Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-01-08, 04:14 PM   #1
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
年年驗身, 令你放心!!! (Body Check!)(#109 牙科保健已經發出!)

大家有沒定期做Body Check的習慣呀? (當然女性更多了婦科檢查!)

我都建議朋友每一至兩年都要去一次, 家下飲食,生活,工作.....的轉變, 都令身體有很快又大的變化!
個人沒有醫學知識的我認為, 28歲男性或24歲女性有x經驗後, 最少應該要有一次全身檢查的需要! (不是婚前驗身那一種!)
就算你唔去check, 身體已出的問題都會存在, 不如早點知道, 早點處理!

其實做Body Check不需害怕, 最可怕係做完之後等報告出來的果一星期!

我有一些1K以下的Body Check優惠介紹! (同我沒關, 也不是廣告!)
如果大家有需要或查詢, 可以pm問或出post!

------------------------------------------------------------------------------

首先, 我會講解身體檢查(BC)的類別及場所! 之後再講BC時的情況及處理!
至於以下的分享, 是我曾自己及幫朋友去做過不同形式的BC要得出的經驗之談!
與我 "不存在" 誘導性 及 業務有關! 如果大家也有一些專業及個人心得, 也不妨一齊分享!

開始---

BC的種類 :
一般人, 有BC的需要會有以下理由 :
1/ 定期年度 --- 不論如何, 每一兩年都會自行自費去BC!
2/ 身體有感不適 --- 呢個都係比較多人會出現的情況! 後知後覺的處理其實都無可厚非,
___只怕到時已經太遲, 如果你不認同有不少疾病都有潛伏多年的可能!
3/ 入學, 入境 或 入職 --- 以上某些情況下申請時, 會有轉介式的BC安排!
4/ 婚前 --- 兩個人假設日後會有建立家庭的可能, 了解是否合適生育!
5/ 其他家人剛發現有特殊疾病 --- 因為好大機會, 有關近親都有相關的疾病遺傳, 及早了解可以預早治療!
6/ 疾病或意外入院後 --- 因在治療過程中, 發現其他身體有異, 而需另行安排BC!
7/ 其他 --- 遺產處理 或 一些需確定身份的法律安排, 近年一些內地產子而需申請來港的情況也大增!

知道了多種的BC種類後, 就要選擇合適的場所或方法!
因為不同的場所或方法, 都有不同的效果, 收費 及作用!
至於以下的場所或方法, 主要針對自行需要及自費的不同情況!

BC的場所 :
1. 一般診所 --- 主要是平時比較相熟的家庭或個人醫生, 因較了解自己的個別情況, 可能免了程序上的安排!
___不過基於個別門診醫生的專長, 可能會限制於某一專科 或 在BC過程的儀器而有所限制!

2. 診所式化驗所 --- 好多時因1.的情況, 因該診所的儀器所限, 而導致需要轉介到此類化驗所, 一般都較為有多種類的儀器應用!
___唯一是之後多數沒有醫療上的跟進, 或需自行再找尋醫生處理, 或者回到之前轉介的醫生再行治理!
___不過最要留意的, 就是一診所式化驗所的客戶群, 多數都是在1.的病人轉介, 所以該場地可能常有不同形式的帶菌者經常進出!
___如果該化驗所較有多肺炎或呼吸道病人, 真是要小心自身的衛生安排及防禦功夫了!

3. 一站式化驗所 --- 香港比較新型的多元化化驗所! 由於此種是一類專門提供化驗所的機構, 在服務及過程都有較完整的安排!
___之後也會提供類似保健服務的資訊及直線服務! 而對我來說, 此類化驗所的環境都會較衛生及優美.
___最重要的, 是不會主要為病人被轉介化驗的場所!

4. 私營醫院 --- 一般的情況, 會因有講買醫療保險而會使用的場所, 理由是一般簡單的化驗, 都需動輒過萬$的收費!
___如果在一般自費的情況下, 都不願花費!
___另外, 由於BC並不是醫院 及 該主診醫生 的核心業務, 是次BC可能只會限制於是次入院的特定病因!
___我試從一般入醫院做BC的程序, 講解費用及情況!
___例如 : 一個人先需在往在門診醫生時, 得到証明因某病患原因, 而得到一張轉介信而入院.
___有時也需要多一次前往專科醫生的文件, 最後取得一張正式的轉介信!
___得到轉介信後, 前往指定本來該主診醫生有註診的一間醫院 或 自行選擇的一間醫院
___(此情況需要先在該醫生的門診部再睇一次), 繼而排期入院的安排!
___由於本來入院的理由是某特定病因而成, 所以到時可能只可以做該次特定的化驗!
___因為保險公司的賠償表格以外, 會有一份由保險公司給予醫院(主診醫生)填寫的內部文件,
___內容會問及該客戶(病人)的治療原因及療程需要!
___所以若BC為主要理由, 我認為報告結果絕對不能付合真正所需!
___從費用來說, 可能在醫院內的收費, 可以在醫療保單內完全賠償.
___但之前一至兩次所付出的門診或專科費用, 所得的BC結果, 可能也物"低"所值!
___另一個可能大家沒有想過的問題, 就是一份在保險公司內的醫療保單內的紀錄,
___是會跟足一世人的, 即只要你在HK的任何醫療網絡內!
___如果日後斷保重買 或者 到真正有一些相關的需要時, 一些問題可能會影響之後的真正使用醫療保險的需要!
___值得與否, 找你的保險AGENT問吧! 此仍我從來不建議的!

5. 公營醫院 或 健康院 --- 價錢最平至免費! 不過一般來說, 是不可以自行安排的.
___縱有相關的安排, 可能在排期上的時間, 已經令你自費去了其他場地, 如果更是一些緊急的病因!

6. 美容或健體中心 --- 近年來, 一些大型連鎖的美容或健體中心, 都額外附設有此類服務, 不排除當中都有一些是專業的BC!
___不過好多時都以外騁或合作其他1-5.的形式進行!

7. 國內所有國營或私營的診所或醫院 --- 經驗所見, 若是基於因為可能有疾病的情況下,
___而在國內所做的BC, 一般回港後都會再找1-5重做多次! 其他我唔講了, 自己諗......

從BC中要知道自己身體的狀況, 其實主要有3樣化驗已經可以知道身體大約情況!
驗血, 大小二便, 心肺圖~
以上任何化驗後有不合格的部份, 之後才再進行該項化驗!

其實血同大小的化驗, 可以睇到的東西實在有好多~
所以有D 5,6K的全包BC, 化驗程度同驗C無異, 不過就有些浪費囉~

而不同年齡層的BC, 都有些少不同的相關內容!
以下是我上個月同個長者去做的BC報告(其中內容)!

人名

基本身體情況 及 血 <左(合格)/中(留意)/右(不合格)>

詳列不合格的內容

重要指數內容 及 正常指標

大小

心肺圖

長者問卷調查

其他

之後仲有一些彩頁的建議, 生活, 飲食及圖表~
呢間是我比較建議朋友去的一間, 地方,環境,服務,跟進,都比較好!

收左報告後, 如果有不合格的情況, 一般會再該位置作詳細化驗, 或者直接找醫生求醫了!
呢位長者其中有2項重要事項都不合格, 之後我就同佢家人決定如何處理了!

以上內容~就是我講1K之下!
大家可以就以上情況參考, 從而自行找尋有關的BC了!
多謝收看!

此篇文章於 01-23-09 04:31 PM 被 KIM 編輯。
KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 04:17 PM   #2
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
與其私下介紹~

不如kim 大講解下全面的body check 應該包d 咩好過啦~
因為有d 價平~ 但驗的野唔足~ 咁等如無做過~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 04:23 PM   #3
綾小路雷太
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 基路亞 查看文章
不如kim 大講解下全面的body check 應該包d 咩
X 2
其實個人都心郁郁想做驗身
但成日嫌貴/平夾冇好。
綾小路雷太 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 04:25 PM   #4
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
與其私下介紹~

不如kim 大講解下全面的body check 應該包d 咩好過啦~
因為有d 價平~ 但驗的野唔足~ 咁等如無做過~
OK! 都好播~就算大家去找時, 都有一些參考~
主要係程序--->body check內容--->之後處理!
至於你講的價錢, 其實都好重要, 我都見過一些成萬$ 至到 千多$的, 內容可能差不多!

不過我要晏小小先得, 比小小時間我集合些資料先!

舊 12-01-08, 04:29 PM   #5
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
頂多係驗血,全身果D等大個D先做喇

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 04:30 PM   #6
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
作者: KIM 查看文章
OK! 都好播~就算大家去找時, 都有一些參考~
主要係程序--->body check內容--->之後處理!
至於你講的價錢, 其實都好重要, 我都見過一些成萬$ 至到 千多$的, 內容可能差不多!

不過我要晏小小先得, 比小小時間我集合些資料先!
好~~~ 辛苦你了!

---
同埋有時信用咭都有優惠~ 大家或者晏d 睇完kim 大的資料~
可以再對比下信用咭的推廣~

如果係平得黎又實用的~ 大家就可以平靚正做body check 了~

XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
舊 12-01-08, 04:32 PM   #7
HM

註冊日期: May 2007
我係超過200磅既肥仔,我媽聽到我訓覺時好大鼻"寒"聲,驚緊有睡眠窒息症
所以可能會去做一做身體檢查,聽講大學有得做,搵日會上去診所問問詳情

不過為左根治問題,而家已經開始減肥,節食同做運動
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 04:47 PM   #8
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
引用:
作者: harry 查看文章
我係超過200磅既肥仔,我媽聽到我訓覺時好大鼻"寒"聲,驚緊有睡眠窒息症
所以可能會去做一做身體檢查,聽講大學有得做,搵日會上去診所問問詳情

不過為左根治問題,而家已經開始減肥,節食同做運動
有鼻塞都無咩
最驚係打打下鼻塞 跟住突然靜哂
連呼吸聲都無 隔一陣又打到行雷咁大聲
我早排住醫我隔離果個院友就係咁 不過佢唔係好肥
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 04:58 PM   #9
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
從來都唔會驗,應該無事o既

舊 12-01-08, 05:01 PM   #10
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
所以香港人有85%的人都沒事.......如果唔驗,就等如無事!!!

舊 12-01-08, 05:06 PM   #11
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

講真我驚睇牙多過驗身~

舊 12-01-08, 05:06 PM   #12
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: KIM 查看文章
所以香港人有85%的人都沒事.......如果唔驗,就等如無事!!!
好私營醫療機構o既推銷手法

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 05:08 PM   #13
HM

註冊日期: May 2007
引用:
講真我驚睇牙多過驗身~
睇牙係遂項服務同你收費,所以一定貴
我係大學睇一次牙都俾左七百幾,出面街更加唔駛講
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 05:10 PM   #14
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
我本身乙類肝炎帶菌年年都會驗身,
或者比個驗身細節大家參考吓:
1. 照肺
2. 抽血 ---> 驗血糖、膽固醇、血脂、肝酵素
3. 大小便
4. 照心電圖
總值$1500左右

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 05:10 PM   #15
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
作者: harry 查看文章
睇牙係遂項服務同你收費,所以一定貴
我係大學睇一次牙都俾左七百幾,出面街更加唔駛講
我仲要轉介出去拆智慧牙...
因為大學唔會開刀~~~

果到過千蚊隻...

唔OT 了~ 還是等kim 大的資料吧~

舊 12-01-08, 05:12 PM   #16
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
好私營醫療機構o既推銷手法
所以我出呢個topic, 等大家只用小小$, 就等同大醫院幾千$的服務囉~

舊 12-01-08, 07:33 PM   #17
加量熱狗
Crazy Gamer
訓醒未啊你?

註冊日期: Jun 2007
正想跟坦白跟家人說想去做檢查

一直都有,耐唔耐個心好似比人捏緊咁,我唔識形容,不過唔好受
仲會出現眼前一黑,然後到處是藍色點點,你看去哪它跟去哪
我怕我的心臟有事(我好驚會猝死,我唔算太肥但好重,180lb)

近來家裡發生太多事,都不知怎跟他們說
出面街賣廣告既又唔知好唔好...

舊 12-01-08, 08:47 PM   #18
ll_layer
Insane Gamer
喱哎

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDTATACO
金爺我最近想帶呀爸呀媽去body check, 佢地大約55歲,,
我呀爸食煙,應該要check d咩野好?
有package 一次過check晒嘛?
大約幾$$同邊度?
thank!

PAD ID:143,950,483
ll_layer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 11:15 PM   #19
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
好日都唔驗一次(最大原因係冇$$)

今年年頭都係因為見政府工所以唔駛$$頹頹地驗o左少少o野(真係好少)

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 11:29 PM   #20
God Gundam
Game Master
究極之神高達

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 龍寶寶 查看文章

積積埋埋一獲爆出黎就大鋪

舊 12-01-08, 11:31 PM   #21
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
我本身乙類肝炎帶菌年年都會驗身,
或者比個驗身細節大家參考吓:
1. 照肺
2. 抽血 ---> 驗血糖、膽固醇、血脂、肝酵素
3. 大小便
4. 照心電圖
總值$1500左右
0岩0岩上個月驗完同樣既野
收費係800

另,一個人一百歲命既,你廿幾歲都叫行左1/4,係時候驗一驗啦

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 11:42 PM   #22
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
出黎做野幾年都冇去驗
直到最近要抽血驗
加上屋企某成員有糖尿
搞到我都唔知點好

想做個全身既...但又唔知邊間好
去親私家果d...總覺得求其了事咁

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-08, 01:17 PM   #23
Kojiro Fuuma
Advance Moderator
15202ST

註冊日期: Dec 2001
XBox Live GamertagKojiro Fuuma
有兩個朋友..一個媽子一個我..
醫生報告出左之後一個月..
一個唔記得骨癌定胃癌..年半後拜拜..
一個紅班狼..

另一個好日都唔去CHECK, 有日頭暈就去左睇醫生..
一CHECK血糖超標三四倍..D乜脂物脂全部OVER..
醫生話佢差半步就拜拜..

時也命也~

01。03。11

此篇文章於 12-02-08 01:21 PM 被 Kojiro Fuuma 編輯。
Kojiro Fuuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-08, 01:25 PM   #24
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
我仲要轉介出去拆智慧牙...
因為大學唔會開刀~~~

果到過千蚊隻...

唔OT 了~ 還是等kim 大的資料吧~
點會唔開呀 ._.?
我都o係HKU "mock"左下面果隻
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-08, 01:25 PM   #25
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Kojiro Fuuma 查看文章
有兩個朋友..一個媽子一個我..
醫生報告出左之後一個月..
一個唔記得骨癌定胃癌..年半後拜拜..
一個紅班狼..
時也命也~
我年年都有body check
舊年呢個時間去驗
乙肝指數超晒表
之後接受一個48星期的打針療程
現在已經回到正常數值
之前唔驗的話就有機肝癌byebye

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Body check 一問 donaldfung ~清談館~ 6 08-15-08 05:01 PM

現在的時間是 01:04 PM

手機版 | APP版