Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-04-10, 10:20 PM   #551
cutieviolet
Junior Member

註冊日期: Mar 2010
哇...對上個post已經係09年嘅8月.....
我係因為呢幾日同班朋友飲嘢傾開紅白機....
我真係好想好想好想搵返部紅白機返嚟玩我至愛嘅超級BB
我好想問一下樓主.....超級BB盒帶買要幾錢同易唔易買吖?

我真係好想返去細個時可以玩超級BB....拎住個噹噹去扑怪獸^^
cutieviolet 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-10, 12:27 AM   #552
daihamlop
Ultimate Gamer
頭像就係我隻新貓仔

註冊日期: May 2005
PSN  IDdaihamlop
引用:
作者: cutieviolet 查看文章
我好想問一下樓主.....超級BB盒帶買要幾錢同易唔易買吖?

我真係好想返去細個時可以玩超級BB....拎住個噹噹去扑怪獸^^
超級BB.....第1集??
我唔知有無記錯
印象中好似同惡魔城2一樣係磁碟games

講咁多把鬼咩, 整個PSN Portable ID見人先講, 用PS3睇BD無Trophy, 阿毛
自己啱玩嘅games就二千都買, 唔啱嘅兩舊都唔俾
daihamlop 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-10, 01:20 AM   #553
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: cutieviolet 查看文章

引用:
作者: daihamlop 查看文章
超級BB.....第1集??
我唔知有無記錯
印象中好似同惡魔城2一樣係磁碟games
超級BB都有帶版,
現在就算搵到都應該過千,
聰兄有一隻。

Wii 的 VC 有此遊戲,雖然不是實實在在的 FC 帶 ......

找到聰兄的收藏了:
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=258

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]

此篇文章於 03-05-10 01:26 AM 被 八仙果 編輯。
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-13, 11:27 PM   #554
Terry Sham
Crazy Gamer
Lazy Gamer

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDshumfukuen
Nintendo Switch ID413115694034
3DS Friend Code0920 2570 3686
PSN  IDshumfukuen
有冇人知點解火の鳥我王の冒險到今日都未復刻?是版權問題定係評價很差?

舊 02-15-13, 05:04 PM   #555
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
呢個POST上返嚟,我更新一下先。
比之前幾年多了一兩隻GAME,遲下會睇情況收購返幾隻FC或者SFC遊戲。

引用:
作者: Terry Sham 查看文章
有冇人知點解火の鳥我王の冒險到今日都未復刻?是版權問題定係評價很差?
呢隻評價一定唔係差!殿堂級遊戲嚟架!

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-13, 04:16 PM   #556
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
想問下各位d老主機點保養?

部超任有聲但係係格仔畫面,上網話死video ram
之世嘉五代,唔知點解又開唔到機
部dur r 同 gt 開唔到機,又話死cap多
實機好難保養

好日唔開,想玩果陣就玩唔到
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-13, 10:43 AM   #557
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
引用:
作者: yuhon 查看文章

實機好難保養

我自己會玩完之後等部主機完全散熱之後入返包裝盒內,再放入櫃內避免封塵。
我依家會KEEP住輪流開紅白機、超任、N64、GC,
玩一陣就可以(例如玩20-30分鐘),等部主機不時有機會運作。

舊 02-22-13, 12:15 AM   #558
dickyea
Senior Gamer

想問問各位大大'

唔知有無師兄,有儲當年紅白機帶入面送個張咭?

此篇文章於 02-24-13 12:54 AM 被 dickyea 編輯。
dickyea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-13, 09:30 AM   #559
阿聰

引用:
作者: dickyea 查看文章
想問問各位大大'

唔知有無師兄,有儲當年紅白機帶入面送個張咭?
你係咪講緊KONAMI遊戲果D咭仔?

舊 02-23-13, 03:01 AM   #560
dickyea

引用:
作者: 阿聰 查看文章
你係咪講緊KONAMI遊戲果D咭仔?

係呀,師兄
舊 02-23-13, 12:01 PM   #561
阿聰

引用:
係呀,師兄
KONAMI果D卡好難儲喎!通常跟帶只有其中一款(可能同一隻GAME前後有六款),
加上如果二手帶的話,那張咭人地可能一早就掉咗,所以好難儲。

我剛剛check返,唔知點解我隻月風魔傳有兩張咭仔!可能人地買一送一。(笑)

舊 02-23-13, 03:14 PM   #562
dickyea

引用:
KONAMI果D卡好難儲喎!通常跟帶只有其中一款(可能同一隻GAME前後有六款),
加上如果二手帶的話,那張咭人地可能一早就掉咗,所以好難儲。

我剛剛check返,唔知點解我隻月風魔傳有兩張咭仔!可能人地買一送一。(笑)

你好.

點樣可以POST相?
我的咭收藏在我的圖像內有相,但唔識POST上黎...

唔知月風魔傳 有幾多款咭?

此篇文章於 02-23-13 09:52 PM 被 dickyea 編輯。
舊 02-23-13, 03:41 PM   #563
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
你好.

點樣可以POST相?
我的咭收藏在我的圖像內有相,但唔識POST上黎...
張D相上傳到呢度先
http://photo.gaforum.org/upload.php?c=

舊 02-24-13, 12:56 AM   #564
dickyea

龍寶寶;10222787]張D相上傳到呢度先
http://photo.gaforum.org/upload.php?c=[/QUOTE]

感謝指教.

以下是小的一些收藏:

當年買遊戲時附送的咭

和攻略本

[QUOTE=

舊遊戲副刊

其中一本還有沙蛇99隻秘技

以下三本是介紹街機和 Game and Watch (最左個本資料好齊全)

還有大技林兩本

這本介紹超任的,幾乎全部超任的遊戲都有介紹和評分,可以當作購買指標

此篇文章於 02-25-13 01:15 AM 被 dickyea 編輯。
舊 02-24-13, 12:30 PM   #565
dickyea

neo2046;3273649]無意中搵返 [/QUOTE]

[QUOTE=

見到閣下的咭,真的想同你找東西跟你交換.....
雖知可能性不大.

此篇文章於 02-24-13 12:37 PM 被 dickyea 編輯。
舊 02-24-13, 01:15 PM   #566
backtomac

註冊日期: Oct 2007
引用:
但係我想問一問,如果我買一塊街機遊戲既底板返屋企,
返屋企之後要點樣駁線先至係電視出到畫面呢?
同埋你會點樣處理塊底板﹙因為塊底板係放係街機機殼內﹚?
以前 d 街機係用乜野訊號輸出畫面?
如果我部電視唔對應某輸出畫面訊號,咁都係得物無所用喎。
需然係幾年前既問題,但都分享下先~
試試去哩兩個地方睇睇:
有關街機底版:
http://joca-tech.de/xtcmodified/
有關舊CONSOLE
http://micomsoft.co.jp/xrgb-mini.htm
http://micomsoft.co.jp/xrgb-3.htm

我自己本身都有玩開舊CONSOLE,尤其對低解像度PIXEL 非常著迷。
除左紅白機之外,機乎全部機都用15pin/21pinRGB 或 色差輸出。一個XRGB-3 加個21pin RGB selector 就機乎可以張全部機一次過轉成DVI/VGA出LCD TV。

如果想有番舊時CRT MON SCAN LINE風味,可以加個SLG 3000(SCAN LINE GENERATOR)。
XRGB﹣3本身都可以SET SCAN LINE,不過效果麻麻。
最新既XRGB MINI 未用過,可以直出HDMI,不過想等佢出XRGB-4先再考慮。
backtomac 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-13, 02:39 PM   #567
ZEROBO

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDx360
XBox Live GamertagHK360

game show 由90年開始去池袋CSE開始 ...

此篇文章於 02-24-13 02:45 PM 被 ZEROBO 編輯。
ZEROBO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-13, 02:56 PM   #568
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
超級bb盒帶上次去日本見過....但2萬幾yen好難買得落手...

仲有見到熱血系列的黃金盒帶,價值99999日圓...

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-13, 04:41 PM   #569
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: antony chan 查看文章
超級bb盒帶上次去日本見過....但2萬幾yen好難買得落手...

個d擺出黎威, 唔係賣架~

舊 07-05-13, 09:41 AM   #570
阿聰

引用:
作者: antony chan 查看文章

日本YAHOO拍賣,15000YEN左右應該有架啦!買啦!

另,一個月之前收到一個人電郵俾我,問我賣唔賣超級bb盒帶,我當然就冇賣啦。
引用:
作者: Eking 查看文章
個d擺出黎威, 唔係賣架~
有機會真係想去日本見識一下。

舊 07-05-13, 03:36 PM   #571
八仙果
youtube 頻道

Nintendo Switch ID3414-6520-7624
wink

引用:
作者: yuhon 查看文章

實機好難保養

香港地,
個人覺得最重要是防潮。

最好放一個沒有陽光的地方。
久唔久開o下佢都好緊要。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
舊 03-08-15, 09:47 PM   #572
八仙果
youtube 頻道

wink

究竟「魂斗羅」解作甚麼?
究竟日、美版有哪些分別?
究竟除了人所共知的 30 隻秘技外,還有哪些?

謝謝觀賞,多多指教。

http://youtu.be/CF92mHaY4-w

舊 03-08-15, 10:05 PM   #573
沈賦權
Junior Member
Lazy Gamer

註冊日期: Jan 2015
Wii U IDshumfukuen
PSN  IDshumfukuen
又一次多謝八仙果專業的分享!
記得小時候個個星期都去打街機魂斗羅,打到可以一隻免死打爆機。
紅白機版一推出,我就即時跑去觀塘模型中心買。
沈賦權 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-15, 07:03 PM   #574
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
作者: 沈賦權 查看文章
又一次多謝八仙果專業的分享!
記得小時候個個星期都去打街機魂斗羅,打到可以一隻免死打爆機。
紅白機版一推出,我就即時跑去觀塘模型中心買。
一點都不專業,
都是業餘性質,玩玩罷了。

我以前只在兒童場接觸過第二集,
超難玩!FC 版第二集超易。

舊 03-09-15, 09:14 PM   #575
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 八仙果 查看文章
一點都不專業,
都是業餘性質,玩玩罷了。

我以前只在兒童場接觸過第二集,
超難玩!FC 版第二集超易。
八仙果兄,果然是遊戲收藏家
唔知你仲記唔記得我呢?
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
三國志IX 攻略集 Janus PC電腦遊戲討論版 26 03-07-09 05:16 PM
[ETC] NEW:PSP及NDS最新全球百萬遊戲大作名單 神祕人1號 手提遊戲機討論版 80 12-31-06 11:08 PM
GAF GFDM-CWM 團 第四十六章 『Mr.Orange』 真仔 街機心得交流討論區 1000 09-15-06 05:39 PM
[GBA] 火炎之紋章 ~烈火之劍~ 討論區 t-cup 手提遊戲機討論版 350 07-03-03 06:34 PM

現在的時間是 06:31 AM

手機版 | APP版