Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 12-06-07, 11:26 PM   #726
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
買微距...
建議買腳先...
微距唔用腳,根本好難影到野.....

別:
支105係唔係最近對焦先有f57?
咁我支60mm,都有f57

舊 12-06-07, 11:58 PM   #727
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: seetold 查看文章
買微距...
建議買腳先...
微距唔用腳,根本好難影到野.....

別:
支105係唔係最近對焦先有f57?
咁我支60mm,都有f57
當然係最近對焦至有啦
60mm都有???我又試下先

舊 12-10-07, 09:01 AM   #728
Ewin
God of Gamer
小明

註冊日期: Nov 2003
請教師兄

剛睇一些鏡頭資料,發現24-70L有0.29X放大率,24-105L卻只有0.23
我一直的理解是焦距愈長就放得愈大,咁至係tele鏡嘛!睇黎我唔可以再將焦距同放大率劃等號

諗返轉頭,我一直都唔知微距鏡點分,換言之相同焦距下,徵距鏡有更高的放大率?

舊 12-10-07, 11:12 AM   #729
nestal
Senior Gamer

微距鏡可以“隊埋D"都可以對焦
"隊"得越埋就放得越大

當然焦距越長都會放得愈大,不過長焦鏡通常都要遠D先對到焦,所以放大率未必高D
nestal 目前離線  
舊 12-10-07, 12:03 PM   #730
Ewin
小明

引用:
作者: nestal 查看文章
微距鏡可以“隊埋D"都可以對焦
"隊"得越埋就放得越大

當然焦距越長都會放得愈大,不過長焦鏡通常都要遠D先對到焦,所以放大率未必高D
我可以理解最短對焦距離是微距鏡的一大長處
言下之意是焦距高的微距鏡,如100,放大率是一定不及短焦距的?

查了查:
canon 60 macro 放大率 1.0 最近對焦20 cm
canon 100 macro 放大率 1.0 最近對焦31cm
canon 180 macro 放大率 1.0 最近對焦 48 cm

另外唔覺意睇到
1855 放大率 0.28
1855IS 放大率 0.34

但我的1785,放大率只有 0.20

補充一問:最大攝影倍率=放大率?

舊 12-10-07, 01:31 PM   #731
ruri0926
Insane Gamer
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
救命....

上星期六早上幫公司影完EVENT...當天影完還能在相機中看得到相...之後放置了三天...延至今天打算把相機帶會公司跟同事Sharing,順便過相...當打開相機看時...顯示為 "檔案損毀"...只有問號一個...

不知道有沒有人發生過類似情況...請高人指點謎津啊

----------------------

個人相機 OR CF Card 問題反而其次...最大問題是冇相交...OTL
不知有沒有辦法服修檔案...之類

----------------------

Ruri

舊 12-10-07, 01:46 PM   #732
ruri0926
攝影菜鳥

結果....就是這種慘狀....

個人覺得會是CF卡出問題機會較大....但剛才試拍幾張又好像沒什麼問題...
不論是相機出的問題也好...CF卡出的問題也好...我猜兩方也有必要送回自家檢查一下...很不願意見到月尾旅行時會出現這種情況...

我用的 programme 是FastStone, 一個能看 jpg and raw 的 freeware...但 Acdsee, photoshop cs 等等也嘗試過...結果還是一樣...

Ruri

舊 12-10-07, 10:10 PM   #733
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
我不知道怎解救啦...
不過我都試過 card & 機相容問題,
焦論用機 format, 還是用 PC format,
第一張相必死....
你張 card 有冇前科?
KKH 目前離線  
舊 12-10-07, 10:31 PM   #734
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
如果直接抄出來已經有事...
用FINALDATA之類再掃多數都係掃返堆死檔出來...
死檔這麼大數量...不太像炒FORMAT檔失蹤這麼好解決...

不過還是姑且一試吧
Final Data
Smart Recovery

此篇文章於 12-10-07 10:40 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線  
舊 12-10-07, 10:38 PM   #735
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: Ewin 查看文章
請教師兄

剛睇一些鏡頭資料,發現24-70L有0.29X放大率,24-105L卻只有0.23
我一直的理解是焦距愈長就放得愈大,咁至係tele鏡嘛!睇黎我唔可以再將焦距同放大率劃等號

諗返轉頭,我一直都唔知微距鏡點分,換言之相同焦距下,徵距鏡有更高的放大率?
「放大率」跟「焦距」是兩個不同概念來的.

放大率是用來形容「實物」和「投影在 sensor 上的影像」之間大小的比例,
例如放大率 1:1 (1.0x ) 就是說, 實物和 sensor 上的影像, 大小是一樣的, 這跟焦距是沒關係的.

長焦距可以 zoom 得遠, 但不一定放得大.
因為往往「最短攝影距離」不夠近, 放大率去不到 1:1.

Macro 鏡的 "macro", 說的是最短攝影距離時, 可達 1:1 (1.0x ) 放大率.
雖然有些廠商, 即使 1:2 (0.5x ), 1:3 (0.33x ) 都叫它做 "macro".............

你的例子裡, 180mm zoom 得遠過 60mm, 要同樣做到 1:1, 60mm 的「攝影距離」必定近過 180mm.
視乎實際拍攝環境, 60mm 可能攝影距離太短, 會把主體, 如蟲蟲, 嚇走.
KKH 目前離線  
舊 12-10-07, 10:46 PM   #736
ruri0926
攝影菜鳥

引用:
作者: KKH 查看文章
我不知道怎解救啦...
不過我都試過 card & 機相容問題,
焦論用機 format, 還是用 PC format,
第一張相必死....
你張 card 有冇前科?

先謝過KK大的回應...

回KK大...這張Card是 "新買的" 某皇牌 (KINGXXX) 紅卡266X
所以說應該沒有前科....(還是說新Card才會容易出事...~>.<~)
這次的情況也許跟你的不同,並不是 第一張相必死....而是全滅啊啊啊

朋友說會不會是因為Card有Bad Sector, 叫我同張卡做Scandisk.
但事實證明左它係清白既...如果並不是卡的問題, 那難道會是三十弟生病了嗎?
不論哪個也好...明天可難熬呢....

唯一安慰是還好這次公司有請Production House幫忙影相及拍Cam...
所以還未致真正的全滅...唉...

Ruri

舊 12-10-07, 10:55 PM   #737
ruri0926
攝影菜鳥

引用:
作者: KTN 查看文章
如果直接抄出來已經有事...
用FINALDATA之類再掃多數都係掃返堆死檔出來...
死檔這麼大數量...不太像炒FORMAT檔失蹤這麼好解決...

不過還是姑且一試吧
Final Data
Smart Recovery

感謝K大的支援.

經過一整晚的資料搜尋, 有可能的方法也嘗試過了,
當然也有嘗試過K大所提及的programme, 但無奈反魂乏術...
最不忿的是到現在還是死因不明...但做一般測試(讀/寫/拍)的時候是很正常得很啊...
我也該放棄了...還是面對現實...想想怎樣交待好了...唉...

Ruri

舊 12-10-07, 10:56 PM   #738
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

我那次是新 card,
放在相機A, 第一張相必死!
放在相機B, 完全冇事, 用到而家~
所以看起來很像相容性問題.
又所以重要 event 不要用新 card 啦...
KKH 目前離線  
舊 12-11-07, 01:51 PM   #739
Ewin
小明

引用:
作者: KKH 查看文章
「放大率」跟「焦距」是兩個不同概念來的.

放大率是用來形容「實物」和「投影在 sensor 上的影像」之間大小的比例,
例如放大率 1:1 (1.0x ) 就是說, 實物和 sensor 上的影像, 大小是一樣的, 這跟焦距是沒關係的.

長焦距可以 zoom 得遠, 但不一定放得大.
因為往往「最短攝影距離」不夠近, 放大率去不到 1:1.

Macro 鏡的 "macro", 說的是最短攝影距離時, 可達 1:1 (1.0x ) 放大率.
雖然有些廠商, 即使 1:2 (0.5x ), 1:3 (0.33x ) 都叫它做 "macro".............

你的例子裡, 180mm zoom 得遠過 60mm, 要同樣做到 1:1, 60mm 的「攝影距離」必定近過 180mm.
視乎實際拍攝環境, 60mm 可能攝影距離太短, 會把主體, 如蟲蟲, 嚇走.
這樣啊...
想深一層才發現,尋常機仔寫的"10X"光學變焦,原來只是10倍焦距,一般人說"你部機可以放到幾大呀" 是錯的,應該說"你部機可以ZOOM到幾遠~

明哂

舊 12-11-07, 08:11 PM   #740
nestal

引用:
這樣啊...
明哂

10倍光學變焦即係話:
最小焦距 X 10 = 最大焦距

市面上都有幾款焦距係 18-200mm 嘅變焦鏡頭。
同樣係10倍變焦,但係放大率都未必一樣
nestal 目前離線  
舊 12-11-07, 08:13 PM   #741
nestal

引用:
作者: ruri0926 查看文章
感謝K大的支援.

經過一整晚的資料搜尋, 有可能的方法也嘗試過了,
當然也有嘗試過K大所提及的programme, 但無奈反魂乏術...
最不忿的是到現在還是死因不明...但做一般測試(讀/寫/拍)的時候是很正常得很啊...
我也該放棄了...還是面對現實...想想怎樣交待好了...唉...

Ruri
想問吓係部相機度睇唔睇到?
nestal 目前離線  
舊 12-12-07, 11:40 AM   #742
ruri0926
攝影菜鳥

引用:
作者: nestal 查看文章
想問吓係部相機度睇唔睇到?
當日仲睇到...但今日睇就左死檔...

Ruri

舊 12-12-07, 11:42 AM   #743
ruri0926
攝影菜鳥

我唔知係咪應該幫襯 驚能 呢樣服務....=.=

影像還原服務
http://www.canon.com.hk/tc/support/C..._Recovery.aspx

大家點睇...

Ruri

舊 12-12-07, 11:48 AM   #744
ruri0926
攝影菜鳥

不知道可不可信...and 有冇人不幸地用過呢類服務?
雖然未見官先交 $ 100....買個希望也好吧...

Ruri

舊 12-12-07, 11:49 AM   #745
Ewin
小明

當你無左D相就好大獲的時候,乜都要試架啦對嗎

舊 12-12-07, 04:09 PM   #746
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: ruri0926 查看文章
不知道可不可信...and 有冇人不幸地用過呢類服務?
雖然未見官先交 $ 100....買個希望也好吧...

Ruri
若影像無法還原或客戶不需要還原之影像,將不收取任何費用。客戶一經選用此項服務,所有可以還原之影像將一併還原,當中不可選取部份還原之影像。
b
ビスケット 目前離線  
舊 12-13-07, 09:19 AM   #747
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
各位有留意N記既版友可唔可以幫幫手

今次想睇醫生既係一個女仔, 佢想學影相.
之前佢自己研究過部富士既S8000fd, 但係唔知點解講講下又話睇中左D40X, 朋友用緊好好云云.

據我所知D40X既機身體積好細, 好o岩女仔用, 但係想問下機能上面如何呢?
-有ISO100
-只可以用AF-S

我淨係知咁多.

佢既要求係想影D景深淺既相, 當然佢同我講o個陣係話"前面清, 後面矇"既相;

我同佢講左焦距, 光圈點影響景深既關係, 佢都好似唔係好明...
加上DSLR一闊三大...
anyway, 你地推唔推薦呢部機呢?

多謝解答~~

此篇文章於 12-13-07 09:21 AM 被 Strider 編輯。
Strider 目前離線  
舊 12-13-07, 10:29 AM   #748
ruri0926
攝影菜鳥

引用:
當你無左D相就好大獲的時候,乜都要試架啦對嗎
對...所以呢一百個大洋我一定會比!

Ruri

舊 12-13-07, 04:41 PM   #749
antony chan
大合奏部隊!

Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
作者: Strider 查看文章
各位有留意N記既版友可唔可以幫幫手

今次想睇醫生既係一個女仔, 佢想學影相.
之前佢自己研究過部富士既S8000fd, 但係唔知點解講講下又話睇中左D40X, 朋友用緊好好云云.

據我所知D40X既機身體積好細, 好o岩女仔用, 但係想問下機能上面如何呢?
-有ISO100
-只可以用AF-S

我淨係知咁多.

佢既要求係想影D景深淺既相, 當然佢同我講o個陣係話"前面清, 後面矇"既相;

我同佢講左焦距, 光圈點影響景深既關係, 佢都好似唔係好明...
加上DSLR一闊三大...
anyway, 你地推唔推薦呢部機呢?

多謝解答~~
好難講俾你聽....不過只係可以用AF-S鏡, 所以一定要留意, 全定焦係使用不能的...

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線  
舊 12-13-07, 04:54 PM   #750
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: antony chan 查看文章
好難講俾你聽....不過只係可以用AF-S鏡, 所以一定要留意, 全定焦係使用不能的...
又唔係全部, 大部分啦

Rice

論壇跳轉

現在的時間是 11:47 PM

手機版 | APP版