Games Animation Forum  

返回   Games Animation Forum > 其他 > Cosplay同人MIX討論區

主題工具 顯示模式
舊 06-03-06, 01:28 PM   #201
antony chan
God of Gamer
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
原來係咁...
唔好怪我多事,我都只係想講多句...

先別理"綾小路雷太"係唔係該書的員工,但原來因為網上的一些謠言,亦都可以有咁大迴響的,並且事主亦希望可以藉此而拿回一個公道....

希望那本盜圖書及該盜圖員工看到後能自我反省一下,給回飛燕一個公道及合理的回報,不然我只會覺得該書以及該員工十分虛偽,並且令整個出版業界蒙羞,成為業界之恥...

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享

此篇文章於 06-03-06 01:30 PM 被 antony chan 編輯。
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-06, 02:10 PM   #202
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
引用:
作者: 綾小路雷太
冒認完本人之後
唔通..... ?

唉.... 雜誌做到佢地咁賤格...真係恥辱

玩瑪奇....係巴哈公告左我個染色系之後.... 件衫一出咋...就有人同我件衫同一樣..

火都黎埋

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-06, 02:22 PM   #203
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 紫亞
唔通..... ?

唉.... 雜誌做到佢地咁賤格...真係恥辱

玩瑪奇....係巴哈公告左我個染色系之後.... 件衫一出咋...就有人同我件衫同一樣..

火都黎埋

紫亞君你冷靜D先...

我指既係呢句

引用:
作者: 小特特
AshleyYan :GAF雷太其實係我個花名
呢個咪答案囉
趁火打劫之前都請大家好好的咬文嚼字

有見大家已經好唔冷靜,為免本人言論累及其他任何人等及團體,小弟決定從此POST回覆後起,不會對此POST作任何回應。
綾小路雷太 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-06, 04:27 PM   #204
艾莉娜
Ultimate Gamer
♪↓加里/陽子↑♬

註冊日期: Aug 2004
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: grxgr
無錯,但係只怕佢用而家流行的招式"交波仔"...你唔搵佢佢永遠唔會搵你...好似寬頻公司咁.
係你用間寬頻公司問題,我用果間服務一流,從無見過交波仔呢D事發生

好多人OFF喎~不過我都係

舊 06-03-06, 04:32 PM   #205
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
本主題是討論盜圖事件, 請勿離題

關於個別member以前所發生的事不在討論範圍
亦希望大家以理性討論, 不要挑釁其他member

如情況未見改善將會根據版規對有關member作出適當處分
多謝合作

舊 06-03-06, 05:25 PM   #206
遊戲人間
Ultimate Gamer
"oui"

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagark0811
引用:
作者: 綾小路雷太

趁火打劫之前都請大家好好的咬文嚼字

有見大家已經好唔冷靜,為免本人言論累及其他任何人等及團體,小弟決定從此POST回覆後起,不會對此POST作任何回應。
那個....
與其一再為跟這topic無關的事宜回post,不如先告訴大家:
1)閣下否G-Zone的綾小路雷太?
2)如是,有關這次盜圖事件是閣下所為?還是...?

一再回post,告訴其他人閣下如何看重自己的名聲,郤又不對真正的重心事件作回應,有點奇怪呢...

舊 06-03-06, 06:14 PM   #207
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
講乜q,都話出黎渣渣手見見面咪一清二楚解決左囉\

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-06, 09:11 PM   #208
grxgr
Crazy Gamer
畫畫的好學流浪漢真竜

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 遊戲人間
那個....
與其一再為跟這topic無關的事宜回post,不如先告訴大家:
1)閣下否G-Zone的綾小路雷太?
2)如是,有關這次盜圖事件是閣下所為?還是...?

一再回post,告訴其他人閣下如何看重自己的名聲,郤又不對真正的重心事件作回應,有點奇怪呢...
我覺得呢個係G-Zone的綾小路雷太,大家可以從這裏及遊戲區等與該雜誌有相當關係的題材方面的區域見到佢出現...
而且,加上佢係呢度所作的回覆並無表明自己不是那人(比在我唔係加話就一定闡明先).
仲有好多說話都係幫自己咁,想否認都幾難.

G-Zone的綾小路雷太兄,人少少就認左佢同對FEI做返賠償吧,一旦事情搞大,對你地日後的發展會有好大影響.
grxgr 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-06, 09:21 PM   #209
grxgr
Crazy Gamer
畫畫的好學流浪漢真竜

引用:
作者: 艾莉娜
係你用間寬頻公司問題,我用果間服務一流,從無見過交波仔呢D事發生

好多人OFF喎~不過我都係
打個比喻姐~交波仔以前就多,成日叫人留言,要等上唔知幾耐,有快又有慢.
想問下你用邊間咁一流?PCCW?應得呢間係服務一流(價錢都係...)
舊 06-03-06, 09:28 PM   #210
Billywto
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDBillywtohk
其實可唔可以寫信去無記個節目[百法百中]提議佢地出類似樓主個種問題??
Billywto 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-06, 11:03 PM   #211
GTO
Insane Gamer
I'm GTO

註冊日期: Jul 2005
XBox Live GamertagKitse Tse
引用:
作者: Billywto
其實可唔可以寫信去無記個節目[百法百中]提議佢地出類似樓主個種問題??
支持 如果可以的話就好了 ......

JAM PROJECT WORLD FIGHT 2008 @ HONK KONG!!!

下川みくにLiveTour2008 「ASIAN LOVERS ~Season2~」 in Hongkong
期待JAM,392下一次的來臨
我的XBOX成就
GTO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-06, 11:06 PM   #212
魚毛仔

註冊日期: Jun 2006
燕的圖被盜用,
大家都想告此Game書,
但平心言論,
無錯,他的圖被盜用,
更遮了作者的名及網址,
應告到他吐血,
但是燕一定若禍上身,
原因是他畫的是同人圖,
是有抄襲成份,
這不是他的原創,
他抄人的作品,
Game書及作者亦有權控告燕抄人作品,
更打有自己的名當是自己作品,
死多幾[錢]重,
並不是偏幫Game書的人,
他們亦可以利用此方法玩回他轉頭,
同人界就是這樣,
同人創作者往往是利用人們作品改篇,
版權方面如果著緊點,
就沒有同人出現了,
希望他自己及網民知道,
這是現實,
他畫得再好,
那幅終究是抄襲,
那Game書遮了他的名,
可能是不想被人知,
有人著緊點或不知同人一事,
一樣找他麻煩,
那Game書都有錯,
在人不知情下用他人的圖,
但我希望燕要明白,

以上只是個人意見
魚毛仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-06, 11:15 PM   #213
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
樓上
溫下書咩叫2次創作先泥偉論啦

舊 06-03-06, 11:18 PM   #214
grxgr
Crazy Gamer
畫畫的好學流浪漢真竜

引用:
作者: 魚毛仔
燕的圖被盜用,
大家都想告此Game書,
但平心言論,
無錯,他的圖被盜用,
更遮了作者的名及網址,
應告到他吐血,
但是燕一定若禍上身,
原因是他畫的是同人圖,
是有抄襲成份,
這不是他的原創,
他抄人的作品,
Game書及作者亦有權控告燕抄人作品,
更打有自己的名當是自己作品,
死多幾[錢]重,
並不是偏幫Game書的人,
他們亦可以利用此方法玩回他轉頭,
同人界就是這樣,
同人創作者往往是利用人們作品改篇,
版權方面如果著緊點,
就沒有同人出現了,
希望他自己及網民知道,
這是現實,
他畫得再好,
那幅終究是抄襲,
那Game書遮了他的名,
可能是不想被人知,
有人著緊點或不知同人一事,
一樣找他麻煩,
那Game書都有錯,
在人不知情下用他人的圖,
但我希望燕要明白,

以上只是個人意見
同人並不是直接拎人地的作品COPY的,我諗你誤會左同人呢樣野.
如果同人有侵權那小日本的同人們每個會中招= =
FEI只係借用其題材來畫,完全唔係一比一拎人地的作品.
最大問題係,FEI根本就無意用作商業用途,然而,卻被他人"偷/COPY"左去左用並除出原作者的名.
呢一點就係侵犯左知識產權.
舊 06-03-06, 11:20 PM   #215
月之民 ̄▽ ̄
\( ´ー`)/

註冊日期: Feb 2002
引用:

以上只是個人意見
G-ZONE又唔係涼宮春日原作者
有咩權去告
佢地真係夠膽去搵谷川流同京Ani的話
都唔知會比京Ani告佢地隨便拎官網d圖去用

謎めく乙女に みんな~(アイヤ アイヤ ヤー ヤヤヤヤー)
刺激が視線で 過激~(アイヤ アイヤ ヤー ヤヤヤヤー)
誰か私を泣かせてよ(泣かせて~私を~泣かせて~)
誰か私を泣かせてよ(泣かせて そっと泣かせて)
ダメカナ? ダメダヨ♪
月之民 ̄▽ ̄ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-06, 11:21 PM   #216
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
倒是不明白Game書有咩權利
這好比隔離村王伯告陳生偷左李太隻雞

而且,連同人也不知是甚麼,就少出聲LA
這又好比連26個英文字母也未識,就走去話人串錯字

舊 06-03-06, 11:28 PM   #217
ReungS
頹青

註冊日期: Mar 2006
好好奇個位會員係邊度走入黎

如勃勃所言
飛燕大之作品乃二次創作

再者
要告都告g-z用官方圖先啦

ReungS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-06, 11:34 PM   #218
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
燕的圖又唔係大量發怖and 商業用途
佢只係畫黎自娛,
知識產權的法律未惡到連比人畫一張同人圖都犯法,大把畫家都畫人地d 野向其他畫家致敬

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-06, 11:35 PM   #219
ReungS
頹青

註冊日期: Mar 2006
關於二次創作&版權:
http://www.cabeat.com/pub/index.php?...d=52&Itemid=31

ReungS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-06, 11:38 PM   #220
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
-SKIP-
呀魚生
其實你究竟知唔知乜係"同人"
唔該你增進一下你啲常識先好黎表達你嘅所謂"個人意見"

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-06, 11:39 PM   #221
細路翔
The One

燕媽張圖又唔係商業用途何來禍能惹上身?

英國說大家抱團死
舊 06-03-06, 11:45 PM   #222
grxgr
Crazy Gamer
畫畫的好學流浪漢真竜

引用:
作者: ReungS
好好奇個位會員係邊度走入黎

如勃勃所言
飛燕大之作品乃二次創作

再者
要告都告g-z用官方圖先啦
我都好好奇
唔知邊個會員特意開個新人講野呢
舊 06-03-06, 11:56 PM   #223
魚毛仔

註冊日期: Jun 2006
sorry,但是有些惡商亦會用上此方法,
他們連電話都不留,
聯絡地址都有問題,
再者那些商人有意這樣做,
亦預了有此一日,
就算羸了面,
自己都有損失,
當然,我沒有大家那麼有腦,
用到二次元創作去理解,
但我只能用到這簡單方面去想,
小弟得罪大家,

SORRY
魚毛仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-06, 11:58 PM   #224
細路翔
The One

涼宮又唔係哈利波特

哈利波特就話告到你飛起姐b

英國說大家抱團死
舊 06-03-06, 11:58 PM   #225
lovehinafans
Crazy Gamer
瘋子

註冊日期: Jan 2003
我唔認為g-x可以告到fei
因涼宮冇係香港注"策"
而且fei係畫張圖既人
換言之,張圖既使用權o係fei手上
任何人要將張圖公開發布及作商業用途(即使原作者作公開發佈唔代表可作商業用途)
都要徵得畫o固個既同意(即使張圖係自創或改編)
好明顯g-x擅自用左fei張圖係有好大問題,
其實香港好多game雜誌都肆無忌憚地使用佢地係網絡上搜集既同人圖作封面或內頁資料圖(包括日本、台灣)搞到d畫家係度扎扎跳,佢地都有諗過告香港某d game 雜誌既出版商,但奈何太麻煩而放棄,而家d game雜誌仍係肆無忌憚係咁未經畫既o固個同意下擅自作商業用途,真係猖獗。
點解d game雜誌唔可好似日本及台灣咁請人畫封面或佢地直接使用官方公開發佈既圖算,
如要本野多d圖,亦希望佢地唔好慳d稿費請人黎畫(支持一下香港既創意工業吧)
或至少徵求畫o固個同意,避免不愉快既事件發生,
難道真係咁難?抑或版權意識不足夠?又或者尼d雜誌蓄意打壓香港既創意工業?

此篇文章於 06-04-06 12:37 AM 被 lovehinafans 編輯。
lovehinafans 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 08:26 PM

手機版 | APP版