Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-09-07, 02:11 PM   #26
ruri0926
Insane Gamer
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
繼續…

#17 小餅

>想著想著, 把所有[習作]標籤都搬入「研習區」又如何呢?
研習區變成Our Gallery?

意思係咪集中黎炳?唔知我有冇理解錯…

>外面就問題兒童+嫁餐區?
唔明…

>不過有些講到明要"討丙"的就......(舉手)
我...

Ruri

舊 11-09-07, 09:08 PM   #27
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
講下自己想法,我不太執著招唔招丙,
我只係照自己意思喜歡去影就去影,影完
後就同朋友分享一下.......

舊 11-21-07, 01:17 PM   #28
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
襯得閒,推一推先...
其實如果KKH唔得閒搞的話,KKH授權比版友搞得唔得呢?
例如: 我想影聖誕燈, 咁KK授權比我,咁哩次活動就係以GAF名義去搞...同contract point就係搞手版手..KK只係參與性質,
然後回來大家都要post相,大家都要互 丙?

咁一來唔會只得KK做晒所有野,版友有心既都可以號召下搞一些活動..

ps.其實餅爺既義工活動非常之好,本人時間許可一定參加的...
一來可見識多d,二來大家一起影又開心d..

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-07, 04:25 PM   #29
antony chan
God of Gamer
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
襯得閒,推一推先...
其實如果KKH唔得閒搞的話,KKH授權比版友搞得唔得呢?
例如: 我想影聖誕燈, 咁KK授權比我,咁哩次活動就係以GAF名義去搞...同contract point就係搞手版手..KK只係參與性質,
然後回來大家都要post相,大家都要互 丙?

咁一來唔會只得KK做晒所有野,版友有心既都可以號召下搞一些活動..

ps.其實餅爺既義工活動非常之好,本人時間許可一定參加的...
一來可見識多d,二來大家一起影又開心d..
其實搞活唔一定要KKH授權嘛? 我記得以前餅爺定KKH講過歡迎大家搵題目一齊影的說...

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-07, 12:52 AM   #30
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
最近我忙到死~ 未有時間逐一回覆大家.
如果大家有興趣搞我大大地歡迎啦!

統合大家意見, 建議流程如下. 大家來給些意見微調一下吧. 調整過後便來真的了, OK?

0. 先定題目

商量好就去馬. 在那裡商量隨意啦, 吹水區又好, 開新 thread 講又好.
現在嘿哈說了燈飾是不? 有和應就去馬囉.

1. 召集人在「照相館研習區」內開新 thread 約「研習飯團」

例如嘿哈出新 thread 「研習二 - 聖誕燈飾」.
請寫少少簡介要拍什麼啦.
還有就是約人啦, 約人!
飯團不飯團, 你愛啦. 約幾多團, 你愛啦.

2. 我會在「照相館研習區」內更新「研習歷史」

類似這個 -> http://www.gaforum.org/showthread.ph...4830&p=5294832
職業病也.

3. 成團. 影相.

4. 參加者請在該期「研習」 thread 內交相. 每人最多三張.

例如在嘿哈開的「研習二 - 聖誕燈飾」 thread 內出相啦.
此外, 歡迎各人另外出新 thread 貼相, 一百幾十張相一樣歡迎, 「研習區」內, 外都歡迎.

5. 召集人在該期「研習」 thread 內, 把大家的照片重新 link 落頭 post.

即是我以前在每期 Photo Challenge 頭 post 裡做的事.
在我們的例子裡, 就麻煩嘿哈了.
我有空也會來更新頭 post 的.

6. 大家來評吧.

基本上任何人來評都歡迎.
交流最緊要! 害羞無用啦.
不過任何粉絲小狗行為一律見光死.

呀, 對了, 關於評相, 記得今年花展我做了什麼關於評相的討厭事嗎? Um...
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-07, 01:02 AM   #31
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
又說說評相, 其實評什麼好呢?

來個參考: "Photo Technic" 雜誌的 "Step Up Advice" 會從這幾個角度去評:
1. 被寫體的魅力.
2. 曝光.
3. 光的選擇.
4. 捕捉的舜間.
5. 攝影師視點的共感度.
6. 構圖.
7. 色彩.

當然只是參考而已. 這裡也有個無聊人常把什麼「流動感」, 「subjects 的交流」, 「context」 等掛在嘴邊不是嗎?
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-07, 01:54 AM   #32
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
其 實我都未諗到要點做,只係意見提出左先...然後再修正.
影燈的話,我ok.一次半次搞手我沒問題...

不過要影的話就要快手.....十二月頭兩星期六日都無問題..
第三個星期例牌AGS...
第四個星期已經係新年^^; 就變左元旦燈
地點都係尖咀多....晚飯就例牌吧(KK最鐘意既沙爹王? )

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-07, 07:07 PM   #33
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
黎緊星期日同"不是油王"去大埔海濱~
不如....?
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-07, 08:14 PM   #34
KKH