Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-16-13, 07:20 PM   #1
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.6

上一回 : 日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5

上個topic已爆...請各位在此繼續..

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-13, 07:25 PM   #2
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

下年2月新年後幾曰會去中部+北陸~
即刻對比下爛桃同hkexpress~
爛桃宜家來回各兩個航班時間~~凌晨機去夜機返宜家好貴
happy peach plus 凌晨去夜晚返要 HK$ 4,743 =_=
午機去晚機番要HK$ 3,523
午機去超早機返都要HK$ 2,933....

hkexpress去程行李15kg~回程20kg
HKD 2605~早機去下午機走~時間不過不失還可以
價錢爭好遠...

本來想上海轉機去名古屋(新年打後幾日直航好鬼貴)
上海轉機竟然要4K幾~睇黎可能會試投hkexpress懷抱

舊 09-16-13, 07:27 PM   #3
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: Hitomi 查看文章
無睇新聞~發生咩事
有點末日feel
打風既關係
CCTVB頭先有報導打風

舊 09-17-13, 12:47 AM   #4
xeno
God of Gamer
○9

註冊日期: Feb 2003
10月3號去
其實買kansai thru pass o唔ok?

客人是神, 所以他們不是人
唔支持我地既就係愚民
xeno 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-13, 08:52 AM   #5
leotam3

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: xeno 查看文章
10月3號去
其實買kansai thru pass o唔ok?
你要自己plan左去邊先知抵唔抵...
由手機版發出
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-13, 08:54 AM   #6
leotam3

註冊日期: Oct 2003
11月經東京回來出雲, 會往淺草,
試下唔坐nex/skyliner/巴士方唔方便,
如果ok,以後住淺草算啦~
由手機版發出
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-13, 05:54 PM   #7
ayato
ʕ‧ᴥ‧ʔ

註冊日期: Mar 2007
http://flyagain.la/2013/09/17/%E5%98...5259%E8%B5%B7/

瘋桃來了~
ayato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-13, 12:27 AM   #8
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: ayato 查看文章
日子唔arm我洗
不過都八掛試下~~ search完後一直server busy.....

此篇文章於 09-18-13 12:47 AM 被 Hitomi 編輯。
舊 09-18-13, 01:23 AM   #9
wuxidao1234
Junior Member

註冊日期: Apr 2011
完全入唔到。。。爛桃個BOOKING 系統香左了。
wuxidao1234 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-13, 09:08 AM   #10
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: wuxidao1234 查看文章
完全入唔到。。。爛桃個BOOKING 系統香左了。
我都想八掛到底有無人訂到

舊 09-22-13, 10:10 PM   #11
二階堂青丸
Game Master
世界和平

註冊日期: Dec 2002
我10月打算去8日7夜東京自由痕
第一晚酒店係淺草
去到預計16:05到日本,唔知第一晚趕唔趕得切去sky tree,而且又係星期日又怕人多
其實去過既朋友,一般你地會係skytree玩幾耐?

二階堂青丸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-13, 10:11 PM   #12
二階堂青丸
Game Master
世界和平

引用:
作者: Hitomi 查看文章
日子唔arm我洗
不過都八掛試下~~ search完後一直server busy.....
已經sold out

舊 09-22-13, 10:21 PM   #13
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 二階堂青丸 查看文章
我10月打算去8日7夜東京自由痕
第一晚酒店係淺草
去到預計16:05到日本,唔知第一晚趕唔趕得切去sky tree,而且又係星期日又怕人多
其實去過既朋友,一般你地會係skytree玩幾耐?
我留左兩粒鐘(外+內)~不過無上塔~
如果行晒想去的鋪頭+上埋去+在附近影座野外觀~下次我會預黃昏+夜晚俾佢(4-5粒鐘啦)

引用:
已經sold out
我諗第一日已經sold out晒了
我試果日係開賣果日+果個時間

舊 09-23-13, 08:39 AM   #14
二階堂青丸
Game Master
世界和平

係呢,關於shopping,其實御殿場個outlet係唔係真係咁抵?我朋友打算留好多時間係個到

舊 09-23-13, 12:22 PM   #15
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
請問,如果東京兩日一夜有無咩好路線推介呢?
全男班,唔多買野,服飾/潮流野唔多睇,全部都未去過東京。

如果其中一日去箱根一日遊會唔會好浪費?

舊 09-23-13, 03:43 PM   #16
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: mkmonkey 查看文章

問題:
兩日一夜係指HK出發至東京?
定係由其他地方過去?

前者的話,根本無咩時間行東京喎......
除非你地搭凌晨機一早到......(都無精神啦)

更莫說想去箱根

舊 09-23-13, 04:07 PM   #17
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
問題:
兩日一夜係指HK出發至東京?
定係由其他地方過去?

前者的話,根本無咩時間行東京喎......
除非你地搭凌晨機一早到......(都無精神啦)

更莫說想去箱根
唔係,兩日一夜係真係朝早 0800 已經可以響淺草出發
而第二日 2300 前回到淺草就可以。
因為第一日會搭 CA 去 HND,不過去到已經 2130,玩手指就得 ...
第四日會飛過去關西,朝早 0905 機 NRT-KIX ... 想想下其實晨咁早由淺草去成田到底趕唔趕得切

舊 09-23-13, 04:18 PM   #18
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
因為第一日會搭 CA 去 HND,不過去到已經 2130,玩手指就得 ...
第四日會飛過去關西,朝早 0905 機 NRT-KIX ... 想想下其實晨咁早由淺草去成田到底趕唔趕得切
http://transit.loco.yahoo.co.jp/sear...88%90%E7%94%B0

你起得切身無話趕唔切既

反正都係,直接慳返晚酒店坐尾班車去機場過夜都得

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-13, 04:45 PM   #19
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
咁,東京其實好多地方好多野睇
你地不如睇睇旅遊書,睇下乜野啱睇再打算啦,人人喜好大不同
不過如果要去箱根,就算齋睇風景,一日我覺得都唔化算
而且唔係新宿(或小田急沿線)出發的話去箱根好花時間(來回夾埋都3個鐘最快)
得果2日不如係東京算啦

舊 09-23-13, 07:19 PM   #20
Hunter

註冊日期: Jan 2002
引用:

秋葉原

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-13, 07:23 PM   #21
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
你起得切身無話趕唔切既

反正都係,直接慳返晚酒店坐尾班車去機場過夜都得
唔太好,因為有第二日京都行程都好緊,唔夠訓到時仲蝕。

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
咁,東京其實好多地方好多野睇
你地不如睇睇旅遊書,睇下乜野啱睇再打算啦,人人喜好大不同
不過如果要去箱根,就算齋睇風景,一日我覺得都唔化算
而且唔係新宿(或小田急沿線)出發的話去箱根好花時間(來回夾埋都3個鐘最快)
得果2日不如係東京算啦
就係因為太多選擇,都唔知正常應該睇 d 乜 ...
比較大路既就可以啦,什麼私房景點呀,自由行專用既景點就唔太需要了。
最好夠 group 埋一堆可以用 pass 去既,慳 d 使費!

此篇文章於 09-23-13 07:27 PM 被 mkmonkey 編輯。
mkmonkey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-13, 08:49 PM   #22
二階堂青丸
Game Master
世界和平

引用:
唔太好,因為有第二日京都行程都好緊,唔夠訓到時仲蝕。

就係因為太多選擇,都唔知正常應該睇 d 乜 ...
比較大路既就可以啦,什麼私房景點呀,自由行專用既景點就唔太需要了。
最好夠 group 埋一堆可以用 pass 去既,慳 d 使費!
去台場~夜晚加少少錢訓埋係大江戶物語,酒店錢都慳埋
台場有咩玩
1 legoland
2 睇 rx78
3 未來科學館
4 睇豐田車
5 東京電視台

早出發既可以去築地食完魚生壽司再坐車入台場

舊 09-23-13, 10:44 PM   #23
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:
台場有咩玩
1 legoland
2 睇 rx78
3 未來科學館
4 睇豐田車
5 東京電視台

台場似乎都幾多野睇,夠唔夠玩足一日呢?
至於大江戶物語,是否有車能夠輕鬆抵達成田機場呢?

舊 09-23-13, 11:09 PM   #24
ammms
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
引用:
台場有咩玩
1 legoland
2 睇 rx78
3 未來科學館
4 睇豐田車
5 東京電視台

東京電視台o係虎之門
台場果間係富士電視台

台場都多野睇
不過唔好 shopping 的話半日應該就夠了

舊 09-23-13, 11:53 PM   #25
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:

箱根~兩日一夜就差不多~不過~對你行程不是太順路

如果考慮到pass 問題~
不如買張tokyo metro open ticket ~2 days 版~980 yen
可以任坐tokyo metro ~ 基本上~cover大部分東京都內各大小景點~
980 yen搞掂晒兩日交通費抵到爛

反正未去過東京的話~我覺得去邊都好玩~
築地市場~淺草~秋葉原(gundam cafe + AKB Cafe通殺 ?)~上野~已經夠你一日有突~
呢d地方又近你住果頭

如果想玩埋台場~咁就買tokyo metro open ticket 1 day版 600 yen
玩上面幾個地方~
另一日就去台場~早上可以先行淺草(台場我自己玩唔到full day)~
反正你住淺草

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[漫畫] 八木教広「CLAYMORE」13年の歴史に幕 Vol.2丨 鳳熾魂 日本動漫畫討論版 767 02-14-15 05:16 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 07:34 PM

手機版 | APP版