Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-15-07, 06:41 PM   #126
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
我遲左入場想補一補d劇情
1.隻病毒係邊度黎?突然出現?
2.開頭有段是女主播訪問一個女醫(好似),果段係講乜野?
一開頭話個女人研究到種治療癌症疫苗
大約就係將引起病症o既細胞變成可以協助治療o既細胞
測試過十萬幾人都成功
病毒就係呢個研究而起(應該係引起突變/副作用之類啦)

另外,原著就係叫I Am Legend

此篇文章於 12-15-07 06:46 PM 被 Metal Gear NT 編輯。
Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 06:58 PM   #127
sgouki
God of Gamer
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 夜行者... 查看文章
updatE 先岩吧.....

又...
佢戲入面講得空氣傳播, 全世界既人都死晒都唔出奇吧...
始終, 當佢地知道空氣傳播個陣可能已經太遲了...

雖然, 我對戲入面冇講點解有 d 人會有抗體就更有興趣...

同埋... 叫得做喪屍... 仲有理性可言吧??
點解唔用得個頭撞爆塊玻璃?? 點解鐵頭功唔得??
戲入面 set 左佢地得就冇野好 argue 啦... 唔好用人類結構同佢地已經第二樣野黎比啦~
..
一時打錯姐, 上便果位扮吾知?
都話咯, 空氣傳播有幾遠先, 不過佢話得咪得羅, 咁抗體就更加吾洗解釋啦,
有思考能力就代表有理性?
你試下用鎚仔 "dum" 幾耐先可以 "dum" 爆一塊防彈玻璃羅, 仲有喎, 鎚仔接觸面細, 力量集中D, 你用頭咁大ge接觸面去撞, 力量要大幾多倍先撞得爆呢, 同埋隻大佬除左有思考能力同些少(感情?), 正常咁大衝擊力對個腦冇影響? 不過你話套戲咁 set 就咁 set, 咁就跟本冇野好咬啦, 不過我想知若果真實發生呢個情況會點姐

舊 12-15-07, 07:36 PM   #128
夜行者...
Crazy Gamer
A.V.A.I.L

註冊日期: Jun 2005
引用:
作者: sgouki 查看文章
..
一時打錯姐, 上便果位扮吾知?
都話咯, 空氣傳播有幾遠先, 不過佢話得咪得羅, 咁抗體就更加吾洗解釋啦,
有思考能力就代表有理性?
你試下用鎚仔 "dum" 幾耐先可以 "dum" 爆一塊防彈玻璃羅, 仲有喎, 鎚仔接觸面細, 力量集中D, 你用頭咁大ge接觸面去撞, 力量要大幾多倍先撞得爆呢, 同埋隻大佬除左有思考能力同些少(感情?), 正常咁大衝擊力對個腦冇影響? 不過你話套戲咁 set 就咁 set, 咁就跟本冇野好咬啦, 不過我想知若果真實發生呢個情況會點姐
都唔只我一個問 updata 啦... 當然我都唔信咁既字都錯啦...
又雖然... 你錯左兩次囉...

又又...
又... 都係個句, 做咩要用人類既性質去判定一個喪屍既能力呢?
唔通我見到喪屍一野跳上屋頂就要好反感???
老實講, 我覺得個塊玻璃比防彈玻璃仲勁... 但我又覺得喪屍有咁既能力我又覺得好合理... (如果佢要 set 到咁勁既話~ )

我唔知你明唔明我想講咩同我想帶出既野係咩啦...... 唔知大家又明唔明呢???

此篇文章於 12-15-07 07:42 PM 被 夜行者... 編輯。
夜行者... 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 08:12 PM   #129
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
作者: 夜行者... 查看文章
都唔只我一個問 updata 啦... 當然我都唔信咁既字都錯啦...
又雖然... 你錯左兩次囉...

又又...
又... 都係個句, 做咩要用人類既性質去判定一個喪屍既能力呢?
唔通我見到喪屍一野跳上屋頂就要好反感???
老實講, 我覺得個塊玻璃比防彈玻璃仲勁... 但我又覺得喪屍有咁既能力我又覺得好合理... (如果佢要 set 到咁勁既話~ )

我唔知你明唔明我想講咩同我想帶出既野係咩啦...... 唔知大家又明唔明呢???
咁我英文屎羅, 我係指你樓上果位..
...
sor, 我係用套戲入便ge logic去睇, 所謂ge喪屍能力只不過係另正常人變到失去理智, 瘋狂追逐獵物ge喪人, 爬屋掘場係正常人忘記痛楚下, 進入瘋狂狀態下一樣可以做到, 但撞玻璃果度就.........不過你覺得ok咪無問題羅, 同樣我覺得吾ok一樣無問題, 吾比有吾同觀點? 要搵人撐?

舊 12-15-07, 10:06 PM   #130
pureman
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDpureman
其實都唔係病毒既資料UPDATE, 根本就係幾年前既新聞, 佢個電視都整左個TIMER, 暗示你知係播緊舊'帶'(09年可能係BD啦XD)

我覺得最奇係最後爆完之後女人同小朋友仲可以0係瓦礫中開到門再走出黎

此篇文章於 12-15-07 10:33 PM 被 pureman 編輯。
pureman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 11:04 PM   #131
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
睇到最尾呢度忽然變得好唔鐘意呢套戲....

點解你知有集中營呀?聽到神講野囉!
頂你...呢套野原來傳教架?....
重以為個女人有咩秘密...

開頭同隻狗狗打下獵直到狗狗死都覺得好好...
去到最尾呢度又蝴蝶o個度又蝴蝶又係以為有咩特別,結果似乎又係d咩神的聲音...
其實佢地走佬o個晚同打獵o個度都有蝴蝶飛飛下,原來唔係咩特別野...

此篇文章於 12-15-07 11:13 PM 被 Rance 編輯。
Rance 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 11:23 PM   #132
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
引用:
作者: sgouki 查看文章
新聞日日updata病毒最新消息.........
d新聞唔係錄影帶黎架咩?

舊 12-15-07, 11:45 PM   #133
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: com1010hkjp 查看文章
~
忘了錄影帶的時間
或者部份新聞是封鎖後也說不定,究竟封鎖後至人類近乎全滅中間有幾長時間呢…

引用:
作者: Rance 查看文章

去到最尾呢度又蝴蝶o個度又蝴蝶又係以為有咩特別,結果似乎又係d咩神的聲音...
其實佢地走佬o個晚同打獵o個度都有蝴蝶飛飛下,原來唔係咩特別野...
~
如果個女人只是單純有信念,認為人類還有希望,因而相信會找到生還者camp的話還可接受
但現在看來比較像腦袋有問題

※EP3強化左把大劍3次,大改範圍、PP消費和集氣,某大大就突然跳出來對大劍有「手感」了。但又唔見某大大串人唔識EP2飛板防衛時比個成績來睇下。

此篇文章於 12-15-07 11:49 PM 被 飛燕 編輯。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 11:54 PM   #134
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:

其實
都係想帶出信念呢樣野
主角好絕望之際(加上狗仔又死o左)
有人同佢講耶穌都唔相信
到最後真係研發到疫苗
人類仲有希望

神蹟呢o的都係一個媒體
最重要係想帶出"唔好放棄"呢樣野(但係如我之前所講,我唔喜歡咁正面、希望在明天o既ending...)

雖然我都唔鍾意佢講耶穌
不過套戲都描寫到個女人神神經經咁
都唔算好偏向宗教o既

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 11:56 PM   #135
pureman
Crazy Gamer

同埋最後女主角架車, 開頭架跑車, 都好明顯係賣廣告.
兩架都係一塵不染, 女角車內部係10成新的....
舊 12-16-07, 12:13 AM   #136
sgouki
gakky奸爸dee

引用:

其實
我覺得若果結局係講佢負傷返家, 跟住D 喪B追黎, 佢逃入地下室, 發現喪B女好返, 之後為救B女而死, B女用自己GE血作逆向散播, 咁應該幾好

引用:
作者: com1010hkjp 查看文章
..
咪話果D新聞一開始就跟得D疫情好貼羅, 所以有咩異變民眾應該第一時間知道, 不過, 聽故都係吾好駁故喇......

舊 12-16-07, 12:50 AM   #137
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
主角好明顯係對面個隻有nt力既廚友

救妻(女?)行動?

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-07, 04:54 AM   #138
月牙火介
《kofire》

3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
套野根本就虎頭蛇尾,仲有咩好深究呢?
月牙火介 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-07, 05:04 AM   #139
摩亞~
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2005
睇左,麻麻

但係..
Will Smith真係好好戲
feel到佢由寂寞變成絕望,睇到我想喊
摩亞~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-07, 10:12 AM   #140
細路翔
The One

引用:
作者: 摩亞~ 查看文章
睇左,麻麻

但係..
Will Smith真係好好戲
feel到佢由寂寞變成絕望,睇到我想喊
成套戲對班dark seeker既描寫不足

好明顯開段佢想帶出個條廚友都係有感情

但最尾就因為個屈機到爆既女人令到套戲變左渣打馬拉松

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-07, 10:43 AM   #141
pureman
Crazy Gamer

點解你地叫佢做廚友?
同埋我覺得佢個造型好似忽地魔....
個樣好似某個演員又諗唔起邊個
舊 12-16-07, 11:28 AM   #142
石光

PSN  IDzellight
XBox Live Gamertagzellight
我比RPG之鬼更嚴重
我遲左40分鐘入場
之後講咩可唔可以講一講發生左D咩
石光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-07, 12:05 PM   #143
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
作者: 細路翔 查看文章
主角好明顯係對面個隻有nt力既廚友

救妻(女?)行動?
18歲, 若果係示申就應該係救女, 因為示申無所不知, 無所不能, 變了喪B都一樣為囡死,為囡亡

不過呢套信仰電影, 都無謂深究其他野喇

舊 12-16-07, 12:37 PM   #144
鎖鏈怪
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
描寫主角寂寞既情節我覺得幾好既
但女人出現後真係牽強左少少
好多野都好似無詳細講咁
完場個時有種"下?咁就完拿?"既感覺
鎖鏈怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-07, 02:22 PM   #145
西野村中一條河
Game Master

註冊日期: May 2002
引用:
作者: 石光 查看文章
我比RPG之鬼更嚴重
我遲左40分鐘入場
之後講咩可唔可以講一講發生左D咩
40分鐘....
買隻dvd吧

睇左kin既講解
套戲真係改晒情節 睇黎小說好睇好多

個作家一定會好失望

舊 12-16-07, 05:48 PM   #146
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
睇完

一部好有性格既商業片
雖然動作戲唔多,但一樣比到緊張既氣氛我
因為套戲大部份得一個人,好驚佢為左吸引觀眾而勁加笑位
偉史密夫真係演得由恐懼感變到復仇感,再變到想救返果班人既情緒

唔滿意既地方
回憶出現時間好冇次序
願寧佢一次過回憶哂
而且結局又要架硬加入d宗教思想

其實有d位唔需要畫到出腸...
病毒點黎,d人點變種,政府點on9
已經唔需要去深究,因為套戲唔係講呢d野
講得太白,就分分鐘講個故仔...多過主角
呢套戲預告一開始已經突出個主題
"主角係世界唯一既人類"
而唔係講變種病毒係3年內所發生既故事

紐約市謎之poster
batman mix superman poster
死囉

此篇文章於 12-16-07 06:28 PM 被 候鳥 編輯。
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-07, 06:39 PM   #147
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
作者: 極真 查看文章
唔滿意既地方
回憶出現時間好冇次序
願寧佢一次過回憶哂
呢樣幾好喎
反正都唔會睇得一頭霧水
間中穿插回憶冇咁平鋪直敘

見好多人覺得好多野都冇交代而唔滿意
其實病毒詳細點來等等都唔係套戲重點
就算電視劇都唔駛乜都交代啦
個故事係要著眼講Robert Neville一個人的世界
之後對付怪物對我來講可以話係配菜(所以女人出現後我就唔鍾意套戲...)

舊 12-16-07, 07:39 PM   #148
荒木飛呂彥
Game Master
◇白金之星◇

註冊日期: Dec 2001
我剛剛都係屯旦UA睇完,總括黎講都幾好睇,但點解最後個女人可以渣住架咁靚既車搵到個安全地方,但主角會完全唔知架呢,如果佢搵到個咁既地方,多D人幫佢手,可能佢唔洗死呢.....XD

舊 12-16-07, 07:54 PM   #149
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 荒木飛呂彥 查看文章
我剛剛都係屯旦UA睇完,總括黎講都幾好睇,但點解最後個女人可以渣住架咁靚既車搵到個安全地方,但主角會完全唔知架呢,如果佢搵到個咁既地方,多D人幫佢手,可能佢唔洗死呢.....XD
我認望主角一直執著自己既身份
主角係有關既研究人員,佢認為自己有責任搵出解救方法
主角只係想解決,而唔係想逃走
所以一直以來都冇諗過去其他地方

佢既廣播話
"我可以提供食物,可以提供保護"
證明主角冇諗過逃走到另外一個城市
3年黎都係呢個想法,導致佢一直覺得全世界得返佢一個人類

此篇文章於 12-16-07 08:02 PM 被 候鳥 編輯。
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-07, 08:10 PM   #150
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
本小說果什麼名字?跟電影一樣名字?

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
2 Days to Vegas圖片 神祕人1號 電視遊戲討論版 44 03-16-09 01:10 PM
【NGC】ゼルダの伝説 4つの剣+討論區 ★星人44★ 攻略及心得交流區 99 06-12-06 11:44 PM
[GC]The Legend of Zelda: Four Swords+ 圖片及影片,3/18發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 83 03-23-04 02:45 PM
[GBA]Bruce Lee: Return of the Legend圖片 神祕人1號 手提遊戲機討論版 2 02-13-03 01:02 PM

現在的時間是 10:14 PM

手機版 | APP版