Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
手機資訊/電腦軟硬討論>Nvidia新一代繪圖晶片即將現身
LCK 10:07 PM 11-18-02
作者: :
一年一度電腦盛會「COMDEX Fall」,將年將於11月18~22日於美國拉斯維加斯舉辦,各大世界知名電腦廠商到時都會在現場展出最新電腦產品。而知名電腦顯示晶片製造商Nvidia也將在「COMDEX Fall」正式公佈全新世代,到耗「NV30」的新一代顯示晶片「GeForce FX」。

而根據Nvidia目前公佈的資料,這顆「GeForce FX」以0.13微米製程,由1.25億個電晶體組成,浮點預算能力高達510Gflpos,效能是目前Nvidia最頂級的「GeForce 4 Ti4600」的兩倍以上,比競爭對手ATI最高檔的「Radeon 9700 Pro」快了50%。而在實際效能表現上,幾乎可以即時運算出「FF」電影,可見這顆晶片效能多驚人。

Nvidia到時在會場有更正式的產品介紹,大家不妨拭目以待。

小昭Teddy 10:28 PM 11-18-02
Originally posted by LCK :
唔知幾時出呢....咪搞到好似果時Power VR咁....本來一早已經超晒班, 只不過遲左成年幾先出, 搞到人地都追到佢囉....
貓貓II 10:31 PM 11-18-02
http://news.com.com/2100-1040-966103.html?tag=fd_top
1月有貨us$399-499...
張廉價會係用咩???唔會依家咁,用張gf2。

ATI同佢鬥應該係rv350,唔係張9700。

ati個driver多左咩9100,估係乜???
我估係8500舊貨改名。
Rv250 11:34 PM 11-18-02
聽聞
0.13 微米製程好少晶圓廠做到,供貨量成疑
Kojiro Fuuma 12:05 AM 11-19-02
RADEON財士王到~!
雪舟等楊 12:12 AM 11-19-02
我仲用緊GF2咋........
而呢個TOPIC介紹個隻係咪神級的NV30(近排,他朝唔知)
不過全部AGP8X,我塊板得4X,即係得物無所用:@_@":
貓貓II 12:18 AM 11-19-02
AGP幾x都係無謂,你張咭多ram,幾何要動用到你d 系統ram。
就算用到系統ram,agp 8x又點,同張咭d ram比,一樣慢到嘔。

所以,agp乜x,實際作用就好似請人既年齡同性別一樣,係近乎零架。
當然可能會高幾分。
KTN 12:56 AM 11-19-02
9100係9000既AGP8X版本

Originally posted by 貓貓II :
ati個driver多左咩9100,估係乜???
我估係8500舊貨改名。
係囉係囉~~~快D出啦NV30~~~你唯一既利用價值就係等ATI放平現行既卡~~~
撗掂放左張8500~~~~正等緊入張9700PRO或9500PRO~~~~~NV30唯一有用之處就係等我想買既個張ATI卡平D~~~最高端既貴族卡始終唔關我事~~~
跟住望張RV350 KO NV30再次~~ATI~~~王道才是~~我效中ATI~~~~~
Rv250 01:25 AM 11-19-02
Originally posted by Foxh :
我效中ATI~~~~~
咁我咪係死忠

有$買都冇用,仲用緊Celeron,張8500都未用到盡...
C.K.F. 01:48 AM 11-19-02

小昭Teddy 02:18 AM 11-19-02
Originally posted by 貓貓II :
AGP幾x都係無謂,你張咭多ram,幾何要動用到你d 系統ram。
就算用到系統ram,agp 8x又點,同張咭d ram比,一樣慢到嘔。

所以,agp乜x,實際作用就好似請人既年齡同性別一樣,係近乎零架。
當然可能會高幾分。
果時提出AGP呢樣野, 係因為ram貴, 冇可能係display card加太多ram, 不過而家唔同, 128mb既display card周街都係, 加上, 有幾可真係用得盡佢128mb....
機神GBA 06:52 AM 11-19-02
我由玩電腦開始到依家, 都係用開ATIo既display card, 所以我對
ATI係情有獨鍾. 我唔係大鍾意用電腦打機, 所以我淨係咁睇下戲上下網,
我反而對畫質有少少要求, ATI正啱晒我, 因為佢顯示2D畫面好清, 但係
Nvidia個d card就好濛, 唔清.
餃子 09:21 AM 11-19-02
Originally posted by 機神GBA :
我由玩電腦開始到依家, 都係用開ATIo既display card, 所以我對
ATI係情有獨鍾. 我唔係大鍾意用電腦打機, 所以我淨係咁睇下戲上下網,
我反而對畫質有少少要求, ATI正啱晒我, 因為佢顯示2D畫面好清, 但係
唔覺~
餃子 09:22 AM 11-19-02
Originally posted by 黑田官兵衛 :
我仲用緊GF2咋........
而呢個TOPIC介紹個隻係咪神級的NV30(近排,他朝唔知)
不過全部AGP8X,我塊板得4X,即係得物無所用:@_@":
我用緊geforce2 mx
AGP 2x 咋
小昭Teddy 12:01 PM 11-19-02
Originally posted by 機神GBA :
ATi以前出名MPEG解碼靚, 我以前都係用開ATi的.
ASMFC 04:29 PM 11-19-02
G-Force FX movies here!
http://download.watch.impress.co.jp/.../kaigai1_1.mpg
http://download.watch.impress.co.jp/.../kaigai1_2.mpg
http://download.watch.impress.co.jp/.../kaigai1_3.mpg

強!
小昭Teddy 07:33 PM 11-19-02
Originally posted by 沙律菜絲花澤類阿Vir :
用過matrox,你就會知咩叫清
3D弱左少少嘛. Support不足. 但2D一向都係王者....
機神GBA 07:37 PM 11-19-02
Originally posted by 沙律菜絲花澤類阿Vir :
用過matrox,你就會知咩叫清
我都有兩張matrox, 冇錯佢係最清, 但係3D能力唔掂喎,
所以用番ATI就最好.

返回主題版面