Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 09-01-08, 10:56 AM   #476
斷空我
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: antony chan 查看文章
單o野好簡單之嘛....信就繼續, 唔信就係咁先, 又唔係咩大件事, 又唔係捉姦在床
怕俾人呃就咪鬼拍拖啦....

可能對於你來講, 捉姦在床也無咩咁大不了~
睇你個價值觀去到邊囉~

自知已經係多餘的 post, 不過我仍然想講(對不起樓主~)

拍拖=預左俾人呃?

對唔住, 我唔認同~

或者現今大部分人拍拖既心態唔同, 或者現今大部分人都覺得呃自己身邊最親密果個或者被身邊最親密果個呃, 係實屬應當~

我感覺到很奇怪的是, 明明係樓主踢爆自己女友講大話~
但大伙兒都竟然只會覺得"被欺騙"果個係多心, 係唔信任~
而欺騙果個, 竟然仍然可以得到大伙兒信任~

我地不論樓主女友係咪真係對那位第3者動過心, 但瞞住自己男友去會別人約會, 大家真的會接受, 會覺得ok??
大伙兒叫樓主唔好多心, 話或者女友其實可能剛剛買奶撞見友人, 又話熄電話係怕麻煩, 如何如何~
我奇怪, 那些如何如何, 其實全部都係猜測, 捏造, 而且是大伙兒替她捏造.
事實呢?
樓主只係post過: 佢就咁講左幾句就了事...
一個如此不負責任的人, 竟仍獲得大伙兒信任, 怪哉~ 怪哉~

有人話: 我暫時仍會相信佢 但有左呢件事後我會增強警誡心
增強警誡心哩樣野, 係咪已經係唔信任既開始?
係咪其實咀裡說信任, 心裡卻懷疑?
係咪陽奉陰違?
如果係咁, 你仲會唔會講自己百分百信佢?

又有人呼籲大家要相信愛情,
但同時佢又認同欺騙係愛情既一部分~

咁即係你要信人, 同時你又可以呃人~
咁有無矛盾?

其實, 我認同要相信愛情, 不過, 哩個係建基於大家都對大家坦誠~
(我可以認為我女友唔靚, 我亦會照直講, 但佢一定有其他優點吸引我;
我唔覺得可以佢唔靚仍然讚佢靚, 咁樣呃, 呃得幾多次? 總有一次半次漏口風~)
(又或者咁講, 當我女友發現原來我讚佢靚, 其實係一直呃緊佢時, 佢又會點諗?)

但當被人欺騙了, 係咪仍要盲目咁信呢?
真係要請看倌自決~

此篇文章於 09-01-08 12:09 PM 被 斷空我 編輯。
斷空我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 11:30 AM   #477
綾小路雷太
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
拍拖=/=預左俾人扼
呢點認同

但係如果對方已經扼左你,咁又可以點做?

我都試過俾女朋友扼過
不過我地之後都好努力咁去做好多野去維繫返我地既關係
(而且駛左好多錢
而家都叫做關係良好,過埋我生日就一週年嚕

雖然有時係會記返起唔開心野
但只要識得係情緒未完全放大時抒發開黎
其實可以避免好多麻煩。

不過都係個句,後路係點,真係好睇樓主造化。
綾小路雷太 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 11:48 AM   #478
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
拍拖=/=預左俾人扼
呢點認同

但係如果對方已經扼左你,咁又可以點做?

我都試過俾女朋友扼過
不過我地之後都好努力咁去做好多野去維繫返我地既關係
(而且駛左好多錢
而家都叫做關係良好,過埋我生日就一週年嚕

雖然有時係會記返起唔開心野
但只要識得係情緒未完全放大時抒發開黎
其實可以避免好多麻煩。

不過都係個句,後路係點,真係好睇樓主造化。

可憐你

舊 09-01-08, 12:14 PM   #479
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
請問點解要用錢去修補返既?
我都好唔明....

舊 09-01-08, 12:17 PM   #480
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: 管家婆 查看文章
我都好唔明....
錢既野....出下街、買下野、去下旅行,咁就無晒啦

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 12:18 PM   #481
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 斷空我 查看文章

我地不論樓主女友係咪真係對那位第3者動過心, 但瞞住自己男友去會別人約會, 大家真的會接受, 會覺得ok??
大伙兒叫樓主唔好多心, 話或者女友其實可能剛剛買奶撞見友人, 又話熄電話係怕麻煩, 如何如何~
我奇怪, 那些如何如何, 其實全部都係猜測, 捏造, 而且是大伙兒替她捏造.
事實呢?
一個如此不負責任的人, 竟仍獲得大伙兒信任, 怪哉~ 怪哉~
我就係你講既大伙兒其1...
點幾2點打去人地屋企,上門拍門...依D唔算多心算係咩?(完全唔排除佢條女熄電話訓左覺)
真係咁驚條女出事,就應該一早叫佢唔好夜麻麻落街買奶...並唔係等出左事先識得上門拍門~

仲有樓主唔相信條女係事實...如果佢一開始就信條女,根本就唔會有依個TOPIC出現~

依個世界有句叫做越描越黑~不負責任只不過係你強加係條女身上~

舊 09-01-08, 12:33 PM   #482
斷空我
Crazy Gamer

引用:
作者: 91 查看文章
點幾2點打去人地屋企,上門拍門...依D唔算多心算係咩?(完全唔排除佢條女熄電話訓左覺)
真係咁驚條女出事,就應該一早叫佢唔好夜麻麻落街買奶...並唔係等出左事先識得上門拍門~

仲有樓主唔相信條女係事實...如果佢一開始就信條女,根本就唔會有依個TOPIC出現~

依個世界有句叫做越描越黑~不負責任只不過係你強加係條女身上~
妙~ 妙~
妙在你完全漠視佢的而且確俾樓主撞破正跟別人約會這個事實~

言則原來你覺得樓主女友對樓主講大話係無問題, 反而樓主去搵佢女友就係唔信任, 就係佢唔啱~

當然, 如果樓主信任女友, 哩個topic就唔會出現, 問題就不會發生, 樓主亦唔會撞破佢女友, 亦唔會發現佢女友講大話~
但,
不代表佢女友沒有騙過他....

對不起, 有點冒犯, 但我真係認為, 這樣的想法, 實在有點鴕鳥~
舊 09-01-08, 12:36 PM   #483
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
個情形有d 似我間中玩女朋友——
我放工時打電話問佢而家o係邊、佢答同朋友食梗飯、
我問佢朋友中有咩人、佢答有x 男y 女、
跟住我就乘機講:啊,你瞞住我同其他男仔食飯!

坦白到要連去廁所用左幾多格廁紙都要同對方如實相告、
坦白到我想你講大話氹我時你都仍然堅持要講真話,
我覺得,係已經接近潔癖程度......

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 12:45 PM   #484
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: lauchai 查看文章
可憐你
引用:
作者: 管家婆 查看文章
我都好唔明....
呢件事既後續就係駛左差不多六萬.....咁你地明未

引用:

咁半夜三更個女仔落街,無端端無回應,仲要熄左機
萬一遇到色狼或者劫匪咁點算?

單係呢點,我就諗唔通樓主上樓拍門同唔信任有乜關連

此篇文章於 09-01-08 12:48 PM 被 綾小路雷太 編輯。
綾小路雷太 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 01:23 PM   #485
斷空我
Crazy Gamer

引用:
作者: Middle 查看文章
個情形有d 似我間中玩女朋友——
我放工時打電話問佢而家o係邊、佢答同朋友食梗飯、
我問佢朋友中有咩人、佢答有x 男y 女、
跟住我就乘機講:啊,你瞞住我同其他男仔食飯!

坦白到要連去廁所用左幾多格廁紙都要同對方如實相告、
坦白到我想你講大話氹我時你都仍然堅持要講真話,
我覺得,係已經接近潔癖程度......
其實無所謂,
所謂"冤豬頭都有"盟"鼻菩薩,
每一對都有每一對相處方式,
你跟你女友喜歡呃呃氹氹無所謂, 只要你們喜歡~
你受不到"潔癖", 亦不代表其他人受不到~
我不覺得"潔癖"很另類吧~

不過我想說, 套用你的例子,
如果你女友有興趣想知你去廁所用左幾多格廁紙, 你會否如實相告?
如果不會,
我反而會諗: "怎麼連去廁所用左幾多格廁紙這樣小的事, 也要講大話?"
有版友說, 事事懷疑, 很累~
我認同, 而且我覺得, 不但事事懷疑很累, 事事欺騙, 更累~
舊 09-01-08, 01:49 PM   #486
The One
業餘歌手

雷太你搞大人個肚

舊 09-01-08, 02:05 PM   #487
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
其實無所謂,
所謂"冤豬頭都有"盟"鼻菩薩,
每一對都有每一對相處方式,
你跟你女友喜歡呃呃氹氹無所謂, 只要你們喜歡~
你受不到"潔癖", 亦不代表其他人受不到~
我不覺得"潔癖"很另類吧~

不過我想說, 套用你的例子,
如果你女友有興趣想知你去廁所用左幾多格廁紙, 你會否如實相告?
如果不會,
我反而會諗: "怎麼連去廁所用左幾多格廁紙這樣小的事, 也要講大話?"
有版友說, 事事懷疑, 很累~
我認同, 而且我覺得, 不但事事懷疑很累, 事事欺騙, 更累~
唔駛分兩極o既,
人地唔事事坦白 唔等於 事事欺騙,唔凡事相信 又唔等於 事事懷疑,
自己唔想講唔想答o既事可以照講唔答,
對方唔想講o既事亦可以選擇問定唔問,好多種處理方式

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 02:17 PM   #488
斷空我
Crazy Gamer

引用:
作者: Middle 查看文章
唔駛分兩極o既,
人地唔事事坦白 唔等於 事事欺騙,唔凡事相信 又唔等於 事事懷疑,
自己唔想講唔想答o既事可以照講唔答,
對方唔想講o既事亦可以選擇問定唔問,好多種處理方式
其實我都係~
如果唔想答, 我都會選擇唔答~
我情願唔答, 多過答一個明明自己唔係,而對方想要既答案~
舊 09-01-08, 02:19 PM   #489
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
引用:
妙~ 妙~

言則原來你覺得樓主女友對樓主講大話係無問題, 反而樓主去搵佢女友就係唔信任, 就係佢唔啱~

當然, 如果樓主信任女友, 哩個topic就唔會出現, 問題就不會發生, 樓主亦唔會撞破佢女友, 亦唔會發現佢女友講大話~
但,

對不起, 有點冒犯, 但我真係認為, 這樣的想法, 實在有點鴕鳥~
講真一句
如果我知我男友對呢D野ge反應係會咁大ge話
我會選擇隱瞞

把口可能講到如實相告件事就唔會搞成咁
但事實可能係講完之後會有一堆說話俾你聽
結果個裂痕一樣會係度

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 02:35 PM   #490
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
睇到啲討論令到我想到啲嘢

人際關係課Case:

如果約會食飯時個女仔遲到:
1) 黑臉 ,大發雷霆 ,問點解遲到etc. (結果相敗,餐飯食得唔開心 )
2) 當無事發生,同個女仔食飯,食飯時同佢講:之前你咁遲重以為你途中出事,而家見你到咗就安心晒囉 (結果當然係餐飯食得開心之餘重 )

此篇文章於 09-01-08 02:37 PM 被 Designer 編輯。
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 02:38 PM   #491
The One
業餘歌手

引用:
作者: Designer 查看文章

人際關係課Case:

1) 黑臉 ,大發雷霆 ,問點解遲到etc. 結果相敗,餐飯食得唔開心
2) 當無事發生,同個女仔食飯,食飯時同佢講:之前你咁遲重以為你途中出事,而家見你到咗就安心晒囉 結果當然係餐飯食得開心之餘重
此例不能用在這裡(BY SOMEBODY)

此篇文章於 09-01-08 03:14 PM 被 >>>>>劉伯<<<<< 編輯。
>>>>>劉伯<<<<< 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 03:05 PM   #492
斷空我
Crazy Gamer

引用:
作者: Designer 查看文章

人際關係課Case:

1) 黑臉 ,大發雷霆 ,問點解遲到etc. (結果相敗,餐飯食得唔開心 )
2) 當無事發生,同個女仔食飯,食飯時同佢講:之前你咁遲重以為你途中出事,而家見你到咗就安心晒囉 (結果當然係餐飯食得開心之餘重 )
哩個似乎係講緊問既方式吧~
心裡有疑問, 亦不見得一定黑臉+大發雷霆吧~
當無事發生, 也可能真係只是"當", 不代表心裡無疑問~

anyway, ot得太遠吧~
既然樓主都已經決定了, 又既然大家各有自己立場~

我看其實也不需再討論下去~

此篇文章於 09-01-08 03:07 PM 被 斷空我 編輯。
舊 09-01-08, 03:26 PM   #493
HuGo_達之礦工
Moderator
潮流礦工

註冊日期: Mar 2005
樓主love his 女友, i support him to continue,
if his girlfriend really change, i think he will get it very soon too~

Then Broken or not, can discuss later la~ right?

www.hkprokicker.com
HuGo_達之礦工 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 08:00 PM   #494
GAF GGXX團
紅月カレン

引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
咁半夜三更個女仔落街,無端端無回應,仲要熄左機
萬一遇到色狼或者劫匪咁點算?

單係呢點,我就諗唔通樓主上樓拍門同唔信任有乜關連
咁擔心就應該一早叫佢唔好落...佢都講過,已經唔係第一次夜麻麻落街買奶~

上面個post粗體左d 回覆...佢果1句係講緊2樣野...
我亦都分開左2段回~你睇唔明就再睇多次~

引用:
妙~ 妙~
但,
我話唔信任既意思係....
個女仔都講明係清白,係個男仔搵佢哭訴~點解樓主唔肯接受依個解釋~

你成日話條女呃佢...究竟條女呃過佢d咩??
佢話自己係清白 (你証實唔到佢係唔係呃你)
佢話係個男仔搵佢哭訴,所以先出黎 (你唔信,唔代表佢呃你)
佢話瞞住樓主出黎係因為怕佢嬲 (你唔信,亦都唔代表佢呃你)

舊 09-01-08, 08:08 PM   #495
Daxheaven
Junior Member

註冊日期: Jan 2007
引用:
咁擔心就應該一早叫佢唔好落...佢都講過,已經唔係第一次夜麻麻落街買奶~

上面個post粗體左d 回覆...佢果1句係講緊2樣野...
我亦都分開左2段回~你睇唔明就再睇多次~

我話唔信任既意思係....
個女仔都講明係清白,係個男仔搵佢哭訴~點解樓主唔肯接受依個解釋~

你成日話條女呃佢...究竟條女呃過佢d咩??
佢話自己係清白 (你証實唔到佢係唔係呃你)
佢話係個男仔搵佢哭訴,所以先出黎 (你唔信,唔代表佢呃你)
佢話瞞住樓主出黎係因為怕佢嬲 (你唔信,亦都唔代表佢呃你)

但係依照樓主打比女方冇人聽就拿拿聲出去拍門黎睇,你唔會覺得係「第一次夜晚出街而熄機」咩?

樓主冇唔接受個解釋喎,只不過大部分人覺得樓主死狗左D,明明係關心係又話大壓力咁姐
而且「夜晚出黎熄機同男仔傾計」呢回事呢...我唔知而家正常男女會點睇,但係如果我係男方,我覺覺得個女方好inconsiderate囉,that's all
Daxheaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 08:15 PM   #496
GAF GGXX團
紅月カレン

引用:
作者: Daxheaven 查看文章
但係依照樓主打比女方冇人聽就拿拿聲出去拍門黎睇,你唔會覺得係「第一次夜晚出街而熄機」咩?

樓主冇唔接受個解釋喎,只不過大部分人覺得樓主死狗左D,明明係關心係又話大壓力咁姐
而且「夜晚出黎熄機同男仔傾計」呢回事呢...我唔知而家正常男女會點睇,但係如果我係男方,我覺覺得個女方好inconsiderate囉,that's all
你連頭幾版POST 都唔追...好難同到你溝通哦~

舊 09-01-08, 08:33 PM   #497
Daxheaven
Junior Member

註冊日期: Jan 2007
引用:
你連頭幾版POST 都唔追...好難同到你溝通哦~
我已經重睇左之前幾版post都唔知道我miss左D咩,不如你話番比我聽好唔好
Daxheaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 10:03 PM   #498
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
睇你個價值觀去到邊囉~

自知已經係多餘的 post, 不過我仍然想講(對不起樓主~)

拍拖=預左俾人呃?

對唔住, 我唔認同~

或者現今大部分人拍拖既心態唔同, 或者現今大部分人都覺得呃自己身邊最親密果個或者被身邊最親密果個呃, 係實屬應當~

事實呢?

係咪陽奉陰違?

咁有無矛盾?

其實, 我認同要相信愛情, 不過, 哩個係建基於大家都對大家坦誠~
(我可以認為我女友唔靚, 我亦會照直講, 但佢一定有其他優點吸引我;
我唔覺得可以佢唔靚仍然讚佢靚, 咁樣呃, 呃得幾多次? 總有一次半次漏口風~)
(又或者咁講, 當我女友發現原來我讚佢靚, 其實係一直呃緊佢時, 佢又會點諗?)

真係要請看倌自決~
如果樓主呢單o野都叫捉姦在床的話,咁世上就有千千萬萬個捉姦在床
每個人都有自己o既私隱,你要記住,佢只係你女朋友,唔係你老婆,你憑咩要人為你解釋得清清楚楚?每個人都總有點私人空間吧?
當然,我冇認定樓主女友冇問題,但樓主都太過緊張吧?仲有D過份佔領另一半的私人空間了。

我o既意思並唔係話拍拖預左俾人呃,唔該唔好歪曲我意思
我意思係話,身為男方都唔信任自己o既另一半的話,咁倒不如咪鬼拍他好過啦!明白了沒有?

樓主單o野唔係話佢唔o岩,但似乎佢o既佔有慾似乎大了點...
當然我明白到佢係一個好男友、好男人,但有時過份take care只會令自己另一半透不過氣,從而令到她不懂面對,甚至係懶得去解譯。

其實由頭到尾樓主只係講左果一晚所發生o既事,平時甚至乎佢地兩個係點我地都冇人知,老實講句,呢單o野如果我冇估計錯誤的話,似乎都係衰過份take care。

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 10:06 PM   #499
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
姦左啦咩?

引用:
呢個POST都幾有討論價值

引用:
拍拖=預左俾人呃?
我都唔認為應該比人呃, OK?
但不懷疑=/=信任
佢只係有嫌疑
佢只係欺暪樓主 佢又唔係呃樓主感情 你肯定到佢呃樓主的係乜?

引用:
事實呢?
同別的男人傾偈有咩唔妥? 你知道人地女朋友係咩類型的人?
唔好話大伙兒替佢捏造 唔捏造
個背景根本就唔全面 好啦 就排除晒所有大家的「如果」
男朋友知佢落街買完奶後唔見左人擔心都正常的
我地根據佢的描述將佢幻想成過份緊張的人係我地唔ARM

引用:
係咪陽奉陰違?
我信佢遮, 我唔信果個男人丫嘛
講真識左一個月可以有幾多感情丫 不過若果佢地一直再見落去
講唔定就真係會產生感情LAW 咩陽奉陰違遮
驚比人媾左去就睇實D 就係咁簡單

引用:

咁有無矛盾?
難道我呃一個人就代表對佢唔好
呢個世界有好多灰色地帶唔係非黑即白
敢問你貴斤?

引用:
或者你有個伴侶係可以接受你一有咩睇唔順眼就出聲話佢
咁恭喜晒

引用:
真係要請看倌自決~
咁你想人地點遮? 分手?
大吵大鬧? 記住享個心度? 興師問罪? 以後都唔信佢?
日後再有人追佢女朋友咁點算? 鎖住佢?
係米日頭去同男仔傾偈就傾一日都冇問題?

講真 其實我都好唔明

Lost In Paradise

此篇文章於 09-01-08 10:09 PM 被 藍莓咖啡 編輯。
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 10:14 PM   #500
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
其實唔係好難明,老實講,同個男仔夜晚出左去傾計而又唔話俾自己聽,倒不如反思一下自己係唔係迫得佢太緊仲好啦!
係度幻想佢背住自己同一個識左一個月o既人偷情,咁都叫信任的話我冇話可說囉....

ps:我冇否認過個女仔冇問題,但如果真係有問題的話,絕對唔會係單方面o既事囉

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:12 AM

手機版 | APP版