Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 01-11-08, 09:05 PM   #1
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

註冊日期: Dec 2002
同一個人,同一個模樣,同樣既衣著

這十年來我都覺得有一件事很奇怪,
就是時常會看到一個廿多歲、
彼頭散髮、有黑眼圈、面色及打扮都很差的女人,
自十年前開始,每星期總有一兩天會碰到她,
當初不以為意,以為只是住在同一區,
但後來開始留意到她的衣著及打扮永遠是一樣,
雖然覺得很奇怪,但畢竟只是奇怪,河水不犯井水,
所以沒有作出進一步行動,
就這樣一直與同一個模樣的她碰面,
直至過了四五年之後,
她才在我的視線裡徹底消失,
但一年前,她又開始不時出現在我眼前,
而她不只衣著打扮仍然一樣,就連外貌都和十年前一樣,
很奇怪吧?
老實說,我為什麼有衝動寫出來,就是因為剛剛放工時又碰到她,
當然,她的外貌打扮仍然一樣。

對於這個人,我有以下的睇法︰
1) 真的有這個人存在,為什麼外貌打扮永遠一樣?人家有性格兼懂得保養嘛,再唔係既話,人地可能有個生得好似既細妹呢;
2) 就像電影有你終生美麗 (A Beautiful Mind)中主角一樣,她只是我產生出來的幻覺;
3) 我想起望月峰太郎的一篇漫畫,話說A君拍了一張靈異照片並拿給他的同學看,但他的同學只到相中只有很實在的A君及另外一個人站在桌上,於是乎這位同學就問A君那裡出了問題,而A君就這樣回答︰"這一張本來是一張獨照…,明白嗎?"

如果你無買有睇,編輯曰:"又要插又要睇,你D人真係犯賤!你咁叻又唔見你出一本?";
如果你有買有睇,編輯曰:"比得果十皮,自然係得抄抄埋埋既料,你咁清高可以唔買,我本野係出比翻版仔睇既~"
裡.天人必勝法 :
編輯曰:"你寫過攻略乜?你出過GAME書乜?乜都無做過有乜資格評論GAME書?";無錯,所以影評人無資格評論電影,因為佢地冇拍過電影;政評人無資格評論政治,因為佢地冇從過政。但咁樣講,GAME書編輯有冇資格評論遊戲?佢地都冇製作過遊戲。

此篇文章於 01-11-08 09:28 PM 被 山王 編輯。
山王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-08, 12:44 AM   #2
二伍
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
佢係乞兒囉
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-08, 01:30 AM   #3
Ringo
Game Master
港 女 唔 易 做

註冊日期: Sep 2002
樓主做乜咁留意呢個女人。。。
你可能己經迷上佢 :haha :

此篇文章於 01-12-08 01:37 AM 被 Ringo 編輯。
Ringo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-08, 03:26 AM   #4
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
傾計無相無計傾

舊 01-12-08, 12:09 PM   #5
saint-barry
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2004
難道係佢....

Gundam vs Gundam : 冇玩
戦場の絆 : 冇玩
saint-barry 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-08, 04:04 PM   #6
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
第一步:
走過去想辦法揾嘢講知佢係咩水先
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-08, 07:40 PM   #7
松浦亞N
Insane Gamer
禁則事項です!

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDneoheero
XBox Live GamertagNagato Saber
樓主呢排又時運低
松浦亞N 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-08, 09:10 PM   #8
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
樓主小心泥足深陷

越查越迷

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-08, 11:01 PM   #9
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: Rance 查看文章
傾計無相無計傾
就算有相都唔post la。

引用:
作者: saint-barry 查看文章
難道係佢....
我見到果個係瘦既,仲要係有點皮包骨兼落晒形。
感覺比添布頓套怪誕屍新娘(Corpse Bride)既女主角還要差。

引用:
作者: Designer 查看文章
第一步:
走過去想辦法揾嘢講知佢係咩水先
算吧~

引用:
作者: 松浦亞N 查看文章
樓主呢排又時運低
呢點我應同,呢排幾黑仔。

引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
樓主小心泥足深陷

越查越迷
所以我無諗過進一步行動,甚至已改變平時既上落班既步行路線。

如果你無買有睇,編輯曰:"又要插又要睇,你D人真係犯賤!你咁叻又唔見你出一本?";
如果你有買有睇,編輯曰:"比得果十皮,自然係得抄抄埋埋既料,你咁清高可以唔買,我本野係出比翻版仔睇既~"
裡.天人必勝法 :
編輯曰:"你寫過攻略乜?你出過GAME書乜?乜都無做過有乜資格評論GAME書?";無錯,所以影評人無資格評論電影,因為佢地冇拍過電影;政評人無資格評論政治,因為佢地冇從過政。但咁樣講,GAME書編輯有冇資格評論遊戲?佢地都冇製作過遊戲。

此篇文章於 01-14-08 11:10 PM 被 山王 編輯。
山王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-08, 10:30 PM   #10
thesame
Insane Gamer
大同

註冊日期: Aug 2005
雖然話河水不犯井水
但成日見到呢d令人懷疑的野,都唔係好事
一係求證,一係繼續避.....

如果日日都係咁的衣著,
一是那是她的制服(如空姐,成日著住制服返工放工,可能人地件制服冇咁出名者)

不過你呢單野真係幾邪下,你一星期見到佢幾多次?
thesame 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 04:58 PM

手機版 | APP版