Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 
攻略及心得交流區>[PS] Star Ocean 2nd Story ~攻略討論區~
LeeKH 03:45 PM 11-15-05
我開吧, 肯定之前冇人在此開過. (因為此game面世時GAF尚未誕生)

相關資料:

日版

發行日: 1998年7月30日 (當時新買PS不久 )

美版

發行日: 1999年5月31日

網上攻略:

1. http://faqs.ign.com/articles/384/384903p1.html (英文)

2. http://www.fireemblem.net/so/starocean2.htm (簡體字)

3. http://www.simoom.net/game/so2/ (日文)

如有更好的攻略網, 歡迎提供 (最好有地圖)

相關產品:

1. 盒旦:

(昂翼天使, 爆機後之隱藏boss)

2. Soundtracks:

歡迎討論相關話題.
LeeKH 09:24 AM 11-17-05
開左黎玩了.

初步觀感:

1. 對人設, graphic等接受不能 這可能是玩過SO3後的"後遺症", 無疑, SO3的等身比例人設, 城鎮, 山川, 田野, 都繪畫得十分美麗, 以致一時間對SO2的Q版人設有些難以忍受

2. SO3可在城鎮或迷官中作360度晝面旋轉, SO2則不能, 但亦因如此, 後者的寶箱位置較明顯, 不易錯過; 但, 在世界地圖時, SO2卻又可360度旋轉, 而且當行走時, 畫面有時也會不知覺地轉, 令人易迷失方向

今晚會繼續玩.
Kami 10:48 AM 11-17-05
so2 好玩喎
我覺得佢個戰鬥系統比起ff系列好玩得多
最爽o既時候就係當你一隊入邊全部都係戰士系角色
彈出黎d數字真係會眼花
LeeKH 11:23 AM 11-17-05
作者: Cracdira:
so2 好玩喎
我覺得佢個戰鬥系統比起ff系列好玩得多
最爽o既時候就係當你一隊入邊全部都係戰士系角色
彈出黎d數字真係會眼花
同意, 你看

FF是turn base的RPG, SO系列是action RPG, 有點考反應.

初玩SO2, 按攻擊掣之後("X" 或L1或R1出必殺技), 要按左右鍵揀攻擊對象, 再按一下攻擊掣confirm, 實在有些費時失事.

而且這個game, HP上限是9999, 實在太小氣了.

PS: 第一個客 獎你一個
LeeKH 09:09 AM 11-18-05
遊戲第2日.

打敗Alen(礦山都市市長兒子), 與女主角開始往城堡調查殞石事件.

音樂很好聽, 尤其是深夜女主角向男主角講述自己身世時那一段.
Rabe 11:13 AM 11-18-05
作者: LeeKH:
同意, 你看

而且這個game, HP上限是9999, 實在太小氣了.

PS: 第一個客 獎你一個
不可以再多的了......否則就不能感受到一招扣半隊人9999HP的快感 \/
chammi 12:40 PM 11-18-05
記得當年玩到最後大佬勁屈~都係打唔死佢~

之後又忙其他野就無再打啦~

呢隻都幾好玩~不過難度高d~(可能係我渣)
~ViVi~ 02:22 PM 11-18-05
作者: chammi:
記得當年玩到最後大佬勁屈~都係打唔死佢~

之後又忙其他野就無再打啦~

呢隻都幾好玩~不過難度高d~(可能係我渣)
如果做左某幾個side event,個最後大佬仲會勁好多tim.......
btw.....我而家都打唔贏個最後大佬.......
waitwait 02:30 PM 11-18-05
SO最好玩~人設都最好~
LeeKH 02:37 PM 11-18-05
作者: 重炮手Custom:
如果做左某幾個side event,個最後大佬仲會勁好多tim.......
btw.....我而家都打唔贏個最後大佬.......
最終boss是指這個?

什麼是"宇宙模式"?
~ViVi~ 03:04 PM 11-18-05
最終boss是指這個?

什麼是"宇宙模式"?
好似係...
總之就係最後一個十賢者啦
Kami 03:08 PM 11-18-05
請問板大係咪用ps玩?
我都想重溫呢隻game
因為實在超好玩

有做side event個最後大佬會勁d嫁?
當我打完試煉之迷宮後...
最後大佬身都未變就俾我ko左

universal mode係當你voice collection超過70%後
再重新開始時就會出現
敵人hp同攻擊力好似係原來o既唔知幾多倍
LeeKH 03:16 PM 11-18-05
請問板大係咪用ps玩?
我都想重溫呢隻game
因為實在超好玩

universal mode係當你voice collection超過70%後
再重新開始時就會出現
敵人hp同攻擊力好似係原來o既唔知幾多倍
我是用PS2玩的.

原來還有voice collection這回事, 我才剛開始玩呢.

我反而想問遊戲過程中是否有得收集相片?

事緣我昨日玩到去Alen家中救女主角時, 在他家中一寶箱找到一道具, 是一張相, 按"enter"之後, 成個畫面彈出女主角模樣, 但之後回到道具欄, 呢件道具就冇左, 這是什麼一回事?
Kami 03:26 PM 11-18-05
我是用PS2玩的.

原來還有voice collection這回事, 我才剛開始玩呢.

我反而想問遊戲過程中是否有得收集相片?

事緣我昨日玩到去Alen家中救女主角時, 在他家中一寶箱找到一道具, 是一張相, 按"enter"之後, 成個畫面彈出女主角模樣, 但之後回到道具欄, 呢件道具就冇左, 這是什麼一回事?

你有一系列o既skill o既
其中有一項係畫畫
如果個skill成功左係會出一幅畫俾你
其他skill有 煮野食 作曲等等
幾好玩嫁
(煮野食先好用 遲d可以煮d野係補全隊hp mp)
~ViVi~ 11:26 PM 11-18-05

個樣冇變....但好似能力會升左.....
http://www.simoom.net/game/so2/
click Story關連有講
~ViVi~ 11:31 PM 11-18-05
另外....遲下打完武具大會之後去問個阿伯佢會送把劍俾你....
千祈唔好賣....如果唔係合成唔到男主角ge最強武器............
我果時唔知道賣左...
若天 11:35 PM 11-18-05
宇宙模式.......係開頭難d,玩到後期無乜大分別

個last boss變成第一階段就識得用 神曲
好佩服d 人唔用吸血甲打得贏

至於昂翼真係無吸血甲打唔贏......
LeeKH 11:12 AM 11-19-05
作者: 若天:

吸血甲是一件盔甲(armor)?

有什麼用?
若天 02:30 PM 11-19-05
吸血甲是一件盔甲(armor)?

有什麼用?
是armor,名字不記得了......

總之穿上後,在戰鬥中是不停地扣血

但換到的較果就是,無視異常狀態+無視敵人攻擊(即是就算敵人攻擊有9999,你所扣的hp還是armor原來的扣血較果)
LeeKH 06:56 PM 11-19-05
是armor,名字不記得了......

總之穿上後,在戰鬥中是不停地扣血

但換到的較果就是,無視異常狀態+無視敵人攻擊(即是就算敵人攻擊有9999,你所扣的hp還是armor原來的扣血較果)
咦, 幾筍喎.
Rabe 08:05 PM 11-19-05

<- 打兩個都冇用
全靠魔法師用低lv魔法打停敵人,先可以死唔去 orz

神曲事少......招地震魔法先甘,一野多數死兩個 orz
LeeKH 11:39 AM 11-22-05
作者: Rabe:
<- 打兩個都冇用
全靠魔法師用低lv魔法打停敵人,先可以死唔去 orz

件吸血甲是商店有售定迷宮中限量道具?

全隊人一人一件豈非無敵?
Kami 11:57 PM 11-22-05

乜有最強劍同吸血甲咩?
我用個把劍係mp消耗減半
防具就唔知用咩...
但我都可以打死normal o既昂翼喎
crawd+ashton+bowman+rina
不過石化真係好難搞 打左超過5分鐘先打柴佢

玩完試煉之迷宮o既最後十賢者簡直係不值一提...
Rabe 12:34 AM 11-23-05

乜有最強劍同吸血甲咩?
我用個把劍係mp消耗減半
防具就唔知用咩...
但我都可以打死normal o既昂翼喎
crawd+ashton+bowman+rina
不過石化真係好難搞 打左超過5分鐘先打柴佢

玩完試煉之迷宮o既最後十賢者簡直係不值一提...
5分鐘?!?!?!?!! @_o
我打半粒鐘有多.... @_o

果個肯定未解封....
對解封後既最後大佬, 昂翼跟本不值一提
Bahamut 01:19 AM 11-23-05
5分鐘?!?!?!?!! @_o
我打半粒鐘有多.... @_o

果個肯定未解封....
對解封後既最後大佬, 昂翼跟本不值一提
X2
解封後既最後大佬簡直變態, 速度快到無倫, 用左加速道具都追唔到佢 \
又無用吸血甲. 輸左多次, 用到根性+運氣才打死佢
我都係用了大半粒鐘打死佢.... 用三眼女不停用追尾彈打停大佬, 先有機會埋佢身斬佢....

好幾次都係俾招地震魔法一野全滅game over
1 2 

返回主題版面