Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-17-20, 08:12 PM   #1051
darkvolver
God of Gamer
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
大家d怨氣又吹到一頁.....

舊 04-17-20, 08:19 PM   #1052
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
引用:
作者: 野良猫 查看文章
可以賣錢,都叫好過無
儲定留去第二部
到時唔會打折就好喇

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-20, 08:26 PM   #1053
T.S
君だけを…

註冊日期: Sep 2002
對我黎講哩隻game個白金打得最痛苦肯定係跳舞同引體上升
稔起44下都想嘔
T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-20, 08:26 PM   #1054
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
hard模擬器唔好諗到太難,佢既設計根本係1周目爆機冇幾耐就可以去打,冇打算強制要人放最後,前提只要求1周目唔好玩得太hea
諸神黃昏呢舊野好明顯就係hard mode story救濟黎,野村既良心
佢比得你select chapter,唔通真係個個都老實打完hard ch.1-16先去,拎黎打得最後兩章?
咁對唔住,我唔做老實人

雖然覺得下一作完全繼承本作save合情合理,但諸神黃昏呢舊野實在太惡,終極破壞遊戲體驗
下一作我估應該會做返個限制或者直接廢除,當然唔比繼承save就乜問題都冇

===

順便講埋,覺得大魔法唔夠大力,細魔法比較so,比人有呢個感覺主要係兩個原因
1.魔攻唔夠高
2.傷害上限9999(呢個冇救)

比如魔攻500以上打弱點,細打4500,中打7500,大打9999
就咁睇計埋mp消耗量放大既的確有d蠢,但晒時間放兩次細同消耗兩格atb亦會因應臨場條件有變化,中同大其實都係有市場,思考有時柔軟d唔好太盲目就得

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-20, 08:37 PM   #1055
Kello820
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID1035-4401-7443
引用:
作者: anyone 查看文章
吸魔/brave mode guard吹飛好似都回到
仲有吸收mp珠
吸mp珠?你認真嗎
睇清楚粒石個效果,如果你可以細魔法野野打怪9999除外

===

hard mode其實除左17章連戰mp未試過會得返半條,其他chapter打完一般都剩8成
學版友話,打箱仔非常重要,同埋回復時平均分配,唔好剩係集中晒靠一個人去回
氣掛同祈禱上限都係3粒,不過我自己冇點用,都係用mp回就夠

舊 04-17-20, 08:45 PM   #1056
anyone
The One
↘嫁

引用:
作者: T.S 查看文章
對我黎講哩隻game個白金打得最痛苦肯定係跳舞同引體上升
稔起44下都想嘔
玩完引體腰帶先返去拎埋雲哥果條結果最後做左62set
跳舞都係只要教學果10下je

舊 04-17-20, 08:46 PM   #1057
anyone
The One
↘嫁

引用:
作者: Kello820 查看文章
吸mp珠?你認真嗎
睇清楚粒石個效果,如果你可以細魔法野野打怪9999除外

===

hard mode其實除左17章連戰mp未試過會得返半條,其他chapter打完一般都剩8成
學版友話,打箱仔非常重要,同埋回復時平均分配,唔好剩係集中晒靠一個人去回
氣掛同祈禱上限都係3粒,不過我自己冇點用,都係用mp回就夠
好過無丫

舊 04-17-20, 08:54 PM   #1058
Kello820
Crazy Gamer

引用:
好過無丫
唔係嫌吸得多定少既問題
我係指越吸你mp會越少,佢限定4屬性魔法同毒先吸得0.1%
連出招既mp都回唔到本

引用:
62咁犀利...我白金做到47定48過左就冇再玩,都試左3 4次先過
呢次勁少少既珠同裝備都設晒所持上限,連堆小遊戲報酬都唔比再拎,冇動力玩第2次(

此篇文章於 04-17-20 09:02 PM 被 Kello820 編輯。
舊 04-17-20, 09:05 PM   #1059
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
引體真心超難
深蹲就好易

舊 04-17-20, 09:07 PM   #1060
darkvolver
頹冗

終於KO個2條友用左我個HP&MP藥.....及後有無得買?好鬼有用.......

另外,好在我之前有睡眠珠,眠左個雷諾,單抽光頭完成.......

一刀兩斷幾惡

舊 04-17-20, 09:11 PM   #1061
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
引體做到62太強了吧,我都係得51
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-20, 09:50 PM   #1062
anyone
The One
↘嫁

引用:
引體做到62太強了吧,我都係得51
可能唔係講得太清楚
係雲哥果邊深蹲

舊 04-17-20, 09:53 PM   #1063
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: Marco 查看文章
又係時候俾d數據大家睇下
根據有做開 PlayStation Network 分析的 Gamstat
發售頭3日累積玩家最多的排位,FF7 REMAKE 排第3位

第一位: Spider-man (約300萬人)
第二位: God of War (約240萬人)
第三位: Final Fantasy VII REMAKE (約230萬人)

至少獲得一個 FF7 REMAKE 獎盃: 約230 萬人
單計只遊玩 FF7 REMAKE 的帳號: 約35000個
最多人玩 FF7 REMAKE 的國家頭十名 (按帳號比例)

1.台灣
2.日本
3.泰國
4.韓國
5.香港
6.新加坡
7.印度
8.加拿大
9.馬來西亞
10.澳洲

地區比重:

1.美國 41%
2.亞洲 34%
3.歐洲 21%
4.澳洲及新西蘭 3%
5.其他 1%

Source: http://gamstat.com/games/Final_Fantasy_VII_Remake/
香港銷量多台灣一倍, 幾多係真香港人
但台灣己經係 14xmore popular, 香港 6xmore popular
台灣真係好少人打機定好少人上網?

舊 04-17-20, 11:13 PM   #1064
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
有d Boss無晒印象
引用:

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-20, 12:55 AM   #1065
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: darkvolver 查看文章
大家d怨氣又吹到一頁.....
之前衝劇情無時間姐
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-20, 01:04 AM   #1066
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
>單計只遊玩 FF7 REMAKE 的帳號: 約35000個

即係為FF7R出機既人數?

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-20, 02:24 AM   #1067
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
引用:
本土竟然一週都破唔到百
其實FF15首週都不破百萬

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-20, 02:39 AM   #1068
anyone
The One
↘嫁

真係唔明你地打hard神羅模擬器講到好似好易咁
根性都比巨獸駁招打死

此篇文章於 04-18-20 02:52 AM 被 anyone 編輯。
舊 04-18-20, 04:15 AM   #1069
Kello820
Crazy Gamer

唔係我,我從來冇話過好易
只係1周目爆機後都唔洗點特登刷就可以打得贏既,又真係唔能夠稱得上話有幾難打

果陣lv同裝備都未ready,五隻加起黎要打成25分鐘先一次,過程都會有緊張感
而家齊野,爆晒lv同ap sp去打就真係容易,腦死play照過

我唔知你實際情況係點,但如果其他幾隻完全冇問題,剩係卡巴哈既話,咁你其實已經算過左一大半
剩低既部份就係不停堆攻玩特化就得,唔推薦物魔平均

另外1血被補刀實屬唔好彩,我又唔信次次都咁啱
再試一次可能就過左

舊 04-18-20, 05:22 AM   #1070
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
終於爆咗,感覺真係又愛又恨,好多野想講
Cut scene既氣勢,角色既微表情同動作,場景既氣氛同光暗處理呢d話佢超過100分都不為過
另外有d微細位真係只有好熟原版既玩家先會發現到
1. 寶條實驗所入面回HP,MP既長凳上面畫咗舊save point既符號
2. 7號街貧民窟同車站之間有2個神羅市士兵前輩同菜鳥同原版比戲份大增,如果企係度耐d可以重現當年既對話
3. 炸完1號爐番7th heaven 時車站有1對男女太耐冇見所以唔捨得分開,原版甚至去炸5號爐既時候返去會見到佢地成晚唔訓勊到暈咗係地

但係都有好多問題真係要改改

視點同lock on問題先唔講,反正都好多人劣評過
問題係近年既SE成日犯寫故事既大忌,太故弄玄虛,說故事技巧太差
搞到坊間有好多新舊玩家既負評都唔係冇理由,尤其最尾ending令好多人減咗唔少分

新玩家睇到滿頭問號(佢地連原作都未玩過,你就咁貪心硬塞咁多根本唔應該係呢個時點講既野入去一隻只佔原版1/10故事份量既Midgar 度)
Cloud既flashback同錫生出場太頻密太濫用,原版只係一兩秒既flashback反而合理好多,唔會影響整體故事節奏
原版錫生神出鬼沒好有神秘感,又少廢話,今次就次次都意念體上身搞到佢好似痴漢煩膠咁
雖然只係分身,但係錫生宜家基本上已經咩形象同威嚴都冇哂,連佢身勢都未知就已經係Midgar打抵佢,完全冇哂當年排除萬難然後終於要決一死戰既感覺,之後仲點比人感受lv1同lv50既回憶震撼

舊玩家擔心之後既走向會失控(有d慨念可能放番係dissdia比起正傳會更好)
隔離Marvel就有心將multiverse係最成功既電影市場抽走,呢邊竟然想走人回頭路

原版自己覺得係正直正銘既神作,係值得推薦
無論係故事節奏,鋪排同完整性,玩法系統同平衡都係高水準

呢隻如果作為獨立作咁睇,無論玩法定故事都有好多缺憾
最多我只會話佢做得好用心但係開發focus走偏,好多位over咗

此篇文章於 04-18-20 05:28 AM 被 沙翁 編輯。
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-20, 07:37 AM   #1071
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
DLC至少都應該要有Tifa原本件衫啦,係咪?
重有可以出原版3d模組,都出玩具FIGURE囉,唔爭在隻game出埋。

舊 04-18-20, 09:29 AM   #1072
padage
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2016
我想要ac既cloud同tifa衫,如果有dlc我會課金
padage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-20, 09:40 AM   #1073
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
DLC至少都應該要有Tifa原本件衫啦,係咪?
重有可以出原版3d模組,都出玩具FIGURE囉,唔爭在隻game出埋。
原本套衫難啲
睇訪問話係社內員工唔通過先有依家套打底裝

原本以為係女規限但睇過套禮服同格鬥服又唔似
不過禮服都明顯見到單車褲真係好違和
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-20, 10:45 AM   #1074
無聞
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
全GAME是否有2粒魔幻晶石?
我只有一個, 另一個在那裡??

舊 04-18-20, 10:51 AM   #1075
darkvolver
頹冗

Final Fantasy VII リメイク 情報區 Vol.2 |

死火...開始懷念艾利絲d戰鬥叫聲,好治癒....

Sent from my iPhone using Tapatalk

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 21 03-24-24 02:10 AM
[PS4] 當日的期望,今日的誓言 **Final Fantasy VII リメイク 攻略區** darkvolver 攻略及心得交流區 18 04-18-20 09:13 PM
[PS2]FINAL FANTASY X 七曜武器/其他問題討論區 草薙さん 攻略及心得交流區 160 11-06-05 05:44 PM
[FC]Final Fantasy X 移植決定 !! neo2046 電視遊戲討論版 14 07-19-05 11:29 PM
[PS2]Final Fantasy XXL 發表!! neo2046 電視遊戲討論版 27 04-06-04 08:38 AM

現在的時間是 11:51 AM

手機版 | APP版