Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 11  ... 最後
電視遊戲討論版>[NEC]PC-ENGINE遊戲收藏討論區
qk28 12:37 PM 01-30-06
呢到係小弟嘅少少收藏品.
在下好鐘意HuCard, 覺得好靚, 不過就真係買少見少lu...
當年應該重有多啲CD-ROMgame, 不過都賣曬啦...只留下隻fighting street做記諗...

PC-ENGINE規格

製造商 NEC/HUDSON (日本電氣HE)
發售日
1987年10月30日

價格
日幣24800

處理器
8-Bit HuC6280 7.16MHz

記憶體
M-RAM 8K BYTE V-RAM 64K BYTE

色數

最大解析度
256x216

AUDIO
波形記憶音源6-LYR,立體聲

端子
RF輸出,AV輸出

尺寸
135x140x40(mm)

以下網址由劉公子提供:
剛於日本網站內找到的, 網頁內介紹各主機的資料, 相信可令這個 topic 更完美(笑)~~~
http://www6.airnet.ne.jp/wataru/pce/pce_mech.htm

硬件information由劉公子提供:
硬件名稱 發售日期 日本售價
BUSCC version SHARP X1-Twin CZ-83電腦內含 PC Engine主機
Backup Booster 配件
PC-ENGINE 主機 30/10/1987 24800 日圓
AV Booster 配件 08/04/1988 3500 日圓
PC-KD863G 電腦內含 PC Engine主機 27/09/1988 138000 日圓
PC-ENGINE CD-ROM2主機 04/12/1988 57300 日圓
SHARP X1-Twin CZ-83電腦內含 PC Engine主機 30/04/1989 99800 日圓
Illust Booster配件 29/09/1989 9800 日圓
Print Booster配件 29/09/1989 24800 日圓
Photo Reader配件 29/09/1989 5000 日圓
ROM ROM AMP (AMP-30) 卡啦OK 配件 27/10/1989 24800 日圓
PC-ENGINE SHUTTLE主機 22/11/1989 18800 日圓
PC-ENGINE SUPER GRAFX主機 30/11/1989 39800 日圓
PC-ENGINE CORE GRAFX主機 08/12/1989 24800 日圓
Backup Booster II配件 08/12/1989 5800 日圓
ROM ROM Adapter (RAU-30) 配件 20/04/1990 6900 日圓
PC-ENGINE GT手提機 10/11/1990 44800 日圓
PC-ENGINE CORE GRAFX II主機 21/06/1991 19800 日圓
PC-ENGINE DUO主機 21/09/1991 59800 日圓
PC-ENGINE DUO MONITOR 配件 21/09/1991 79800 日圓
PC-ENGINE SUPER CD-ROM2主機 13/12/1991 39800 日圓
PC-ENGINE LT主機 13/12/1991 99800 日圓
LT – SUPER CD-ROM Adapter 配件 03/1992 5900 日圓
PC-ENGINE DUO-R主機 25/03/1993 39800 日圓
PC-ENGINE DUO-RX主機 25/06/1994 29800 日圓
GimGim 04:56 PM 01-30-06
for PC Engin, i remember the 5 people racing and the action game of "or" shit the most
健冶 05:47 PM 01-30-06
作者: GimGim:
for PC Engin, i remember the 5 people racing and the action game of "or" shit the most
五人賽車正

一班朋友玩正
劉公子 05:51 PM 01-30-06
o圭o下!? qk28 兄終於都開這個 topic 了~~~
老實說, PC-ENGINE 那個時代我並沒有經歷過, 因為我一開始接觸已是雅達利, 之後是紅白機, 然後到 MEGA DRIVE, 再後的是次世代的主機..........
到後期有機會接觸到的是在朋友的家中, 因他的哥哥有玩開 PC-ENGINE 而令我知道那些 Hu-card 的威力.........
qk28 兄有那些遊戲是特別想玩或是印象深刻呢???(迷)
qk28 07:00 PM 01-30-06
作者: 劉公子:
o圭o下!? qk28 兄終於都開這個 topic 了~~~
老實說, PC-ENGINE 那個時代我並沒有經歷過, 因為我一開始接觸已是雅達利, 之後是紅白機, 然後到 MEGA DRIVE, 再後的是次世代的主機..........
到後期有機會接觸到的是在朋友的家中, 因他的哥哥有玩開 PC-ENGINE 而令我知道那些 Hu-card 的威力.........
qk28 兄有那些遊戲是特別想玩或是印象深刻呢???(迷)

你好劉公子, 仲記得當年無錢買雅達利, 只係去朋友屋企玩, 自己就買任天堂game&watch玩(仲有兩部响到), 之後係紅白機, 响不久之後就出現咗pc-engine同MD, 只問當年唔太喜歡MD嘅外形同用料(當年!), 所以買咗pc-engine! 不過有好多sega game我都好鐘意, 所以可以見到我嘅pc-engine games當中都有係sega比nec發行嘅games! I like "SPACE HARRIER" so much 呀! 仲有仲有cd-rom...
qk28 07:03 PM 01-30-06
作者: 健冶:
五人賽車正

一班朋友正
呢隻好似係叫motorola 唔係好記得個名
正! 唔知呢到有冇人有呢?
HKBighead 07:19 PM 01-30-06
我都同劉公子一樣係當時冇選擇PC-Engine,選擇MD。

另外我都係先玩雅達利, 之後是紅白機, 然後到 MEGA DRIVE, 再後的是次世代的主機...
但心裡始終好似有條矢係到,所以最後我都係94年買左PC Engine Core system。

其實依家條矢都覺得仲係到咁,因想買埋PC Engine CD system...
qk28 07:27 PM 01-30-06
作者: HKBighead:

另外我都係先玩雅達利, 之後是紅白機, 然後到 MEGA DRIVE, 再後的是次世代的主機...
但心裡始終好似有條矢係到,所以最後我都係94年買左PC Engine Core system。

其實依家條矢都覺得仲係到咁,因想買埋PC Engine CD system...
身同感受呀HKBighead兄, 後來我都有買番MD架
不過細時賣晒lu... , cd-rom同md一齊換咗部neo-geo...
健冶 07:29 PM 01-30-06
用手機影唔係太清...

右面個隻又係一隻正game!
qk28 07:36 PM 01-30-06
用手機影唔係太清...

你........你.............你
健冶 07:40 PM 01-30-06
作者: qk28:
你........你.............你
做咩?
qk28 07:45 PM 01-30-06
做咩?
隻"moto roader" 當年係朋友買嘅, 响佢到玩, 所以無買, 真後悔
右邊果隻係乜野game黎呢?
健冶 07:50 PM 01-30-06
右邊個隻英文名好似叫cyber cross

係動作game黎,有d似特攝片咁,個主角可以變身

幾正架
健冶 07:51 PM 01-30-06
隻"moto roader" 當年係朋友買嘅, 响佢到玩, 所以無買, 真後悔
右邊果隻係乜野game黎呢?
隻5人賽車好似出過第2集有無玩過???
qk28 07:57 PM 01-30-06
有咩?? 唔知wor
GimGim 08:16 PM 01-30-06
yeah i have play that, but i was so young, can't remember everything in detail

the first system i play is FC (red white) -> MD -> PC-Engin -> SFC -> Sega5 -> 3DO -> PS -> N64 -> GC -> Xbox -> Revolution(future)
劉公子 08:39 PM 01-30-06
你好劉公子, 仲記得當年無錢買雅達利, 只係去朋友屋企玩, 自己就買任天堂game&watch玩(仲有兩部响到), 之後係紅白機, 响不久之後就出現咗pc-engine同MD, 只問當年唔太喜歡MD嘅外形同用料(當年!), 所以買咗pc-engine! 不過有好多sega game我都好鐘意, 所以可以見到我嘅pc-engine games當中都有係sega比nec發行嘅games! I like "SPACE HARRIER" so much 呀! 仲有仲有cd-rom...
當年賣版權給 NEC AVENUE LTD. 移植的世嘉遊戲除了"太空哈利", 還有 OUTRUN, FANTASY ZONE 同 POWER DRIFT, 其實以 PC-ENGINE 的機能都能做到如此滿意的移植水準, 對開發商的能力真的佩服..........
qk28 兄有玩過哂嗎???(迷)
劉公子 08:44 PM 01-30-06
作者: HKBighead:

我比較好彩的是數年前朋友送的 DUO 及那些遊戲當中開始玩回那些舊 Hu-card 及 cd-rom 遊戲, 算是可以享受整個系統的遊戲吧!!!(笑)
敢問 HKBighead 兄收藏了那些遊戲???(迷)
劉公子 08:46 PM 01-30-06
身同感受呀HKBighead兄, 後來我都有買番MD架
不過細時賣晒lu... , cd-rom同md一齊換咗部neo-geo...
NEO-GEO!? 會是帶機還是 CD 機???
qk28 兄會否開 NEO-GEO 的 topic???(笑)
劉公子 08:48 PM 01-30-06
用手機影唔係太清...

隻五人賽車真的很正~~~
還記得當年 430 穿梭機節目中有這個遊戲玩的(笑)...........
講落真的要多謝 TVB, 如果不是的話我可能都不會知那是好玩的遊戲(逃)~~~
劉公子 08:50 PM 01-30-06
對, 的確有出過第二集, 不過我亦無接觸過, 會是一樣好玩的嗎???(迷)
Peter仔 08:58 PM 01-30-06
小弟第一隻接觸的RPG就是PCE的弁慶外傳,
亦是唯一一隻不需要攻略本就能完成的RPG game
當年因沒有"天之声"而要抄password,
但好多時都抄錯
qk28 09:02 PM 01-30-06
NEO-GEO!? 會是帶機還是 CD 機???
qk28 兄會否開 NEO-GEO 的 topic???(笑)
係帶機!, 後來帶太貴都賣咗啦
然後又換咗3DO (都賣咗)...
健冶 09:03 PM 01-30-06
對, 的確有出過第二集, 不過我亦無接觸過, 會是一樣好玩的嗎???(迷)
第2集都係朋友到玩過
不過就唔係好記得...
d車改裝好似唔同左(車軑好似可以改到可以攻擊其他車)
第一集車唔會撞到車,係靠射出黎o既炸彈攻擊其他對手
第二集我記得就唔係...條路又窄,所以難玩左...

唔知係唔係咁o既原因,第一集就好多人聽過玩過,而第二集就...
qk28 09:07 PM 01-30-06
當年賣版權給 NEC AVENUE LTD. 移植的世嘉遊戲除了"太空哈利", 還有 OUTRUN, FANTASY ZONE 同 POWER DRIFT, 其實以 PC-ENGINE 的機能都能做到如此滿意的移植水準, 對開發商的能力真的佩服..........
qk28 兄有玩過哂嗎???(迷)
係呀! pc-engine得果8bit都算係移植得好好啦
就係無玩隻POWER DRIFT呀
1 2 3 4 5 6 7 11  ... 最後

返回主題版面