Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 04-25-20, 07:28 PM   #1
darkvolver
God of Gamer
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
Router夠期換嗎?

我屋企個router用了大約最小6-7年,型號係linksys EA6350.......

近排發現個訊號好像弱左,特別係手腦/PS4 接收wifi時會突然弱左,跟住又會正常番,再repeat。有時睇youtube又會有問題。

所以我是不是要換router?

利申﹕平時一直上網都沒有問題,係近排先有。

舊 04-25-20, 08:59 PM   #2
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
換啦換啦
也有機會是多人用咗wifi
或者樓上樓下裝咗勁wifi

舊 04-25-20, 09:26 PM   #3
darkvolver
頹冗

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
換啦換啦
也有機會是多人用咗wifi
或者樓上樓下裝咗勁wifi
我諗緊換asus ac86u........之前我個老友買左個好像幾好。

舊 05-01-20, 02:11 PM   #4
chh622
Insane Gamer

可能將來會買AX device,
不如買隻AX Router玩下,例如ASUS AX56U
chh622 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-20, 10:32 PM   #5
darkvolver
頹冗

引用:
作者: chh622 查看文章
可能將來會買AX device,
不如買隻AX Router玩下,例如ASUS AX56U
我今日先set好左個AC86u.....頹住先啦.......d野太新會high野....再加上之前都冇點玩過ASUS的產品,下次再諗下。

Linksys好像唔係太見佢出新router...

舊 05-03-20, 07:41 PM   #6
Head Shooter
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDcipher001
買野唔洗買最新最勁
睇下屋企d device有無支援到最新嘅feature同實際上有無咁嘅需要先
Head Shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-20, 06:42 PM   #7
chh622

型號上來睇就AX56U新過AC86U
價錢來睇的話AC86U貴過AX56U

樓主上一隻ROUTER都用左6-7年, 照計新果隻都會玩5年以上, 除非未來5年都唔會買AX DEVICE,
唔係的話買隻能夠支援AX會好D(唔駛之後再換)

但已經買左就算
舊 05-05-20, 09:04 AM   #8
darkvolver
頹冗

引用:
型號上來睇就AX56U新過AC86U
價錢來睇的話AC86U貴過AX56U

樓主上一隻ROUTER都用左6-7年, 照計新果隻都會玩5年以上, 除非未來5年都唔會買AX DEVICE,
唔係的話買隻能夠支援AX會好D(唔駛之後再換)

但已經買左就算
因為始終個人習慣,不買最新野。隻86U應該2017年出........距離都有3年,如果佢有什麼野,應該都fix左好多。

我買都係12xx,買來試下router。現在用左幾日感覺良好,5Ghz冇點drop過。

以下為我的router使用線﹕

TP-link > Linksys > Asus

舊 05-08-20, 09:37 AM   #9
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
早幾日突然斷線以為死隻用咗5年的N Router

落黃金買咗隻AC59U(原本想買AX56但大貨未到)
點知原來Modem過9年夠鐘要請半日假

現在重新出發,用咗1,2日發覺家中手機冇部行過100MB

是否要在APP中設定還是要等旗艦機減價

另外閂5GHz天線會否明顯慳電?

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ

此篇文章於 05-08-20 09:44 AM 被 Tano 編輯。
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-20, 05:01 PM   #10
chh622

引用:
作者: Tano 查看文章
早幾日突然斷線以為死隻用咗5年的N Router

落黃金買咗隻AC59U(原本想買AX56但大貨未到)
點知原來Modem過9年夠鐘要請半日假

現在重新出發,用咗1,2日發覺家中手機冇部行過100MB

是否要在APP中設定還是要等旗艦機減價

另外閂5GHz天線會否明顯慳電?
ISP用咩PLAN? 100Mbps, 200Mbps, 500Mbps, 1000Mbps?
Modem連去ROUTER用咩LAN線? CAT5, CAT5e, CAT6, CAT7?
手機是否支援AC

此篇文章於 05-08-20 05:12 PM 被 chh622 編輯。
舊 05-08-20, 05:18 PM   #11
darkvolver
頹冗

引用:
ISP用咩PLAN? 100Mbps, 200Mbps, 500Mbps, 1000Mbps?
Modem連去ROUTER用咩LAN線? CAT5, CAT5e, CAT6, CAT7?
手機是否支援AC
講下小小OT野...

事緣我插在ISP modem上的CAT5線要拔出來,再插在modem上另一個plug位才可以成功派IP..

這樣算不算正常?

舊 05-08-20, 05:28 PM   #12
chh622

引用:
作者: darkvolver 查看文章
講下小小OT野...

事緣我插在ISP modem上的CAT5線要拔出來,再插在modem上另一個plug位才可以成功派IP..

這樣算不算正常?
咁要睇下你用咩ISP PLAN, 有D PLAN MODEM有4個LAN PORT可以出4個唔同IP
你個問題有機會ISP SET左只有一個LAN PORT出IP
舊 05-08-20, 06:28 PM   #13
Tano
嫑憅

引用:
手機是否支援AC
500Mbps
師傅要試完至走得見佢部腦顯示48X Mbps

已經用緊跟機條線

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 05-08-20, 07:20 PM   #14
darkvolver
頹冗

引用:
500Mbps

已經用緊跟機條線
你500MB用CAT5都夠.........雖然我1GB plan.....但係都係用CAT5

舊 05-08-20, 07:25 PM   #15
chh622

引用:
500Mbps

已經用緊跟機條線
師傅NOTEBOOK用WIRE定WIRELESS?
舊 05-08-20, 07:30 PM   #16
chh622

引用:
你500MB用CAT5都夠.........雖然我1GB plan.....但係都係用CAT5
CAT5係唔足夠的, 最少要行CAT5e, 當然最好換CAT6以上
舊 05-08-20, 08:05 PM   #17
darkvolver
頹冗

引用:
CAT5係唔足夠的, 最少要行CAT5e, 當然最好換CAT6以上
我見86U送條黑色cable....係唔係CAT 6

舊 05-08-20, 08:26 PM   #18
chh622

引用:
我見86U送條黑色cable....係唔係CAT 6
ROUTER多數連CAT5e

而家CAT6唔係太貴,可以考慮下換

此篇文章於 05-08-20 08:29 PM 被 chh622 編輯。
舊 05-10-20, 10:13 AM   #19
Tano
嫑憅

引用:
師傅NOTEBOOK用WIRE定WIRELESS?
正常程序用部腦試咗至破 Modem 處

始終AC1500應該唔會太慢
CAT6線睇睇邊度平先

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 05-10-20, 11:31 AM   #20
chh622

引用:
正常程序用部腦試咗至破 Modem 處

始終AC1500應該唔會太慢
CAT6線睇睇邊度平先
CAT6線最好買圓線

先不要用ROUTER,
DESKTOP或NOTEBOOK用CAT5e以上LAN線直插MODEM,
再上OFCA TEST SPEED睇下個速度如何,
如果速度唔正常有機會HARDWARE SPEC不支援Gbps Ethernet
舊 06-17-20, 05:07 AM   #21
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
用緊數記1000MB

PS4打機成日突然變慢LAG機

開PS4網絡測試睇每次LAG DL速度都會由6XX MB變成1XX MB

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:20 AM

手機版 | APP版