Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 07-03-08, 12:46 AM   #701
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 亞飛 查看文章
關於Canon40D支跟機鏡 EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM
如果唔要佢 只買機身

有冇平價好少少既鏡頭介紹!?
價錢二千銀左右
其實我會粗用...咩都影一餐 (影人、景多)
諗住用支鏡影 熟習部機
跟本得一支A16你選....XD

舊 07-03-08, 01:07 PM   #702
亞飛
Moderator
野人生活中

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code5086 0979 5484
引用:
作者: M-eye 查看文章
跟本得一支A16你選....XD
咁SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II LD Aspherical [IF] (Model A16)
跟Canon EF 18-55mm F/3.5-F/5.6 IS (450kit set個支) 相比又邊一支ok?

我見支A16...都要成2700左右

支EF 18-55mm 只係$1440
因為我budget所限...一係就買450D咁就可以跟支好d既鏡
一係就40D 但買支平既原廠鏡玩住先

另...450D..個機身真係幾膠下...
同埋迫左少少...我左右手手指會迫到實...係唔係我隻手太大!?

舊 07-03-08, 01:29 PM   #703
ZERO NEKO
God of Gamer

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
咁SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II LD Aspherical [IF] (Model A16)
跟Canon EF 18-55mm F/3.5-F/5.6 IS (450kit set個支) 相比又邊一支ok?

因為我budget所限...一係就買450D咁就可以跟支好d既鏡

同埋迫左少少...我左右手手指會迫到實...係唔係我隻手太大!?

好明顯你嫌棄450D

你找支2.8亙定光圈同支5.6光圈比

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-08, 01:33 PM   #704
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
写真をアップロードしてください。なんでも幕末の古写真風にしてみます…

http://labs.wanokoto.jp/olds

唔知大家有冇玩過

舊 07-03-08, 01:34 PM   #705
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
450D會整親隻手

40D拿上手舒服..買囉

舊 07-03-08, 01:41 PM   #706
亞飛
Moderator
野人生活中

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
好明顯你嫌棄450D

你找支2.8亙定光圈同支5.6光圈比
我鍾意細細粒的 不過拎上手...就 (好...我認...我嫌棄450D)
我知冇得比...一支大光圈...

引用:
作者: KTN 查看文章
450D會整親隻手

40D拿上手舒服..買囉
你依句說話...真係幾毒下

舊 07-03-08, 02:17 PM   #707
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
我鍾意細細粒的 不過拎上手...就 (好...我認...我嫌棄450D)
我知冇得比...一支大光圈...
咁呀, 公道少少, 取中庸之道用f/4, 就17-40/4啦~

Rice

舊 07-03-08, 02:57 PM   #708
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
支18-55 iS唔錯的
信我

有d shop會係d kit到拆出黎賣
大約一千留下,上兩星期問過就$980
真.朱皮 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-08, 05:06 PM   #709
ruri0926
Insane Gamer
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
見呢幾日咁好天,打算聽晚入深山打野戰 影星空,
(因為深山全黑,光害少應該唔錯…人地話既) 其實主力係想影日出…

想問下影日出方面有咩要注意?
駛唔駛拎d咩特別既東東,如 ND??
同埋應該用 wide 定 tele 黎影?

Ruri

舊 07-03-08, 05:13 PM   #710
ruri0926
Insane Gamer
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
另:手上器材只有…
BODY x 1 舊
金鐘腳 x 1 碌
17-40 x 1 碌
70-200 x 1 大碌
filter 只有 CPL,死都唔拆既 "必" filter

Ruri

舊 07-03-08, 05:38 PM   #711
alexc
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
支18-55 iS唔錯的
信我

有d shop會係d kit到拆出黎賣
大約一千留下,上兩星期問過就$980
請問可唔可以pm shop地址俾我
alexc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-08, 06:38 PM   #712
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
米波, 你係唔係放暑假喇? 想唔想賺下外塊睇症?

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-08, 08:08 PM   #713
kintaro
Senior Gamer

引用:
>>>負擔能力以內買最好的攝影器材, 永遠是最好的選擇.
就係依樣先煩...基本上買得450D
我還勉強可以負擔多支鏡(如需另外添加的話)

但其實有諗過買好少少...買部中階既40D
但kit set...對我來說負擔會重了些...
分期分兩年...
即係中途唔使諗有得添鏡...

thx!
只要一開始就有唸埋中階作比較的話
如果你現在買入門機, 好快就會身痕想換機
這是過來人的經驗

長期目標:打開攝影眼
kintaro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-08, 08:13 PM   #714
kintaro
Senior Gamer

引用:
作者: 真.朱皮 查看文章

部D700好鬼頹
好想買呀~~~~~~~~~
D3

長期目標:打開攝影眼
kintaro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-08, 09:55 PM   #715
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
作者: kintaro 查看文章
這是過來人的經驗
我結果痕了兩年多才被逼換機

Rice

舊 07-03-08, 10:04 PM   #716
windart
Moderator
海產類

3DS Friend Code4210 4848 2445
PSN  IDwindart
XBox Live Gamertagwindart
引用:
作者: riceking 查看文章
我結果痕了兩年多才被逼換機

Rice
你咪好lo,我身痕都冇機比我換

201102 台北Fancy Frontier17之旅(coming soon)
201012 コミケ79因果之旅・壱(coming soon)
201003 博麗神社例大祭7之旅
201002 台北Fancy Frontier15之旅
200908 コミケ76砲灰之旅
windart 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-08, 10:17 PM   #717
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: windart 查看文章
你咪好lo,我身痕都冇機比我換
好快會有~

Rice

舊 07-03-08, 11:06 PM   #718
亞飛
Moderator
野人生活中

引用:
作者: kintaro 查看文章
這是過來人的經驗
哈哈 依排不斷係上班時間search下450D / 40D既文章...
見到有人買左部450D之後幾個月 覺得朋友部40D影相影得靚D
就頂唔順想賣450D換40D

我都吸收了不少
分析了兩部機性能上咩分別...
九點全十字對焦 同 九點中間十字對焦
一秒6.5張 同 一秒3.5張
我會用前者多...因為影小朋友做運動多
同埋機頂有多個lcd...已經對我好方便了
仲有好多外在的因素

今日出星際...DC發燒到問價
佢竟然答我部40D只要7680...咁平!? 水貨jar!?
百記識人都要8080...我識人拎kit set...cost價都要1萬多少少...
支18-55mm IS(kit lens) 都要1330, 百記1400

問佢一set幾錢 分期點計 竟然俾佢串
因為我諗住40D + 18-55mm IS(kit lens)
佢話做咩40D有kit set唔買!? 18-55好cheapwor!

我心入面想講...我都未清楚知道自己要咩鏡
諗住搵支平平地又ok既入門鏡玩玩

舊 07-03-08, 11:11 PM   #719
riceking
一人前のダメ人間

18-55可考慮二手全新冇IS版本, 都係300-400貨仔

Rice

舊 07-04-08, 12:02 AM   #720
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
最近個身又好痕.. 見支色盲50 1.4 幾好玩咁 都唔揀邊個mount好...

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-08, 12:21 AM   #721
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
作者: alexc 查看文章
請問可唔可以pm shop地址俾我
星際二樓問下啦
唔係成日有

舊 07-04-08, 12:31 AM   #722
riceball
Ultimate Gamer

引用:
作者: antony chan 查看文章
米波, 你係唔係放暑假喇? 想唔想賺下外塊睇症?
可以pm詳情來看看嗎?!

最近在不斷search同比較3支鏡...A16, 17-55/2.8, 17-40/4L.....
對焦速度, 色水, 價錢, 未來升級能力...好多野要考慮
riceball 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-08, 01:52 AM   #723
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

引用:

40吧......

舊 07-04-08, 02:10 PM   #724
Bigwater

引用:
哈哈 依排不斷係上班時間search下450D / 40D既文章...
見到有人買左部450D之後幾個月 覺得朋友部40D影相影得靚D
就頂唔順想賣450D換40D

我都吸收了不少
分析了兩部機性能上咩分別...
九點全十字對焦 同 九點中間十字對焦
一秒6.5張 同 一秒3.5張
我會用前者多...因為影小朋友做運動多
同埋機頂有多個lcd...已經對我好方便了
仲有好多外在的因素
我唔知hk 40D做幾錢啦,美國呢邊o岩o岩做緊promo,減左us$200蚊,淨body個價同450d kit 的價差好少........

可能hk遲d都會做,唔急的,可以等下

我都o岩o岩入左40D

舊 07-04-08, 04:37 PM   #725
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
最近個身又好痕.. 見支色盲50 1.4 幾好玩咁 都唔揀邊個mount好...
sigma mount
SD14

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:35 PM

手機版 | APP版