Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-11-20, 10:31 PM   #926
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
話時話咁耐都好似都唔見街有人賣3D print 口罩??
明明應該係好好賺的說?

剛剛見呢個...就算大量生產都唔係難....
https://www.youtube.com/watch?v=NRSvSYU_8WQ
應該要print好耐難大量生產?
講性能又唔夠6200鬥, 6200都係$100左右
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-20, 12:58 PM   #927
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
《全民國家安全教育日》徵文比賽參賽網頁:
https://www.nsedhk.com/essay

為使更多市民能參與其中,今年特開辦「全民國家安全教育日」徵文比賽,歡迎全港市民參加。新冠肺炎肆虐全球,香港人發揮團結互助精神共同渡過「疫」境,想必大家對於公共衛生安全都有一番深刻的體會,讓我們以文字紀以及分享這段不一樣的生活體驗。

比賽組別:
少年組:2020年4月1日或之前17歲或以下人士
公開組:2020年4月1日或之前年滿18歲或以上人士

截止參賽日期:
2020年4月25日(星期六)下午五時正 將以收件時間為準,逾期遞交恕不接受。

每組獎項:
冠軍 2000元書券
亞軍 1000元書券
季軍 500元書券
優異獎 200元書券(7名)

#全民國家安全教育日 #4月15日
#徵文比賽 #有獎
#香港政策研究所 #香港願景計劃 #主辦
#特區政府 #中聯辦 #支持

#香港人 #乜人 #都參加得!
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-20, 02:26 PM   #928
cat722
Senior Gamer
雪凝騎士

註冊日期: Sep 2003
DSE 4月24考, 中共有幾想學生去死...
由手機版發出
cat722 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-20, 08:18 PM   #929
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
路過沙田市中心見到…

實惠有駿洋邨示範單位,體驗隔離生活?!

舊 04-16-20, 09:54 PM   #930
cat722
Senior Gamer
雪凝騎士

註冊日期: Sep 2003
我有無睇錯, 笨大捐錢比世衞, 無野呀
https://www.bandainamco.co.jp/cgi-bi...xYvdjtUbBU9LQY

cat722 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-20, 10:58 PM   #931
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
好捐唔捐捐CHO????

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-20, 11:42 PM   #932
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
可能要脅佢唔捐就搵大班告嬴佢

舊 04-17-20, 02:36 PM   #933
Tano
God of Gamer
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: qwe 查看文章
應該要print好耐難大量生產?
講性能又唔夠6200鬥, 6200都係$100左右
今年2月頭一嚿水只能買到3200套裝
時代唔同啦
6200 $150有找的話算叫平

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-20, 02:53 PM   #934
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
真豬咀載一日係會出水。。。而且好高仇恨值。。。
如果有更輕量而又做到一定程度保護應該有市場
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-20, 02:56 PM   #935
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Bandai Namco選擇向世衛捐款1億日圓,另一間電子遊戲公司則選擇向橫濱作出貢獻。

總部設於橫濱市的電子遊戲公司光榮特庫摩(KOEI TECMO Games)日前宣佈,鑑於全球疫情影響,橫濱市醫院的醫療用品嚴重短缺,光榮決定通過其海外業務合作伙伴,採購不同的醫療物資予當地醫療機構,涉資1億日圓。在其聲名中提及該公司希望能舒緩橫濱市的疫情壓力,亦希望能為橫濱市及橫濱市民作出更多貢獻~好一間良心企業。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-20, 12:28 AM   #936
qwe
Game Master

之前都講過個問題,日本係跟SOP,無SOP就會跟大佬
咁係SOP下大佬係WHO所以瀨晒屎

笨大俾WHO係SOP內,仲有係美國閂水喉後日本係WHO最大資助國
不過WHO職員最大資助國係nmsland

笨大都大量模型以外嘅玩具delay
舊 04-18-20, 09:29 AM   #937
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: J+1 查看文章
真豬咀載一日係會出水。。。而且好高仇恨值。。。
如果有更輕量而又做到一定程度保護應該有市場
由手機版發出
3M 的話有隔口水海棉,可以擋一擋,不過唔知會唔會影響空氣流量。
防疫要輕量要仇恨值低,可以睇下

O2 - 貴,有少少樣衰但仇恨值應該低無可低 或者
重松 - 平,靚仔又多色,但仇恨值相對較高 (但人地間廠真係做 PPE,有保證)

舊 04-18-20, 10:00 AM   #938
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
近日復工就去買咗個口罩開工用,個名係akmon
唔駛搞到耳仔痛又冇氣噴番上眼鏡度,又唔駛成日親吻啲不織布
缺點係抬頭時會有拉緊,低頭個罩會有啲放鬆

外套可洗自己換過濾

此篇文章於 04-18-20 10:02 AM 被 野良猫 編輯。
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-20, 09:46 PM   #939
qwe
Game Master

引用:
作者: mkmonkey 查看文章
3M 的話有隔口水海棉,可以擋一擋,不過唔知會唔會影響空氣流量。
防疫要輕量要仇恨值低,可以睇下

O2 - 貴,有少少樣衰但仇恨值應該低無可低 或者
重松 - 平,靚仔又多色,但仇恨值相對較高 (但人地間廠真係做 PPE,有保證)
如果6500/7500,可以出氣位用化妝棉索

O2睇樣應該無正壓氣筏? (即係類似3M淺黃果塊), 呼氣濕氣會接觸到filter, 個人好懷疑佢filter用唔用到2星期...
而且好樣春袋樣
舊 04-19-20, 12:04 AM   #940
安安

註冊日期: Jan 2002
https://hk.appledaily.com/china/2020...P7MT6QWR3HPHA/
遭華使館批報道煽動民族主義 德媒《圖片報》主編反擊:習近平危害全世界!

安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-20, 11:48 AM   #941
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:
作者: qwe 查看文章
如果6500/7500,可以出氣位用化妝棉索

O2睇樣應該無正壓氣筏? (即係類似3M淺黃果塊), 呼氣濕氣會接觸到filter, 個人好懷疑佢filter用唔用到2星期...
而且好樣春袋樣
照睇使用說明係無入氣口既止逆閥,即係話其實係一個硬淨同密氣 d 既高級口罩。
兩星期?可能加拿大咁乾燥得既,但係香港應該係頂唔到三日。
單以呢 d 口水痴晒上塊棉到,就算佢唔發臭你都唔敢再用啦 ...
除非你每次使用唔多過三十分鐘,只係落七仔買包煙仔就應該可以用到兩個星期既。

不過點都比普通口罩舒服既,畢竟佢有兩個排氣閥,呼氣主要都經呢個個排氣口走。
但擒日聽另一個 O2 user 講係噴口水問題比 3M 更嚴重。

而家既天氣,屋企人用普通口罩已經熱到叫救命,相信過多一個月疫情未減退的話,
連我老母都要上豬咀。

此篇文章於 04-19-20 11:51 AM 被 mkmonkey 編輯。
mkmonkey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-20, 11:15 AM   #942
Tano
嫑憅

引用:
照睇使用說明係無入氣口既止逆閥,即係話其實係一個硬淨同密氣 d 既高級口罩。
兩星期?可能加拿大咁乾燥得既,但係香港應該係頂唔到三日。
單以呢 d 口水痴晒上塊棉到,就算佢唔發臭你都唔敢再用啦 ...
除非你每次使用唔多過三十分鐘,只係落七仔買包煙仔就應該可以用到兩個星期既。

不過點都比普通口罩舒服既,畢竟佢有兩個排氣閥,呼氣主要都經呢個個排氣口走。
但擒日聽另一個 O2 user 講係噴口水問題比 3M 更嚴重。

而家既天氣,屋企人用普通口罩已經熱到叫救命,相信過多一個月疫情未減退的話,
連我老母都要上豬咀。
先唔講價錢

O2樣已經怪
重量同3200+3700差幾多?
最重要係一定要掛耳,不了

3200+3700閑日戴足5~6日
其實只欠N95以上棉

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 04-20-20, 04:34 PM   #943
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
新加坡單日暴增1426宗確診 累計感染破8000
https://hd.stheadline.com/news/realt...3%E7%A0%B48000

好地地爆返轉頭
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-20, 10:29 PM   #944
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:
作者: Tano 查看文章
先唔講價錢

O2樣已經怪
重量同3200+3700差幾多?
最重要係一定要掛耳,不了

3200+3700閑日戴足5~6日
其實只欠N95以上棉
出奇地,我識有人買 O2 係因為使用方法係掛耳 ... 唔使頭頂多個圈。
不過掛耳確實係著裝方便既。

N95 或以上真的係咁需要嗎?當然,Rating 越高越好啦。
但係 3744K 都 P95,算合格吧。

舊 04-20-20, 10:54 PM   #945
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
O2 太細件,好似戴個護陰上塊面咁,好核突吓。

舊 04-20-20, 11:17 PM   #946
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: Heaven 查看文章
新加坡單日暴增1426宗確診 累計感染破8000
https://hd.stheadline.com/news/realt...3%E7%A0%B48000

好地地爆返轉頭
主要係外籍勞工宿舍, 隔離到入唔到社區的話, 可能過一排會無事, 可能...

舊 04-20-20, 11:30 PM   #947
Tano
嫑憅

引用:
出奇地,我識有人買 O2 係因為使用方法係掛耳 ... 唔使頭頂多個圈。
不過掛耳確實係著裝方便既。

N95 或以上真的係咁需要嗎?當然,Rating 越高越好啦。
但係 3744K 都 P95,算合格吧。
3744K已挑戰連續使用18日當然合格有凸

不過5N11已經超過30日紀錄

2097K挑戰14日途中

掛耳個人一定不會首選
好快天氣熱到時就明

冇P100就唔出得街大有人在
早幾日至見到軍豬配40mm罐真身

誇張?或者
但也證明香港人自救硬件上世界前三甲就肯定

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 04-20-20, 11:35 PM   #948
Tano
嫑憅

引用:
作者: 2dn 查看文章
O2 太細件,好似戴個護陰上塊面咁,好核突吓。
棉續航力對唔對得住個價已經係關鍵問題

改成黑色其實似樹熊鼻

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 04-20-20, 11:59 PM   #949
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:
3744K已挑戰連續使用18日當然合格有凸

不過5N11已經超過30日紀錄

2097K挑戰14日途中

掛耳個人一定不會首選
好快天氣熱到時就明

冇P100就唔出得街大有人在
早幾日至見到軍豬配40mm罐真身

誇張?或者
但也證明香港人自救硬件上世界前三甲就肯定
10 蚊貨仔玩 18 日,仲平過口罩 ...
不過早輪搵到一批 3 蚊一塊既 5P71,大量入貨,應該有機會可以挑戰價格下限。

而家暫時使用紀錄係
3M 2097 4 日,凍結使用中
重松 X2 10 日,使用中
重松 U2K 配 3M 咀 standby 中 ...

誇唔誇張唔敢講,不過經過 SARS,亦都深明大陸既可信任程度,
就算著到潛水裝出街我都覺得不為過...

舊 04-21-20, 12:08 AM   #950
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:
棉續航力對唔對得住個價已經係關鍵問題

改成黑色其實似樹熊鼻

佢個價貴都算,d 棉唔通用係隱憂。
初期投資成本去到成 600 真係幾難頂。

黑色似樹熊,不過紅色似小丑 ... 結果得返白色可以買。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:36 AM

手機版 | APP版