Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 07-28-08, 06:53 PM   #51
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002

今晚將會煎既牛扒...

舊 07-28-08, 09:28 PM   #52
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: david 查看文章
agree...佢舊牛太細啦..
咁既size 煎就得...

舊 07-29-08, 12:57 AM   #53
Master
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
另外一半都整埋了
今次是用煎的
而且確定只有5-6成熟, 仲見到有血水
但係, 仍然好難食
尋日果舊我以為係太熟所以先會咁韌
但今日果塊一樣係咁韌
勁難切
係咪唔應該買牛柳?
其實買邊部份的牛肉, 肉質先唔會同高價的差咁遠?
我唔要求舊肉好好味, 也不要求話好靚的肉質
只係想唔好韌成咁, 切得咁辛苦

引用:
作者: House 查看文章
點解唔煎呢?
因為本來諗著成全舊直接烤的
切一半之後都仲係頗大舊, 唔似牛排所以先無煎
點知烤完就縮到好似牛排咁樣
Master 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-08, 05:43 AM   #54
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: Master 查看文章
另外一半都整埋了
今次是用煎的
但係, 仍然好難食
但今日果塊一樣係咁韌
勁難切
係咪唔應該買牛柳?
我呢邊o既話,我係睇價錢買扒o既,無特價o既話通常就買chunk steak,呢個煎出o黎個樣唔靚,但就好滑都有肉味。

有特價o既話就會買sirloin或porterhouse。

中文名我真係唔知,但要塊扒煎完要滑o既話,多多少少都要有o的「大理石」紋,即係有脂肪分佈o係肉入面。

porterhouse一件:

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-08, 09:51 AM   #55
Norm
=_="""""

porterhouse即係T BONE

舊 07-29-08, 09:54 AM   #56
Norm
=_="""""

引用:
另外一半都整埋了
今次是用煎的
但係, 仍然好難食
但今日果塊一樣係咁韌
勁難切
係咪唔應該買牛柳?

因為本來諗著成全舊直接烤的
切一半之後都仲係頗大舊, 唔似牛排所以先無煎
點知烤完就縮到好似牛排咁樣
你果塊應該係肉眼來吧....見到有血水?牛扒煎完唔好即刻食....要讓牛扒休息一陣,咁樣先唔會有血水同埋變成粉紅色,,,,,

舊 07-29-08, 04:23 PM   #57
david
The One

引用:
作者: Norm 查看文章
porterhouse即係T BONE
我呢邊肉檔有時會係將純tenderloin(無骨)叫做porterhouse,而t-bone係有骨o既,tenderloin部份無咁多。

不過我多數都係食chuck steak,平又好食。

---
舊 07-29-08, 04:36 PM   #58
Norm
=_="""""

引用:
我呢邊肉檔有時會係將純tenderloin(無骨)叫做porterhouse,而t-bone係有骨o既,tenderloin部份無咁多。

不過我多數都係食chuck steak,平又好食。
因為porterhouse係指有兩邊,一邊tenderloin,一邊sirloin所以一塊扒可以食晒兩種肉質

舊 07-29-08, 04:50 PM   #59
david
The One

引用:
作者: Norm 查看文章
因為porterhouse係指有兩邊,一邊tenderloin,一邊sirloin所以一塊扒可以食晒兩種肉質
我呢邊t-bone同porterhouse係兩樣o野o黎,t-bone通常得好少部份係tenderloin,所以我好少買,唔扺食。

通常有特價o既話我會買sirloin或porterhouse(我呢邊o既無骨tenderloin),無骨啖啖肉,又輕磅o的。

---
舊 07-29-08, 08:45 PM   #60
Master

請問你地用的牛肉係新鮮牛肉定雪藏牛肉?
舊 07-29-08, 09:05 PM   #61
Norm
=_="""""

引用:
牛扒多數係雪藏的...

舊 07-30-08, 05:51 AM   #62
david
The One

引用:
我呢邊係無「新鮮」肉類賣o既,即係香港街市肉檔o個種。

不論超市定肉檔,都係得冰鮮肉賣,急凍肉類反而少見,多數都係急凍海鮮為主。

---
舊 07-30-08, 09:41 PM   #63
Master

引用:
我呢邊係無「新鮮」肉類賣o既,即係香港街市肉檔o個種。

不論超市定肉檔,都係得冰鮮肉賣,急凍肉類反而少見,多數都係急凍海鮮為主。
冰鮮肉不是=急凍肉?
舊 07-30-08, 10:05 PM   #64
Norm
=_="""""

引用:
冰鮮肉不是=急凍肉?
不是...正如冰鮮雞不同雪雞.....急涷肉喺經過超低温處理過...你食之前要解涷...冰鮮既肉就唔洗解涷...

舊 07-30-08, 11:04 PM   #65
Diana

註冊日期: Aug 2002
如果唔介意...可以去sogo買... ...佢果邊成一都有好多上乘的肉扒,有好多動物選擇,雖然我好小下廚,可是有時行過那些鮮肉的檔子都引不住留口水... ...
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-08, 11:42 PM   #66
Norm
=_="""""

引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
如果唔介意...可以去sogo買... ...佢果邊成一都有好多上乘的肉扒,有好多動物選擇,雖然我好小下廚,可是有時行過那些鮮肉的檔子都引不住留口水... ...
sogo太貴...樓主用百徍果啲練習下先啦...其實大昌行的也不錯...

論壇跳轉

現在的時間是 05:01 AM

手機版 | APP版