Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 04-08-10, 01:01 AM   #26
HI_Ricky
God of Gamer
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
作者: shiro_b 查看文章
請俾我一個機會埋怨一下

我好怕一d 自己早結婚生仔的女人, 佢地自己鐘意細路, 就催人生仔結婚乜乜物物
好似人生除左生仔, 生仔, 仲係生仔!!!

我結唔唔生唔生我自由
佢地會再加句: "再唔生老喇!!"
唔生又點先!!! 生左但養得唔開心咁點先!!!

仲試過俾人challenge人生觀: "即使你到三十歲有車有樓有錢有埋個博士學位又靚女又有身材, 但係冇BB, 你人生會好唔完整!!女人唔生過仔唔係女人!!"
我諗情況不如咁講啦.
就好似小時候唔多讀書,各方面都話,你讀啦,讀得好第時對你好ga,你依家唔讀第時點點點....
當時心情都係、車,讀唔讀係我自己,做乜管住....
咁最後讀唔到都可以1條好漢la.
之不過當初比心機可能好行D咁J...咁自不然自到人唔用功時自己都會多口....讀啦,讀得好第時對你好ga...

過來人理解的確係非常唔同,而往往可能boster 其它人去行呢個模式,因為自己行得好以為人地都1樣...
但從中可能用詞,態度,強硬左或當成必要性.....等
其實始末都係出於好意的....

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-10, 02:48 AM   #27
baby仔
Insane Gamer
GeeGee獸

註冊日期: Mar 2010
PSN  IDreyrey
我差不多30

身邊都有差唔多一半既舊同學/朋友都結婚..自己都會諗下...係咪係時候玩夠..去找返一個可以和對方一輩子的令一半..組織一下小家庭..

p.s. ^^我是女的 XD

主力隊長︰暗埃,勝負師,火/冰/暗赫拉,石川,火埃,大國主,木和神
隊員︰五色奶子,大魔王,濕婆,黎明天使神
尋找大量各埃及神、木和神、大國主、麒麟~隊友~
baby仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-10, 05:41 AM   #28
saint-barry
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2004
朋友/同學約七城已結婚
攪到過年有聚會時收佢地既利是都有尷尬

Gundam vs Gundam : 冇玩
戦場の絆 : 冇玩
saint-barry 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-10, 09:22 AM   #29
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: baby仔 查看文章
我差不多30

身邊都有差唔多一半既舊同學/朋友都結婚..自己都會諗下...係咪係時候玩夠..去找返一個可以和對方一輩子的令一半..組織一下小家庭..

為結而結就算吧啦

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-10, 09:41 AM   #30
t-cup
Moderator
CD-ROM

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4511 1485 9506
PSN  IDtcuphk2
XBox Live Gamertagtcuphk
引用:
作者: saint-barry 查看文章
攪到過年有聚會時收佢地既利是都有尷尬
agree! 所以今年開始, 我捐晒利是出去. (連埋屋企人一齊捐)

t-cup 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-10, 09:57 AM   #31
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
上一代人[3,40年前]廿歲出頭結婚好正常
而家廿幾歲結婚,我覺得算早..

而家既年代太多誘惑...d人都未定性就結婚,30歲前就離婚有咩出奇..
不過思想成熟度呢家野又係好難衡量.唔係單睇年齡
反而係睇佢生活環境同生活圈子而影響一個人既思想多..
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-10, 11:00 AM   #32
shiro_b

引用:
我差不多30

這個問題我在20歲時都諗過
每次拍拖都想以結婚為終點, 於是太過認真(即係神經質), 盞迫走人地
仲試過反悔一齊左覺得對方唔適合結婚, 取消埋婚約

p.s. 以結婚為前提拍拖, 條件立即唔同. 在條件符合的人堆裡揀對象.

舊 04-08-10, 12:33 PM   #33
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
點解要結婚呢???

有好多野其實唔結婚都可以做到....

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-10, 12:45 PM   #34
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
點解要結婚呢???

為左分身家(笑)

傳統使然掛....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-10, 12:49 PM   #35
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
我朋友當中今年around 30歲o既, 大約一半左右結咗婚, 有D生埋仔添.

離婚就未有.......
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-10, 07:40 PM   #36
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
點解要結婚呢???

例如?你指同居?
其實如果有女友的話我都贊成同居,始終相見好,同住難,未試過係唔知夾唔夾
半熟蕃茄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-10, 11:31 PM   #37
ikari28
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
PSN  IDlktang28
XBox Live Gamertagikari 28
比較friend d既中學同學我諗有6/7成結左婚.
波友 同 同事既結婚比率都係差唔多
自己就連女朋友都無

自己係一個鍾意自由/無計劃/唔鍾意"就"人既人
以前去旅行都會同friend一齊去
但係我鍾意一時行東,一時行西
感覺上同我一齊既friend都唔係玩得太開心
所以近幾年就旅行都自己一個去

家人就成日都出口術嫁啦
親戚朋友都間中會介紹女仔比我識既
但係我完全無心去follow up

巫女控工作日記 Wonder Festival 2015夏

點解今時今日[多機種]既意思已經變成PS123456789
ikari28 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-10, 12:13 AM   #38
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: ikari28 查看文章
比較friend d既中學同學我諗有6/7成結左婚.
波友 同 同事既結婚比率都係差唔多
自己就連女朋友都無

自己係一個鍾意自由/無計劃/唔鍾意"就"人既人
以前去旅行都會同friend一齊去
但係我鍾意一時行東,一時行西
感覺上同我一齊既friend都唔係玩得太開心
所以近幾年就旅行都自己一個去

家人就成日都出口術嫁啦
親戚朋友都間中會介紹女仔比我識既
但係我完全無心去follow up
好少係呢區見到大大
其實frd介紹都好,好過我要食自己(父母介紹我唔會受,總係覺得老套)
p.s. 我都係無乜計劃的人,尤其儲錢方面
舊 04-09-10, 01:25 AM   #39
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
舊同學當中大約
1/3已婚有小朋友,
1/3已婚未有小朋友,
1/6蜜運中,1/6自由身。
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-10, 01:36 AM   #40
忘記密碼
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
引用:
我差不多30

真係好. [依D事唔到我諗, 玩都冇得玩既人路過]

你係Rey?

舊 04-09-10, 02:16 AM   #41
baby仔
GeeGee獸

PSN  IDreyrey
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
為結而結就算吧啦
但我返而不會為結婚而去求其找個對像結婚..不境要對一世WOW...=]

可能我比較好彩...我同他都有這個方面的目標...大家亦覺得係時候玩夠停下來..找返一個可以互相愛對方一輩子的人吧..^^

其實我覺得如果大家都有諗住/目標同對方結婚既..好多問題都覺得易解決了..因為大家都會就下對方=]

主力隊長︰暗埃,勝負師,火/冰/暗赫拉,石川,火埃,大國主,木和神
隊員︰五色奶子,大魔王,濕婆,黎明天使神
尋找大量各埃及神、木和神、大國主、麒麟~隊友~

此篇文章於 04-09-10 02:21 AM 被 baby仔 編輯。
baby仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-10, 01:32 AM   #42
ikari28
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
PSN  IDlktang28
XBox Live Gamertagikari 28
引用:
作者: frankieccc 查看文章
好少係呢區見到大大
其實frd介紹都好,好過我要食自己(父母介紹我唔會受,總係覺得老套)
p.s. 我都係無乜計劃的人,尤其儲錢方面
路過見到你出post先走入黎講兩句

老唔老套我反而唔介意
我驚既係大家嗜好差太遠
會好多dead air
跟住自己比壓力自己去勉強製造話題

不過要可以同另一半講ACG, 手辦模型, 打波 又真係幾難

巫女控工作日記 Wonder Festival 2015夏

點解今時今日[多機種]既意思已經變成PS123456789
ikari28 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-10, 11:26 PM   #43
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:

老唔老套我反而唔介意
我驚既係大家嗜好差太遠
會好多dead air

有d人另一半唔介意的
好似打三國咁,我見過人同女友一齊玩,又有識過有人同老婆一齊研究(雖然唔知那位戈兄仲有無玩)
舊 04-11-10, 01:32 AM   #44
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:

老唔老套我反而唔介意
我驚既係大家嗜好差太遠
會好多dead air

唔expect可以同另一半講呢啲話題,唯有自己同另一半有其他話題囉

舊 04-11-10, 03:11 PM   #45
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:

老唔老套我反而唔介意
我驚既係大家嗜好差太遠
會好多dead air

我同老公會講高達~講模型~講打機~呢d大家興趣一樣
唯獨係佢會睇波~我就真係唔太睇~~一講親波就真係佢講我聽
不過因為知佢對呢類話題有興趣~所以睇新聞報紙都會留意多左~
所以宜家勉強都搭到兩咀

我身邊熟果d朋友都係男人...而佢地都3張了~5個人中只有一個準備今年結婚...
有兩件識左佢地十幾年都未聽過有女朋友
公司d女同事~有幾個同我差不多年紀(我都快3張)~但有d連男友都未有...
總括黎講身邊d朋友同事~結左婚的真係連一半都無...

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-10, 03:16 PM   #46
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: Hitomi 查看文章
我同老公會講高達~講模型~講打機~呢d大家興趣一樣
唯獨係佢會睇波~我就真係唔太睇~~一講親波就真係佢講我聽
不過因為知佢對呢類話題有興趣~所以睇新聞報紙都會留意多左~
所以宜家勉強都搭到兩咀

我身邊熟果d朋友都係男人...而佢地都3張了~5個人中只有一個準備今年結婚...
有兩件識左佢地十幾年都未聽過有女朋友
公司d女同事~有幾個同我差不多年紀(我都快3張)~但有d連男友都未有...
總括黎講身邊d朋友同事~結左婚的真係連一半都無...
係咪工作時間長,份工又無咩機會接觸外人呀
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-10, 11:25 PM   #47
二伍

註冊日期: Sep 2002
唔知係唔係巧恰
結左婚o係朋友都係紀律部隊
或者老公係紀律部隊
其他人都係寧願花時間o係工作上先
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-10, 11:57 PM   #48
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
我結婚d friend, 一係做銀行 (IT), 一係公務員/紀律部隊. 除此以外就比較少.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-10, 12:02 AM   #49
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Deviantnip 查看文章
係咪工作時間長,份工又無咩機會接觸外人呀
男果兩件唔知道...兩個性格都有d奇怪就是了...

女同事嘛...我公司工作時間唔算長~忙幾個月而已
我覺得係佢地擴闊唔到朋友圈子是致命傷
一放工就shopping放假又係同識開的朋友/同事shopping唱k...
來來去去都係果班人果d節目咁邊有可能改變情況丫
我同佢地講我話我老公係上網打機識的佢地覺得好不可思議架

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-10, 12:17 AM   #50
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: Hitomi 查看文章
男果兩件唔知道...兩個性格都有d奇怪就是了...

女同事嘛...我公司工作時間唔算長~忙幾個月而已
我覺得係佢地擴闊唔到朋友圈子是致命傷
一放工就shopping放假又係同識開的朋友/同事shopping唱k...
來來去去都係果班人果d節目咁邊有可能改變情況丫
我同佢地講我話我老公係上網打機識的佢地覺得好不可思議架
估唔到 ACG之路先係王道

論壇跳轉

現在的時間是 10:47 PM

手機版 | APP版