Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 09-12-20, 12:53 PM   #51
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇完好耐無睇過嘅IMAX早場, 睇就依然好睇, 不過相對其他老蘭玩時間空間嘅意念簡單, 睇到畫storage打鬥已估中主角同乜人打

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-20, 12:40 AM   #52
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: 魚伕 查看文章
溫提 : 一開始就要100% 集中精神睇
我遲左大概約5~9分鐘先趕到入場!
埋位時,已經去到......
內有劇透
歌劇院激戰中啦!

唯有等出碟時,再睇多幾次啦!

PS:真係大家注意冇遲到啦!!!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 09-13-20 12:44 AM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-20, 02:30 AM   #53
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
套戲咁易明同講得咁白實在好唔Nolan
不過都係好睇

前面有師兄囉左Inception黎比
但我覺得其實Inception對時間同空間既描寫係比呢套複雜得多

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 09-13-20 02:34 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-20, 03:41 AM   #54
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
問題係呢套啲對白好唔清唔楚,Inception 反而用好多時間,仲要聽到睇得好清楚,等到觀眾準備好,先去最後一幕,仲留咗條好靚嘅尾添。不過點到好,呢套留咗好多嘢畀人有排講,製造好多就業機會。

有個理論想知各位老細點睇

有人話 Neil 係 Max 大個咗返返過去幫男主角嘅,有人話唔係,本人就一半半,想知各位點睇。

舊 09-13-20, 11:34 AM   #55
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
問題係呢套啲對白好唔清唔楚,Inception 反而用好多時間,仲要聽到睇得好清楚,等到觀眾準備好,先去最後一幕,仲留咗條好靚嘅尾添。不過點到好,呢套留咗好多嘢畀人有排講,製造好多就業機會。

有人話 Neil 係 Max 大個咗返返過去幫男主角嘅,有人話唔係,本人就一半半,想知各位點睇。
估…

呢樣要睇Max喺Neil年紀嘅未來係咪有正常版時光機,等未來Max直接跳到佢小時候年代,如果都只係得倒帶式時光門,Max要倒帶N年先番到佢細個個年代,但咁樣倒帶N年會唔會對倒帶中順行人肉體年齡有影響,片中冇交代,我哋只睇到片中人倒帶比較短時日⋯

不過Neil會救主角多次甚至甘願為佢食彈,如果佢真係Max就係比較合情理嘅,唔係都可以話佢係為現世不被滅亡自我犧牲囉

但片中末來人係比到未來科技比過去人,個人覺得未來似係有正常版時光機嘅,唔係點倒帶N年N世代帶啲硬件比過去人

Anyway, 佢冇講明嘅野其實唔好深究好啲,始終本身個設定係偽科學黎,佢都叫你咪深究啲paradox喇,即係作嗰個都解唔到

此篇文章於 09-13-20 11:48 AM 被 C.Ryo 編輯。
舊 09-13-20, 08:51 PM   #56
C.Ryo
Game Master

睇完嘅可以睇吓超粒方呢個解讀,前半講故事流程應該係正確,都係片中見到的,後半佢啲個人意見就可以參考下,有啲腦補成份

舊 09-13-20, 11:30 PM   #57
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章

亂估

唔明唔緊要,唔好去了解佢,感受下IS OK。。

Neil 係主角『念頭』 既實體化。
男主角開始有了一個想達成一個任務的『念頭』(在過去有個未來)
開始救人的念頭 ,救番自己。
查案,主角與『念頭』討論時,主角叫野飲,『念頭』提主角工作時唔飲酒
搵 印度軍火商,主角行動 ,念頭 協助,逃離 念頭 協助
得到特務消息,接近女主角。
接觸後,知道要偷畫,念頭出現,了解秘密倉庫構造,提議飛機撞秘密倉庫。

飯店既其中對話

主角『一切結束後,組織就會殺你滅口』
念頭『你不是本來就要殺我嗎?』
主角『我比較喜歡係我既選擇』(你死唔死我選擇)

主角行動,任務開始 因為意外,失敗左,主角同反思緊既主角糾纏。念頭消失左 。
與薩多接觸,要搵演算機,念頭出現,提議夾車搶野,最後失敗左,
係密室經歷與蘟多既對話後,小隊隊長黎營救,主角與念頭爭論。
男主角決定自己一個逆走想改變搶番個演算機,但發現係自己失誤,令到薩多得到演算機。
最後一次任務,男主角與念頭分開行動。
逆向既念頭,見到男主角係洞入面最終會失敗,但想提醒男主角,但點響按都無回應。
而男主角係洞下,見到一個已死的念頭,係男主角好想完成任務下,突然復活,開左道門。
而另一邊念頭都轉向正面,救左男主角,一齊正向咁達成任務。
最後一幕,念頭選擇消失。(任務都完左。。梗係消失啦。。)

完成左任務或者之後 既男主角。。係唔係好早就認識 念頭。

亂UP完。

補充返少少,如果只當係蹀戰片。
Neil 既出現+逆轉次數+對白 ,係一定搵唔到佢係邊個。

如果係想睇 電影帶出既信息。(個人補完)

主角 (無名)任何人都係主角
發生左既事都係會發生 (過去改變唔到,但未來可以)
Neil ( 念頭,肯去念就會出現)
無知係最大優勢 (乜都去嘗試)

故事係一個過程,肯去想,肯去嘗試,就會不一樣。

返返故事,如果係無逆走下,
男主角接到任務,調查子彈,搵印度軍火商,老點去搵薩多,薩多其實比女主角殺左,
印軍火商想殺女主角滅口,男主角最後知道真相,殺左印軍火商,調查完畢。

(因為只睇過一次,只係粗略亂估 )

此篇文章於 09-14-20 08:28 AM 被 魚伕 編輯。
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-20, 09:46 PM   #58
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
透下
我今日睇完感覺係Neil知道自己最後會失手(個扣環),而且佢一直冇點說明自己的來歷,直至主角(黑人)見到個環,發現自己係被利用。

所以Neil係等待主角出現.....自己配合而已.....特別Neil在畫廊再見重裝主角(黑人)。

女主角係時間證人,最後間接令Neil repeat為扣環死個現實。

舊 09-21-20, 12:07 PM   #59
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: darkvolver 查看文章
透下
我今日睇完感覺係Neil知道自己最後會失手(個扣環),而且佢一直冇點說明自己的來歷,直至主角(黑人)見到個環,發現自己係被利用。

所以Neil係等待主角出現.....自己配合而已.....特別Neil在畫廊再見重裝主角(黑人)。

女主角係時間證人,最後間接令Neil repeat為扣環死個現實。
唔明
即係Neil最後都要死?黑人主角最後眼紅紅係知道佢會死 or 知道佢喺歌劇院救過佢?

個人認為inception解釋得比觀眾知道個空間概念好過天能 - 逆向好多

迷迷地

個人睇到奸角出到雙向夾擊時其實解釋完全快、急,隔著玻璃就代表現在、過去?點解救高妹一定要返過去先得?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 12:16 PM   #60
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
琴日睇左
大橋唔難明
不過有d細節唔知做緊乜
最難明應係
馬路追逐戰果段
果時觀眾仲未知氧氣罩代表乜,時間逆行實際點運作
但之後當主角第一次逆行之後,觀眾知道規則係點玩應該容易理解

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 01:01 PM   #61
darkvolver
頹冗

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
唔明
即係Neil最後都要死?黑人主角最後眼紅紅係知道佢會死 or 知道佢喺歌劇院救過佢?

個人認為inception解釋得比觀眾知道個空間概念好過天能 - 逆向好多

迷迷地

個人睇到奸角出到雙向夾擊時其實解釋完全快、急,隔著玻璃就代表現在、過去?點解救高妹一定要返過去先得?
引用:
作者: 真!DC 查看文章
琴日睇左
大橋唔難明
不過有d細節唔知做緊乜
最難明應係
馬路追逐戰果段
果時觀眾仲未知氧氣罩代表乜,時間逆行實際點運作
但之後當主角第一次逆行之後,觀眾知道規則係點玩應該容易理解
解釋
高妹在現實空間,中了時間槍,已確定會死。主角go back過去令粒子彈去番中高妹前,才可以救高妹。畫廊有時間機器,可以令過去回現實,所以要倒帶去到畫廊救人。當然Neil有機會可以殺死特工主角,但佢沒有禁做,感覺係佢已知道發生緊什麼事。同時,自己ending的時候亦知道自己會死,黑人主角只是路人及救高妹的body guard...或永久body guard。因為印度人及俄佬死左,Neil最後都會死,所以時間機器的事情只有高妹,黑人主角及軍佬(等人)。

此篇文章於 09-21-20 01:04 PM 被 darkvolver 編輯。
darkvolver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 01:45 PM   #62
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
解釋1
高妹在現實空間,中了時間槍,已確定會死。主角go back過去令粒子彈去番中高妹前,才可以救高妹。畫廊有時間機器,可以令過去回現實,所以要倒帶去到畫廊救人。
唔明1

入面D埸景好亂,初頭主角入去逆向,係想搶番喺警車盒嘢,但係失敗咗,之後先救高妹?果時高妹仲係瞓病床/擔架就經貨櫃運去機場畫廊,唔係話番到過去個人就無事?

引用:
解釋2
當然Neil有機會可以殺死特工主角,但佢沒有禁做,感覺係佢已知道發生緊什麼事。同時,自己ending的時候亦知道自己會死,黑人主角只是路人及救高妹的body guard...或永久body guard。因為印度人及俄佬死左,Neil最後都會死,所以時間機器的事情只有高妹,黑人主角及軍佬(等人)。
唔明2

邊度知Neil佢最尾會死?鐵閘入面瞓底咗果個係Neil,即主角睇到已發生嘅嘢 (Neil死亡),但Neil因為逆向所以未去到佢死果刻?係咪咁?

但最尾又未死搭飛機走?雖然比咗佢keep果份機器比主角......即係佢幾時先會死?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 02:01 PM   #63
真!DC
Banned User
奉行我道

最終戰neil經歷:
-紅隊出發後10鐘,隨藍隊逆時出發
-見到洞口比敵人set炸彈,利用城市的旋轉門轉回順時,揸車響安叫主角唔好入去但失敗
-爆炸前用車拖番主角同隊長出尼救番佢地
-最後三人分別,neil再一次回轉去逆時,番去爆炸之前“開門”同擋子彈死亡

大約係咁樣
由手機版發出
舊 09-21-20, 02:01 PM   #64
darkvolver
頹冗

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
唔明1

入面D埸景好亂,初頭主角入去逆向,係想搶番喺警車盒嘢,但係失敗咗,之後先救高妹?果時高妹仲係瞓病床/擔架就經貨櫃運去機場畫廊,唔係話番到過去個人就無事?

唔明2

邊度知Neil佢最尾會死?鐵閘入面瞓底咗果個係Neil,即主角睇到已發生嘅嘢 (Neil死亡),但Neil因為逆向所以未去到佢死果刻?係咪咁?

但最尾又未死搭飛機走?雖然比咗佢keep果份機器比主角......即係佢幾時先會死?
機場
如果你受左傷再番到過去,只會令傷減輕或避免死亡。當然亦要做一系列補救功夫,即是機場事件。

再透
最尾搭飛機走,Neil會講自己回同軍佬回到過去收拾事情,即係由頭到尾黑人主角(你留意下佢手上條key個樣)係收拾番自己條key。因為Neil同軍佬在正常時序係要死在洞內(連埋2 / 3條key),黑人主角係路人或者只係keep番自己條key而存在。亦即是黑人主角(特工look,我懷疑已經tenet左)一開頭打入莫斯科,目的係見證自己條key,再去酒店找Neil。所以莫斯科場戲係重要,但容易miss。

ending
講真一句,黑人主角其實係一個路人,幫其他人串埋一起及保護最後Key。所以ending佢自己都講,我自己控制一切,再殺印度人。

此篇文章於 09-21-20 02:14 PM 被 darkvolver 編輯。
darkvolver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 02:12 PM   #65
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
機場
如果你受左傷再番到過去,只會令傷減輕或避免死亡。當然亦要做一系列補救功夫,即是機場事件。

再透
最尾搭飛機走,Neil會講自己回同軍佬回到過去收拾事情,即係由頭到尾黑人主角(你留意下佢手上條key個樣)係收拾番自己條key。因為Neil同軍佬在正常時序係要死在洞內(連埋2 / 3條key),黑人主角係路人或者只係keep番自己條key而存在。亦即是黑人主角一開頭打入莫斯科,目的係見證自己條key,再去酒店找Neil。

ending
講真一句,黑人主角其實係一個路人,幫其他人串埋一起及保護最後Key。所以ending佢自己都講,我自己控制一切,再殺印度人。
應該
主角先係主角一方所有計劃既起始者
係未來知道所有野既既佢番去招攬neil同印度女人

舊 09-21-20, 02:19 PM   #66
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 真!DC 查看文章
應該
主角先係主角一方所有計劃既起始者
係未來知道所有野既既佢番去招攬neil同印度女人
同意

你禁樣諗都正確,因為ending交代番自己個角色 ->起始者,而自己一直有條main key在手,因為其他2枝一定死在洞內。所以莫斯科係重要,解釋main key係在自己手一直存在。印度人係帶路,等去到最後處決便完成自己需要的目的。

舊 09-22-20, 12:50 PM   #67
シスグノ
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2011
Wii U IDJulian_Lau
引用:

再透
最尾搭飛機走,Neil會講自己回同軍佬回到過去收拾事情,即係由頭到尾黑人主角(你留意下佢手上條key個樣)係收拾番自己條key。因為Neil同軍佬在正常時序係要死在洞內(連埋2 / 3條key),黑人主角係路人或者只係keep番自己條key而存在。亦即是黑人主角(特工look,我懷疑已經tenet左)一開頭打入莫斯科,目的係見證自己條key,再去酒店找Neil。所以莫斯科場戲係重要,但容易miss。

不是烏黑蘭嗎?
由手機版發出
シスグノ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-20, 02:10 PM   #68
darkvolver
頹冗

引用:
作者: シスグノ 查看文章
不是烏黑蘭嗎?
由手機版發出
我以為係當時莫斯科歌劇院脅持事件。

舊 12-15-20, 11:25 AM   #69
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
提一提《TENET天能》數碼版今日推出~!

係iTunes買咗,$158,有提供4K Dolby Vision,
但就無提供Dolby Atmos。

有廣東話及繁體中文字幕,
iTunes Extras的追加內容都有做繁體中文字幕。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-20, 06:06 PM   #70
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
Tenet | 天能

睇咗Tenet (天能)主片及追加內容。

最尾雙方順時兵、逆時兵大戰夾擊炸大廈果個畫面真係好爆~!

見有一幕係架船上面完成逆時程序,
如果個逆時裝置可以縮小到一架汽車咁細,
出現更多順逆同場的場景應該會更有趣~!

女主角好高,
高過晒戲中的男演員,
揀個對腳咁修長的女主角係為了無人駕駛汽車開鎖果幕?
佢對腳長到可以係後座踩迫力煞車啦…

"Kick-Ass 勁揪俠"Aaron Taylor-Johnson參演,
以為佢戲份會好重,點知只係救兵、支援角色,
如果Tenet有下集的話希望佢戲份多d,
例如講返佢係Tenet的活動係點。

睇埋追加內容,
好配服演員倒轉唸對白、一團人倒轉演出,
架747…,消防車、賽艇、笨豬跳果幾幕都好正,
偏向真實演出減少用CG真係好睇好多~!

睇完覺得Neil的故事線可以用徐小鳳果首名曲《順流逆流》做總結…

不經意在這圈中轉到這年頭
只感到逝去光陰經過順逆流
每顆冷酷眼光伴每聲友善笑聲
默然一一嘗透

幾多艱苦今天我默默接受
幾多辛酸也未放手
故意挑剔今天我不在乎
只跟心中意願去走

不相信未作犧牲竟先可擁有
只相信是靠雙手找到我欲求
每一串汗水換每一個成就
從來得失我睇透

https://www.imdb.com/title/tt6723592/

https://zh.wikipedia.org/wiki/TENET%E5%A4%A9%E8%83%BD

Tenet First 6 Minutes (2020) Exclusive | Movieclips
https://www.youtube.com/watch?v=DADgjGZ3ZsA

Tenet Ending Explained
https://www.youtube.com/watch?v=6g7-ev-iBGY

天能 | 劇透影評+深入解析 | 你真係睇得明?廣東話詳盡解構 一起來燒腦吧 | TENET 信條 | Sam先生
https://www.youtube.com/watch?v=7ZeBLNdeBVM

此篇文章於 12-19-20 06:08 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Dunkirk ︱<鄧寇克大行動><Christopher Nolan 作品>(7月21日) 信長 電影版 67 02-15-20 05:14 AM
[西片] Goodbye Christopher Robin (2017) | Winnie the Pooh Backstory david 電影版 0 08-07-17 12:35 PM
[西片] Memento (TBD) | Christopher Nolan david 電影版 3 08-08-16 01:15 PM
出售 MaxFactory 7th Dragon 2020 初音未開 Type 2020 + PS3 電擊文庫FIGHTING CLIMAX(行日) AYU_fans 買賣專區 3 11-19-15 08:37 PM
Rest In Peace, Christopher Reeve, our Superman(合拼了initial, jaVaj ◣, 羅彼德, 碧咸23號的topic) oogami Neo Entertainment TREND 28 10-13-04 10:03 PM

現在的時間是 09:55 PM

手機版 | APP版