Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-02-11, 10:07 PM   #1
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
決定買部新洗衣機 : 牌子已拍板~~感謝各位的討論

唉...我家是金章牌洗衣機~
我估機齡有around 5-6年 (我剛好用了2年~上手租客2年~再上手家人自住估計1-2年)

自從十天八天前拉過出黎睇d野再推番原位~之後幾日用都沒事
不過幾日前洗衫時部機就開始唔曉轉
不過仍然有部分的操作聲音...同埋有d function仲用到(不過唔曉轉=洗唔到衫 =__=")

有無人有維修過的經驗? 修完後唔知支唔支撐到幾年呢?

其實都諗住明天打去大昌行問下...(大昌行是代理吧?)

update : 今日去行晒幾間大行~
本來一心諗住買金章~其他無視
點知我發現金章其中一個問題~佢d洗衣機門渣左好多…
好似好薄好兒嬉…個開門位好似唔多穩陣…
我屋果個用左over 十年~成日開開關關但依然好實淨…!!
DSC果個SALE 話金章已經大不如前~我唔信都唔得啦…!!
搞到我對金章失左少少信心

咁所以宜家考慮埋惠而浦囉

其實我睇中惠而浦同金章的model~~價錢差不多~
都係三千幾蚊(頂多幾百蚊之差)~around 6-7kg~800轉~
唔知揀邊部好呢!!我要買大眼雞

另外DSC都介紹左另一個牌子「TELEFUNKEN 德律風根」
我其實未聽過…不過佢係德國製造~~SALE 話德國出品的摩打好好WO!
合我用的MODEL價錢又係三千幾蚊~
經佢介紹一輪又似覺得唔錯囉!!(佢無hard sell咁介紹)

希望有人俾俾意見!! 應該呢兩日買了

此篇文章於 03-05-11 11:28 PM 被 Hitomi 編輯。
Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-11, 10:24 PM   #2
tallken
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
XBox Live Gamertagtallkenwong
機身近地, 有冇見到一個蓋, 有冇開蓋清理過???

我部洗衣機試過洗唔到衫,清理完就洗倒衫.

此篇文章於 03-02-11 10:30 PM 被 tallken 編輯。
tallken 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-11, 10:25 PM   #3
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
如果買一部新既都貴,首先去左報價睇下整幾錢先
上次換機之前都係整過
整完用左2年又係有問題

通常維修完都係用1-2年左右

如果維修唔使一千2蚊都可以考慮下
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-11, 10:28 PM   #4
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: tallken 查看文章
機身近地, 有冇見到一個蓋, 有冇開蓋清理過???
我接手以黎從未郁過呢個蓋...
我唔知咩黎所以無理@@

引用:
作者: POKA 查看文章
如果買一部新既都貴,首先去左報價睇下整幾錢先
上次換機之前都係整過
整完用左2年又係有問題

通常維修完都係用1-2年左右

如果維修唔使一千2蚊都可以考慮下

我正是有呢個想法~!!
不過聽講就算叫代理上黎望都要收幾舊水???

我呢期無銀換機Orz

舊 03-02-11, 10:30 PM   #5
POKA
Banned

引用:
作者: Hitomi 查看文章
我接手以黎從未郁過呢個蓋...
我唔知咩黎所以無理@@

我正是有呢個想法~!!

我呢期無銀換機Orz
好似上門睇都收$,如果整就將個上門費免左淨計維修,唔知仲有冇變到....
金章新機好貴ORZ
或者你可以選擇分期買都得~
舊 03-02-11, 10:57 PM   #6
tallken
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
XBox Live Gamertagtallkenwong
試吓開下近地面個蓋清理, 應該有幾年既衣服纖維 係蓋入面 XDD
tallken 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-11, 11:04 PM   #7
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
報下價先囉
不過你有定心理準備會同買新0既差距不遠

舊 03-02-11, 11:07 PM   #8
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
我家用了十幾年的洗衣機上年都因為唔識轉所以換了..
原因係內部齒輪滑晒....所以唔識轉....
結果唔整買過部...

不過你部只係5,6年....理應無咁快滑牙吧...
ps. 我家一日一機衫.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-11, 11:13 PM   #9
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
好似上門睇都收$,如果整就將個上門費免左淨計維修,唔知仲有冇變到....
金章新機好貴ORZ
或者你可以選擇分期買都得~
2年前入伙時的東西最近才完全供完(有些分了24期嘛)...
滿心歡喜甩晒呢D濕碎野真係唔多想又開始過...Orz

(不過聽日點都打去問先)
今日開始拎去娘家洗頂住先...好彩佢地只係住我對落十幾層櫻

引用:
作者: tallken 查看文章
試吓開下近地面個蓋清理, 應該有幾年既衣服纖維 係蓋入面 XDD
講真我以前真係唔覺屋企人有清理過...

引用:
作者: 古手神主 查看文章
報下價先囉
不過你有定心理準備會同買新0既差距不遠
WA....但一部新真係講緊差不多5K.....

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
我家用了十幾年的洗衣機上年都因為唔識轉所以換了..
原因係內部齒輪滑晒....所以唔識轉....
結果唔整買過部...

不過你部只係5,6年....理應無咁快滑牙吧...
ps. 我家一日一機衫.
係囉...我就係聽人講好果D牌子可以玩10年
金章應該係好果D吧

我已經盡量洗一次唔會放好多衫~洗牛記都係放3條

舊 03-02-11, 11:30 PM   #10
westpat
God of Gamer
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
金章都要睇產地

如果係小康家庭,買細D轉數會平D

舊 03-03-11, 12:03 AM   #11
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

引用:

WA....但一部新真係講緊差不多5K.....
個問題唔係'整一次'咁簡單
整得一次之後通常會好似經期咁久唔久就有D 毛病出黎
整得黎其實差唔多
經驗談
自己諗

舊 03-03-11, 12:26 AM   #12
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
細轉數細容量真係洗張被都洗唔到~~~
如果有心買既話, 用左果6k買啦, 仲有妳老公果6k可以使丫麻XD
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-11, 12:50 AM   #13
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: westpat 查看文章
金章都要睇產地

如果係小康家庭,買細D轉數會平D
我發現我娘家果部機身印中文字@@
(我果部不是)

不過都有聽人講過話金章耐用度已經大不如前~

見D人推薦惠而浦

引用:
作者: 古手神主 查看文章
個問題唔係'整一次'咁簡單
整得一次之後通常會好似經期咁久唔久就有D 毛病出黎
整得黎其實差唔多
經驗談
自己諗
呢樣都明GE...電器嘛..不過經常聽說洗衣機可以用十年以上@@
所以都想博下捱唔捱到多幾年XDD

引用:
作者: 卡柏 查看文章
細轉數細容量真係洗張被都洗唔到~~~
如果有心買既話, 用左果6k買啦, 仲有妳老公果6k可以使丫麻XD
其實...老公還有澳門果份XDDD

舊 03-03-11, 01:06 AM   #14
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
我正是有呢個想法~!!

我呢期無銀換機Orz
過左保養期...當然乜都要講錢...

話說有同事住長洲...
電器師傅上門檢查費...
街坊街里價只收$80
小小島嶼係唔同d...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-11, 01:12 AM   #15
二伍

註冊日期: Sep 2002
我上星期都壞左部金章牌
唔知邊到漏水整唔到,用6,7年度啦
以前個部金章就用左超過10年
而家買左部西門子
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-11, 02:10 AM   #16
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

引用:
呢樣都明GE...電器嘛..不過經常聽說洗衣機可以用十年以上@@
所以都想博下捱唔捱到多幾年XDD
我屋企93年買個部洗衣機真係可以用10年

家陣個d 就唔得啦
一係就要好錫住咁用

舊 03-03-11, 06:46 AM   #17
vov430
黑色疾風丸

XBox Live Gamertagvov430
要買就買歐洲品牌+歐洲組裝機

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-11, 09:41 AM   #18
雷帝.嘉芙
直路王 彎路亡

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDgabrielaznable
XBox Live Gamertaggabrielaznable
買過部新啦, 當係政府送ge
雷帝.嘉芙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-11, 11:23 AM   #19
夏諾諾
Senior Gamer
平民

之前屋企壞左部金章乾衣機
部機應該都用左差唔多10年
有聲,不過唔識轉

有諗過買部新,但又唔捨得咁浪費...就搵師傅試下整囉

OK喎, 部機復活番!
仲要連之前既問題都解決埋
整左650蚊, 我比左700蚊師傅 XD

如需要電話,我可以PM你....
不過張卡片好似係屋企,而家無係身度
夏諾諾 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-11, 11:32 AM   #20
二伍

註冊日期: Sep 2002
以前d電器,幾千蚊部覺得好貴,緊係會整得好好
電視機都可以用二十年
而家幾千蚊濕濕碎,質量就下降
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-11, 12:11 PM   #21
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
金章真係無以前咁襟用
依家用一兩年都要整一次, 剛剛拎左返廠整, 好彩有續保唔駛錢. 續保其實抵好多

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-11, 12:13 PM   #22
POKA
Banned

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
金章真係無以前咁襟用
依家用一兩年都要整一次, 剛剛拎左返廠整, 好彩有續保唔駛錢. 續保其實抵好多
咁大件事?2年要整一次?
QC咁差?
以前D冷氣機,90年買到今日都仲識行,除左大聲D之外 仲涼過而家D機
舊 03-03-11, 12:25 PM   #23
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
咁大件事?2年要整一次?
QC咁差?
以前D冷氣機,90年買到今日都仲識行,除左大聲D之外 仲涼過而家D機
可能因為我地放喺洗手間掛. 濕氣重...依兩年連個機面d邊位都生鏽. (不過n年前果部都係咁放) 壞過電子板(濕氣重應該最大關係吧?) 壞過皮帶(依個應該同濕氣冇太大關係?). 但好彩都照有得保冇話咩人為損壞, 算係咁

相薄

此篇文章於 03-03-11 12:27 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-11, 12:53 PM   #24
POKA
Banned

係,放既地方都影響耐用程度
我屋企放通風位,廿年黎只係整過1次,換過一部
舊 03-03-11, 01:10 PM   #25
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

嗚哇~~我唔甘心$6000 要用黎買洗衣機....Orz !!!!!!!!
人家打算用黎促進日本經濟架嘛...Orz

講開又講~我家有兩部冷氣機都接近十年~係大聲d囉
不過唔知side 唔side電就真~因為部機都老化了吧? 所以都好少開

我部乾衣機同洗衣機放廚房應該都夠通風~
乾衣機二千幾蚊唔係大牌子~暫時用左兩年運作正常~睇下可以支撐到幾多年(果時貪平)
如果可以撐多3年我當係賺左

洗衣機就我覺得如果唔係拉過同推過我覺得會無事架

引用:
作者: 夏諾諾 查看文章
之前屋企壞左部金章乾衣機
部機應該都用左差唔多10年
有聲,不過唔識轉

有諗過買部新,但又唔捨得咁浪費...就搵師傅試下整囉

OK喎, 部機復活番!
仲要連之前既問題都解決埋
整左650蚊, 我比左700蚊師傅 XD

如需要電話,我可以PM你....
不過張卡片好似係屋企,而家無係身度
請你PM給我
我本想PM你不過PM不到

論壇跳轉

現在的時間是 11:37 AM

手機版 | APP版