Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 07-28-07, 02:31 PM   #26
nelson888
Banned

註冊日期: Jan 2007
原來不良家族放左響10:00am星期六做,鬼有人睇!
nelson888 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-07, 11:33 AM   #27
sgouki
God of Gamer
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
最後講埋韓國音樂, 第一次聽韓文歌好似係朴志胤果D, 果陣覺得好難聽, 完全同日文歌冇得比, 但之後套藍戀1,2 , Sassy girl D歌令我改變對韓文歌o既印像, 特別係韓國男歌手, 好多把聲同唱功都好得, 但日本男歌手有好多比我o既感覺都有一種說不出的娘娘控, 吾知點型容, 可能個人口味問題, 另外韓文歌的 MV 都拍得好好睇, 好多都係故事式, 令人睇/聽得投入D, 其中最鍾意李秀英o既故事式 MV , 可能因為習以為常, 所以韓片/劇D配樂咁夾就係咁解, 但韓文歌整體同日文歌仲有一段距離, 我覺得韓文歌剩係舒情歌較日文歌好, 其他類型冇得比, 可能因為韓文歌我剩係專攻舒情歌 開始聽韓文歌先發現, 原來好多九十年代o既中文歌都係抄韓文歌.

舊 11-25-07, 09:21 PM   #28
Heifetz
Game Master
獨身漢子

註冊日期: Aug 2003
看了韓國電影[密陽], 好!

http://hk.myblog.yahoo.com/cpc412
Heifetz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-07, 09:52 PM   #29
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
作者: Heifetz 查看文章
看了韓國電影[密陽], 好!
近排韓版返而少睇, 就十點喇, 睇無記得, 不過最好聽原音, 女主角原聲正太多喇............

舊 12-23-07, 07:46 PM   #30
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
有冇人睇左anyband concert?
果幾首主題曲好正

舊 12-23-07, 08:29 PM   #31
sgouki
gakky奸爸dee

邊度有得睇?
因為Boa先睇?
東方神起條友唱功幾勁..........
呢個組合幾有新意, 但少聽Kpop, 電視電影ost就成日聽.

舊 12-23-07, 09:42 PM   #32
ELT
Lunar使者

引用:
作者: sgouki 查看文章
邊度有得睇?
因為Boa先睇?
東方神起條友唱功幾勁..........
呢個組合幾有新意, 但少聽Kpop, 電視電影ost就成日聽.
jpopsuki有得

本來係因為BoA睇, 之後搵埋mp3, mv, 發現tablo d rap好正, 韓國音樂真係有料到, mv又有誠意(韓國mv一向都正)
東方神起唔錯, 個concert都有佢地份

舊 12-23-07, 10:33 PM   #33
sgouki
gakky奸爸dee

剩計唱功, 唱ost D二打六已經好Q勁, 但講到音樂GE多樣性就更係未日本黎啦.......

舊 12-23-07, 11:01 PM   #34
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
引用:
剩計唱功, 唱ost D二打六已經好Q勁, 但講到音樂GE多樣性就更係未日本黎啦.......
韓國音樂(pop)得兩類
一係就重節奏感o既舞曲
一係就慘到唔慘o既悲情歌
旋律唔突出 , 編曲更加唔使講
我聽過一排 , 好快就厭鬼左

舊 12-23-07, 11:11 PM   #35
ELT
Lunar使者

引用:
引用:
作者: 神京 查看文章
韓國音樂(pop)得兩類
一係就重節奏感o既舞曲
一係就慘到唔慘o既悲情歌
旋律唔突出 , 編曲更加唔使講
我聽過一排 , 好快就厭鬼左
論選擇, 一定係日本歌多好多, 基本上咩類型都有
而韓國音樂就比較狹窄, 歌手又少好多, 不過d人真係唱得2嘴, 間中聽下都唔錯

舊 12-23-07, 11:11 PM   #36
sgouki
gakky奸爸dee

所以剩聽OST, 入左戲D歌就自然好聽架啦, 旋律編曲呢D好個人架姐.

舊 12-23-07, 11:23 PM   #37
ELT
Lunar使者

ANYBAND - TPL (Talk, Play, Love) & Promise U
http://www.youtube.com/watch?v=4da-TBRXqEs

samsung anycall廣告歌

舊 12-23-07, 11:36 PM   #38
Sgodkyo
the one

引用:
所以剩聽OST, 入左戲D歌就自然好聽架啦, 旋律編曲呢D好個人架姐.
我個人就唔好喇
感覺上只比香港好一點
音樂多樣性可能不及台灣添
據我所知韓國都充斥唔少偶像歌手
而且韓fans出名瘋狂盲目

舊 12-23-07, 11:59 PM   #39
ELT
Lunar使者

引用:
作者: 神京 查看文章
我個人就唔好喇
感覺上只比香港好一點
音樂多樣性可能不及台灣添
據我所知韓國都充斥唔少偶像歌手
而且韓fans出名瘋狂盲目
淨係BoA已經唔只比香港好一點吧....
不過韓國d fans好煩, 歌手唱live時成班v嘩鬼叫

舊 12-24-07, 12:57 AM   #40
sgouki
gakky奸爸dee

韓國D歌手出道前最少都TRAIN返一年半載, 斎計花o靚組合唱功韓國平均係好過日本, K咁上下水平韓國真係大把, 女歌手就冇野講, 日本女歌手有先天優勢, 吾係樣....Boa 唱功以韓國水準黎講吾算好勁, ........
韓國歌手吾係少, 係冇人識姐

舊 12-24-07, 09:32 AM   #41
ELT
Lunar使者

引用:
韓國D歌手出道前最少都TRAIN返一年半載, 斎計花o靚組合唱功韓國平均係好過日本, K咁上下水平韓國真係大把, 女歌手就冇野講, 日本女歌手有先天優勢, 吾係樣....Boa 唱功以韓國水準黎講吾算好勁, ........
韓國歌手吾係少, 係冇人識姐
日本d 花o靚組合個個都好似未轉聲咁....
韓國人可能食得人參多, 個個都好高音, 就算偶像歌手都唔會太差

BoA的確未算好勁, 不過韓國女歌手個個都用同一種腔唱歌, BoA個唱法變化比較大
另外, 韓國歌手跳舞幾強下, 睇黎佢地真係有train過一段時間先debut

舊 12-24-07, 11:07 AM   #42
鐵拳浪子
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
PSN  IDironfist0507
XBox Live GamertagIron fist57
小寶係TRAIN足一年先出黎,其間唱歌跳舞訓練係好辛苦。而家佢係日本、韓國成績都可算一班。不過佢係日本D歌同韓國D歌完全唔同。

講番最近SAMSUNG band show,最驚喜係唱A WHOLE NEW WORLD.正

引用:
淨係BoA已經唔只比香港好一點吧....
邊有得比?同現今香港女歌星邊個可以比?
鐵拳浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-07, 01:23 PM   #43
ELT
Lunar使者

引用:
作者: 鐵拳浪子 查看文章
小寶係TRAIN足一年先出黎,其間唱歌跳舞訓練係好辛苦。而家佢係日本、韓國成績都可算一班。不過佢係日本D歌同韓國D歌完全唔同。

講番最近SAMSUNG band show,最驚喜係唱A WHOLE NEW WORLD.正

BoA紅左冇耐之後, 佢話明明日日都要跳8個鐘舞, 但一樣咁好肉地
台上表演5分鐘, 背後真係要付出好多努力

我諗香港果d所謂歌手, 一日唱8個鐘k都未必肯
有冇料, 睇live就知

舊 12-24-07, 01:40 PM   #44
鐵拳浪子
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
PSN  IDironfist0507
XBox Live GamertagIron fist57
引用:
作者: ELT 查看文章
BoA紅左冇耐之後, 佢話明明日日都要跳8個鐘舞, 但一樣咁好肉地

佢勁易肥,最瘦個時係韓國唱 MOTO同GIRLS ON TOP個陣,瘦到呢...

不過傷咗休息後又肥番少少...

OVER THE TOP

http://youtube.com/watch?v=hOzVDi10QlI

MOTO

http://youtube.com/watch?v=8IvdAQpYPt0&feature=related
鐵拳浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-07, 05:27 PM   #45
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
作者: ELT 查看文章

宇多早期D live都死晒火........
香港果D, 識唱兩咀K就叫歌手.......
最記得豬兒抄 Wax 果2首歌.......

舊 12-24-07, 09:32 PM   #46
Sgodkyo
the one

引用:
作者: 鐵拳浪子 查看文章

你一定冇認真聽過謝安琪先咁講
不過我都冇聽開
幕後果班唔掂

論壇跳轉

現在的時間是 07:17 AM

手機版 | APP版