Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-19-07, 10:34 PM   #1
edison1610
Crazy Gamer
九一終結者

註冊日期: Jul 2006
警察vs解放軍

有時諗番, 其實香港警察就係香港既軍隊, 包括國防同政治監視

睇番香港警隊既往績, 紀律, 好似都比祖國軍隊優勝

你地認為係嗎?

絕殺 車輪斬 去舊迎新
=========================女忍殺==
edison1610 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-07, 10:40 PM   #2
nacho
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2003
睇 topic 以為 係 互揪 邊個 win 添 ...... (我覺得 香港警察 會輸...... )
nacho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-07, 10:41 PM   #3
Einhander
God of Gamer
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
兩樣野存在意義根本唔同
比黎把鬼

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-07, 10:42 PM   #4
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
警察點同軍隊比...=.=
香港警察,有牌爛仔..有d真係好好,好參差
我淋解放軍既火力點都比香港警察勁
同埋佢地既軍訓係嚴過警察下??
點解你會咁淋??

我仲以為有片睇添
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-07, 10:47 PM   #5
Matamata
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: 凍冰冰綠茶 查看文章
警察點同軍隊比...=.=
香港警察,有牌爛仔..有d真係好好,好參差

我仲以為有片睇添
我都以為有片睇, haha

香港差佬好多都係爛仔.. 入職都係因為個中五都申請得既萬幾兩萬蚊...
正如"學警"入面既kenny, 讀唔成書未做差人羅 (講笑 )
Matamata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-07, 11:06 PM   #6
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
唔多認同,根本無得比。假設真係有人發動戰爭,我唔認為警察既裝備夠揪

而且講紀律,香港警察又未見得會好過解放軍

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-07, 11:07 PM   #7
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
各下連警察同軍隊都唔識分b

舊 06-19-07, 11:09 PM   #8
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
軍人,只係一隊專業的殺人隊!!

警察,飯數多好多!!

舊 06-19-07, 11:13 PM   #9
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
>睇番香港警隊既往績, 紀律, 好似都比祖國軍隊優勝
你係用香港警隊去同全中國ge解放軍比?

駐港解放軍好似未聽過有問題喎

>睇 topic 以為 係 互揪 邊個 win 添 ...... (我覺得 香港警察 會輸...... )
一定la, 警察同軍隊邊有得打ga, 受訓質量同宗旨都唔同la

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-07, 11:36 PM   #10
wyhone
Game Master
宛如天使的惡魔

註冊日期: Oct 2005
一批軍人同警察講軍備都九牛一毛-.-
解放軍一定多過警察
紀律就真係不得而知

人類似乎不斷進化
工業革命更為人類帶來現代化的舒適生活
然而,現今愈來愈多人受上一代帶來的物質主義苟且一生
不再探究知識,但願安享天年
是好事還是壞事?
wyhone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-07, 11:46 PM   #11
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: nacho 查看文章
睇 topic 以為 係 互揪 邊個 win 添 ...... (我覺得 香港警察 會輸...... )
引用:
作者: 凍冰冰綠茶 查看文章
我仲以為有片睇添
+1

點睇都係軍隊勁

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-07, 12:22 AM   #12
大山椒魚
......

我比較有興趣樓主睇左乜野往績

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-07, 01:03 AM   #13
虛空使者
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: ~鵬~ 查看文章
我都以為有片睇, haha

香港差佬好多都係爛仔.. 入職都係因為個中五都申請得既萬幾兩萬蚊...
正如"學警"入面既kenny, 讀唔成書未做差人羅 (講笑 )
我以前中學識有班fd..佢地品行都唔係太好
佢地會考無5科合格都諗住讀毅進考警察
又話每年人工加500
可見香港警察
虛空使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-07, 01:06 AM   #14
黃昏之魔彈
Ultimate Gamer
閃光的王牌駕駛員

註冊日期: May 2002
XBox Live Gamertagjohnnywmh
人地開架坦克出黎玩完la

永遠都不可能真正的再次擁有過去
黃昏之魔彈 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-07, 01:35 AM   #15
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 虛空使者 查看文章
我以前中學識有班fd..佢地品行都唔係太好
佢地會考無5科合格都諗住讀毅進考警察
又話每年人工加500
可見香港警察
咪講到香警處真係阿豬阿狗都收啦
有幾個面試要過架

仲有唔好成日彈到警察一文不值啦
講工作效率
香港已經係世界名列前矛

舊 06-20-07, 02:12 AM   #16
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
樓主有冇睇過解放軍習武……拳拳有力,睇到都痛

聽老豆講解放軍要練習用手渣碎一粒合桃,
合核o既目的就係代替男性o既喉核……

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-07, 02:19 AM   #17
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:
作者: 神京 查看文章
咪講到香警處真係阿豬阿狗都收啦
有幾個面試要過架

仲有唔好成日彈到警察一文不值啦
講工作效率
香港已經係世界名列前矛
佢d fd 諗住考警察姐~
都未考到呢可能~ 考到又可能受野訓~ 更加未係警察~
佢都俾香港警察 咯~

你咪由鬼得佢囉~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-07, 08:03 AM   #18
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
大把新豬入完學堂出返泥唔同晒
以為呢關易過o個d鬼五馬六傻仔出得返泥都變晒

軍隊代表埋國家主權象徵,警察代替到?
警察做埋國防?

好明顯樓主唔係無知,信口開河,連職權分工都唔知
而係想進行分裂祖國活動啦

此篇文章於 06-20-07 08:12 AM 被 メソウサ 編輯。
メソウサ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-07, 09:19 AM   #19
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
解放軍有咩不良紀錄???
往績有咩咁差???

係咪將大陸公安同解放軍撈亂?

香港警察
讀書唔好都要體能好至得架
係好多人中五成績好差就入左去
但佢地體能都好好

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-07, 12:25 PM   #20
goodguy
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: wyhone 查看文章
一批軍人同警察講軍備都九牛一毛-.-
解放軍一定多過警察
紀律就真係不得而知
九牛一毛係比喻珍貴既野...
goodguy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-07, 01:07 PM   #21
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: goodguy 查看文章
九牛一毛係比喻珍貴既野...
引用:
語“九牛一毛”現在多用來形容花費很少,佔一個人資產的很小部分,可以忽略不計。比如:“他請客沒問題,這點錢對他來說就是九牛一毛。”但是這個成語原來的意義不是這樣,而且來源於一個悲劇故事。

漢朝時,漢武帝(劉徹)聽說李陵帶著部隊深入到匈奴的國境,士氣旺盛,心裏很高興。這時,許多大臣都湊趣地祝賀皇帝英明,善於用人。後來李陵戰敗投降,武帝非常生氣,原來祝賀的大臣也就反過來責罵李陵無用和不忠。這時司馬遷站在旁邊一聲不響,武帝便問他對此事的意見,司馬遷爽直地說李陵只有5000步兵,卻被匈奴8萬騎兵圍住,但還是連打了十幾天仗,殺傷了一萬多敵人,實在是一位了不起的將軍。最後因糧盡箭完,歸路又被截斷,才停止戰鬥,李陵不是真投降,而是在伺機報國。他的功勞還是可以補他的失敗之罪的。武帝聽他為李陵辯護,又諷刺皇上近親李廣利從正面進攻匈奴的庸碌無功,怒將司馬遷下獄。第二年,又誤傳李陵為匈奴練兵,武帝不把事情弄清楚,就把李陵的母親和妻子殺了。廷尉杜周為了迎合皇帝,誣陷司馬遷有誣陷皇帝之罪,竟把司馬遷施予最殘酷、最恥辱的“腐刑”。司馬遷受到了這種摧殘,痛苦之餘,就想自殺;但轉念一想,像他這樣地位低微的人死去,在許多大富大貴的人的眼中,不過像“九牛亡一毛”,不但得不到同情,且更會惹人恥笑。於是決心忍受恥辱,用自己的生命和時間來艱苦地、頑強地完成偉大的“史記”的寫作。古人所謂有大勇的人才有大智,司馬遷便是這樣的人。他知道在他所處的年代裏,死一個像他那樣沒地位、沒名望的人,比死條狗還不如,因此他勇敢地活下去,終於完成了那部空前偉大的歷史的著作——《史記》。

司馬遷把他這種思想轉孌的情況告訴也的好友任少卿,後來的人便是根據他信中所說的“九牛亡一毛”一句話,引申成“九牛一毛”這句成語,用來比喻某種東西或某種人材僅是極多數裏面的一部份,好像九條牛身上的一根毛一樣。
邊個教你

舊 06-20-07, 01:18 PM   #22
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
典型嘅「香港 對 國家」比較論
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-07, 01:20 PM   #23
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: TCS_disable 查看文章
典型嘅「香港 對 國家」比較論
想起一句名句
大陸人一人一啖口水都浸死你

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-07, 06:37 PM   #24
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
做差佬唔惡點得啊?!
唔好話我知好聲好氣同古惑仔講野,佢會好合作

或者你會話:我又唔係古惑仔,又無做壞事
大佬,"好人"兩個字刻係額頭到咩?!好人有樣睇嫁?!
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-07, 06:39 PM   #25
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: Terry仔 查看文章
做差佬唔惡點得啊?!
唔好話我知好聲好氣同古惑仔講野,佢會好合作

或者你會話:我又唔係古惑仔,又無做壞事
大佬,"好人"兩個字刻係額頭到咩?!好人有樣睇嫁?!
香港警察友善已經係世界聞名
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 10:29 PM

手機版 | APP版