Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-11-07, 10:49 AM   #1
IamO
God of Gamer
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
亂填派位表 獲派Band 3學校

亂填派位表 獲派Band 3學校 2007年7月11日
廣 告

【明報專訊】7.7萬小六生昨日放榜,84%獲派首三志願,有家長不清楚派位機制而「亂填一通」,子女成績中上,卻將派位第二志願填上Band 3學校(主要取錄第三成績組別的學生),結果一擊即中獲第二志願,卻大表不滿,放榜後到填報第四志願的英文中學撲學位。

新派位機制下,學生於自行收生階段可多選一間中學,統一派位階段也可跨區選校,派位滿意度創新高。小六生杜靜儀獲派第二志願Band 3學校,但對結果感相當不滿,與母親到填報第四志願的英中銘基中學叩門。母親坦言對成功取錄的信心不大,批評「派位不是靠成績,是靠運氣,似派彩」。
另一名升中的譚智健亦獲派首三志願的Band 3中學,其母聲稱,統一派位「甲部」不受校網限制的選擇中,首一、二志願填寫兩間Band 1英中,再按兒子小學老師的建議,將Band 3中學放在第三志願,結果獲派第三志願。其母力斥新機制極為混亂,令家長無所適從,認為教導她兒子填報志願的小學老師需負上責任。

校長斥家長缺乏部署

資助小學校長會主席張志鴻則直斥家長「亂填一通」:「家長哪有可能將一間英中放在一間Band 3學校之後呢?」家長將Band 3中學放甲部(不受校網限制)首三志願,必入無疑。他指家長缺乏選校部署,浪費新機制下增加的家長選擇,又認為小學亦應審視學童的選校表,提供適當的意見。

部分學生頻頻撲撲,非因亂填志願,而是子女與父母各有心頭好。林女士的女兒獲派沙田一所中中,屬第二志願,母親認為獲派學校程度合適、離家又近,女兒則一心入英中,希望考入沙田蘇浙公學。

第二志願也不滿

舊 07-11-07, 10:54 AM   #2
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
買馬都唔會亂填啦
如果覺得連保險都不如
完全冇心入去就一早咪鬼擺啦
d咁o既家長咁講簡直侮辱派彩

同n年前一填職業先修就入硬一樣

舊 07-11-07, 10:57 AM   #3
アンディ
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDandy07hk
讀乜中學都係假既~肯努力先至係重點~
入名校入英中,到時讀唔掂,比d堅料既踩住黎上咪仲痛苦

P.S 真係咁有料,讀到大學畢業,已經洗底啦,D人仲望你中學D野做乜

\ 老鄉在日本 /
アンディ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-07, 10:58 AM   #4
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
都唔知點做人家長, 自己仔女o既前途都亂填

舊 07-11-07, 10:59 AM   #5
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
留返d氣鬧JUPAS啦

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-07, 11:01 AM   #6
ELT
Lunar使者

引用:
作者: hk101 查看文章

P.S 真係咁有料,讀到大學畢業,已經洗底啦,D人仲望你中學D野做乜
係氣氛問題, 仲有教師質素

舊 07-11-07, 11:31 AM   #7
haruka
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
第二志願就填BAND 3,唔中就奇啦
除咗抵死,都諗唔到仲有咩講

其實晌香港做咗咁多年人,唔通仲唔知派中學除咗食力,仲要講運咩?

舊 07-11-07, 11:51 AM   #8
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: hk101 查看文章

此言差矣,有d真係會教壞人
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-07, 12:13 PM   #9
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: IamO 查看文章
另一名升中的譚智健亦獲派首三志願的Band 3中學,其母聲稱,統一派位「甲部」不受校網限制的選擇中,首一、二志願填寫兩間Band 1英中,再按兒子小學老師的建議,將Band 3中學放在第三志願,結果獲派第三志願。其母力斥新機制極為混亂,令家長無所適從,認為教導她兒子填報志願的小學老師需負上責任。
如果真係咁既話...個位老師有心靠害..

舊 07-11-07, 12:16 PM   #10
[KIT]

註冊日期: Sep 2002
細個自己填... 屋企叫我賭DBS

[KIT] 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-07, 12:17 PM   #11
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
如果無記錯,好似可以比你填三十幾志願個喎…

不過無得講既…都話明志願麻…

此篇文章於 07-11-07 03:19 PM 被 大情大性武大帝 編輯。
大情大性武大帝 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-07, 01:01 PM   #12
☆★楓嵐★☆
Crazy Gamer
灰色天使

註冊日期: Nov 2005
[老人回想MODE]想當年…我都好似係派第3志願~係英中~不過係某私校之後係呀媽唔忿氣拎我去考某"名女校"…之後唔知咩事咁入左 [/老人回想MODE]

[攏明攪事MODE]好心D家長唔好咩都姓賴啦~如果真係有心關心自己仔女前途既~自己去問/去學點填份表~有幾難呀~乜X野都推晒落D老師到~而家老師都係打工架咋~唔係前世欠左你地D仔女架~你地D父母先係前世欠左自己既仔女架咋[/攏明攪事MODE]
當年我呀媽係麻煩~係大熱天時人地放SUMMER仲拎住我4圍去搵定D學校公開招生試~係呀~呀媽係麻煩架啦~但起碼佢真係有心去搵/為左我前途著想~唔係好似而家果D C奶咁賴唔識填~賴老師~賴政策~乜野都紅賴~好似全世界欠晒佢一個咁~
好心啦~你自己仔女有料既~咪好似我當年咁唔靠派位考入去囉~姓乜鬼賴丫

舊 07-11-07, 01:04 PM   #13
河野貴明
Game Master

註冊日期: Feb 2005
PSN  ID有無人拖捨部比我…:(
XBox Live Gamertag有無人拖捨部比我…:(
咩叫「志願」都唔識?
完全係抵死 囧

\\___(`・ω・´)//
河野貴明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-07, 01:08 PM   #14
男
わーい(^ωq)♪

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
亂填?
我填完3個真係亂填架喎

|・∀・)              \\∧∧ :・:∵
|⊂ノ彡シュッ  =====○ =====○)Д´>
| /   シュッ            .∨/つ つ
|             , ...,.. ~(,,(~),(~)...,...
男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-07, 01:19 PM   #15
nacho
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2003
lee d 咪 求仁得仁 lo,
亂填 ge 結果 ~
話人 亂派, 你做好自己先好講 la
你自己 都亂黎, 又知 人地派位 亂黎 ?? lee 咁 ge 家長都幾好野

你真係填 先話有資格 話 大表不滿, 宜家....
nacho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-07, 01:52 PM   #16
Rse9
Ultimate Gamer

想當年我好認真咁填都係入左第5志願

DUNGEONS & TAKAFUMIS
鷹文は100人いる!ヽ(∀゚ )人(゚∀゚)人( ゚∀)ノ
Rse9 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-07, 04:23 PM   #17
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
個老師靠害a

得啖笑

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-07, 04:26 PM   #18
天光光
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code3050 8753 1274
PSN  IDcharchan1133
引用:
佢得罪左個老師?
天光光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-07, 04:30 PM   #19
fatyee
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 天光光 查看文章
佢得罪左個老師?
會唔會係佢既成績根本就只能入第三組既學校, 所以老師先叫佢咁填?

放假先黎落雨...
唔通連個天都唔鍾意我?
fatyee 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-07, 04:33 PM   #20
fatyee
Game Master

引用:
-skip-
第二志願也不滿
好奇怪, 佢自己揀既, 又係第二志願, 依家派左俾你又話人地亂派, 唔通你將最好既學校放最尾既志願, 佢就係派o個個俾你先叫唔亂派?
要怪既只好怪交表前唔問清楚諗清楚, 呢 d 野真係冇得怪人既.

放假先黎落雨...
唔通連個天都唔鍾意我?
舊 07-11-07, 04:42 PM   #21
☆★楓嵐★☆
Crazy Gamer
灰色天使

引用:
作者: fatyee 查看文章
好奇怪, 佢自己揀既, 又係第二志願, 依家派左俾你又話人地亂派, 唔通你將最好既學校放最尾既志願, 佢就係派o個個俾你先叫唔亂派?
要怪既只好怪交表前唔問清楚諗清楚, 呢 d 野真係冇得怪人既.
呢d咪就係姓賴囉

舊 07-11-07, 04:47 PM   #22
-N3DS-
索柏最高~XD

註冊日期: Aug 2003
好明顯O個位師奶唔用腦~咁O既野都講得出~
GJ~

舊 07-11-07, 04:49 PM   #23
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 天光光 查看文章
佢得罪左個老師?
都有可能係d學生/家長聽一半唔聽一半...

舊 07-11-07, 04:55 PM   #24
☆★楓嵐★☆
Crazy Gamer
灰色天使

引用:
作者: 91 查看文章
都有可能係d學生/家長聽一半唔聽一半...
聽一半~知d唔知d~
又唔去問清楚呢d關於自己仔女前途既野~咁呢d係邊位既責任呢

舊 07-11-07, 04:56 PM   #25
fatyee
Game Master

引用:
作者: ☆★楓嵐★☆ 查看文章
呢d咪就係姓賴囉
要賴只可以賴自己懶同唔用心去填...

放假先黎落雨...
唔通連個天都唔鍾意我?

論壇跳轉

現在的時間是 09:29 PM

手機版 | APP版