Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-28-17, 05:32 PM   #1
luffy1734
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2003
懷疑有糖尿病......

附近有得check間野要初十先開
請問新年邊度仲有得check
定係去那打素睇急症等轉介.....
好急
luffy1734 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 06:16 PM   #2
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
比錢買血糖機自己慢慢 J 啦

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 07:41 PM   #3
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
試下餓幾日,唔食甜,之後就食D超甜既野(不要朱古力,最好日本零食最衰甜到爆既糖),睇下會唔會立刻好想訓…

如果係………好有可能…

舊 01-28-17, 07:49 PM   #4
luffy1734

註冊日期: Feb 2003
好多徵狀都有......
已經做多左運動......
luffy1734 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 09:24 PM   #5
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: luffy1734 查看文章
好急
有咩事讓你覺得要急到去睇急症呢?
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 09:25 PM   #6
碧克

註冊日期: Aug 2003
自己篤手指驗咯

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 10:03 PM   #7
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
我以為雲爺開PO

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 10:09 PM   #8
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
真係咁急既話買部拮拮機自己拮手指啦a

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 10:12 PM   #9
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 風音 查看文章
我以為雲爺開PO
雲YEA話自己已經脫胎換骨有得硬,去左溝女

認真回: 買部血糖機驗吧,與其擔心,不如去驗下血糖仲實際。一係睇下有冇D私家醫生呢幾日有開門去睇下
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 11:25 PM   #10
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
糖尿排街症驗啦...唔爭幾日
除非你feel到上晒眼...
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 11:40 PM   #11
HM

註冊日期: May 2007
呢度終於連糖尿病都有人問
歲月不饒人
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 11:40 PM   #12
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
屙尿落蟻巢附近,睇下有無蟻埋去!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 11:49 PM   #13
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: HM 查看文章
呢度終於連糖尿病都有人問
歲月不饒人
好快就到腦退化/柏金遜症…
(先旨聲明,其實呢D唔係老人專利…)

舊 01-29-17, 12:07 AM   #14
qwe
Game Master

而家糖尿都年輕化,所以無乜飲汽水
飲酒算
舊 01-29-17, 12:26 AM   #15
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
堅頂唔順咪去急症室排幾個鐘……

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-17, 01:49 AM   #16
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: qwe 查看文章
而家糖尿都年輕化,所以無乜飲汽水
飲酒算
飲酒比飲汽水更容易引致糖尿病 , 因為酒過量會影響胰臟

舊 01-29-17, 10:26 AM   #17
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: Sgodkyo 查看文章
飲酒比飲汽水更容易引致糖尿病 , 因為酒過量會影響胰臟
如果唔係日日當水飲既話

啤酒先會,出面3-400蚊支果d紅酒一日一杯反而幫助新陳代謝

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-17, 10:37 AM   #18
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
糖尿病病因同食乜係全無關係嘅

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%B3...B0%BF%E7%97%85

糖尿病(拉丁語:diabetes mellitus,縮寫為DMs,簡稱diabetes)是一種代謝性疾病,它的特徵是患者的血糖長期高於標準值[1]。高血糖會造成俗稱「三多一少」的症狀:多食(polyphagia)、多飲(polydipsia)、尿頻(polyuria)及體重下降。對於第一型糖尿病,其症狀會在一個星期至一個月期間出現,而對於第二型糖尿病則較後出現。不論是哪一種糖尿病,如果不進行治療,可能會引發許多併發症[2]。一般病徵有視力模糊、頭痛、肌肉無力、傷口癒合緩慢及皮膚痕癢。急性併發症包括糖尿病酮酸血症高滲透壓高血糖非酮酸性昏迷[3];嚴重的長期併發症則包括心血管疾病中風慢性腎臟病糖尿病足、以及視網膜病變[2] 糖尿病有兩個主要成因:胰臟無法生產足夠的胰島素,或者是細胞對胰島素不敏感[4]。2014年全球估計有4.22億成人患有糖尿病[5]

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-17, 02:31 PM   #19
qwe
Game Master

應該話係代謝病但控制飲食可以減輕病情/病發率?

另外大量飲酒先會急性胰臟炎?未見飲酒影響糖尿嘅資料
舊 01-29-17, 07:12 PM   #20
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
糖尿病病因同食乜係全無關係嘅

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%B3...B0%BF%E7%97%85

糖尿病(拉丁語:diabetes mellitus,縮寫為DMs,簡稱diabetes)是一種代謝性疾病,它的特徵是患者的血糖長期高於標準值[1]。高血糖會造成俗稱「三多一少」的症狀:多食(polyphagia)、多飲(polydipsia)、尿頻(polyuria)及體重下降。對於第一型糖尿病,其症狀會在一個星期至一個月期間出現,而對於第二型糖尿病則較後出現。不論是哪一種糖尿病,如果不進行治療,可能會引發許多併發症[2]。一般病徵有視力模糊、頭痛、肌肉無力、傷口癒合緩慢及皮膚痕癢。急性併發症包括糖尿病酮酸血症高滲透壓高血糖非酮酸性昏迷[3];嚴重的長期併發症則包括心血管疾病中風慢性腎臟病糖尿病足、以及視網膜病變[2] 糖尿病有兩個主要成因:胰臟無法生產足夠的胰島素,或者是細胞對胰島素不敏感[4]。2014年全球估計有4.22億成人患有糖尿病[5]
你又係望WIKI,在下又係望WIKI,點解你睇完會覺得糖尿成因同食物完全無關既?
引用:
而2型糖尿病是由於進食大量精緻飲食及高反式脂肪的食物等原因。 糖尿病已成為已開發國家的文明病之一,潛在病人數量不斷攀升,並有逐漸年輕化的趨勢。

舊 02-02-17, 04:57 PM   #21
four

說真
我也有此病
初期是沒有什麼明顯病徵
只是口乾及小便多
如果尿在坐厕水會有泡,泡不易散
想知是點,糖加水再用飲管吹泡
你就會明白是點。
此病本身是可以治癒或吃藥控制好病情
但引起其他病發症就很痲煩
快睇醫生
four 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-17, 04:59 PM   #22
four

引用:
作者: luffy1734 查看文章
好急
政府街症/私家都有
舊 02-06-17, 01:52 AM   #23
古利斯
LEVEL0無能力者

借post,
過年前有日食多左海鮮後個腰(腎)位就刺刺痛咁,唔算太劇烈
今日都仲會隱隱作痛咁
小便的確起哂泡
安心起見都想睇醫生驗下,但係唔係咁易請假&怕驗唔準
想問有咩地方比較專門驗呢類?
古利斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-17, 01:05 AM   #24
four

政府有夜診
再不是買CHECK血糖機
幾百完而己
食完飯1-2小時,就試。
如果因尿因血糖起哂泡,度數應該去到雙位。
不理會有腎病。
政府初步檢查都是CHECK血糖機或驗尿試紙
即時就知有沒有問題

此篇文章於 02-07-17 01:09 AM 被 four 編輯。
舊 02-07-17, 05:32 PM   #25
(○ `ー´)○バキッ!
Junior Member

註冊日期: Jun 2012
引用:
作者: 古利斯 查看文章
借post,
過年前有日食多左海鮮後個腰(腎)位就刺刺痛咁,唔算太劇烈
今日都仲會隱隱作痛咁
小便的確起哂泡
安心起見都想睇醫生驗下,但係唔係咁易請假&怕驗唔準
想問有咩地方比較專門驗呢類?
腎發炎。 仲要睇埋你有無發燒。

一兩日係咁就唔嚴重,但都係要去抽血驗驗腎功能。
(○ `ー´)○バキッ! 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:34 PM

手機版 | APP版