48 AM   #245
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
飛燕又係唔畫尼作商業用途,
要告都係告g-gone?

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-06, 12:49 AM   #246
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
其實我唔係話燕會比人告
只係話燕應該告唔到G ZXXE

張野係飛燕大畫嘅佢就有權去追討
因為張野係佢畫嘅
唔關個原作品事

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 06-04-06, 12:50 AM   #247
加華魯
法比加斯

引用:
你好似仲唔明
京ani懶得告Fei,但Fei可告G-Zxxe......

而家係講緊Fei要追討.
我諗係我表達錯誤
我主要係想表示飛燕應該吹G ZXXE唔脹嗟
舊 06-04-06, 12:50 AM   #248
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
to:加華魯
不,隻雞是飛燕的,他當然可以告

舊 06-04-06, 12:51 AM   #249
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
我諗係我表達錯誤
我主要係想表示飛燕應該吹G ZXXE唔脹嗟
你都係唔明
張野係飛燕大畫嘅關個原作者乜事

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 06-04-06, 12:54 AM   #250
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

我覺得無須圍繞個"告"字,就算有得告,都唔會為幾百蚊賠償上法庭,所以"告"係無可能發生.......
不過如果G-Zxxe再唔比反應,最多咪盡力勸身邊D人罷買G-Zxxe囉,無野格.
偷得人圖,預左要還.

論壇跳轉

現在的時間是 01:21 AM

手機版 | APP版