Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-06-20, 04:38 PM   #1
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
魔王学院の不適合者

居然無人講呢套?

https://maohgakuin.com/

雖然主角轉世魔王仲屈機過隔離SAO嘅桐子甚至魔法科劣等生嘅達也兄神,但演出同人物(後宮)關係就令人睇得爽快好多。

呢套真係唔掩飾地將主角秒殺敵人變成一種每集都令人非常期待嘅歡樂,唔會好似SAO咁拘泥於嘴炮同過份煽情憂鬱情節。

當然唔少得啲搞笑金句

「乜你以為殺咗我我就會死架咩?」

「乜你以為避開你就唔會受傷咩?」

此篇文章於 09-06-20 04:43 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-20, 04:54 PM   #2
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
還有「三秒規則」。

另外印象比較深的是魔王唱的 OP,感覺不比原來的差。

此篇文章於 09-06-20 05:09 PM 被 dark_ming_ 編輯。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-20, 05:05 PM   #3
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
呢套有追。每集睇主角點玩對手夠好睇。死亡只係用黎玩人。
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-20, 05:17 PM   #4
Game Master

「你魔族唔抵得我哋勇者喺湖水入面放咗啲減弱你哋魔力嘅聖水,你咪試下抽晒啲湖水佢囉」

「好啊」

咁就即刻同佢將啲湖水抽晒,抽水功力仲勁過X9才子。

舊 09-07-20, 10:51 AM   #5
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
其實真係好有趣,唔似其他穿越既主角LV MAX去冒險做霸王,亦唔會哈哈霸霸,真係行仁義時先會,作畫又OK

但點解周圍D人見佢甘強都唔認佢,唔係魔王都必定係個強者
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-20, 11:05 AM   #6
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Lamsze 查看文章
其實真係好有趣,唔似其他穿越既主角LV MAX去冒險做霸王,亦唔會哈哈霸霸,真係行仁義時先會,作畫又OK

其實本質都係同異世界轉生系列差唔多,不過作畫的確OK。

舊 09-07-20, 11:22 AM   #7
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:

因為佢地覺得主角現在公開表演所做的
其他七魔皇都做得到 (實際上又真的做到)

但主角明明不可能是魔王(他們認知不可能混血)
就算是強者都不應自認魔王

實際上本話說的轟湖魔法
2000年之前 平均值以上的魔人全都能做得到

把七魔皇當狗打的那種戰鬥
一般路人又不知道

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊

此篇文章於 09-07-20 11:24 AM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-20, 12:50 PM   #8
pet3
The One

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實本質都係同異世界轉生系列差唔多,不過作畫的確OK。
小說版是推理小說

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
舊 09-07-20, 01:30 PM   #9
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
無睇小說,只睇左動畫

需然對轉生動興趣超一般,但呢套真心真係堅好睇
同埋個故事背景係幾有趣
例如軍事魔法「魔王軍」同「勇者部隊」的分別
另外係主角2000年前為世界和平而叫勇者殺自己起結界等
有少少反傳統勇者同魔王的故事,反而係覺得係人類借一件魔族事件黎攻打魔族咁(單睇今集已經知乜事)

某程度上呢套當爽片真心一流,主角見你班廢材唔掂,我表現比你睇,個魔王仲要係今世得幾個月大
真係吹到BB聲WWWWW
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-20, 02:02 PM   #10
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: pet3 查看文章
小說版是推理小說
唔堆理小說先奇啦,單係玩查改歷史認知呢樣野,都已經有排玩
舊 09-07-20, 02:07 PM   #11
sunhikari
Crazy Gamer

引用:

原因:

1.歷史比人修改,連7魔皇老的都比人修改記憶同修改根原
2.皇族純血問題
3.佢地誋知係純血比混血強,但個魔王轉生做混血魔族,實力仲高過純血派,仲要只係能夠用轉生前的10分之1的力量

此篇文章於 09-07-20 02:11 PM 被 sunhikari 編輯。
舊 09-07-20, 03:32 PM   #12
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
因為佢地覺得主角現在公開表演所做的
其他七魔皇都做得到 (實際上又真的做到)

但主角明明不可能是魔王(他們認知不可能混血)
就算是強者都不應自認魔王

實際上本話說的轟湖魔法
2000年之前 平均值以上的魔人全都能做得到

把七魔皇當狗打的那種戰鬥
一般路人又不知道
2000年之間水平究竟跌左幾多

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-20, 03:43 PM   #13
pet3
The One

引用:
作者: GN00508771 查看文章
2000年之間水平究竟跌左幾多
只要死亡時3秒之內立即無代價復活

這就是所謂的3秒規則

0.0 ?
唔笑既?
明明2000年之前人人都識架?

第一集就講左你知嘛

FGO 目標預算
舊 09-07-20, 04:12 PM   #14
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
只要死亡時3秒之內立即無代價復活

這就是所謂的3秒規則

0.0 ?
唔笑既?
明明2000年之前人人都識架?

第一集就講左你知嘛
其實講左好多
班皇族唔知有復活魔法
唔知有空間轉移魔法(10日?1秒鐘就到啦)
仲有一大堆係魔王知但班皇族唔知魔法
另外佢都係魔法開發專家黎
舊 09-07-20, 04:20 PM   #15
pet3
The One

引用:
作者: sunhikari 查看文章
其實講左好多
班皇族唔知有復活魔法
唔知有空間轉移魔法(10日?1秒鐘就到啦)
仲有一大堆係魔王知但班皇族唔知魔法

愛狂域 ,性歌團

FGO 目標預算
舊 09-07-20, 10:13 PM   #16
Game Master

引用:
作者: sunhikari 查看文章
之前幫基友劍聖個精靈阿媽提供治療魔法時被問到「你點解會知有呢個治療魔法嘅?」

「因為我頭先啱啱先開發完」

舊 09-08-20, 10:54 AM   #17
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
呢套動好過漫好多

唯1係以爽片黎講劇情推進得有D慢

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-20, 11:14 AM   #18
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
大沼心拍爽片永不失望
呢套仲要搵番上季怕痛果位湊未來一齊做
ed係湊未來畫,保持怕痛風格靜態平移為主

大沼心拿捏爽番重點拿捏得相當恰到好處,
不論當年落弟騎士,近年爆肝工程師同上季怕痛都同同期作品比優勝得多
只是イリヤ跟農林那兩年有點迷..

之前aniplex online fest訪談有提過,頭幾集呀魔王玩徒手轉魔王城個scene係監督指定要做

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-20, 05:40 PM   #19
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
動畫最好睇應該係堆女力保母親果度全部燒焦
然後魔王出手救援
再突然全部變曬魔王忠臣
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-20, 01:02 AM   #20
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
唔識點吐槽了
那首應援歌

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-20, 12:46 PM   #21
Chris Redfield
God of Gamer
クリス.レッド

註冊日期: May 2005
Nintendo Switch IDSW-1401-0972-8521
3DS Friend Code0173 1380 4358
PSN  IDChris_kyoman
XBox Live Gamertagmsc97msy
重質不重量既最佳示範

班各自有一個根源既"勇者"廢到呢

艦娘老婆list
金剛、榛名、大和、Bismarck、扶桑、山城、Iowa、Warspite、大鳳、加賀、Saratoga、Ark Royal、摩耶、羽黑、親王、北上、神通、阿武隈、時雨、夕立、秋月、照月、初月、萩風、鹿島

小弟打機直播link
Chris Redfield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-20, 02:03 PM   #22
pet3
The One

上話的轟湖魔法
今話一開場就被斬爆

所以之前超自信

聖歌團真的超有趣

FGO 目標預算

此篇文章於 09-13-20 02:05 PM 被 pet3 編輯。
舊 09-13-20, 07:11 PM   #23
Game Master

「元氣彈係重質不重量架」

8個囡囡唱打氣歌(啲歌詞又係超抵死)完勝一千萬人嘅念力。

睇嚟果個巨乳僕娘先至係真正嘅勇者再世?

之前果個老師搞魔王老母都只係比詛咒成為混血,家下呢條友仔夠膽死傷害正室魔王仲唔好好炮製你?

舊 09-13-20, 11:38 PM   #24
凍檸茶>﹏<
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
3DS Friend Code0387 9197 5242
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
「元氣彈係重質不重量架」

8個囡囡唱打氣歌(啲歌詞又係超抵死)完勝一千萬人嘅念力。

睇嚟果個巨乳僕娘先至係真正嘅勇者再世?

之前果個老師搞魔王老母都只係比詛咒成為混血,家下呢條友仔夠膽死傷害正室魔王仲唔好好炮製你?
我估應該不是
今集有位拿了對方聖劍來用
人類勇者狂叫那把劍快回來,聖劍都沒反應
個故事咁強調根源,把劍應該認為佢係主人先對那位勇者無反應
懷疑前勇者轉世去做魔族咁先可以做魔王朋友

ウチの姫さまがいちばんカワイイ:82268032
GBf 1131127

此篇文章於 09-13-20 11:42 PM 被 凍檸茶>﹏< 編輯。
凍檸茶>﹏< 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-20, 05:59 AM   #25
Game Master

引用:
作者: 凍檸茶>﹏< 查看文章
我估應該不是
今集有位拿了對方聖劍來用
人類勇者狂叫那把劍快回來,聖劍都沒反應
個故事咁強調根源,把劍應該認為佢係主人先對那位勇者無反應
懷疑前勇者轉世去做魔族咁先可以做魔王朋友
果個劍聖應該唔係勇者。

之前幾集開頭有個2000年前嘅回憶,講魔王有個劍術高手屬下話希望可以追隨魔王轉世,但魔王話由於佢魔力冇魔王犀利,就算轉世都唔會保留任何記憶。個屬下話只要轉世後仲識得舞劍同有機會同魔王重逢,就算由頭嚟過都無所謂。

所以劍聖應該就係呢個屬下轉世。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:42 AM

手機版 | APP版