Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-27-09, 10:05 AM   #1
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
劉皇叔求籤2009(新年個別事件:天狗食日,火燒炮船,黑狗命斷)

接龍用
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=171014

引用:
劉皇發為香港求得下籤
(明報)1月27日 星期二 09:55

鄉議局 主席劉皇發 在車公廟 ,為香港求得下籤,劉皇發指籤文提示港人注重社會和諧。

劉皇發求得的是第27(?)號籤,籤文全文是:「君不須防人不肖、眼前鬼卒皆為妖、秦王徒把長城築、禍去禍來因自招。」

解籤師傅表示,籤文喻意,香港會受外來因素影響。但他說香港地傑人靈,只要審慎樂觀面對,大家團結和氣,下半年各行業均會變得好景。

劉皇發說,籤文提示大家要注重社會和諧,便可度過難關。
劉皇叔呀~~~~~~~~~

27?
http://www.fushantang.com/1009/i1014a.html

引用:
二七簽.下簽
   君不須防人不肖,眼前鬼卒皆為妖;
   秦王徒把長城築,福去禍來因自招。
解曰:內有家鬼.自身不安.家宅不吉.求財不遂.
斷曰:家宅有鬼.占病凶險.自身作孽.出入撞鬼.婚姻大凶.求財虧本.
   暴虐不仁.自作妖孽.時運極滯.非改不可.
引用:
第二十七簽.下簽
  君不須防人不肖,眼前鬼卒皆為妖;
  秦王徒把長城築,禍去禍去因自招。

自身:需修心行善財運:不佳   訴訟:要忍耐
行人:未動身  生育:恐有危險 出行:不宜
事業:忌家人合夥姻緣:靜觀其變 家宅:不吉,慎防家人
搬遷:不宜   疾病:小心有急危

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 01-27-09 11:05 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-09, 10:07 AM   #2
haha3156
Ultimate Gamer
↓相良宗介(?)↓

剛剛看有線時先知...
真是唔吉利...

舊 01-27-09, 10:15 AM   #3
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
雖然解籤師傅咁講,
不過睇字面的意思真係無樣好…

舊 01-27-09, 11:04 AM   #4
埃及使者
God of Gamer
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
點解....求到呢支籤好似咁差既

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-09, 11:29 AM   #5
windart
Moderator
海產類

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code4210 4848 2445
PSN  IDwindart
XBox Live Gamertagwindart
內有家鬼.自身不安.家宅不吉.求財不遂.<<<<

第一次覺得好準b

201102 台北Fancy Frontier17之旅(coming soon)
201012 コミケ79因果之旅・壱(coming soon)
201003 博麗神社例大祭7之旅
201002 台北Fancy Frontier15之旅
200908 コミケ76砲灰之旅
windart 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-09, 11:35 AM   #6
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: windart 查看文章
內有家鬼.自身不安.家宅不吉.求財不遂.<<<<

第一次覺得好準b
對自由黨黎講更準

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-09, 12:05 PM   #7
kakajit
Game Master

註冊日期: Aug 2008
禍去禍來因自招

都可以解做受外來因素影響...真係好笑...
kakajit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-09, 12:53 PM   #8
ZombieTerry
Game Master

註冊日期: Jun 2007
「眼前鬼卒皆為妖」... 講緊正苦班『官喎~~~』、定係講緊「卒者兵也」嘅 差佬 呢?
「禍去禍來因自招」... 正解:『自已攞黎衰』!!

今次咁鬼準!!
ZombieTerry 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-09, 12:55 PM   #9
雪舟等楊
●  ω  ●

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDalone_wolf123
XBox Live Gamertagmoe magician
03年話比大家知
車公唔呃得, 仲好鬼準

>>秦王徒把長城築、禍去禍來因自招。
100%存款保障定我至憎的mpf

(`・ω・´)
≡ ∧_∧   ∧_∧
≡(#`Д )⊃;; )Д`)・゚.・
≡/つ  /  ⊂ ⊂/
「我絕不認為中國的落伍,是幾個昏君造成的,而是每個人造成。因為制度是人創造的,中國所有悲劇,都是中國人自編自導自演和自我欣賞,這絕對是與人種有關。」
雪舟等楊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-09, 12:56 PM   #10
t-cup
Moderator
CD-ROM

3DS Friend Code4511 1485 9506
PSN  IDtcuphk2
XBox Live Gamertagtcuphk
好似無記O的戲咁, 曾生曰: 邊個係人, 邊個係鬼, 我知得好清楚O既

引用:
作者: ZombieTerry 查看文章
講緊「卒者兵也」嘅 差佬 呢?
通常哩O的位唔係咁樣代入, 因為通常籤文類似一個寓言咁, 再去解釋哩樣野點解.. 但當中的"位置", 係無需要直接代入.

此篇文章於 01-27-09 12:58 PM 被 t-cup 編輯。
t-cup 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-09, 01:12 PM   #11
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
個廟祝死Q緊
得罪左鄉義會的人

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-09, 01:24 PM   #12
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
明知要求簽
唔係會攞d做過手腳既簽筒咩?!

PAD: 229 362 054
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-09, 01:26 PM   #13
★星人44★
Moderator
_(:3 」 ∠)_

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: mikemike 查看文章
個廟祝死Q緊
得罪左鄉義會的人
D打靶唔係第一次為香港求得下籤啦

舊 01-27-09, 01:32 PM   #14
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔信求神問卜,
不過覺得好準

真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-09, 02:44 PM   #15
川川
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2003
秦王徒把長城築,福去禍來因自招。<--會唔講緊“講豬OH大橋“ AH~~~

舊 01-27-09, 02:55 PM   #16
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
班官心目中o既妖同市民心目中o既妖好明顯一定係相反

舊 01-27-09, 03:20 PM   #17
XMew
Banned User 2012-2015
_(┐「 ):)_

註冊日期: May 2003
睇籤文應該係話要小心香港內部有鬼
諸事不利,小心自業自得

到底係點樣睇到支籤寫香港比外圍影響到

| Facebook | Plurk | Blog | Pixiv | dART |
XMew 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-09, 03:53 PM   #18
GGGG
Game Master
我是玻璃心

註冊日期: Feb 2007
點解覺得上次既籤唔係咁準咁既a
GGGG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-09, 04:02 PM   #19
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
引用:
作者: ★星人DX★ 查看文章
D打靶唔係第一次為香港求得下籤啦
應該比我求呀ma, 比的倒霉鬼去求, 好籤都變壞籤啦
新年留留, 比佢咁攪法, 真係大吉利是

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-09, 04:14 PM   #20
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
好心佢……明知自己黑就唔好代表香港去求……又唔係第一次中招……
不過個廟祝次次都無做手腳,唔知話唔話佢專業好……定已經做左手腳(全部下或下下)……

舊 01-27-09, 04:22 PM   #21
hihiandylam
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2006
PSN  IDhihiandylam
求籤哩家野我覺得真係幾準=口=......
我指去上香求果種= =........
佢哩D真係唔求好過求= =.....
hihiandylam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-09, 04:25 PM   #22
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
香港都有得求, 不如幫成個地球 求埋,
宏觀先有用

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-09, 04:28 PM   #23
Hei Man
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2002
明明最尾果句都寫住"禍去禍來因自招",
仲係度話香港受外來因素影響.......
老作都唔使作得咁明顯呀

尋尋覓覓  冷冷清清  悽悽慘慘戚戚
乍暖還寒時候  最難將息
三杯兩盞淡酒  怎敵他晚來風急
雁過也  正傷心
卻是舊時相識  滿地黃花堆積
憔悴損  如今有誰堪摘
守著窗兒   獨自怎生得黑
梧桐更兼細雨   到黃昏點點滴滴
這次第  怎一個愁字了得

Hei Man 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-09, 05:05 PM   #24