Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-13-07, 03:18 PM   #1
jamsquare
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
Virtua Fighter 5 情報區 Volume 2 [已售]

家用版官網
http://virtuafighter5.jp/

x-box360日版12月6日發售預定

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已

此篇文章於 10-15-07 11:18 PM 被 jamsquare 編輯。
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-07, 03:37 PM   #2
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
引用:
作者: Hunter 查看文章
點轉衫?
按住 start

舊 10-13-07, 03:41 PM   #3
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: Hunter 查看文章
點轉衫?

hk live demo係英文, 即係行貨係美版?
咁即係好快有得玩?
按start轉衫.

唔知,不過你的360轉做日文介面,個demo就變成日文字,所以應該唔關事.
應該唔會,因為前幾個post寫了2007-12-06

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-07, 04:42 PM   #4
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
面具佬咁細粒架? 矮sarah咁多.....

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-07, 05:22 PM   #5
Hunter

引用:
作者: AiStudio 查看文章
唔知,不過你的360轉做日文介面,個demo就變成日文字,所以應該唔關事.
應該唔會,因為前幾個post寫了2007-12-06
12月出都好既, 因為呢排勁多game玩
10月中塊魂, 11月頭 AC6, 11月中無雙5
有錢買都無時間玩

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-07, 06:44 PM   #6
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
作者: jamsquare 查看文章
DEMO有SARA

可以偷步了
可以練定招先啦~
SARAH真係正~ww

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-07, 11:34 PM   #7
天空

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDTEKxPHOENIX
玩左
超正

最正係有 ONLINE~~ 必買呀

面具佬幾好玩

不過D人物比例好似怪怪地

雖然SARA係鬼妹~~不過真係高到爆

謝飛 巨型到成隻 熊 咁 ~~

新CG一張
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=196278
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=189365
天空 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-07, 01:25 AM   #8
ai.
RELEASED

剛剛在巴哈看到ps3和360的對比圖;我估這些東東遲早有人發,所以我決定發左先.(因為無聊)
圖引用自巴哈會員dandyweitin,所以不知幾時刪除.
(我都學學那會員的介紹方法)

大家估下那幅是ps3,那幅是360.

分別:

===========================================
其實兩者分別同出之前的圖一樣,一個多狗牙,一個texture較清楚,(<<各有各好)
不過今次看到背景光效都好似有些分別,ps3版個背景比較綠.
(還是那個場的射燈會轉位?忘了.)

ps.其實可唔可以出一隻texture清楚,又無狗牙的vf??不過我估要等下一個世代的機~

此篇文章於 10-15-07 01:35 AM 被 ai. 編輯。
舊 10-15-07, 02:09 AM   #9
王小虎

註冊日期: Apr 2002
PS3近輪d game都冇晒狗牙了,雖則唔知PS3 VF開左AA會唔會都係texture冇甘清,但你可以睇下Ratchet同Uncharted d畫面,我覺得個兩隻game無輪呢兩方面都做得好好。只能話,早出有早出好,亦有唔好處。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-07, 03:01 AM   #10
ai.
RELEASED

引用:
作者: 王小虎 查看文章
PS3近輪d game都冇晒狗牙了,雖則唔知PS3 VF開左AA會唔會都係texture冇甘清,但你可以睇下Ratchet同Uncharted d畫面,我覺得個兩隻game無輪呢兩方面都做得好好。只能話,早出有早出好,亦有唔好處。
好長,而且off了topic,所以用spoiler~其實不看亦沒所為~
其實我自己唔係咁關心到底ps3有無狗牙~我只係見次次都有人貼,所以先貼.(好似我係其中一個...)
如果隻game係吸引我,佢幾多狗牙我都買~

Ratchet無留意,Uncharted就有看過下,因為兩隻都唔係我喜歡的類型,所以比較少留意.
你講個兩隻都係sce的games,ps3的game有無狗牙可能需要另外技術,因為之前講過ps3可以用cpu來做aa.

其實剛出不久時有人講過ps3版的vf5的背景好似比街機差....我未看過比較圖,如果係係真,真係唔明點解?
因為spec list係ps3係較強(好多頁之前有比較過).
如果係真,我估就算ps3當時做到aa,sega都可能無時間理,因為要盡快推出.

ps3要aa可能需要更多成本(如制作時間和金錢.),而且這些亦不是間間公司都願意付出;
你看看你講的兩隻都是公佈了很久的遊,而且有sony支持,所以其他廠商/多平台的game未必會理;
我覺得如果要隻隻game都要aa可能要下年年尾/下下年的事,又或是sony可以出錢又出力(免費技術)幫其他公司.

此篇文章於 10-15-07 03:23 AM 被 ai. 編輯。
舊 10-15-07, 09:07 PM   #11
ai.
RELEASED

找到一個好舊的訪問,係街機vf5出之前的事 "世嘉名人片岡洋談《VR戰士5》 (2006-04-10 )"
不過訪問內容好多野同vf5無關,不過幾有趣.

如:  
Q:中裕司曾告訴我們他很喜歡Sonic the Fighters這款遊戲.那麼請問,在開發這部遊戲的過程中,你倆是如何在一起合作的?(很巧妙的問題,一個是Sonic主創,一個是VF/FV主創)

HK:大體是這樣的:鈴木裕先生先將"Sonic the Fighters"的構想提交給我.一開始我有些擔心,因為該提案要求sonic系列角色彼此互毆.我怕中裕司先生會不喜歡這樣的方案...但沒想到他還是愉快地接受了這一方案.在那個時期,還沒有人嘗試過將Sonic三維化,因此,Sonic the Fighters可以說是音速刺蝟首次以3D形式示人.他非常高興看到這一點.由於我們一開始對3D化索尼克還沒有經驗,中裕司先生甚至給我提供了一個索尼克的造型,供我隨意修改.

另一個係: (下面個她係vr的honey)
Q:她看上去就像是一個索尼克系列角色.但其實她其實是一個小動物,這到底是怎麼回事?

HK:如果真是這樣的話,我想有可能是Honey的人物造型師將她偷偷放進去的.他應該對此負主要責任....他有一天大概是喝高了,瞎胡鬧地亂搞一起,結果就搞出了這樣的結果.鈴木裕先生發現後,還作了一定的補救.[笑]

http://game.sina.com.hk/cgi-bin/nw.c...-04-10;id=4870

舊 10-17-07, 01:03 PM   #12
bocu
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2006
XBox Live GamertagALPOM
試過了
好 ok wor, 不過我晤係成日玩格鬥
上到live都係比人制旗多架喇

人物感覺好油
不過鐘意得既人呢d缺點應該晤會介意
AFTERALL
呢隻係 GOOD GAME 黎
而且可以買返屋企練完出街表演
晤錯

唯一我怕線路影響令對戰反應度既降低
bocu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-07, 03:28 PM   #13
ai.
RELEASED

引用:
作者: bocu 查看文章
試過了
好 ok wor, 不過我晤係成日玩格鬥
上到live都係比人制旗多架喇

人物感覺好油
不過鐘意得既人呢d缺點應該晤會介意
AFTERALL
呢隻係 GOOD GAME 黎
而且可以買返屋企練完出街表演
晤錯

唯一我怕線路影響令對戰反應度既降低
香港機鋪不是無依一隻咩?

舊 10-17-07, 03:44 PM   #14
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
引用:
香港機鋪不是無依一隻咩?
係香港拳腳擋見到話太子好似有機舖會入

不過係海外版同 360 版唔同 version

舊 10-24-07, 07:28 PM   #15
ai.
RELEASED

剛才去介紹美版vf5的台灣網站,我看了介紹後問了幾個問題,從文章作者的回答覆所說
"至於選人讀取後到戰鬥 測試後7秒進入戰鬥 其中贏了換下個角色3~4秒"
竟然那麼快 之前在這裡問過對hdd的ps3版也是大約這個時間,難度360版也對應hdd??
而且美版和demo時一樣收錄了日文字幕跟語音,看來日版也不會少了雙字幕和雙語音~

引用:
作者: 邪氣小貓 查看文章
係香港拳腳擋見到話太子好似有機舖會入

不過係海外版同 360 版唔同 version
是嗎!?遲些練練去玩下~
海外版同 360 版唔同 version??我忘了那個英文網的訪問提過,他們的國家的街機版都是ver c,那麼香港間機舖特地入舊ver?
其實香港點解無人入?以前4都有,到底係無人入定係sega唔出貨?

此篇文章於 10-24-07 07:35 PM 被 ai. 編輯。
舊 10-25-07, 10:41 AM   #16
破戒僧

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
引用:
海外版同 360 版唔同 version??我忘了那個英文網的訪問提過,他們的國家的街機版都是ver c,那麼香港間機舖特地入舊ver?
其實香港點解無人入?以前4都有,到底係無人入定係sega唔出貨?
其實...
- HK係唔係真係入都未100%肯定的
- 係, 英國街機都係ver.c, 不過早前新加坡卻係ver.b...(新加坡比英國遲入的)
- 唔係HK唔想入, 係SEGA跟本唔賣, 水貨都不行 (因為日本機鋪都係可租不可買斷,而且傳聞VF5要靠network validate先boot得起, 所以冇人敢試)
- 你講o個個英文網, 應該係VFDC

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-07, 10:45 AM   #17
tylau

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDkeithlau81
琴日DL左 360DEMO..

我用X200... 兩部都係HDMI出... 360版真係靚過PS3版. AND 360版一樣好SHARP. 唔係人地講到咁BLUR
tylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-07, 01:25 PM   #18
ai.
RELEASED

引用:
作者: 破戒僧 查看文章
其實...
- HK係唔係真係入都未100%肯定的
- 係, 英國街機都係ver.c, 不過早前新加坡卻係ver.b...(新加坡比英國遲入的)
- 唔係HK唔想入, 係SEGA跟本唔賣, 水貨都不行 (因為日本機鋪都係可租不可買斷,而且傳聞VF5要靠network validate先boot得起, 所以冇人敢試)
- 你講o個個英文網, 應該係VFDC
-原來未定
-咁奇怪~看來sega很不喜歡日本外的亞洲市場~(說笑)
-原來sega只係租,不賣~不過要網絡驗証?咁怪!?姐係要間機鋪可以上網,每次開機要連翻去日本sega驗証!?唔通依家機鋪都有好多老翻機~
-我真係唔記得,只係記得英文記者訪問日本sega的制作人有關360版,而且裡面有提到少少係ver.c.

舊 10-25-07, 01:28 PM   #19
ai.
RELEASED

引用:
作者: tylau 查看文章
琴日DL左 360DEMO..

我用X200... 兩部都係HDMI出... 360版真係靚過PS3版. AND 360版一樣好SHARP. 唔係人地講到咁BLUR
其實個demo有樣野好左,之前剛公開360版的影片係每次戰鬥要loading17sec左右,demo只係12秒左右.
不過有個網話剛出的美版只要loading 7sec,再戰係3,4sec!??
如果係真就好.

舊 10-25-07, 05:53 PM   #20
6402oen
╮(╯o╰)╭

註冊日期: Jan 2003
更新
http://virtuafighter5.jp/xbox360/index.html

├┏╋┓┏┛─┃┃┗━┓─┤
 ├┃┃┃┗┓─┗╋┓─┗┓┤   【発売日】   :5月21日(金)
 ├┃┗╋━┛─┏┛┗━┳┛┤   【希望小売価格】:各2,000円
 ├┗━┫───┗━━┳┛─┤           (税抜価格1,905円)
 └──┗━━━━━━┛──┘
6402oen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-07, 09:27 PM   #21
王小虎

註冊日期: Apr 2002

http://www.fields.biz/catalog/vf/index.html

老虎機版網頁有角色關係圖,都幾有趣。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-07, 09:34 PM   #22
ai.
RELEASED

引用:
作者: 王小虎 查看文章

http://www.fields.biz/catalog/vf/index.html

老虎機版網頁有角色關係圖,都幾有趣。
某程度人物關係和角色身高等資料好似比vf5的官網還齊
不過上面個網再次令我感受到4>5的畫面進化沒有1>2,2>3,3>4那樣大,
如果沒有4,直接3>5感受可能會好些.

其實3開始有少少地型變化,去到5時好似無咩大改變,唔通不受歡迎.

此篇文章於 10-26-07 09:41 PM 被 ai. 編輯。
舊 10-27-07, 01:52 AM   #23
天空

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDTEKxPHOENIX
而家 hk 轉左12月先出呀? Q_Q

11月最想玩呢隻呀

唯有玩住 cod4 先啦

新CG一張
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=196278
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=189365
天空 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-27-07, 10:16 AM   #24
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
Online Versus Mode Gameplay Montage

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-27-07, 11:48 AM   #25
Dick
Insane Gamer
最強的二打六

註冊日期: Apr 2005
Nintendo Switch IDSW-0587-5068-6015
3DS Friend Code4897 7389 7987
PSN  IDTwofightsix
GOOD 喎~~
Dick 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Virtua Fighter 5 討論區 Rivky2003 街機心得交流討論區 0 11-29-07 02:52 AM
[原聲大碟]VIRTUA FIGHTER 4 EVOLUTION ORIGINAL SOUND TRACKS hk_boy Neo Music UNIVERSE 2 09-03-02 11:30 PM

現在的時間是 10:38 PM

手機版 | APP版