Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 09-04-08, 03:47 PM   #1
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
卓韻芝 : 中女堰塞湖

昨天睇番D舊報紙,發覺E篇幾好睇又有笑位,所以分享一下 from8月16日生果報
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

中女堰塞湖

1 . 堰 塞 湖 成 因

據 了 解 , 25 歲 或 以 上 的 女 孩 , 都 叫 中 女 。 這 群 女 孩 , 擁 有 穩 定 的 工 作 和 收 入 、 獨 立 思 維 能 力 、 個 人 興 趣 及 朋 友 圈 , 卻 沒 有 拖 拍 。
事 情 就 在 香 港 回 歸 祖 國 一 刻 開 始 , 祖 國 經 濟 起 飛 , 香 港 的 人 才 或 庸 才 , 決 定 到 祖 國 找 機 遇 , 男 人 們 大 舉 北 上 了 ─ ─ 他 們 正 是 25 歲 以 上 的 男 人 ─ ─ 這 種 大 型 遷 徙 活 動 , 導 致 香 港 ( 這 片 本 就 女 多 男 少 的 土 地 ) 留 下 大 批 等 待 求 偶 的 女 人 , 形 成 一 個 龐 大 的 「 中 女 堰 塞 湖 」 。

2 . 三 種 堰 塞 法

1 . 中 途 塞
根 據 專 家 實 地 考 察 , 中 女 堰 塞 湖 擴 大 速 度 極 快 , 由 中 環 迅 速 蔓 延 至 九 龍 及 新 界 區 域 , 由 廣 告 行 業 到 飲 食 業 到 金 融 地 產 , 處 處 洪 災 。 其 中 一 位 村 民 指 出 , 他 28 歲 的 妹 妹 , 原 本 與 男 友 感 情 不 錯 , 可 惜 男 友 要 到 上 海 開 餐 館 , 也 說 不 定 何 時 回 來 , 妹 妹 只 能 首 肯 , 「 現 在 男 人 都 走 了 , 沒 有 東 西 防 洪 了 , 妹 妹 終 日 獨 留 家 中 , 被 迫 加 入 中 女 堰 塞 湖 行 列 , 淤 塞 程 度 日 見 險 峻 。 」 該 村 民 嘆 謂 。

2 . 長 期 塞
一 位 在 本 地 開 酒 吧 的 村 民 表 示 , 現 在 不 少 本 地 女 性 , 經 常 一 大 群 擁 進 酒 吧 , 十 多 位 女 的 卻 只 得 兩 位 男 的 , 男 的 還 要 不 是 結 了 婚 就 是 有 女 朋 友 , 女 的 比 男 的 飲 得 少 , 卻 愛 留 到 最 後 打 烊 時 分 , 有 時 連 調 酒 師 也 不 放 過 , 「 也 沒 有 辦 法 , 我 很 多 男 客 , 也 到 上 海 、 東 莞 、 廣 州 了 。 其 實 也 有 很 多 女 的 離 鄉 別 井 工 作 , 北 京 、 杜 拜 、 新 加 坡 、 美 國 … … 但 普 遍 來 說 , 女 性 走 的 決 心 比 男 性 低 。 擇 偶 嘛 , 她 們 非 常 清 楚 自 己 要 甚 麼 , 而 且 本 身 條 件 不 錯 , 結 果 呢 ? 堰 塞 ! 我 有 個 客 說 , 有 志 氣 的 , 都 走 了 , 留 在 這 的 , 已 經 熟 口 熟 面 。 有 時 她 們 找 到 男 友 , 就 會 失 蹤 一 段 時 間 , 到 她 們 再 蒲 頭 的 時 候 , 就 是 又 回 到 堰 塞 行 列 了 。 唉 別 說 那 些 有 學 歷 的 , 連 我 也 想 走 了 , 有 朋 友 問 我 有 沒 有 興 趣 到 深 圳 開 車 行 呢 。 」 流 水 聚 集 , 四 周 漫 溢 , 災 情 告 急 。

3 . 越 來 越 塞
許 多 女 村 民 為 免 絕 後 , 紛 紛 找 尋 出 路 。 有 些 另 尋 海 外 市 場 , 有 些 上 網 找 , 有 些 到 會 , 有 男 友 的 則 試 以 逼 婚 , 因 為 年 齡 所 限 , 不 能 再 等 。 有 些 條 件 過 份 優 越 之 中 女 , 為 免 嚇 怕 異 性 , 刻 意 製 造 假 象 。 其 中 一 位 受 訪 者 表 示 , 她 獨 居 於 一 間 2,000 呎 大 宅 , 現 正 計 劃 搬 到 1,000 呎 的 , 以 免 嚇 走 異 性 , 可 惜 她 又 發 姣 , 買 了 一 部 Mercedes-AMG … … 看 來 這 湖 只 會 越 來 越 塞 。

3 . 隱 形 仔
然 而 , 在 另 一 方 面 , 卻 有 無 數 男 士 聲 稱 自 己 找 不 到 女 友 , 在 這 溝 通 渠 道 萬 千 的 年 代 , 到 底 為 甚 麼 會 出 現 雌 性 與 雄 性 不 能 接 軌 之 情 況 ? 專 家 發 現 了 一 個 現 象 : 在 許 多 女 性 眼 中 , 有 一 部 份 男 士 並 不 被 視 為 男 士 , 他 們 被 踢 出 「 具 潛 力 對 象 」 之 範 疇 , 她 們 對 他 們 視 而 不 見 , 她 們 會 說 「 ? 咁 都 叫 做 仔 ? ! 」 這 堆 男 士 雖 然 生 理 上 與 心 理 上 皆 為 不 折 不 扣 的 直 男 人 , 卻 被 女 性 歸 納 為 「 唔 係 仔 」 之 範 圍 , 被 當 作 隱 形 。
這 堆 「 不 被 當 作 是 仔 的 仔 」 , 通 常 是 社 會 背 景 、 性 格 或 心 智 被 評 定 為 缺 陷 型 , 例 如 身 份 地 位 低 微 、 性 格 婆 媽 、 有 不 良 嗜 好 、 沒 有 大 志 或 身 材 過 瘦 的 男 人 。 資 料 顯 示 , 過 去 10 年 , 女 性 勞 動 人 口 增 長 遠 較 男 性 的 顯 著 , 相 對 1996 年 , 2007 年 的 女 性 勞 動 人 口 增 加 35% , 男 性 勞 動 人 口 只 增 長 17% 。 這 得 出 一 個 結 論 : 「 不 被 當 是 仔 的 仔 」 只 會 越 來 越 多 。

4 . 一 種 人 vs 一 個 人
香 港 政 府 統 計 處 於 08 年 8 月 公 佈 , 香 港 男 性 數 目 與 每 1000 名 女 性 的 比 率 , 由 1996 年 的 1,001 , 降 至 2007 年 的 904 。 凡 此 種 種 , 皆 使 中 女 堰 塞 湖 更 為 險 峻 。 治 水 工 作 該 從 何 做 起 ? 我 們 訪 問 了 一 位 居 住 在 九 龍 的 村 民 , 她 提 出 了 一 個 「 一 種 人 vs 一 個 人 」 的 理 論 : 「 你 到 底 在 找 一 種 人 , 抑 或 在 找 一 個 指 定 的 人 呢 ? 我 的 意 思 是 , 所 有 身 份 、 地 位 、 收 入 、 外 表 , 全 都 是 外 在 因 素 , 如 果 你 依 據 外 在 因 素 去 擇 偶 , 就 是 在 找 一 種 人 , 一 個 類 別 的 人 。 相 反 , 如 果 你 在 找 一 位 所 愛 的 人 , 甚 至 可 以 不 理 國 籍 、 年 齡 、 收 入 等 外 在 因 素 , 閣 下 就 是 在 找 尋 一 個 人 , 一 個 指 定 的 、 特 定 的 、 能 跟 你 進 行 心 靈 溝 通 的 人 。 找 尋 一 種 人 還 是 一 個 人 , 這 是 個 人 取 向 問 題 , 悉 隨 尊 便 。 最 糟 的 情 況 是 , 你 明 明 在 找 一 個 人 , 到 差 不 多 有 起 色 的 時 候 , 又 忽 然 轉 向 說 『 但 係 我 又 唔 係 好 鍾 意 佢 』 。 又 或 , 你 容 許 自 己 投 放 時 間 肆 意 戀 愛 , 不 久 之 後 又 突 然 覺 得 『 但 係 佢 份 工 冇 前 途 』 。 這 就 像 自 己 轉 風 向 , 把 自 己 的 頭 也 吹 得 眩 暈 了 。 我 明 白 感 覺 與 生 活 總 是 互 相 矛 盾 , 但 有 時 人 就 是 太 多 『 但 係 』 , 弄 得 自 己 與 對 方 也 很 痛 苦 。 我 比 較 相 信 找 尋 「 一 個 人 」 而 非 「 一 種 人 」 ─ ─ 因 為 愛 而 走 在 一 起 的 人 , 到 最 終 會 發 現 , 生 活 的 俗 世 事 情 , 其 實 都 能 解 決 。 相 反 , 因 為 外 在 因 素 而 走 在 一 起 的 情 侶 , 只 會 製 造 許 多 問 題 , 小 事 化 大 。 生 活 是 專 門 擾 亂 視 聽 的 工 具 , 聽 從 自 己 的 感 覺 , 真 的 是 太 任 性 嗎 ? 我 不 知 道 。 然 而 無 論 你 選 擇 甚 麼 , 不 要 太 多 『 但 係 』 , 時 常 『 但 係 』 , 這 才 是 任 性 。 」

報 道 完 畢 。

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-08, 03:57 PM   #2
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
笑左
3 . 隱 形 仔
然 而 , 在 另 一 方 面 , 卻 有 無 數 男 士 聲 稱 自 己 找 不 到 女 友 , 在 這 溝 通 渠 道 萬 千 的 年 代, 到 底 為 甚 麼 會 出 現 雌 性 與 雄 性 不 能 接 軌 之 情 況 ? 專 家 發 現 了 一 個 現 象 : 在 許 多 女性 眼 中 , 有 一 部 份 男 士 並 不 被 視 為 男 士 , 他 們 被 踢 出 「 具 潛 力 對 象 」 之 範 疇 , 她 們對 他 們 視 而 不 見 , 她 們 會 說 「 ? 咁 都 叫 做 仔 ? ! 」 這 堆 男 士 雖 然 生 理 上 與 心 理 上 皆為 不 折 不 扣 的 直 男 人 , 卻 被 女 性 歸 納 為 「 唔 係 仔 」 之 範 圍 , 被 當 作 隱 形 。
這 堆 「 不 被 當 作 是 仔 的 仔 」 , 通 常 是 社 會 背 景 、 性 格 或 心 智 被 評 定 為 缺 陷 型 , 例 如身 份 地 位 低 微 、 性 格 婆 媽 、 有 不 良 嗜 好 、 沒 有 大 志 或 身 材 過 瘦 的 男 人 。 資 料 顯 示 ,過 去 10 年 , 女 性 勞 動 人 口 增 長 遠 較 男 性 的 顯 著 , 相 對 1996 年 , 2007 年 的 女 性 勞動 人 口 增 加 35% , 男 性 勞 動 人 口 只 增 長 17% 。 這 得 出 一 個 結 論 : 「 不 被 當 是 仔 的 仔」 只 會 越 來 越 多 。

大家唔係做律師,醫生各樣既男會員,請注定孤獨一生喇
勞動人口果個,真係笑左
寫果個好有可能係女人黎

舊 09-04-08, 04:04 PM   #3
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
資 料 顯 示 , 過 去 10 年 , 女 性 勞 動 人 口 增 長 遠 較 男 性 的 顯 著 , 相 對 1996 年 , 2007 年 的 女 性 勞 動 人 口 增 加 35% , 男 性 勞 動 人 口 只 增 長 17% 。 這 得 出 一 個 結 論 : 「 不 被當 是 仔 的 仔 」 只 會 越 來 越 多 。

只代表10年前女性勞動人口少,先增長得高o者..
再者,女性勞動人口增長遠較男性,就代表更多男人身份地位低微、性格婆媽、有不良嗜好、沒有大志或身材過瘦?[clown]

引用:
作者: 牛仔‧骨 查看文章
大家唔係做律師,醫生各樣既男會員,請注定孤獨一生喇
勞動人口果個,真係笑左
寫果個好有可能係女人黎
卓韻芝呢個名從任何角度睇,點都唔似係男人....

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-08, 04:17 PM   #4
天空

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDTEKxPHOENIX
好笑

將港女寫得好到

新CG一張
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=196278
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=189365
天空 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-08, 04:20 PM   #5
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
卓韻芝唔係芝c菇bi果個咩?

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-08, 04:21 PM   #6
ayato
ʕ‧ᴥ‧ʔ

註冊日期: Mar 2007
身份 地 位 低 微 、 性 格 婆 媽 、 有 不 良 嗜 好 、 沒 有 大 志 或 身 材 過 瘦 的 男 人

我都有80%中了,有資格申請做 "不 被當 是 仔 的 仔"

NINTENDO FDCODE:4098 5464 9475
ayato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-08, 04:23 PM   #7
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
我都比D中女搞到好煩…唉…茵茵,回來吧…

舊 09-04-08, 04:27 PM   #8
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
作者: Corex 查看文章
卓韻芝唔係芝c菇bi果個咩?
佢由上1/2年開始已經用番卓韻芝
好似係想表示大個左

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-08, 04:30 PM   #9
牛仔‧骨
Game Master

引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
資 料 顯 示 , 過 去 10 年 , 女 性 勞 動 人 口 增 長 遠 較 男 性 的 顯 著 , 相 對 1996 年 , 2007 年 的 女 性 勞 動 人 口 增 加 35% , 男 性 勞 動 人 口 只 增 長 17% 。 這 得 出 一 個 結 論 : 「 不 被當 是 仔 的 仔 」 只 會 越 來 越 多 。

只代表10年前女性勞動人口少,先增長得高o者..
再者,女性勞動人口增長遠較男性,就代表更多男人身份地位低微、性格婆媽、有不良嗜好、沒有大志或身材過瘦?[clown]

卓韻芝呢個名從任何角度睇,點都唔似係男人....
我都唔知邊個寫
一睇頭post都無講
再睇先見topic名

舊 09-04-08, 05:10 PM   #10
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
呢篇文章只可以用抵死啜核黎形容....

[OT]

平時都有追開...逢星期六生果報專欄...星期日就Wyman (黃偉文)

卓小姐通常都係寫關於自己所見所感....實則係乜都講....

自殺後感...商台辭職...全部都有寫....

想睇返可以去生果報按過去0既近幾個月星期六日子....就可以睇得返.... [/OT]
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-08, 05:14 PM   #11
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: 魚伕 查看文章
[OT]

平時都有追開...逢星期六生果報專欄...星期日就Wyman (黃偉文)

卓小姐通常都係寫關於自己所見所感....實則係乜都講....

自殺後感...商台辭職...全部都有寫....

想睇返可以去生果報按過去0既近幾個月星期六日子....就可以睇得返.... [/OT]
買過佢兩本散文,都ok,
不過最懷念都係佢以前係milk o既苦榮作文

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-08, 05:20 PM   #12
Diana
Insane Gamer

哈哈~~~
好應棍呀~~
我就快要加入中女啦~~~
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-08, 05:28 PM   #13
鐵拳浪子

註冊日期: Oct 2007
PSN  IDironfist0507
XBox Live GamertagIron fist57
引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
哈哈~~~
好應棍呀~~
我就快要加入中女啦~~~
以華麗閣下實際年齡再加上自認成熟既思想年齡,你早早已經係中女啦!
鐵拳浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-08, 05:33 PM   #14
Diana

引用:
作者: 鐵拳浪子 查看文章
以華麗閣下實際年齡再加上自認成熟既思想年齡,你早早已經係中女啦!
哈~~~堰塞湖一份子
一世唔嫁(舌)(JO)(喇)
舊 09-04-08, 05:42 PM   #15
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
不過好似好多女仔都唔知呢件事....

舊 09-04-08, 05:55 PM   #16
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 豆腐 查看文章
不過好似好多女仔都唔知呢件事....
"現實"要過三十才會發覺....
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-08, 06:50 PM   #17
haruka
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
堰塞湖

香港女仔唔「馨香」早十年﹝最少﹞已經係啦
學歷高咗、搵錢多咗
想娶自己果個就睇人哋唔上眼
想嫁果個唔係比人mark咗就係睇自己唔到
到最後過咗佳期,咪唯有靠自己囉

有時諗,讀得書多都唔知係幫咗香港港女仔定係害咗香港女仔

舊 09-04-08, 06:55 PM   #18
牛仔‧骨
Game Master

引用:
作者: haruka 查看文章
堰塞湖

香港女仔唔「馨香」早十年﹝最少﹞已經係啦
學歷高咗、搵錢多咗
想娶自己果個就睇人哋唔上眼
想嫁果個唔係比人mark咗就係睇自己唔到
到最後過咗佳期,咪唯有靠自己囉

有時諗,讀得書多都唔知係幫咗香港港女仔定係害咗香港女仔
好明顯自已問題喇

舊 09-04-08, 06:59 PM   #19
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
個個女仔都會揀
係成個社會求偶期遲晒jee
讀得成書o既讀完書搵份好工還grantloan都過25啦

有咩出奇

此篇文章於 09-04-08 07:12 PM 被 メソウサ 編輯。
メソウサ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-08, 07:02 PM   #20
haruka
Crazy Gamer

引用:
作者: 牛仔‧骨 查看文章
好明顯自已問題喇
咁事實係冇乜幾多個女仔想揀個死窮鬼同佢捱世界嘛

唔通大學畢業搵兩萬嘅女仔,會揀個中學畢業搵八千嘅男仔咩?

鐵板門,又點會對得上通心木門呢?

舊 09-04-08, 07:04 PM   #21
牛仔‧骨
Game Master

引用:
作者: haruka 查看文章
咁事實係冇乜幾多個女仔想揀個死窮鬼同佢捱世界嘛

唔通大學畢業搵兩萬嘅女仔,會揀個中學畢業搵八千嘅男仔咩?

鐵板門,又點會對得上通心木門呢?
咁你係搵心上人定係有錢人?

舊 09-04-08, 07:08 PM   #22
haruka
Crazy Gamer

理想︰搵個有錢嘅心上人
現實︰唔話你知

舊 09-04-08, 08:47 PM   #23
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
我睇個標題如:中途塞等等........

笑死左

舊 09-04-08, 09:23 PM   #24
Diana

好!!等我拿呢篇文放上我個BLOG度先!!!!!
舊 09-04-08, 09:53 PM   #25
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
似中非中
當中有一部份將要求提到天咁高
當然冇仔肯點頭
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 04:24 PM

手機版 | APP版