Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
電影版>《 功 夫 》 明 開 始 $40 有 得 睇
岸邊露伴 04:29 PM 01-14-05
星 爺 : 既 然 咁 賺 錢 , 減 票 價 好 應 該

周 星 馳 電 影 《 功 夫 》 在 港 上 映 至 今 , 票 房 收 入 已 超 過 五 千
四 百 多 萬 港 元 , 從 現 時 走 勢 來 看 , 大 有 機 會 打 破 《 少 林 足
球 》 的 六 千 萬 港 元 票 房 紀 錄 , 而 投 資 該 片 的 哥 倫 比 亞 公 司
為 了 回 饋 影 迷 , 決 定 由 明 日 起 , 全 線 戲 院 票 價 減 至 四 十
元 。

周 星 馳 自 導 自 演 的 新 片 《 功 夫 》 , 去 年 聖 誕 檔 期 在 各 地 開
畫 均 獲 得 不 俗 成 績 , 全 亞 洲 首 星 期 開 畫 總 票 房 已 超 過 四 千
萬 美 元 ( 約 三 億 一 千 二 百 萬 港 元 ) , 單 是 內 地 票 房 已 大 收
一 億 六 千 萬 人 民 幣 ( 約 一 億 五 千 萬 港 元 ) , 可 望 打 破 《 英
雄 》 的 二 億 人 民 幣 ( 一 億 八 千 八 百 萬 港 元 ) 票 房 紀 錄 , 預
計 《 功 夫 》 全 球 票 房 最 終 可 累 積 至 一 億 美 元 ( 約 七 億 八 千
萬 港 元 ) 。

有 望 打 破 舊 紀 錄
由 於 票 房 收 入 理 想 , 投 資 開 拍 《 功 夫 》 的 哥 倫 比 亞 公 司 為
回 饋 影 迷 , 決 定 明 日 開 始 , 在 港 上 映 《 功 夫 》 的 所 有 戲 院
會 全 面 將 票 價 減 至 四 十 元 。
截 止 前 日 , 《 功 夫 》 在 本 港 上 映 二 十 一 日 , 累 積 票 房 已 達
到 五 千 四 百 六 十 四 萬 元 , 距 離 前 作 《 少 林 足 球 》 的 六 千 萬
元 票 房 僅 相 差 五 百 萬 元 , 如 今 票 價 降 低 了 , 應 可 吸 引 觀 眾
再 度 入 場 欣 賞 , 難 怪 星 爺 有 信 心 , 可 以 打 破 自 己 保 持 的 票
房 紀 錄 。
星 爺 昨 日 說 : 「 家 部 戲 各 地 反 應 咁 好 , 真 係 要 多 謝 觀 眾
支 持 , 既 然 呢 部 戲 咁 賺 錢 , 家 減 低 票 價 回 饋 觀 眾 都 好 應
該 , 我 都 好 支 持 呢 個 做 法 。 」 提 到 行 政 長 官 董 建 華 前 日 在
施 政 報 告 中 表 示 為 推 動 電 影 工 業 , 將 會 舉 辦 世 界 級 盛 事
「 香 港 影 視 娛 樂 博 覽 」 , 星 爺 對 此 表 示 歡 迎 , 但 他 認 為 要
拯 救 電 影 業 , 始 終 要 靠 政 府 及 電 影 界 人 士 共 同 合 作 , 才 能
走 出 困 境 。

參 與 辛 丹 斯 影 展
此 外 , 星 爺 下 周 將 會 遠 赴 美 國 宣 傳 《 功 夫 》 , 他 一 直 希 望
能 衝 出 亞 洲 , 開 拓 海 外 市 場 , 事 實 上 , 各 地 票 房 數 字 證 明
星 爺 的 電 影 有 能 力 打 破 語 言 及 地 域 界 限 。 另 一 方 面 , 《 功
夫 》 日 前 被 美 國 辛 丹 斯 電 影 節 ( Sundance Film Festival ) 選 為 觀
摩 電 影 , 他 將 會 出 席 當 地 所 舉 行 的 首 映 禮 。
採 訪 : 陳 月 媚

呢個算唔算係創舉?
663 04:36 PM 01-14-05
都好禾
橫豎唔會有加長版﹐入場睇多次先
土星人 05:02 PM 01-14-05
未有時間睇ar!!
希望我有時間睇之前仲係$40 la...
Zaku 05:59 PM 01-14-05
正!!! 仲未去睇~

原先都諗住就黎睇, 而家無情情著數左~
~飛彈~@@ 07:41 PM 01-14-05
聽日我放假、~睇多次先~
Wtak 07:45 PM 01-14-05
我上星期睇$30咋啵...
麥C 07:56 PM 01-14-05
我早場$25去睇的.....................lol
cccc 09:07 PM 01-14-05
幾好咁喎...........
柯士甸 09:35 PM 01-14-05
作者: 麥C:
我早場$25去睇的.....................lol
我都係啊~~
不過最貴先$45..
平$5..
爆谷都未夠買...
Hunter 10:36 PM 01-14-05
我上星期六晚果場都係$40

紫色螢火蟲 11:12 PM 01-14-05
我都會睇多次
KIM 01:04 AM 01-15-05
我$30正場, 仲任坐~
咭咭王子(一V一)p 01:28 AM 01-15-05
正喎! 都仲未睇, 不過下星期開學, 搵個早上去睇先!
Astaroth 11:58 AM 01-15-05
咁都叫做減價||||||

$10我都唔會睇...講真,想睇ge$50都會去睇,唔想睇就免費都唔會去=w=
煉獄 04:53 PM 01-15-05
ifc會唔會都係40呀?

返回主題版面