Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-14-07, 11:28 PM   #101
喪力
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: kin~kin 查看文章
其實大家有冇睇過原著? 如果有的話就唔會有咁多問題.
原著的Robert Neville唔係醫生來的, 只是一個普通人~ 發生左件事之後佢一直努力, 讀書研究等等...希望有朝一日可以改變人類0既命運. 0係lee個過程當中佢用左好多年0既時間 (絕對唔係電影中的幾年咁短). 同電影一樣果d喪屍係唔可以接觸陽光, 所以佢地就會留0係黑0既地方同埋0係天光果時睡眠.

隨住時間0既流逝, lee班受到感染0既 ' 人類 ' 亦進化左 (當中包括智慧, 有自己0既習俗等等). 智慧lee方面可以0係電影整陷阱果段睇到. 原著中有一群受感染0既開始發現到某種情況可以令佢地暫時抑制病毒, 變番所謂0既 ' 人 '....去到lee個時候, 果班喪屍其實已經唔係太清楚自己原本係d乜, 只知佢地而家係d乜...佢地派左個叫Ruth 0既女仔 (即片中的Anna吧...)做臥底埋Robert身, 到最後發展到捉左Robert要公開處決佢. 當Robert去到佢地0既地下社會0既時候, 佢先醒覺到一樣野. 原來佢地唔係怪物, 佢自己先係. 當自己變左少數, 就唔可以再理所當然地去話多數係異類/怪物...

而果班怪物想殺Robert0既原因主要係因為Robert朝早都可以行動, 可以0係朝早做好多野攪掂佢地....Robert當時覺得自己就好似當年人類的傳說般 (如狼人, 殭屍等等....), 今時今日0既佢, 就係lee班 ' 新品種 ' 0既傳說, 所以死前同Ruth講左句 ' I am Legend ' ...
咁樣睇好似原著好睇d喎~

原著英文版易唔易睇?
喪力 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-07, 11:30 PM   #102
kin~kin
God of Gamer
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 喪力 查看文章
咁樣睇好似原著好睇d喎~

原著英文版易唔易睇?
我覺得易睇~

仲有, 原著隻狗唔係一開始已經跟住佢, 係中段佢先遇到隻狗
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-07, 11:40 PM   #103
喪力
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
邊度買倒原著呀?

我驚買倒電影版小說= ="
喪力 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 12:38 AM   #104
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

引用:
邊度買倒原著呀?

我都唔係好清楚....
舊 12-15-07, 12:43 AM   #105
Heifetz
Game Master
獨身漢子

註冊日期: Aug 2003
引用:
邊度買倒原著呀?

大眾書局有售.

http://hk.myblog.yahoo.com/cpc412
Heifetz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 01:44 AM   #106
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
引用:
其實大家有冇睇過原著? 如果有的話就唔會有咁多問題.
原著的Robert Neville唔係醫生來的, 只是一個普通人~ 發生左件事之後佢一直努力, 讀書研究等等...希望有朝一日可以改變人類0既命運. 0係lee個過程當中佢用左好多年0既時間 (絕對唔係電影中的幾年咁短). 同電影一樣果d喪屍係唔可以接觸陽光, 所以佢地就會留0係黑0既地方同埋0係天光果時睡眠.

隨住時間0既流逝, lee班受到感染0既 ' 人類 ' 亦進化左 (當中包括智慧, 有自己0既習俗等等). 智慧lee方面可以0係電影整陷阱果段睇到. 原著中有一群受感染0既開始發現到某種情況可以令佢地暫時抑制病毒, 變番所謂0既 ' 人 '....去到lee個時候, 果班喪屍其實已經唔係太清楚自己原本係d乜, 只知佢地而家係d乜...佢地派左個叫Ruth 0既女仔 (即片中的Anna吧...)做臥底埋Robert身, 到最後發展到捉左Robert要公開處決佢. 當Robert去到佢地0既地下社會0既時候, 佢先醒覺到一樣野. 原來佢地唔係怪物, 佢自己先係. 當自己變左少數, 就唔可以再理所當然地去話多數係異類/怪物...

而果班怪物想殺Robert0既原因主要係因為Robert朝早都可以行動, 可以0係朝早做好多野攪掂佢地....Robert當時覺得自己就好似當年人類的傳說般 (如狼人, 殭屍等等....), 今時今日0既佢, 就係lee班 ' 新品種 ' 0既傳說, 所以死前同Ruth講左句 ' I am Legend ' ...
咁講法電影完全歪曲o左原著……

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 02:09 AM   #107
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
其實大家有冇睇過原著? SKIP
照你咁講, 咁D 喪B 人遲早會進化到識研究防紫外線啦 (抗體/保護衣 e.g.)
不過小說幾廿年前出就廢事駁啦, 但movie就真係..............
犯駁位

1. 一種高致命性, 高傳染性ge病毒可以封鎖到消息, 你話有冇可能丫, 大陸都吾得啦
2. 要封鎖消息就應該學Bio系列咁用核彈清場, 炸穚, 咪玩啦, 人吾曉游水架?
3. 政府既然知道, 冇自設防疫區就更加冇可能啦
4. 主角機地D防守漏洞真係多到震呀, 最易單一樣, D大射燈有乜那由吾係貼住自己機地射向外架.
5. 個人防衛就更加吾駛講啦, 閃光彈吾帶粒
6. 其他都算喇, 最不滿係喪B 王可以用頭撞爆防彈玻璃, 鐵頭攻都吾得啦, 隻病毒應該剩係強化肌肉姐, 同埋就算你個頭有咁硬, 你個腦同頸椎承吾承受到咁大撞擊力先........

回問題

應該剩係喪B王有思考能力, 見條女被捉左, 學返主角 SET 陷阱, 識避子彈, 低lvl 喪B 除左潛意識怕灑之外應該吾驚其他武器......
幫隻狗打應該係6號抗體, 不過隻抗體冇咁快work之麻, 你睇喪B王條女就知咩事
但既然喪B王條女有抗體, 隊佢出去比D喪B咬咪攪掂羅, 喪B王應該控制吾到班o靚ge潛意識食慾掛 , 結局真係為 legend 而 legend, 既然你研究到, 我就吾信果 千二萬人入便冇人研究到呀

不過呢套ge場景同所迎造ge氣氛比其他喪b片好好多, 故事就見人見智啦, 總括黎講都叫值得一睇, 睇場面都值回票價啦, 不過開頭我以為做咩得100分鐘咁少, 但睇到中後, 就返而覺得做咩咁長........

舊 12-15-07, 02:25 AM   #108
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

引用:
作者: sgouki 查看文章
照你咁講, 咁D 喪B 人遲早會進化到識研究防紫外線啦 (抗體/保護衣 e.g.)
不過小說幾廿年前出就廢事駁啦, 但movie就真係..............
犯駁位

1. 一種高致命性, 高傳染性ge病毒可以封鎖到消息, 你話有冇可能丫, 大陸都吾得啦
2. 要封鎖消息就應該學Bio系列咁用核彈清場, 炸穚, 咪玩啦, 人吾曉游水架?
4. 主角機地D防守漏洞真係多到震呀, 最易單一樣, D大射燈有乜那由吾係貼住自己機地射向外架.
6. 其他都算喇, 最不滿係喪B 王可以用頭撞爆防彈玻璃, 鐵頭攻都吾得啦, 隻病毒應該剩係強化肌肉姐, 同埋就算你個頭有咁硬, 你個腦同頸椎承吾承受到咁大撞擊力先........

回問題

應該剩係喪B王有思考能力, 見條女被捉左, 學返主角 SET 陷阱, 識避子彈, 低lvl 喪B 除左潛意識怕灑之外應該吾驚其他武器......
幫隻狗打應該係6號抗體, 不過隻抗體冇咁快work之麻, 你睇喪B王條女就知咩事
但既然喪B王條女有抗體, 隊佢出去比D喪B咬咪攪掂羅, 喪B王應該控制吾到班o靚ge潛意識食慾掛 , 結局真係為 legend 而 legend, 既然你研究到, 我就吾信果 千二萬人入便冇人研究到呀

不過呢套ge場景同所迎造ge氣氛比其他喪b片好好多, 故事就見人見智啦, 總括黎講都叫值得一睇, 睇場面都值回票價啦, 不過開頭我以為做咩得100分鐘咁少, 但睇到中後, 就返而覺得做咩咁長........
電影裡面佢本身係一個科學權威, 佢研究到而果1200萬人研究唔到都唔奇
舊 12-15-07, 03:45 AM   #109
dan
sun shine™

註冊日期: Dec 2001
引用:
犯駁位

始終現實都冇呢種病毒同怪物 , 有d位好難用現實比較
回犯駁位

1.就算唔封鎖消息 , 大部份普通人都唔會了解咁突發既病毒點傳染 , 同埋響碼頭個時, 病毒可能都未變種 , 響碼頭有大部份應該中左病毒唔止一日 , 都冇變到怪物 .
2.政府唔想殺曬所有人卦,覺得比時間就有解决病毒方法,個d人係黎,如果做到咁狠就唔會用直升機響限時前送走d人
3.政府應該有設防疫區,但隻病毒之後空氣傳播,有防疫區都最終全部感染
4.佢始終都係一個人 , 可能未有時間整 ,或者唔夠紫外光燈
5.d 怪物唔係最怕紫外光? , 閃光彈應該冇紫外光同攻擊力卦
6.個隻野可能唔剩止強化肌肉呢,仲要boss級數 , 你同我又未中過呢種病毒

此篇文章於 12-15-07 04:07 AM 被 dan 編輯。
dan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 03:51 AM   #110
飛燕
懺悔不用等

駁位…

比較迷的是
為什麼玻璃房會有手榴彈

就算是防範意外事件都應該是放槍啊

※EP3強化左把大劍3次,大改範圍、PP消費和集氣,某大大就突然跳出來對大劍有「手感」了。但又唔見某大大串人唔識EP2飛板防衛時比個成績來睇下。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 04:41 AM   #111
大粒麥
最後衝刺......

註冊日期: Dec 2001
好睇啊
隻狗仔好得意

竹谷隆之,鬼木祐二,韮沢靖,安藤賢司,高柳佑介,鬼頭栄作
OMG...
大粒麥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 09:41 AM   #112
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
不過呢套ge場景同所迎造ge氣氛比其他喪b片好好多
28 Days/Weeks Later個氣氛上都營造得更好
I Am Legend犀利在可以話因為係荷里活一級製作所以有更多budget去整個無人New York出o黎
但係人地28系列冇咁多錢都整得咁正......

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 10:56 AM   #113
seraph
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:

回問題

關於技打狗針..
乜真係打個女人個技黎ga 咩? 如果我冇記錯, 打入女人個技係抗體係藍色, 令個女人心跳返個技係白色. 而佢技入隻狗到個技係白色的...
我覺得w.smith 打個技係因為 仲左病毒個d 人都係人咁樣(係強化左),受到一定的物理damage 都會死.. 唔係好似zombie 咁不死生(除左個頭).
而係個個情況下..隻狗我覺得係會死的了...而w.smith 就打白色個針..咁隻狗又醒返. 但係就病變返...w.smith 又親手整返死佢...

以上係我ge觀點, 歡迎討論

此篇文章於 12-15-07 11:12 AM 被 seraph 編輯。
seraph 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 12:14 PM   #114
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
有個位~~
第一間黑屋個段~~~喪B們圍住曬.....做跟咩?

吹水?

食野?

訓?

舊 12-15-07, 12:25 PM   #115
Bandit-Anji
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagZangfeva
引用:
作者: com1010hkjp 查看文章
有個位~~
第一間黑屋個段~~~喪B們圍住曬.....做跟咩?

吹水?

食野?

訓?
應該...
係瞓啦, 佢地日息夜出嘛

睇完樓上講... 原著真係吸引好多喎
慢慢發覺自己先係異類

Bandit-Anji 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 12:28 PM   #116
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
作者: dan 查看文章
始終現實都冇呢種病毒同怪物 , 有d位好難用現實比較
回犯駁位

1.就算唔封鎖消息 , 大部份普通人都唔會了解咁突發既病毒點傳染 , 同埋響碼頭個時, 病毒可能都未變種 , 響碼頭有大部份應該中左病毒唔止一日 , 都冇變到怪物 .
2.政府唔想殺曬所有人卦,覺得比時間就有解决病毒方法,個d人係黎,如果做到咁狠就唔會用直升機響限時前送走d人
3.政府應該有設防疫區,但隻病毒之後空氣傳播,有防疫區都最終全部感染
4.佢始終都係一個人 , 可能未有時間整 ,或者唔夠紫外光燈
5.d 怪物唔係最怕紫外光? , 閃光彈應該冇紫外光同攻擊力卦
6.個隻野可能唔剩止強化肌肉呢,仲要boss級數 , 你同我又未中過呢種病毒

1. 佢播D新聞片好似日日都有UPDATA隻病毒資料喎, 吾通美國真係可以封閉得過大陸?
2. 既然日日UPDATA, 當知道中左病毒GE人有機變喪B GE話, 政府吾諗最壞打算就冇野講啦
3. 空氣你睇可以傳幾遠羅, 有幾公里咁冇野講啦, 吾係都有實有得防, 係驚D隱性帶菌者, 好似佢老婆CHECK第一次有, 第二次冇咁, 仲有係經吾經蚊傳染, 播其實好簡單咁諗, SAR都完世界 戒備啦, 呢隻屈機咁多, 政府會點做其實好易諗, 唉, 不過用MOVIE角度睇就算啦
4. 整? 佢要搵, 核彈都有啦.
5. 可能潛意識怕光掛, ANNA救佢果陣好似係用FG
6. 呢個真係好主觀, 最簡單咁諗就係佢對條女GE愛GE堅定

回燕媽
跟本D防守漏洞多到冇朋友, 仲話比到保護人

回打針

其實睇你鍾意點睇, 若果佢係幫隻狗打喪B針GE話, 跟本吾駛再幫隻狗再 CHECK 同唱歌, 你亦可以話佢傻左, 其實要救隻狗仲有機, 就係好似玩B女咁玩, 試藥> 吾得> 喪B針, 既然佢吾想咁樣對隻狗, 所以我覺得佢吾係打喪B針

其實睇喪B片都無諗到咁logical啦, 係覺得若果真係有喪B病毒, 無可能滅到人類姐...........
之前已經想開個topic 討論若果真係有喪b病毒可吾可以滅世, 但吾知擺係邊區好.

舊 12-15-07, 12:41 PM   #117
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
好正啊!
雖然改左原作結局
但既然是電影就冇辦法啦

不過剛才我睇既時候
則邊果兩母子就不停「喪」咗係度分析劇情
都唔知係咪有菌係身

舊 12-15-07, 01:56 PM   #118
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

引用:

1. 佢播D新聞片好似日日都有UPDATA隻病毒資料喎, 吾通美國真係可以封閉得過大陸?
2. 既然日日UPDATA, 當知道中左病毒GE人有機變喪B GE話, 政府吾諗最壞打算就冇野講啦
3. 空氣你睇可以傳幾遠羅, 有幾公里咁冇野講啦, 吾係都有實有得防, 係驚D隱性帶菌者, 好似佢老婆CHECK第一次有, 第二次冇咁, 仲有係經吾經蚊傳染, 播其實好簡單咁諗, SAR都完世界 戒備啦, 呢隻屈機咁多, 政府會點做其實好易諗, 唉, 不過用MOVIE角度睇就算啦
4. 整? 佢要搵, 核彈都有啦.
5. 可能潛意識怕光掛, ANNA救佢果陣好似係用FG
6. 呢個真係好主觀, 最簡單咁諗就係佢對條女GE愛GE堅定

回燕媽
跟本D防守漏洞多到冇朋友, 仲話比到保護人

回打針

其實睇你鍾意點睇, 若果佢係幫隻狗打喪B針GE話, 跟本吾駛再幫隻狗再 CHECK 同唱歌, 你亦可以話佢傻左, 其實要救隻狗仲有機, 就係好似玩B女咁玩, 試藥> 吾得> 喪B針, 既然佢吾想咁樣對隻狗, 所以我覺得佢吾係打喪B針

其實睇喪B片都無諗到咁logical啦, 係覺得若果真係有喪B病毒, 無可能滅到人類姐...........
之前已經想開個topic 討論若果真係有喪b病毒可吾可以滅世, 但吾知擺係邊區好.

甚麼是updata
舊 12-15-07, 02:11 PM   #119
飛燕
懺悔不用等

~
我曾經懷疑唔引爆炸彈,怪物會攻唔入間屋

※EP3強化左把大劍3次,大改範圍、PP消費和集氣,某大大就突然跳出來對大劍有「手感」了。但又唔見某大大串人唔識EP2飛板防衛時比個成績來睇下。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 02:35 PM   #120
Eking

註冊日期: Feb 2006
佢地連屋頂都整得穿, 邊會攻唔入.....

舊 12-15-07, 05:10 PM   #121
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
甚麼是updata
新聞日日updata病毒最新消息.........

舊 12-15-07, 05:23 PM   #122
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
update?

舊 12-15-07, 05:24 PM   #123
夜行者...
Crazy Gamer
A.V.A.I.L

註冊日期: Jun 2005
引用:
updatE 先岩吧.....

又...
佢戲入面講得空氣傳播, 全世界既人都死晒都唔出奇吧...
始終, 當佢地知道空氣傳播個陣可能已經太遲了...

雖然, 我對戲入面冇講點解有 d 人會有抗體就更有興趣...

同埋... 叫得做喪屍... 仲有理性可言吧??
點解唔用得個頭撞爆塊玻璃?? 點解鐵頭功唔得??
戲入面 set 左佢地得就冇野好 argue 啦... 唔好用人類結構同佢地已經第二樣野黎比啦~

此篇文章於 12-15-07 05:29 PM 被 夜行者... 編輯。
夜行者... 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 06:19 PM   #124
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
我遲左入場想補一補d劇情
1.隻病毒係邊度黎?突然出現?
2.開頭有段是女主播訪問一個女醫(好似),果段係講乜野?

舊 12-15-07, 06:23 PM   #125
fourleaves112
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: Heifetz 查看文章
大眾書局有售.
想問原著小說叫咩名?
fourleaves112 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
2 Days to Vegas圖片 神祕人1號 電視遊戲討論版 44 03-16-09 01:10 PM
【NGC】ゼルダの伝説 4つの剣+討論區 ★星人44★ 攻略及心得交流區 99 06-12-06 11:44 PM
[GC]The Legend of Zelda: Four Swords+ 圖片及影片,3/18發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 83 03-23-04 02:45 PM
[GBA]Bruce Lee: Return of the Legend圖片 神祕人1號 手提遊戲機討論版 2 02-13-03 01:02 PM

現在的時間是 11:39 PM

手機版 | APP版