Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
手機資訊/電腦軟硬討論>hyper therading
integrator 12:20 AM 11-22-02
有無人會因為P4 3.06G 有hyper therading而考慮買呢?(當然唔係而家,因為太貴)

我會,如果平到去around $1000的話我會買.....(我儲得錢黎都差唔多)
因為我成日都一次過開幾個programme...icq,燒碟,mp3,IE,outlook等等.....
而且又會玩下photoshop
有HT應該會好好多
而家連P4都有HT (p.s Xeon 一早有),意味雙cpu開始普及化,應該會越來越多programmes support,可能遲d連game都support都未定....

AMD 要加把勁喔...希望64-bit既Hammer會更加出色吧
小昭Teddy 12:27 AM 11-22-02
Hyper Threading真係幾有用, 不過我估計遲少少會出一d加大L1, L2既版本, 補番佢因為某d情況時唔夠L1, L2既損失
不過其實而家既CPU已經夠晒快, 下一步最重要既係加大I/O既頻寬
integrator 12:38 AM 11-22-02
作者: :
Originally posted by 小昭Teddy :
Hyper Threading真係幾有用, 不過我估計遲少少會出一d加大L1, L2既版本, 補番佢因為某d情況時唔夠L1, L2既損失
不過其實而家既CPU已經夠晒快, 下一步最重要既係加大I/O既頻寬
but some ppl say that "L2 cache that is too large will increase the memory latency and hinder memory performance. A suitable sized and accurate L2 is enough."
is that true?

加大I/O既頻寬<---指FSB?
小昭Teddy 08:08 PM 11-22-02
Originally posted by 無聊人雲長 :

but some ppl say that "L2 cache that is too large will increase the memory latency and hinder memory performance. A suitable sized and accurate L2 is enough."
is that true?

加大I/O既頻寬<---指FSB?
L2 Chche加大, 會令到TBL既hit rate減低(希望我冇記錯....), 令到cpu成日要花多d時間去搵佢要既data.

加大I/O, 唔只FSB, 最大問題係出現係PCI同Hardisk, 佢地既速度遠遠落後...
KTN 08:26 PM 11-22-02
Prescott <<好似加到1M L2...
即使佢點加,點有HT...效能上我都唔覺有好大提升...
呢個我成日覺得只係煙條既新宣傳point之一
之不過...HT好似要行大食programs先會有明顯既效能提升
講真,平時我地一般人...都無乜幾過會用到d咁大咬programs

其實就算無HT....開多個programs都無乜事啦,家下d u 都快左咁多下
我平時都win mx,edonkey,flashget,power dvd,icq,燒碟等等既事一齊來做
都無任何問題~~~~~~~
而且我曾經變態到一次過開photoshop,powerdvd播dvd,開左成50定成百個ie等其他大大食食既programs一次過run...睇下自己部機死唔死得..但除左窒窒地外..都無hang機~~~~

其他hd,pci等等...跟本無可能追得上cpu同3d卡...呢2樣野變得太快....其他野我諗點都係無得追...而且pci變得太快...反而對我地無乜益處....變得咁快,我d sound卡呢類不常更新既野點用返....
小昭Teddy 08:31 PM 11-22-02
Originally posted by Foxh :
Prescott <<好似加到1M L2...
即使佢點加,點有HT...效能上我都唔覺有好大提升...
呢個我成日覺得只係煙條既新宣傳point之一
之不過...HT好似要行大食programs先會有明顯既效能提升
講真,平時我地一般人...都無乜幾過會用到d咁大咬programs

其實就算無HT....開多個programs都無乜事啦,家下d u 都快左咁多下
我平時都win mx,edonkey,flashget,power dvd,icq,燒碟等等既事一齊來做
都無任何問題~~~~~~~
而且我曾經變態到一次過開photoshop,powerdvd播dvd,開左成50定成百個ie等其他大大食食既programs一次過run...睇下自己部機死唔死得..但除左窒窒地外..都無hang機~~~~

其他hd,pci等等...跟本無可能追得上cpu同3d卡...呢2樣野變得太快....其他野我諗點都係無得追...而且pci變得太快...反而對我地無乜益處....變得咁快,我d sound卡呢類不常更新既野點用返....
HT對平均一粒CPU使用率好有幫助, 因為佢在多工工作上唔洗得上一個指令就可以做下一個. 加上, 其實而家好多software都係分開幾個唔同既thread黎做, 所以點都會快d. 當然一d簡單既program就冇乜分別, 在多工工作上, 一定有幫助架. 個program大唔大食, 睇下佢係對CPU loading大一或Ram既要求大, 兩樣野完全唔同.
PCI都叫轉得快....呢樣野已經用左咁多年....係時候轉架喇. 而家佢都制定緊PCI-X(下一代PCI), 好似話會有8gb/s既bandwidth(而家既PCI不足1gb....冇記錯好似得五百幾mb....)
KTN 08:37 PM 11-22-02
HT係不錯~~當初知道有這東西都覺幾正~~~
但實際上提升個少少...無想像之中咁好....
不過到我再換電腦時..HT都會成為必備贈品...
到時都唔駛諗佢效能好唔好得幾多....都必備囉...

PCI<< 可能我無乜d需要我大bandwidth既卡用
只係得d sound卡,lan卡..其他都用唔著...
覺得幾夠用...所以PCI-X唔用得返舊卡...所有有D卻步....
小昭Teddy 08:41 PM 11-22-02
Originally posted by Foxh :
HT係不錯~~當初知道有這東西都覺幾正~~~
但實際上提升個少少...無想像之中咁好....
不過到我再換電腦時..HT都會成為必備贈品...
到時都唔駛諗佢效能好唔好得幾多....都必備囉...

PCI<< 可能我無乜d需要我大bandwidth既卡用
只係得d sound卡,lan卡..其他都用唔著...
覺得幾夠用...所以PCI-X唔用得返舊卡...所有有D卻步....
其實HT提升效能係我預計之內, 始終唔係真正既雙CPU嘛. 就算係真正雙CPU都唔會有100%既增長(好似50%-70%左右).

如果有左PCI-X, 到時可能係AGP收皮之日....
仲有第時Giga Ethernet. 加上, PCI-X而家好似話唔只係用係d乜卡物卡度, 話連CPU內部都可以用佢呢種技術去做, 可以提升整體既I/O速度(佢係咁講), 仲有既係, PCI-X係會用得番而家d PCI卡

返回主題版面