Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 11  ... 最後
影音館>顯示討論專區 - CRT/PDP/LCDTV/SED/Projector etc.
dondon 07:06 PM 02-23-06
samsung LA23R51B vs philips 23PF5320/28

1. 唔知價
2. 打XBOX360同睇cable tv

請幫手
Kenji少 09:32 PM 02-23-06
philips 23PF5320/28

有兩組色差(一組支援hd ready 480p/720p/1080i)(一組普通480i/576i)
同埋有dvi-d方便日後你既器材升級~

至於samsung
就只有一組色差(支持hd ready)

以畫面計~~samsung比較sharp~打機會比較合適~~
但tv turner方面就一直都係飛利浦既強項~但歐洲機風格~畫面比較soft~

單以擴充性同埋抵用~~飛利浦會佔優~~

但飛利浦一直qc都係麻麻地...買左驚手尾長..所以我建議你考慮清楚先決定~

兩部offical定價~
samsung $9800
飛利浦 $6990

杜蕾恩 09:25 AM 02-24-06
有隻 model, 32LD380TA , 有 HDMI, 係國x 睇過, 出 tv 都 ok 咁, 13k 左右 (相信有得再減既), 有無朋友用緊呢? 

thx !
dondon 09:36 AM 02-24-06
KENJI少, 有無其他suggestion ???
Kenji少 01:49 AM 02-26-06
um.....你預幾多budget?
chammi 12:31 PM 02-26-06
個人而言samsung 會好些~~

話哂樓主都打算用來打機~samsung 畫質會較好~(個人而言)

ps~我唔係高手
Kenji少 01:20 AM 02-27-06
如果我揀我會揀jvc
dondon 05:20 PM 02-27-06
budget below 8000.................

問過電器店, samsung賣7800

choice可能係philips 23, samsung 23, 同sony bravia 23
Kenji少 09:28 PM 02-27-06
送走左屋企部crt.........

睇過市面上差唔多40款既pdp同lcdtv

冇一部岩心水...

唉...
Zaku 09:37 PM 02-27-06
咁因乜事唔要部 CRT??
機神GBA 10:40 PM 02-27-06
你部正野來架喎, 咁快唔要?
KTN 10:44 PM 02-27-06
在Ax1xxfxx已經看到Kenji的宣言@@a
其實實情係?CRT終於死了?
你終於忍不住$ony的CS?
還是另有隱情....@@a
現在無電視狀態?
無一台合適...那...你下一步....
z_plus 11:13 PM 02-27-06
有點突然,何解Kenji少唔搵到心水先送走部CRT呢?
Kaga 11:37 PM 02-27-06
真係玩 dlp?
Kenji少 02:38 AM 02-28-06
嗯...成件事係咁的...

我部電視有問題.已經唔係新聞,sony既cs無錯有時真係激到我死死下
不過佢地都盡晒責任,已經換左過部俾我~呢點佢地責任已完成~
(所以我都冇續保,費事再煩佢地)
本來新果部係我屋企用左大半年都冇咩問題~
不過唔知點解近日忽然間畫面邊位又再變色,問題仲嚴重過之前~
相信又係上磁問題,本來上磁對於我黎講...解決方法有好多種~
不過與其等佢惡化到無藥可救,不過趁早送佢去另一個好人家度仲好~
(點解上磁會去到無得救?原因就係~每次開機,你部crt會自動幫你消磁,不過日子一耐,經常上磁既地方就會因為消磁過度而出所類似燒烘既印,呢個時候個panel就會變色,相信呢個都係唔少crt某d位變黃既成因)
既然問題有咁多,加上我而家又要返工~冇時間再去理會~倒不如索性將錯就錯~將原本擺crt既地方執一執佢~~令到間屋既空間更大~~(部電視連前後級霸左差唔多4x4尺既位)
同埋家母對lcdtv/pdp亦都感興趣~所以就有今次既決定~

由於自己一向對呢d產品要求比較高,所以就比較難落手~一來要睇價做人~二人又要照顧到屋企人既需要~~最重要就係質素~
本來已經有心水~(pioneer 436pdp)
不過因為燒印問題又要放棄~大家都知...如果再有好似之前sony部crt又出現小毛病...
我就...

所以到而家都未揀到心水既display....
Kenji少 09:00 AM 02-28-06
我個人會擺samsung係頭~之後到sony~最後先飛利浦
z_plus 09:20 AM 02-28-06
um... 小弟冇chk過價,不過Kenji少你夠budget考慮得Pioneer o個部的話點解唔諗諗SHARP部full hd lcdtv呢?(←好似貴好多?)
RS 200 01:14 PM 02-28-06
與其比咁多買高grade lcd or pdp....不如平平地買部平價lcd...之後再上dlp啦......又滿足到你mummy,你自己又有新野玩~
KTN 01:53 PM 02-28-06
果然風水差$ony又差...始終都係暗病而放棄..
柏仕瑪怕燒印..的確...我去到我親戚屋企..
某角落已經有個印仔出現...
學z_plus兄說~不如考慮sharp的lcd吧
sharp lcd中畫汁算好~不過full hd,貴很多!?
還是求其整隻dell 24/30吋...粗粗地用住先~到時再換

我相信這樣做他換畫會快過過山車

作者: RS 200:
與其比咁多買高grade lcd or pdp....不如平平地買部平價lcd...之後再上dlp啦......又滿足到你mummy,你自己又有新野玩~

dondon 07:50 PM 02-28-06
THX, 我都幾BUY部SAMSUNG
Kenji少 01:55 AM 03-01-06

結果揀左samsung..LA40M51B

唔係最好...不過對比同顏色夠搶眼...

立體感一般但可接受~~原本想買toshiba...不過諗諗下...搵間自己做panel既點都會好d
~
RS 200 01:20 PM 03-01-06
作者: Kenji少:

唔係最好...不過對比同顏色夠搶眼...

立體感一般但可接受~~原本想買toshiba...不過諗諗下...搵間自己做panel既點都會好d
~
呢部掂丫,個人覺得抵過sony同sharp~
我未諗投射前都係睇中佢~
不過冇full hd就點兒那個....
紫色螢火蟲 01:46 PM 03-01-06
作者: Kenji少:
呢部整體都幾好,我mummy間房都係用佢,不過細d,32
KTN 09:55 PM 03-01-06
恭喜了....
不過...降級的滋味..
好像可不好受的....會嗎.....

新電視幾時有得玩@@a

不過~空間多了~那amp和spk的擺位不就會鬆動些了嗎@@a

個人對三叔有偏見..正如我對$ony一樣..
雖然知道這個韓版$ony某些方面係得
不過..我還是有心理障礙
/\
DevilElvis 12:49 AM 03-02-06
作者: KTN:
個人對三叔有偏見..正如我對$ony一樣..
雖然知道這個韓版$ony某些方面係得
不過..我還是有心理障礙
/\
完來E度都有同道者,我都唔鐘意三叔的

P.S. 借topic一問,小弟想問問以以前4:3 29吋電視螢幕size o黎講,要幾多吋到o既16:9 TV螢幕size先可以同29吋差唔多大小??(32 or 40吋)
Thx a lot!!!
1 2 3 4 5 6 7 11  ... 最後

返回主題版面