Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 
日本動漫畫討論版>點解會勇者 動畫系列 唔再出?
BOYBOYBOY 03:58 AM 03-29-12
自從勇者王FINAL 後
差唔多十年
好似冇一套係勇者系列既動畫?

當年太陽勇者,勇者傳說真係好正
仲有黃金勇者
GN00508771 03:58 AM 03-29-12
我只係記得公佈做勇者王戈陣 已經說明 勇者王係最後一套勇者作品

但理由我就唔多記得了...
BOYBOYBOY 04:00 AM 03-29-12
作者: GN00508771:
我只係記得公佈做勇者王戈陣 已經說明 勇者王係最後一套勇者作品

但理由我就唔多記得了...
GOOGLE 下個理由先

原來係收視差
又係$$$$

http://bravest-c.sclub.tw/viewthread...&extra=&page=1

勇者王FINAL個結局同勇者動畫一樣命運,冇得返黎
高級嘍囉 04:52 AM 03-29-12
玩具唔賣得,贊助商唔玩。
Tano 11:01 PM 03-29-12
另想問獣神ライガー是否屬於勇者 動畫系列的原點?

描放時段,模式之後的勇者 動畫系列都熟口熟面
Rance 12:21 AM 03-30-12
點解係原點?...獸神雷加都唔係機械人....
kwsyeung 12:24 AM 03-30-12
作者: Tano:
另想問獣神ライガー是否屬於勇者 動畫系列的原點?

描放時段,模式之後的勇者 動畫系列都熟口熟面
no, 獣神ライガー係永井豪的...相似的只是有大量之後有參與勇者系列的STAFF而已...
不過說因永井豪的作品而引發起大量後進都不為過了...
qhxu 01:30 AM 03-30-12
勇者王唔係已經好賣得咩?而且仲出埋套全程神作畫OVA
Wayne L 01:33 AM 03-30-12
時代唔同, 勇者動畫條方程式已經賺唔到錢
heeropo 01:38 AM 03-30-12
作者: qhxu:
勇者王唔係已經好賣得咩?而且仲出埋套全程神作畫OVA
週邊唔賣得,你套動畫整得幾神都冇用
cyberfox 01:42 AM 03-30-12
真係要套套都賣女.......?
合體,變型,處刑用bgm
你們去了那裡?
marco仔 03:34 AM 03-30-12
只可以說 舊個班動漫迷已經成長了主要看女角? 變成現在都賣女賣肉為主.

其實像AGE就是很勇者系列打回小朋友市場的作品.
但現在小孩看動漫的要求已經大不同.

現實向動畫現在太商業化 才會變成這天的不良現像. 但這種惡雜下 也有些有心人出好作品給大家看.
怎樣在商業和創作中得平衡 和 怎樣改變觀眾口味是一大難題...

勇者系列 變了第二種型式出現, 當年超人打怪獸的模式 到現在要有故事背景 流程已經大不同了.
不再是一集打一怪獸那種模式. 要加插不少商品化元素.
不是單純賣個機械人玩具模型, 角色 聲優 背景等也變得更重視.

最近套創聖EVO都很勇者模式, 有外星敵人 保護地球 , 機械人合體, 有必殺技等等元素, 分別這套更成人向 賣女賣色元素多了不少.
天元突破 也向了當年勇者 熱血系列致敬.
J+1 10:35 AM 03-30-12
當年勇者系之後好似開始興pkmon digimon 一類。。。咁就推多一把去地獄。。。。。
由手機版發出
flymanhaha 10:40 AM 03-30-12
其實超重神我都當係勇者系列 都講明左由熱血轉變成賣肉
mikemike 10:41 AM 03-30-12
一句講晒 "蝕錢生意無人做"
神名レオ 01:13 PM 03-30-12
真係慘,原來最愛嘅勇者王係咁多套勇者動畫中收視最低.....
唔出落去都冇計,呢家咩動畫乜都要賣女,睇下近排HIT HIT地嘅創聖就知
想要套純純嘅"勇者"、"機械人"動畫係冇可能LAW
小草 01:22 PM 03-30-12
其實神魂同超重神唔當係勇者動畫?

勇者系列點定義

我都估唔到GGG 係最低收視
但反而最多PRODUCT 出係佢
唔通係機設OK,故事唔OK?
嘿哈兒 01:22 PM 03-30-12
作者: 李奧涼介:
真係慘,原來最愛嘅勇者王係咁多套勇者動畫中收視最低.....
唔出落去都冇計,呢家咩動畫乜都要賣女,睇下近排HIT HIT地嘅創聖就知
想要套純純嘅"勇者"、"機械人"動畫係冇可能LAW
熱血如天元突破都要有女賣下..
依家純勇者應幾難生存..
普通人一個 01:26 PM 03-30-12
現在既小朋友都小玩機械人玩具啦,佢地既玩具已經變左一部價值幾千元既iphone, ipad同tablet,唔好話機械人玩具,就連3DS同PSV e種手提機都少左好多人買
魔璃 01:28 PM 03-30-12
作者: 小草:
其實神魂同超重神唔當係勇者動畫?

勇者系列點定義

我都估唔到GGG 係最低收視
但反而最多PRODUCT 出係佢
唔通係機設OK,故事唔OK?
target大人向結果就系咁

另外GGG本身計劃其實唔系勇者系列黎
keijoey 01:40 PM 03-30-12
而家d小朋友5歲就「青春期」, 8歲已經「發情期」.... 跟本唔buy你以前果套
J+1 01:42 PM 03-30-12
作者: 魔璃:
target大人向結果就系咁

另外GGG本身計劃其實唔系勇者系列黎
又電車又鑽頭又合體都唔係勇者???
由手機版發出
小草 01:43 PM 03-30-12
作者: 普通人一個:
現在既小朋友都小玩機械人玩具啦,佢地既玩具已經變左一部價值幾千元既iphone, ipad同tablet,唔好話機械人玩具,就連3DS同PSV e種手提機都少左好多人買
其實戰隊系列D玩具,要買齊玩終極合體都係要過千
俾我係家長都買iPad俾小孩玩算
marco仔 01:55 PM 03-30-12
還有一個現像 小朋友從玩具花費 變成 網遊花費 這種轉變已經很大了.
當年我們這班沒什麼物質享受 最主要就是打開電視看...

現在這代 什麼也有, 電腦想看什麼就看什麼. 不更加集中去賣商業, 我想都幾難生存. 單純難找錢...

神魂同超重神 就是現代版 勇者了, 只是變了種 加入更多賣女的元素.

要看單純傳統內容的 看上一季的 「花牌情緣」吧, 這套那麼好看都少人討論就知市場很現實. 好評不好收...
TCS_disable 01:55 PM 03-30-12
作者: 普通人一個:
車...係班友唔夠膽係 iPhone / Android 玩大佢之嘛
1 2 3 4 

返回主題版面