Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 08-11-06, 09:38 PM   #851
一小英口
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
激死....樓下一部F30都冇...

如果係既有冇其他選擇?

同埋我見d人影相都係用低iso多, 咁iso 800, 1600, 3200果d用黎做咩架?

(對不起, 新手係比較多野問)

此篇文章於 08-11-06 10:03 PM 被 一小英口 編輯。
一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 12:08 AM   #852
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: 紫亞
激死....樓下一部F30都冇...

如果係既有冇其他選擇?

同埋我見d人影相都係用低iso多, 咁iso 800, 1600, 3200果d用黎做咩架?

(對不起, 新手係比較多野問)
ISO即係感光度, 通常日光日白都係用100-200
但係高ISO可以提高感光度, 換言之可以令你o係光線較為不足既環境有較高速度既快門以減少手震既機會.
個人黎講, 高ISO當然不及大光圈重要, 但係講到機仔喇喎,
有ISO1600, 3200已經係好好既advantage喇

樓下冇o者, 可以出去睇睇嘛

等你醫生報告

舊 08-12-06, 12:12 AM   #853
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: 紫亞
今日掃街... 淨睇冇問
得一間百老匯見到....3190..
邊度先平....
百記標價3190, 但係其實係3090的
我雖然唔係o係佢度買, 但係都問過下

我入去問幾錢, sales哥哥仔話3190
我同佢講:[唔係嘛, o岩o岩問完係3090喎!]
佢就話返係3090, 仲有一大堆野送
但係我都係選擇去dcfever買

認真, KTN君講得好o岩, 唔好淨睇, 一定要問.
而家人人買野前都會做定功課, 某程度上你清楚你想要既野多過sales既
佢推介俾你o個d聽下就算, 要立定目標.
之後要做既就只係格價同講數喇

舊 08-12-06, 12:40 AM   #854
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
引用:
作者: Strider
百記標價3190, 但係其實係3090的
我雖然唔係o係佢度買, 但係都問過下

我入去問幾錢, sales哥哥仔話3190
我同佢講:[唔係嘛, o岩o岩問完係3090喎!]
佢就話返係3090, 仲有一大堆野送
但係我都係選擇去dcfever買

認真, KTN君講得好o岩, 唔好淨睇, 一定要問.
而家人人買野前都會做定功課, 某程度上你清楚你想要既野多過sales既
佢推介俾你o個d聽下就算, 要立定目標.
之後要做既就只係格價同講數喇
等我說服到阿爸俾我自己出去買就ok
(平時買開fig, 通常入去睇完個價就算, 唔知規矩 )

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 01:56 AM   #855
光熱斗
Ultimate Gamer
IE3.0 <3

註冊日期: Sep 2002
呀...我D腸爆曬出來啦....呀...(慘死)
(迷之聲:好無聊=. =]/~)

and有點影相的問題..
好似上圖錦...
我想試下出面d 線清入面機件濛應該點影??
因為唔係好夠光,
用光圈先決會好暗...好似上圖...

此篇文章於 08-12-06 10:41 AM 被 光熱斗 編輯。
光熱斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 02:28 AM   #856
z_plus
長崎涼美

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
to 紫亞兄:

其實如果你去大鋪格價的話無論三成、八姥燴、瘋擇定係Laser亦請全部格勻(正如樓上K大所說),同埋問完個價之後再追問個sales「如果俾cash可以平幾多?」,好多時都可以平到多少的。又或者問完贈品後再問「唔要XX贈品可以平幾多?」之類的。
另外,各小一點的鋪如DC肥花、先達的DCC或成哥都可以格一格。

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-06, 01:07 AM   #857
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
光大
ISO200太少了..
試試推高小小,看看效果吧....

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-06, 07:57 PM   #858
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

用"光圈先決"不會暗了, 推高 ISO 亦不會光了. 不如先看看說明書了解一下這部相機如何"測光"吧.

"出面d 線清入面機件濛", 需要一個淺景深才拍得出來. 控制淺景深的 factors 有 焦距, 距離, 光圈, sensor size. 不妨參考這個解說 -> http://www.dpreview.com/learn/?/Glos...f_Field_01.htm
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-06, 06:32 PM   #859
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
Olympus出部1000萬象的相機
noise應該都是好可怕

舊 08-24-06, 08:14 PM   #860
光熱斗
IE3.0 <3

飛走左~XD
F30@天空
舊 08-24-06, 11:06 PM   #861
Strider
初段

引用:
作者: 光熱斗
飛走左~XD
F30@天空
天空

個人覺得如果藍色部分再多d就仲好!

e.g. 藍3/4, 白1/4

我都出一張

此篇文章於 08-24-06 11:49 PM 被 Strider 編輯。
Strider 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-06, 06:57 PM   #862
提子
Crazy Gamer
Gemma Ward

註冊日期: Jul 2002
f30 好似不錯啊
but 唔知最近對焦有幾多cm呢?
有冇brother 可提供相睇

舊 08-26-06, 10:12 PM   #863
光熱斗
IE3.0 <3

引用:
作者: Strider
天空

個人覺得如果藍色部分再多d就仲好!

e.g. 藍3/4, 白1/4

我都出一張
你指這樣?
舊 08-27-06, 12:18 AM   #864
Strider
初段

引用:
作者: 光熱斗

個人口味而言, 這張很得小弟歡喜

舊 08-30-06, 11:36 PM   #865
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

"DC 攝影新手區" 已跟 "DSLR 新手美沙酮中心" 合併為 "我們的 DC/DSLR 新手美沙酮中心[發問區]".

無論任何攝影問題, DC 問題, DSLR 問題, 歡迎到那邊發問.

"我們的 DC/DSLR 新手美沙酮中心[發問區]" -> LINK
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
天音館---CD專門店 KIM Neo Music UNIVERSE 1825 10-26-15 09:06 PM
[FC]Club Dydo FC Character Gift neo2046 電視遊戲討論版 4 05-05-04 01:44 PM
真.三国無双三 (猛將伝) 討論區 4 (P.1 攻略情報,全lv10入手) neo2046 攻略及心得交流區 344 04-15-04 05:13 AM
Robots or figures as Valentine's gift 小公主 Susan 收藏品討論版 104 02-15-04 08:45 AM

現在的時間是 07:04 AM

手機版 | APP版