Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-31-06, 10:56 AM   #51
terry bogard
Game Master

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: hk_boy
講得無錯,呢點好正確...
枉老任做手提機十幾年,
­部nds低解像又雜嘈勁大~ p

psp點算失敗,MHP就賣過七十萬~
可能sorry想靠佢KO nds掛~

psp2再來吧~!!
大家版友有冇諗過sony喺下次新手提機大戰,可以用咩辦法打低老任,
就算唔得,都可以fifty fifty呢?
terry bogard 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-06, 11:03 AM   #52
Jamie
God of Gamer
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF
引用:
作者: hk_boy
講得無錯,呢點好正確...
枉老任做手提機十幾年,
­部nds低解像又雜嘈勁大~ p
講真
NDS大勝PSP, 已經証明了一件HARDWARE的成功不在於機能
而是取決於SOFTWARE的數量和質素

如果今時今日仍然以畫面去看遊戲
就會錯過不少真正好 玩 的遊戲了

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-06, 11:05 AM   #53
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: T.K.
psp 最大問題係load同缺乏新作<<經常大作翻新
其實load方面,sony可以給用家選擇將部份內容放到咭到仲好啦,反正你老翻已經有技術上到咭,你防老翻都只能靠update ver
不如用呢點改善load碟速度
玩機戰,真係好難要人唔玩iso...................
可能呢個係佢地個底線啦
如果用左呢D技術就等於認同 既技術掛 = ="

*我係機戰FANS都冇為隻MX買PSP = ="
因為我唔想玩

舊 07-31-06, 11:08 AM   #54
Jamie
バンブラ小職人

引用:
作者: T.K.
psp 最大問題係load同缺乏新作<<經常大作翻新
其實load方面,sony可以給用家選擇將部份內容放到咭到仲好啦,反正你老翻已經有技術上到咭,你防老翻都只能靠update ver
不如用呢點改善load碟速度
玩機戰,真係好難要人唔玩iso...................
當初PSP推出時, 1G MS都要近兩千元...
開發了UMD, 是因為SONY沒想過FLASH MEMORY居然可以變到今時今日500元以上便買到1G的光景
我覺得某程度是短視了, 亦高估了UMD的可塑性
試想像如果用MSD代替UMD, PSP機體可以薄和輕多少?? ^^''

男は__で勝負!!
舊 07-31-06, 11:09 AM   #55
jackiecyho
Game Master
特殊戰技教導隊

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDSiulok
講真...psp 同nds 兩個根本係唔同巿場...

我自己就兩部都有....psp 係少game...但一隻mhp 玩左我起碼半年....跟住又玩vp..雖然話係移殖game, 但好game 移殖又何妨? 君不見nds 不是狂出d xx 練腦game...果d 同移殖都無乜大分別....

nds 方面...佢一出ndsl 我就買左部白色.....買左隻mario kart, 惡魔城, g-gen ds, mario bros....之前會拎返出黎玩既只有mario kart...而家直情打左入冷宮....個touch screen.....玩玩下多左幾粒光點...ndsl 既qc 質素都唔係好psp 幾多...仲有既係佢既設計.....psp 玩半日就會手痛...ndsl 仲嚴重...玩左mario kart 半粒鐘就開始覺得累...為左就部機既size將d button squeeze 晒一齊...犧牲左玩家既手...呢個係我唔鍾意拎住部ndsl 玩既原因

此篇文章於 07-31-06 11:11 AM 被 jackiecyho 編輯。
jackiecyho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-06, 11:12 AM   #56
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: Jamie
開發了UMD, 是因為SONY沒想過FLASH MEMORY居然可以變到今時今日500元以上便買到1G的光景
試想像如果用MSD代替UMD, PSP機體可以薄和輕多少?? ^^''
難以想像
不過又可能係因為有UMD
佢先有個大MON
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-06, 11:16 AM   #57
Jamie
バンブラ小職人

引用:
作者: izumo
難以想像
不過又可能係因為有UMD
佢先有個大MON
PSP其中一個為人垢病的地方的電力吧...
就算細一吋, 都比NDS大得多, 但可能可以玩多一小時 ^^

男は__で勝負!!
舊 07-31-06, 11:25 AM   #58
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
作者: neo2046
其實PSP 都唔算失敗
只係Sony對佢期望過高...

引用:
作者: 八仙果
有沒有睇錯?
每天都有壞機個案,所以需求好高...

引用:
講真
NDS大勝PSP, 已經証明了一件HARDWARE的成功不在於機能
而是取決於SOFTWARE的數量和質素

如果今時今日仍然以畫面去看遊戲
就會錯過不少真正好 玩 的遊戲了
早講過了,現在已經不是玩弄華麗畫面的時代了....
雖然實有人不認同,但這是不爭的事實

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-06, 11:26 AM   #59
艾莉娜
Ultimate Gamer
♪↓加里/陽子↑♬

註冊日期: Aug 2004
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: A HoManTin Work
我諗新力點估都估唔到…
機又型過你,機能又勁過你,個勢又勁過你!
竟然比任記少少橋就跑贏咁多…
唔好講機能,因為PSP表達到的畫面NDS都可以做到,只係無咁靚,但NDS做到的事同玩法PSP就絕對做唔到

引用:
作者: 卡柏
篇野好似冇講過PSP銷售敗於NDS喎.....=.=
但係講真, 點到sony唔認丫......

再講真, 正如大家所講, 冇PSP, 一定唔會咁快見到NDS....

再再講真, 呢部PSP一定有排玩, PSP2一定有排先出, 因為依家既PSP仲未做到SONY所預期既野~

再再再講真, BR同UMD除左都係新媒體之外有咩相同之處?! 點可以拉埋一齊講?! 真係唔該你啦...
SONY係商場老手,所以無可能會講PSP銷售敗於NDS,無理由講D會令對方進一步加強氣勢同比人食住的機會

PSP2有排都出唔到,SONY一日PS3未上軌道,一日都唔會見到PSP2

舊 07-31-06, 11:29 AM   #60
antony chan
大合奏部隊!

Nintendo Switch ID2591-1991-9995
引用:
不,Sony只是希望統一媒体而已

雖然其他用家覺得好屈機,但當某個用家全身都是Sony產品的話,這就叫做方便了...
*在MS上算是成功的,但在UMD上仍未看到...

GGFR
好Game分享
舊 07-31-06, 11:32 AM   #61
SANG2003
Banned
希望之星

註冊日期: Feb 2003
唔係話編野假架咩 討論到咁高興
SANG2003 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-06, 11:33 AM   #62
Jamie
バンブラ小職人

引用:
作者: jackiecyho
講真...psp 同nds 兩個根本係唔同巿場...

我自己就兩部都有....psp 係少game...但一隻mhp 玩左我起碼半年....跟住又玩vp..雖然話係移殖game, 但好game 移殖又何妨? 君不見nds 不是狂出d xx 練腦game...果d 同移殖都無乜大分別....

nds 方面...佢一出ndsl 我就買左部白色.....買左隻mario kart, 惡魔城, g-gen ds, mario bros....之前會拎返出黎玩既只有mario kart...而家直情打左入冷宮....個touch screen.....玩玩下多左幾粒光點...ndsl 既qc 質素都唔係好psp 幾多...仲有既係佢既設計.....psp 玩半日就會手痛...ndsl 仲嚴重...玩左mario kart 半粒鐘就開始覺得累...為左就部機既size將d button squeeze 晒一齊...犧牲左玩家既手...呢個係我唔鍾意拎住部ndsl 玩既原因
以GAME論GAME, 一隻動森玩半年以上的NDS玩家也大有人在...
PSP被打入冷宮的遊戲也一定不會比NDS少

手痛問題... 我覺得比起NDSL比起NDS已經有改進了
只是習慣了PSP就不慣NDSL吧
我就拿慣了NDSL, 現在玩PSP, 覺得有點重... ^^

男は__で勝負!!

此篇文章於 07-31-06 12:11 PM 被 Jamie 編輯。
舊 07-31-06, 11:35 AM   #63
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
不如講下賺到幾多...

舊 07-31-06, 11:49 AM   #64
tamwayne
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2005
我自己覺得PSP 呢暈係輸marketing 囉...
sony輸在太自信...淨sell brand name.....
只係做左D 好基本的CM, road show , AD.....
software / hardware 一路都冇咩驚喜.....
亦感覺唔到佢o係推出game的時間上有咩計劃

任記今次個marketing真係超勁
每隻game的推出日期, 新color推出時間....都計算到非常準確
真係一浪接一接....
完全win晒

tamwayne 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-06, 11:52 AM   #65
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
我只係覺得psp 係打持久戰...

舊 07-31-06, 12:05 PM   #66
Zaku
The One

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 沒名字的?君
銷量方面唔算失敗
但機身設計方面就非常失敗
銷量方面你指主機??

無錯 MHP 係例外..... 但睇下除 MHP 外......

引用:
作者: TOMCHEUNG
會早d有
d games 會好難找
現實 NDS 出左都係咁.... 同你講既有乜分別??

引用:
不到 300 元就可以了~
Zaku 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-06, 12:09 PM   #67
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Zaku
OT: 而家2Gb幾錢?
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-06, 12:09 PM   #68
antony chan
大合奏部隊!

引用:
銷量方面你指主機??

無錯 MHP 係例外..... 但睇下除 MHP 外......

500以上可是2GB耶...

GGFR
好Game分享
舊 07-31-06, 12:10 PM   #69
Cucu
Game Master

PSN  IDcululu
其實我覺得psp在software度唔係輸太多
而輸係因為d人習慣左手提機就買nintendo呢個品牌

U.C.0096 PROJECT UC / La+
Cucu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-06, 12:14 PM   #70
Jamie
バンブラ小職人

引用:
作者: Cucu
其實我覺得psp在software度唔係輸太多
而輸係因為d人習慣左手提機就買nintendo呢個品牌
想當年超任N記皇朝都可以敗給PLAYSTATION
PSP無理由今時今日才以品牌劣勢作藉口

PSP不算是失敗, 但也沒有人們起初預期的成功

男は__で勝負!!
舊 07-31-06, 12:17 PM   #71
TOMCHEUNG
Game Master
Balrog 好碰友

註冊日期: Dec 2005
3DS Friend Code3909 8573 2961
XBox Live Gamertagwc3tom
引用:

引用:
其實如果任記唔係出NDS而係GBA2(冇touchscreen/mic)
玩o既遊戲都係跟返GBA時代個趨勢(當然畫面有進化)
依家會點?
唔係會早d 有老翻 ?
NDS 一出好似無老翻
TOMCHEUNG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-06, 12:18 PM   #72
Cucu
Game Master

PSN  IDcululu
引用:
想當年超任N記皇朝都可以敗給PLAYSTATION
PSP無理由今時今日才以品牌劣勢作藉口

PSP不算是失敗, 但也沒有人們起初預期的成功
想當年ps真係太正,但今次psp並不超越nds很多

U.C.0096 PROJECT UC / La+
Cucu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-06, 12:19 PM   #73
Jamie
バンブラ小職人

引用:
作者: Cucu
想當年ps真係太正,但今次psp並不超越nds很多
銷量上看NDS超越了PSP很多很多很多....

男は__で勝負!!
舊 07-31-06, 12:25 PM   #74
Zaku
The One

遊戲吸引力方面當然係令到 PSP 冇咁好賣之一
但 loading 呢個要點我覺得都係重點....
希望老任將來出新手提機, 唔好為左容量轉用 optical disc 而要犧牲 rom

引用:
作者: ahleung
OT: 而家2Gb幾錢?
5XX 左右
舊 07-31-06, 12:27 PM   #75
Zaku
The One

引用:
作者: TOMCHEUNG
唔係會早d 有老翻 ?
NDS 一出好似無老翻
GBA 一出就有??

NDS 都好早比人整啦.... 就算 GBA 真係一出就有.... 爭o個幾個月分別大咩??

論壇跳轉

現在的時間是 09:10 PM

手機版 | APP版