Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 07-17-19, 04:18 AM   #1
f2light
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2011
Knives Out(2019)

https://www.imdb.com/title/tt8946378/

Chris Evans唔做captain america後會做成點呢
補返希望搞爛star wars 8 的Rian Johnson呢次唔會拍得太爛
補返希望搞爛star wars 8 的Rian Johnson呢次唔會拍得太爛

https://www.youtube.com/watch?v=qGqiHJTsRkQ

此篇文章於 10-30-19 01:08 AM 被 f2light 編輯。
f2light 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-19, 05:34 AM   #2
肉羊哩咖
Ultimate Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
老細你漏講咗樣好重要嘅嘢 — 呢套嘢係 Rian Johnson 執導嘅。

舊 07-17-19, 06:50 AM   #3
f2light
Crazy Gamer

唔好意思補返, 希望搞爛star wars 8 的Rian Johnson呢次唔會拍得太爛

此篇文章於 07-17-19 06:56 AM 被 f2light 編輯。
舊 07-17-19, 12:10 PM   #4
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: f2light 查看文章
唔好意思補返, 希望搞爛star wars 8 的Rian Johnson呢次唔會拍得太爛
唔好咁講,因為個導演係佢,對唔少人嚟講先至係亮點~

舊 07-17-19, 05:59 PM   #5
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
唔好咁講,因為個導演係佢,對唔少人嚟講先至係亮點~
睇下可以玩到幾爛?

舊 09-17-19, 01:24 AM   #6
f2light
Crazy Gamer

Playasia - Buy Games & Codes for PS4, PS3, Xbox 360, Xbox One, Wii U and PC / Mac.
舊 09-17-19, 12:09 PM   #7
LEGOCAPTOR
The One
IDGAF

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: f2light 查看文章
之前睇網絡新聞留意到呢套戲係爛番茄,
有段時間係100%滿分推薦喎(目前98%)
應該睇得過吧?

https://www.rottentomatoes.com/m/knives_out

舊 10-30-19, 01:05 AM   #8
f2light
Crazy Gamer

https://m.youtube.com/watch?v=qOg3AoRc4nI
由手機版發出

此篇文章於 10-30-19 01:08 AM 被 f2light 編輯。
舊 10-30-19, 04:32 AM   #9
肉羊哩咖
griffin611

早排倫敦影展拎咗獎(好似),舊年有另一部戲(唔記得邊套添死火)拎咗呢個奬嘅,去到奧斯卡都拎咗個大奬~

(離題)本人始終覺得 TLJ 叫做普通 OK,但係成個 franchise 搞到今時今日咁,唔係話票房勁爆可以救得返;飛已買,遲吓再講。

舊 11-11-19, 02:05 AM   #10
肉羊哩咖
griffin611

啲評論話好掂,不過有一個話啲預告劇透太多(吓?!),廿五號去睇!

舊 11-26-19, 06:58 AM   #11
肉羊哩咖
griffin611

真刀假刀借刀

利申:TLJ 本人覺得係 OK 嘅,唔叫好,又唔係曳,亦理解咁多人憎呢部片。

睇咗優先場,總結:好好好好睇!

好:演員粒粒皆星,個個有戲又交到,就算唔能夠講大話嘅善良女護士,相對係新人,但做得好,呢啲係導演功力;Dainel Criag 做個懶型嘅私家偵探,由口音到啲小動作,搶得嚟又好搞笑(講住咁多先,唔透)。 Chris Evans 到中間先多戲份但非常特出,可能係佢唔係隊長做得最好嘅角式。故仔一如 Rian Johnson 嘅嘢,扭到痺,但又好正統推理劇咁走,睇開日系推理劇嘅應該對個結局唔難估中。笑料唔好畀啲預告呃,最正啲 gag 全部留晒嚮部戲入面。劇情意外地完整,大大小小枝節都交待晒。

唔係咁好:無乜,開頭用極大量對白講解返案件背景同人物介紹,可能有啲悶;要再數就好心 Rian Johnson 唔好走去搞人哋啲 franchise,「正正經經」玩自家嘢,你扭得好無人會話你,呢部收得絕對可以開續集,只要 Daniel Craig 大人唔厭就得。

應該會去睇多次。

舊 12-02-19, 06:55 AM   #12
肉羊哩咖
griffin611

睇多次,真係,睇返轉頭,兇手究竟是誰真係提到出晒面,Act 3 開頭係咁提你邊度有唔妥,無乜可能仲估唔到。都係唔透住⋯⋯

舊 昨天, 02:21 AM   #13
肉羊哩咖
griffin611

睇完第三次,唔等各位,有透討論⋯⋯

1 講到粒粒皆星,其中以 Chris Evans 大孫同 Daniel Craig 最突出,做大女婿 Richard 嗰位都幾搶,跟住係出場唔多個大小說家(啫係個死者),非常壓到場

2 唔好畀 TLJ 呢個往績誤導,Rian 呢次唔玩解構唔玩觀眾期望,正正常常玩傳統推理劇,你可以拗個結局咁扭法,但
其實有啲推理小說都玩呢啲

唔記得邊幾套,講個死者真係唔係被謀殺,反而個兇手條橋喎咗再急急再補刀就露出馬腳。

個提示係

其實個編劇(又係 Rian)好聰明借開頭盤啲家人,一邊介紹啲角式,另一邊提晒你佢哋全部都唔係兇手,事開無人認得大偵探係乜水,你可以話咁佢哋可以噏大話扮唔識,但如果佢哋其中一個係真兇,當場會好有動機會認係佢請,轉移視線等自己無咗嫌疑。

所以大偵探由第一幕同第三幕,發現成件事最唔自然嘅係,究竟係邊個請佢去查單案又唔出聲,好明顯請佢嘅知道單嘢有內情,破得到呢一樣,就解到邊個係真兇。

咁點解大孫又唔咁做?一嚟佢衝動唔似佢阿爺咁醒,以為暗中借刀查到護士係「兇手」就得,點知當佢知個奸計唔成之後,又畀人威脅,洗濕咗個頭,就諗住嫁禍畀護士小姐

再者,個護士講話查問當日當中無個係會殺人,其實佢唔講得大話嘅,又知個「內情」,雖然有理由唔信,信嘅話,嫌疑好自然落咗去個大孫身上。

再再加上,大孫雖然似有不在場證據,佢特登避開咗警方嘅查問。腦補相信個孫女同另一個孫都應該被盤過,不過無做到出嚟咁解。

4 有人話 Rian 呢部又玩政治,批評今日美帝政府,但睇返嗰場,唔覺有乜借題發揮,當中無論立場係邊邊都好,其實個個都係衰人:
理由係
口口聲聲話當護士係自己人,但佢係邊度人個個都有唔同講法,同時又噏錯到離晒晒。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Booksmart (2019) 肉羊哩咖 電影版 0 06-02-19 05:15 PM
[西片] Brightburn (2019) 肉羊哩咖 電影版 3 05-26-19 04:49 PM
[西片] 阿拉丁真人版(May 2019) 肉羊哩咖 電影版 6 02-14-19 12:16 AM
[多機種] PES 2019 qwe 電視遊戲討論版 31 10-27-18 01:42 AM
[西片] Wicked (2019) david 電影版 0 08-03-16 11:59 PM

現在的時間是 12:47 PM

手機版 | APP版