Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
電影版>Glass ︱異能仨<不死劫第三部>(2019年1月)
信長 02:45 PM 07-16-18

[新聞] 娛樂週刊釋出奈莎馬蘭執導《分裂》續作《玻璃》多張劇照
https://www.hypesphere.com/news/15636

2016 年由奈莎馬蘭(M. Night Shyamalan)執導的《分裂》(Split)在電影最後把整個故事關連結到了 2000 年同樣為奈莎馬蘭執導的驚悚作品《驚心動魄》(Unbreakable),準備開創奈沙馬蘭超級英雄三部曲!第三部《玻璃》(Glass)也確定將找回當年兩位主要演員布魯斯威利(Bruce Willis)與山謬傑克森(Sameul L. Jackson),娛樂週刊也釋出了多張劇照。

《玻璃》描述在《分裂》的結局之後,玻璃先生(山謬傑克森)於一連串的事件中,發現大衛(布魯斯威利)正在追捕擁有非人類能力的野獸,而身處在黑暗中的玻璃先生,卻握有兩個人的關鍵秘密。卡司除了詹姆斯麥艾維(James McAvoy)繼續飾演演獸以及布魯斯威利與山謬傑克森外,《分裂》當中的女星安雅泰勒 - 喬伊(Anya Taylor-Joy)飾演的凱西也會回歸演出,預計明年 1 月上映。
信長 02:17 PM 07-21-18

IDGAF 05:27 PM 07-27-18
https://zh.wikipedia.org/wiki/分裂_(電影)
https://zh.wikipedia.org/wiki/驚心動魄_(2000年電影)

睇完Glass預告片見iTunes果邊Split(思·裂)做特價$38買咗HD版嚟睇,
但iTunes又唔見有2000年果套Unbreakable(不死劫)賣,
我又無睇過第一部曲的不死劫,
唔知會唔會睇唔明Glass呢?

其實Split套戲入面都無善用主角24重人格呢個主題,
反而比個女主角搶咗唔少戲咁。
(之前係Netflix有睇過她做女主角果套The VVitch)

https://zh.wikipedia.org/wiki/女巫_(2015年電影)
Eking 05:43 PM 07-27-18
Unbreakable netflix 有得睇, 我都係上星期睇左~
IDGAF 05:55 PM 07-27-18
作者: Eking:
Unbreakable netflix 有得睇, 我都係上星期睇左~
THX,過兩日開返個服務睇咗佢先。
肉羊哩咖 01:44 AM 07-29-18
N年前有睇 Unbreakable,入面雖然有好多超英符號,但又係晒超英片,反而當家庭片睇會易入口啲,呢套有啲似係IM1嘅調轉--IM1講由凡人變超英係咩感覺,而呢度係唔知自己係超能人,走去發現返自己個過程,點知係玻璃怪過局嚟~ 而家睇返條片,兩個對頭頭髮都白晒,唉~

無睇 Split,係咪應該執返?

個 trailer 好似好白,但信住一半先,到時多多少少扭你個預期
歌絲˙暮斯 11:15 AM 07-29-18
我諗我呢世都唔識欣賞 Unbreakable 呢個所謂神作

SPLIT 都算係 Night 自 6th sense 成名以來最好既出品

起碼唔會好似 signs, village, lady in water, happening 呢 d 俾人 hi 到老母都唔認得咁
IDGAF 10:17 PM 07-29-18
終於睇咗Unbreakable~!
主角刀槍不入、不會病,
但都難逃禿頭的命運,所以脫髮不是病~!
david 12:26 PM 07-30-18
作者: 歌絲˙暮斯:
我諗我呢世都唔識欣賞 Unbreakable 呢個所謂神作

SPLIT 都算係 Night 自 6th sense 成名以來最好既出品

起碼唔會好似 signs, village, lady in water, happening 呢 d 俾人 hi 到老母都唔認得咁
我覺得THE VISIT好睇過SPLIT囉,起碼結局有文路過SPLIT,SPLIT如果唔係JAMES好戲,睇完個所謂結局真係想割凳...
mrk 02:02 AM 12-31-18
上個月睇完SPLIT後,
今個月又睇埋Unbreakable,(當年香港初買預告時,我已有留意呢套,題材幾吸引我)
可以放心睇下個月既Glass啦!(希望唔會期望越大,失望越大啦!)

PS:2套都好睇,由其Unbreakable估唔到咁多英雄漫畫元素!
PS2:琴日出街,已留意到港鐵站開始有做廣告宣傳呢套戲啦!(希望最終票房唔好太差啦!)
mrk 03:15 AM 01-14-19
重有4日,香港就上畫啦!
呢到有冇人兄都係打算正日去睇架??

PS:最近港鐵D貼既宣傳海報計設得好靚好心思!
肉羊哩咖 05:20 AM 01-14-19
爛蕃茄啲分就認真唔掂,但UTube上面就唔錯。最近NETFLIX睇咗SPLIT,所以應該會入場
12號四分衛 10:24 AM 01-18-19
Unbreakable其實都係正正經經講個「真實系異能人找到自己,相信自己」的故事
只可惜Sixth Sense成名後個個expect M Night 有ending twist
作為「超級英雄」電影佢又一味文戲

Split 未入場前以為係24 Billy 個朋友
當然越睇越怪
但去到最後一刻,音樂 in + 某人的出現,之前的奇怪就「合理」哂

Anyway昨日睇左Glass
1. 你一定要睇過前兩套
2. 似Split續作多過第三集
3. 但方向又接近番Unbreakable
4. 我相信好多人會失望而回
朔望~ 12:11 AM 01-19-19
睇完的確幾失望 為完而完咁
但不意外
mrk 02:07 AM 01-19-19
琴日睇完,
我OK收貨架!(我係先睇左分裂,再補睇番不死劫架!)

內有劇透!
PS:最後係Mr.Glass先諗到用呢種咁極端既自殺方式黎令世人認識到佢地呢班異能人!
PS2:睇完先發現呢套係Xmen2呢,個個世界既政府(高層)先係最邪惡!
PS3:Mr.Glass最後死前講左句:呢套係前傳故事呢!(真係睇到最尾結果先明佢個意思!同時亦都暗示個世界重有可能有下文「或者叫新系列先啱」!)

teealpha 05:33 PM 01-19-19
睇完
幹,說好的…………呢!

仍然係每集睇完都以為睇緊前傳嘅風格
12號四分衛 07:18 PM 01-19-19
Characters @ The End (SPOILERRRR)

David好慘

Mr Glass:
1. 知道自己唔係Mistake
2. 知道佢個漫畫記錄歷史Theory係岩
3. 執行左自己的計劃比全世界知Superhuman存在

Kevin:
1. 知道老豆下落
2. 報復成功
3. 死係愛人懷中

David:
1. 老婆死左
2. 警察又想捉佢
3. 網友改怪名 (笑)
4. 去街都比個仔話(笑)
5. 最重要佢從來都想做英雄... 依家死在真係唔知為咩

C.Ryo 11:20 AM 01-20-19
睇完又覺得收貨啵,都好係佢個非主流風格,亦叫做將佢個宇宙觀完整化咗,要extend又得,就咁斷系列又得,得咗
仲有阿仔堅係unbreakable同一個演圓,真係估你唔到
Peter Yu 09:17 AM 01-22-19
David問題
我以為David只係怕水
今集又拍到佢好似唔掂得水
竟然係個水氹浸死
第一集唔係講咗佢細個係泳池底浸咗5分鐘都死唔去咩
同意樓上講為完而完咁

12號四分衛 10:11 AM 01-22-19
作者: Peter Yu:
David問題
我以為David只係怕水
今集又拍到佢好似唔掂得水
竟然係個水氹浸死
第一集唔係講咗佢細個係泳池底浸咗5分鐘都死唔去咩
同意樓上講為完而完咁
In Unbreakable..

最後個場David比橙衫人推落左水,都弱到爬唔番上來 (好彩細路拉番佢上來);之後再打橙衫人,David都真係弱左好多

今次落完大水箱再比個軍佬禁住,一定死啦

至於Unbreakable 泳池個故事係個教師講,係咪真係浸左5分鐘就無人知啦,個人只係覺得M Night用個故事來說服David/Mr Glass 佢的弱點係水

HON HON 08:21 PM 01-22-19
真係為完而完, 不過完到無手尾都好既, 因為真係好把鬼...
肉羊哩咖 12:07 AM 07-14-19
是日iTunes 特價 HK$48.00 一天。乜咁鬼快呀喂。
wing 11:15 AM 07-15-19
作者: HON HON:
真係為完而完, 不過完到無手尾都好既, 因為真係好把鬼...
....後尾有講有個政府部門一直monitor住呢D人. 再講都仲可以.
HON HON 05:14 PM 07-15-19
作者: wing:
....後尾有講有個政府部門一直monitor住呢D人. 再講都仲可以.
今時今日套套戲都留定個尾, 不過呢套真係算LA, 太耐至黎個續集, 就好似你話十年後至做MARVEL ENDGAME, 你睇下會變成點... 真係諗都諗到死硬.
IDGAF 02:09 PM 10-26-23
係Disney+睇咗,
純粹之前睇咗Unbreakable(不死劫)同Split(思·裂),
追埋個大結局,唔算太差,
但唔知係咪成本問題,
結尾場大戰無咩高潮位就完咗咁。

"野獸"係勁,但增援果班人就算一開始唔用槍,
都無理由淨用盾夾擊吧?
最少都出胡椒噴霧、催淚彈、電槍呢類嘢啦…

導演M. Night Shyamalan有份客串係主角間舖演一名有對白的客人。

係背後維持"平衡"的組織可以講多少少就更好~!

https://www.disneyplus.com/zh-hk/mov.../6wq5f8zxDKEK/

https://www.imdb.com/title/tt6823368/

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%95...B%BB%E5%BD%B1)

返回主題版面