Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-25-06, 03:49 PM   #1
Teddy
Junior Member

註冊日期: Dec 2006
G-ZONE送動漫別冊

攪乜鬼呀?好學唔學,攪到GAME書唔似GAME書,動畫書唔似動畫書,三不像……做多D GAME好過啦!
Teddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-06, 03:50 PM   #2
川上双葉
God of Gamer
みるをみる

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDhgckelvin
若干時間前買了它的第一期
從此之後就冇買過

舊 12-25-06, 03:53 PM   #3
神風@AMD
Action!

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
引用:
作者: Teddy 查看文章
攪乜鬼呀?好學唔學,攪到GAME書唔似GAME書,動畫書唔似動畫書,三不像……做多D GAME好過啦!
你依句話已經將全港GAME書始抹殺哂 ......

而且G-ZONE果本書仔只係將之前書入面既頁數抽出黎獨立....

舊 12-25-06, 03:55 PM   #4
terry bogard
Game Master

註冊日期: Mar 2006
幾欣賞G-ZONE立場鮮明,擺明車馬,支持WII就支持WII,唔會鬼鬼鼠鼠
terry bogard 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-06, 03:55 PM   #5
fung2000

註冊日期: Oct 2006
我覺得佢講game的部分比其他game書好好多
fung2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-06, 04:22 PM   #6
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
講下動畫有乜問題? 好多雜誌都會有本book B講下其他野. 只要佢book A o的主題內容做得好就夠.

引用:
作者: fung2000 查看文章
我覺得佢講game的部分比其他game書好好多
me2.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-06, 04:45 PM   #7
wongja0708

註冊日期: Dec 2004
G-Zone 的確幾好睇, (早兩期)

今期超跌watt 的說, Blue Dragon 攻略無埋...

最近要做剪貼 (BD 攻略), 買埋 Watch and Next, Wave, 睇完包你想死

From Watch!

PSP? PS2? god knows

wongja0708 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-06, 04:50 PM   #8
神風@AMD
Action!

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
引用:
作者: wongja0708 查看文章

今期超跌watt 的說, Blue Dragon 攻略無埋...

最近要做剪貼 (BD 攻略), 買埋 Watch and Next, Wave, 睇完包你想死

From Watch!

PSP? PS2? god knows
依D小問題

PSP->NDS
NDS->PSP

都見唔少...

舊 12-25-06, 04:54 PM   #9
lastifly
Senior Gamer
港漫小行者

註冊日期: May 2006
game書上個月開始從我既人生淡出…
但我覺得g-zone係好睇過game wxxch同 game wxxe…
lastifly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-06, 05:14 PM   #10
mihimaru GT
Ultimate Gamer

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDSEAMO
4年前開始都無買任何game書
實在唔抵睇+唔值得買,大部份編輯都十分求奇+極度膚顯
只有小部份老字號編輯較好,但係偏偏果堆攻略都唔適合自己用
同以前九幾年時代既認真差太遠
而家自己上網搵料仲好

多謝上天賜我一幅咁樣衰既面孔,我會好好利用佢影響市容
mihimaru GT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-06, 05:27 PM   #11
河野貴明
Game Master

註冊日期: Feb 2005
PSN  ID有無人拖捨部比我…:(
XBox Live Gamertag有無人拖捨部比我…:(
引用:

即係邊本好邊本差o者?

\\___(`・ω・´)//
河野貴明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-06, 05:42 PM   #12
wongja0708

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 河野貴明 查看文章
即係邊本好邊本差o者?
你問我我實答 Weekly 架...
佢d 攻略唔係話好好, 但勝在唔會好似期他咁...
雖則攻略係慢左d, 及多左無聊野...
G-Zone 就貪佢抵食, 大件 ...
早兩期 JUS 攻略, PS2 隻 Gundam, 到 wii 特刊都有種好抵既感覺

Watch, Station, Next, Wave...
我買得黎剪既... 就知乜料...

我唔係話睇game 書好耐, 都係超任一族, 到express, 到player, 到wave, 到weekly...
但問心講邊本好邊本唔好, 唔駛問都知...

以blue dragon 攻略為例
得 Weekly 有埋地圖, tips
wave 就最離譜, 一期小說式, 下期變左流程 + job 表, 再下期先小說式 之二
叫人點適應?

Next and Watch 就有咁簡得咁簡... 我都費事"咪"

wongja0708 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-06, 05:50 PM   #13
terry bogard
Game Master

引用:
你問我我實答 Weekly 架...
佢d 攻略唔係話好好, 但勝在唔會好似期他咁...
雖則攻略係慢左d, 及多左無聊野...
G-Zone 就貪佢抵食, 大件 ...
早兩期 JUS 攻略, PS2 隻 Gundam, 到 wii 特刊都有種好抵既感覺

Watch, Station, Next, Wave...
我買得黎剪既... 就知乜料...

我唔係話睇game 書好耐, 都係超任一族, 到express, 到player, 到wave, 到weekly...
但問心講邊本好邊本唔好, 唔駛問都知...

wave 就最離譜, 一期小說式, 下期變左流程 + job 表, 再下期先小說式 之二
叫人點適應?

Next and Watch 就有咁簡得咁簡... 我都費事"咪"
我都認同攻略方面,weekly做得係比較好,起碼rpg有小說式大攻略,唔會淨係得介紹打法,連
故事內容都可以了解多些,其他書好多都淨係講點打.
超任一族都有番十年以上啩,咁你睇game 書都少少耐耐哋啦
terry bogard 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-06, 06:02 PM   #14
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
引用:
叫人點適應?
其實weekly都有呢個問題
好多時TOx攻略都係第一期小說
第二期全流程,去到第三期先做返小說
以前DQ8都好似係咁樣

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-06, 06:29 PM   #15
clie

註冊日期: Dec 2001
引用:
我都俾佢本wii特刊吸引買左本黎睇,好似話貴左2蚊,但內容充實,少用圖"亞"位,雖然有錯字,但文筆比較見得人,一本都睇好耐,於是打後兩期都有買。
好彩今期本書仔比較無謂,唔係既話冇掂game書6年分分鐘俾佢搞掂
clie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-06, 02:31 AM   #16
Ballwai

XBox Live GamertagBallwai
引用:
作者: lastifly 查看文章
game書上個月開始從我既人生淡出…
但我覺得g-zone係好睇過game wxxch同 game wxxe…
同意,我都覺得g-zone好睇過game wxxch同 game wxxe
曾幾何時連埋Weekly在內,4本都keep住買,睇落先知邊本係龍定係蟲!
個人意見-Weekly>g-zone>game wxxe=game wxxch

睇波不賭波,樂趣少很多!!
Ballwai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-06, 04:18 AM   #17
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: KUSANAGI 草薙 查看文章
其實weekly都有呢個問題
好多時TOx攻略都係第一期小說
第二期全流程,去到第三期先做返小說
以前DQ8都好似係咁樣
好老實講,呢D係市場需求
而家Game太多偷步,可能有人第一期攻略未出街已經玩到後期
唔通你仲要人等你小說式?
但第一期未有足夠資料去比全流程比你,唔通唔開始?
只好第二期攻略變成全流程外加小部份資料
呢D真係唔怪得佢地喎我覺得

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-06, 05:04 AM   #18
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
小弟開過個 本地GAME書討論區 ……大家推返上來啦

http://www.gaforum.org/showthread.ph...AB%96%E5%8D%80
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-06, 05:37 AM   #19
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
好老實講,呢D係市場需求
而家Game太多偷步,可能有人第一期攻略未出街已經玩到後期
唔通你仲要人等你小說式?
但第一期未有足夠資料去比全流程比你,唔通唔開始?
只好第二期攻略變成全流程外加小部份資料
呢D真係唔怪得佢地喎我覺得
市場問題囉
鬼叫香港市場細咩
如果做得好但個價錢貴
又有多人人買呢?

剛才同一群唔係GAME DESIGNER就係GAME GRAPHIC、PROJECT MAN、PROGRAMMER食飯
佢地都係咁講
市場細
貴→少人買
老問要快→快捃錢→快回本
想到外地?
日本→發夢冇問題
台灣同大陸都有自己的風格...
佢地唔會太受呢邊的雜誌

舊 12-26-06, 10:36 AM   #20
芝麻糊
Insane Gamer

你問我覺得最好既本地game書
一定會係Game Players
本野好似電話簿咁厚
勁多野睇,雖然係慢左d,但真係睇得出pro過而家果d好多
而家睇我只會買game weekly黎睇
感覺上認真過其他game書

舊 12-26-06, 11:37 AM   #21
GC2Wii

註冊日期: Dec 2006
引用:
G Zone 開始賣"周x王"廣告
就來game書變鹹書.

新 game 評分都好馬虎, 講缺點部分, 差不多期期都係個句
1 不喜歡這纇遊戲的玩家未必玩得投入
2 遊戲難度太高, 很易令人放棄

真係高見 期期都要你提點

現在都有買兩本睇下, GameNext 同 GameWeekly.

舊 12-26-06, 01:12 PM   #22
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Ballwai 查看文章
同意,我都覺得g-zone好睇過game wxxch同 game wxxe
曾幾何時連埋Weekly在內,4本都keep住買,睇落先知邊本係龍定係蟲!
個人意見-Weekly>g-zone>game wxxe=game wxxch
GS竟然連位都無,無咁差下嘛…
WXXXH的惡臭好像又厲害了…

舊 12-26-06, 01:27 PM   #23
破戒僧

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
WXXXH的惡臭好像又厲害了…
咁閣下當年o係WXXXH做...真係辛苦晒喎~

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-06, 01:45 PM   #24
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 破戒僧 查看文章
咁閣下當年o係WXXXH做...真係辛苦晒喎~
咪玩啦…當年邊有咁臭呀
惡臭好像是2006年才開始吧…

舊 12-26-06, 02:51 PM   #25
fung2000

wxxxh果d編輯評手提game評得又求其又主觀
佢地評pkmon同dqmon評得超低分
主要原因都係d編輯話對收集類的game冇好感
但最有趣的,是隻game果時都重未出=.=
睇到想撕書

此篇文章於 12-26-06 04:32 PM 被 fung2000 編輯。
fung2000 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 10:38 AM

手機版 | APP版