Games Animation Forum  

返回   Games Animation Forum > 其他 > Cosplay同人MIX討論區

主題工具 顯示模式
舊 07-12-05, 11:13 PM   #1
毒貓貓‧KIBA
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
覺得COSPLAY界開始變質

話說在下星期日到科大COSPLAY~~
當然都會八卦周圍睇下其他COSPLAYER啦~~
估唔到見到部份COSPLAYER完全唔識保護自己安全~~

話說在下遇見子夜兄~~
所以把臂同遊周圍行下~~
其間我見到圍影情況又發生~~
所以好奇過去睇下~~
見到一個開胸o既角色~~
其實如果佢為忠於神似而開胸我亦唔應該比d咩評論~~
但係如果佢開得仲開放過該角色會唔會有點兒......那個呢......
在下即時明白到性感同暴露就係差數cm......

事後同子夜兄談論一番~~
子夜兄話見到草莓小褲褲~~
在下當然追問落去~~
佢話個女仔條裙異常咁短而且無打底~~
我問有幾呀~~
佢一指~~我一望~~@@"
真係短到一個細風都春色無邊~~
直頭係盡到小褲褲邊緣~~
我寫包單高多1cm實見到小褲褲~~
d怪叔叔用低角度實一覽無遺~~

在下想講o既係首先唔好理人點諗你~~
自己係咪都應該注意自己安全~~
作好所有防走光措施~~

另外至於人地點諗你~~
唔怕得罪講句~~
我認為似乎係博出位多~~

真係唔知係而家d人太開放定COSPLAY界開始變質~~
毒貓貓‧KIBA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-05, 11:17 PM   #2
Sgodkyo
God of Gamer
the one

註冊日期: Jan 2003
總會有為了"潮"和博出位的人存在~~~

舊 07-12-05, 11:22 PM   #3
再生
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2004
「露得多 , 影得多」

再生 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-05, 11:28 PM   #4
valkyrie
Crazy Gamer
VF-1A

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: 再生
「露得多 , 影得多」

佢估佢係明星
定佢比吾起錢買條D的裙
valkyrie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-05, 11:30 PM   #5
Justine
Game Master
Dystopia鼓手

註冊日期: Apr 2003
同感.........
最重要係d人好冇品

e家....只要同自己fd玩得開心就好了

Justine 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-05, 11:32 PM   #6
Beara
Banned

註冊日期: Dec 2004
為左忠於原著?現今年青一代對走光定義逐漸改變?從前露bra帶都叫走光,而家露bra邊可以係衣著配搭既一種...
Beara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-05, 11:42 PM   #7
毒貓貓‧KIBA
Crazy Gamer

引用:
作者: Beara
為左忠於原著?現今年青一代對走光定義逐漸改變?從前露bra帶都叫走光,而家露bra邊可以係衣著配搭既一種...
開胸位小姐無bar的說~~
舊 07-12-05, 11:45 PM   #8
Jamie
バンブラ小職人

XBox Live GamertagJaMieGAF
引用:
作者: 美洲豹>w<"
開胸位小姐無bar的說~~
相信, 會有乳貼之類吧 ^^'''

COSPLAY, 到底是想COS自己喜愛的角度, 還是想給人家拍照??
已經是一線之差了
多人拍照的COS是否就是成功呢??

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-05, 11:50 PM   #9
windart
Moderator
海產類

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code4210 4848 2445
PSN  IDwindart
XBox Live Gamertagwindart
一早已經變左,
依家有好多人玩cosplay諗住著住件衣就係cosplay緊個角色,
之後行行企企咩都唔做一d誠意都冇,
明知自己個人唔夾個角色又唔做番d野補救。

關於露肉的問題,
我覺得無咩問題,
不過就應該做番多d保護好d。
就算自己唔介意都以免比d街外人誤會係不良活動。

此篇文章於 07-12-05 11:55 PM 被 windart 編輯。
windart 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-05, 12:09 AM   #10
樹之精靈
Game Master

變質...我覺得已經唔係咁講...
因為我覺得...係無變過...始終如一...
當然唔係話哂所有cosplayer...只係大半都係...

引用:
作者: Jamie
相信, 會有乳貼之類吧 ^^'''

COSPLAY, 到底是想COS自己喜愛的角度, 還是想給人家拍照??
已經是一線之差了
多人拍照的COS是否就是成功呢??
告訴你我看過有人cos開胸的...沒貼...我有朋友見到哂...仲要係男的睇到...

多人影咪即係成功囉...

此篇文章於 07-13-05 12:11 AM 被 樹之精靈 編輯。
樹之精靈 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-05, 12:11 AM   #11
Jamie
バンブラ小職人

XBox Live GamertagJaMieGAF
引用:
作者: 樹之精靈
告訴你我看過有人cos開胸的...沒貼...我有朋友見到哂...仲要係男的睇到...

多人影咪即係成功囉...
COS得好得到認同才真正算成功吧
賣肉而多人影的, 只是虛榮 ^^''

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-05, 12:12 AM   #12
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
講多無謂...睇相最實際....
我覺得有唔同的心態啦...有人為虛榮...為多d人影佢....
佢願意著少一點...
也有人認為自己有身材...著得起...
所以我看cosplay時...
都係以平常心去看...就係 ----
有cosplay看cosplay....有露肉看肉....有春色看春色....
有怪相看怪相.....總之咩都會睇...也不會作評審....
當作係一種時下的潮流活動看待...

舊 07-13-05, 12:12 AM   #13
樹之精靈
Game Master

引用:
作者: Jamie
COS得好得到認同才真正算成功吧
賣肉而多人影的, 只是虛榮 ^^''
佢咁著得出黎...就虛榮當成功啦...

舊 07-13-05, 12:16 AM   #14
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

註冊日期: Nov 2002
茶實點解d cosplayer會俾人影ge? 一班like cosplay的人私下約埋係某某地方扮下喜歡的角色,交流下or圍內cosplayer互相拍照留念就好了~ 大鑼大鼓咁叫咁多街外人來影相是有什么意義嗎...

舊 07-13-05, 12:17 AM   #15
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
邊度可以有相睇呀?????
其實我見過有人cos呀琳(山T女福星)...
同埋好性感的不知火舞....
佢相比如何???

舊 07-13-05, 12:18 AM   #16
樹之精靈
Game Master

引用:
作者: P.Hope
茶實點解d cosplayer會俾人影ge? 一班like cosplay的人私下約埋係某某地方扮下喜歡的角色,交流下or圍內cosplayer互相拍照留念就好了~ 大鑼大鼓咁叫咁多街外人來影相是有什么意義嗎...
什麼是"大鑼大鼓咁叫咁多街外人來影相"??
我們可是沒有迫人影...

舊 07-13-05, 12:19 AM   #17
樹之精靈
Game Master

引用:
作者: M-eye
佢相比如何???
http://www.hkcosplayers.net
e度啦...最多人睇...

...係邊個cos先...哈哈~~

舊 07-13-05, 12:20 AM   #18
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
cosplay只係一個手段...
csoplay呢種行為本身根本唔存在變質........變質既只會係人
所有cosplayer所懷既目的唔同,佢有無變質既都係睇呢一點
佢cosplay如果係為左比人影,何有變質?佢的確係達成左自己既目的
如果一個人想cos出角色味道但係做D野係為左比人影,呢種先係真正既變質

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-05, 12:21 AM   #19
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

引用:
什麼是"大鑼大鼓咁叫咁多街外人來影相"??
我們可是沒有迫人影...
失言了~ 只是覺得無乜必要開放這類活動吸引人來影~

舊 07-13-05, 12:21 AM   #20
毒貓貓‧KIBA
Crazy Gamer

引用:
作者: M-eye
佢相比如何???
我唔想指到明邊個啦~~
舊 07-13-05, 12:21 AM   #21
樹之精靈
Game Master

引用:
...唔開放點吸引cosplayer黎...

舊 07-13-05, 12:23 AM   #22
樹之精靈
Game Master

引用:
唔好誤會...我e度講o既佢唔係樓主講o既人...
樓主講梗邊個我都唔知...

舊 07-13-05, 12:23 AM   #23
毒貓貓‧KIBA
Crazy Gamer

引用:
自己一團人玩有咩意思~~
要大家出黎cos一齊交流先有意義~~
同同人誌一樣~~
一大班人交流先有意思嘛~~
舊 07-13-05, 12:24 AM   #24
小茶
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDg66_217
XD
唔可以話變質~只可以話每個人的目標/標準有唔同姐
目標: 可以係指比人影/件衫靚/人地知我出乜=目標=成功感
反而標準:
每個人都唔同
好似有d 人認為自己有件衫出, 覺得出黑髮cos 都沒所謂啦
(但有時我會覺得幾怪下 )

<--咁唔知同變質有冇關啦~反正現在睇cosplay 係睇衫多過睇人 a

有d 人為左自己個目標真係可以用好多錢去整n 多件同款costume 但係用唔同布料整架
而且現在cosplayer 裡面小圈子都幾多下 a
自己果堆人仲有熱誠去出好每一角色未得咯

舊 07-13-05, 12:24 AM   #25
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

引用:
...唔開放點吸引cosplayer黎...
也是啦.... 反正這種形式的公開原本就預左有好多非cosplay的人來睇~

論壇跳轉

現在的時間是 11:35 PM

手機版 | APP版