Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-21-20, 10:00 AM   #301
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Fio 查看文章
想問問點睇留學移民加拿大?有fd打算賣樓做生活費帶埋老婆(主婦)同兩個小朋友(小學)過去讀IT master,grad後真係搵唔到嘢做先回流
之前自己睇移民冇為意有呢招,可能見到讀書先就冇睇落去
由手機版發出
Master 對工作其實無乜大幫助

而且2年時間太短,亦唔會對留居有大幫助

讀書呢個 route 通常都係讀 Bachelor degree,如本身已有,再選另一科

或 phd 之後教書做 research

如本身有資本,考慮下開公司,最下欄既 Asian takeaway (如你鬥得贏中國人)又好,做返自己專業就最好

唔知你朋友係咪有乜好路數啦
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-20, 10:03 AM   #302
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: darkvolver 查看文章
加拿大生人勿近啦.......米字再衰都有個譜。

加拿大就算讀書定工作都會令人退化....生存/競爭性會比正常人低。
地方係好既

有自然有文化亦有科技

雖然都俾中國滲透得好勁,叫好過澳紐囉
由手機版發出
舊 10-21-20, 10:12 AM   #303
darkvolver
God of Gamer
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
地方係好既

有自然有文化亦有科技

雖然都俾中國滲透得好勁,叫好過澳紐囉
由手機版發出
我都係個句: 兩睇

始終我對加拿大有特別看法,居住或工作可以避就避。

舊 10-21-20, 05:36 PM   #304
Fio

註冊日期: Dec 2001
引用:
加拿大生人勿近啦.......米字再衰都有個譜。

加拿大就算讀書定工作都會令人退化....生存/競爭性會比正常人低。
因為多華人定政治原因?環境同經濟感覺上加拿大好似穩定d

引用:
Master 對工作其實無乜大幫助

而且2年時間太短,亦唔會對留居有大幫助

讀書呢個 route 通常都係讀 Bachelor degree,如本身已有,再選另一科

或 phd 之後教書做 research

如本身有資本,考慮下開公司,最下欄既 Asian takeaway (如你鬥得贏中國人)又好,做返自己專業就最好

唔知你朋友係咪有乜好路數啦
由手機版發出
佢應該都唔係有特別好路數,都係想借留學然後搵工入籍,不過見加拿大even留學都可以帶埋家人同小朋友可以免費讀書想博一博,當然都要睇睇係唔係批佢過去留學同大學收唔收,但成碼行出咗一步
自己如果真係要試都可能係由呢條路,始終本錢唔多都係靠賣自住樓,但真係不成功做便成仁,搞一輪要回流就樓同工都要搵過(雖然去邊都係有咁嘅風險)
由手機版發出
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-20, 05:47 PM   #305
darkvolver
頹冗

引用:
因為多華人定政治原因?環境同經濟感覺上加拿大好似穩定d

由手機版發出
顏色問題就不講啦。

加拿大大政治暫時要等大選,同埋已經好腐敗下。另外,你睇下作為5眼一份子,美國都不多想理你便知一二。現在因為lockdown物價都幾波動下。

加拿大不是一個亞洲/東南亞火坑,穩穩定定一定有工做,但係交稅, 醫保(價錢可以同美國一樣貴)或升職的時候要比其他國家小心。

此篇文章於 10-21-20 05:56 PM 被 darkvolver 編輯。
darkvolver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-20, 09:38 PM   #306
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:

佢應該都唔係有特別好路數,都係想借留學然後搵工入籍,不過見加拿大even留學都可以帶埋家人同小朋友可以免費讀書想博一博,當然都要睇睇係唔係批佢過去留學同大學收唔收,但成碼行出咗一步
自己如果真係要試都可能係由呢條路,始終本錢唔多都係靠賣自住樓,但真係不成功做便成仁,搞一輪要回流就樓同工都要搵過(雖然去邊都係有咁嘅風險)
由手機版發出
五眼英語國家大學一般都可以帶埋配偶既, 有配偶visa, 但應該會有限制唔俾做幾多個鐘頭既工.

大學都係易入難出, 俾得起錢, 基本能力得就俾你入學

細路我唔知點搞, 未有經驗, 應該計留學生, 收留學生既價

一個錢字解決

就咁聽情況, 賣自住樓大約 5-600 萬 HKD?

3 個人既學費 + 4 個人既基本生活, 捱唔捱到 2 年 ? (master 2 年)

反正就到 2021.01.01, 如果等得呢兩個月, 不如睇埋 BNO 點情況先決定

起碼唔一定要讀書
舊 10-21-20, 11:05 PM   #307
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
Master 有冇用睇你做邊行,有啲行頭,好似做大學圖書館咁,一定要有張 Master 證晝揸手先可以報。如果你有志法律行業,甚至從政,除咗法律系之外,最好修埋歷史,事關做歷史研讀嘅方法,對法律事務好有幫助。

咁你讀嚟過日晨另計啦。

加拿大,醫療同治安一般都好過「對面」嘅美國,住就䏲邊,因為地大人少,又凍,啲生活同好多地方都有唔同差異。講政治同中共嘅影響,本人唔熟,無謂獻醜。種族歧視,結構性嘅,加國其實好唔得過美帝幾多。

舊 10-22-20, 10:48 AM   #308
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

唔知我有無睇錯

英國國會 Hong Kong Bill 提出向未有 BNO 既香港人發出 BNO

包括 97 後出生既 HK resident

如無修正,係連單程證都會包

真攬炒
由手機版發出
舊 10-22-20, 11:55 AM   #309
darkvolver
頹冗

引用:
唔知我有無睇錯

英國國會 Hong Kong Bill 提出向未有 BNO 既香港人發出 BNO

包括 97 後出生既 HK resident

如無修正,係連單程證都會包

真攬炒
由手機版發出
老友,等一等啦......米字佬玩緊政治,好戲還沒有上演。

舊 10-22-20, 01:41 PM   #310
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
老友,等一等啦......米字佬玩緊政治,好戲還沒有上演。
有個諗法

與其等中國慢慢陰d陰d偷走香港既儲備

不如就老夫(英國)出手,一次過吸走晒d錢同人

吸唔晒,剩低既亂局都玩殘你
由手機版發出
舊 10-22-20, 02:37 PM   #311
肉羊哩咖
griffin611

嘻,之前唔係好大聲傳話咩「留島不留人」嘅咩?而家咁緊張~ 而家德國都畀港人政治庇護。

其實幾有興趣想知德國生活係點。

舊 10-22-20, 02:52 PM   #312
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
嘻,之前唔係好大聲傳話咩「留島不留人」嘅咩?而家咁緊張~ 而家德國都畀港人政治庇護。

其實幾有興趣想知德國生活係點。
德國生活2個字﹕規矩 / 直接

簡單來說有點似日本,一就一,不會有二。

例如你要申請買一支筆,由填表>審核>到最後有支筆,需要半年有多或以上時間,過程只能等待,不能投訴.......

此篇文章於 10-22-20 02:55 PM 被 darkvolver 編輯。
darkvolver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-20, 09:15 PM   #313
Fio

引用:
五眼英語國家大學一般都可以帶埋配偶既, 有配偶visa, 但應該會有限制唔俾做幾多個鐘頭既工.

大學都係易入難出, 俾得起錢, 基本能力得就俾你入學

細路我唔知點搞, 未有經驗, 應該計留學生, 收留學生既價

一個錢字解決

就咁聽情況, 賣自住樓大約 5-600 萬 HKD?

3 個人既學費 + 4 個人既基本生活, 捱唔捱到 2 年 ? (master 2 年)

反正就到 2021.01.01, 如果等得呢兩個月, 不如睇埋 BNO 點情況先決定

起碼唔一定要讀書

我估佢4,5百萬都有嘅, 捱幾年應該都ok

我就唔算急嘅, 都係觀望嘅, 2022都可能仲係呢個階段
只係移民都係後生分數高d, 要走早d起步都好d
舊 10-22-20, 10:40 PM   #314
Fio

一講就有bno新消息,連過咗期都唔駛續有夠方便
由手機版發出
舊 10-23-20, 03:56 AM   #315
肉羊哩咖
griffin611

仲要象徵式收費,慌死你唔過去買樓買股票咁。

舊 10-23-20, 09:04 AM   #316
darkvolver
頹冗

引用:
一講就有bno新消息,連過咗期都唔駛續有夠方便
由手機版發出
引用:
慢慢睇啦......好戲還未上演

舊 10-23-20, 09:49 AM   #317
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
Easy money 人人都想賺,無分國籍既

同一個大富翁玩法,起香港可以發大財,去到有民主文明既五眼國家,未必賺得返呢個回報

我唔認同,但唔覺得炒樓炒股係香港人獨有,由落後既東亞移民去文明既五眼英語國家,大部分人都係咁

不過,香港人係叻d既,呢方面
由手機版發出
舊 10-23-20, 10:15 AM   #318
darkvolver
頹冗

引用:

同一個大富翁玩法,起香港可以發大財,去到有民主文明既五眼國家,未必賺得返呢個回報

我唔認同,但唔覺得炒樓炒股係香港人獨有,由落後既東亞移民去文明既五眼英語國家,大部分人都係咁

由手機版發出
當年荷蘭殖民印尼,都係狂發放passport及identities。

舊 10-23-20, 03:35 PM   #319
肉羊哩咖
griffin611

引用:

由手機版發出
唔好誤會,如果企嚮英帝政府個立場,啲人抬高個物業價,佢咪收多啲資產增埴稅。而家全世界經濟殘成咁,唔做返啲嘢點得?

舊 10-23-20, 03:40 PM   #320
darkvolver
頹冗

引用:
唔好誤會,如果企嚮英帝政府個立場,啲人抬高個物業價,佢咪收多啲資產增埴稅。而家全世界經濟殘成咁,唔做返啲嘢點得?
所以當地出售物業的人都幾瘋狂下.......當然買左之後中伏及變成負資產就..

舊 10-23-20, 03:58 PM   #321
肉羊哩咖
griffin611

引用:
所以當地出售物業的人都幾瘋狂下.......當然買左之後中伏及變成負資產就..
保守黨話之你吖~ 有人話英國人無寶不落,佢啲移民法例一向都好特別,大部份國家要申請人留嚮居住地等,無十年八載都要三五七年,英國就話你過咗嚟先,抽夠你啲稅 — 啲消售稅你點都走唔甩 — 之後再算。

舊 10-23-20, 04:05 PM   #322
darkvolver
頹冗

引用:
保守黨話之你吖~ 有人話英國人無寶不落,佢啲移民法例一向都好特別,大部份國家要申請人留嚮居住地等,無十年八載都要三五七年,英國就話你過咗嚟先,抽夠你啲稅 — 啲消售稅你點都走唔甩 — 之後再算。
我都係個句: 兩睇....

1) 可能我習慣外國生活 / 居住方式就冇太多問題。米國居住就睇你點睇及慣不慣。香港係因為高地價令交稅等問題,令人在外國不開心。換轉其他國家又不會見得比米國太好 / 差。

2) 米字國現在的事情,都要同美國個邊做matching。即管繼續睇下點。另外,肥佬好快又去歐洲

舊 10-26-20, 06:14 PM   #323
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
睇咗歷史二三事 (History on Tuesdays),
講亞裔移民美國的歷史,推介比大家睇下~!

引用:
作者: IDGAF 查看文章

歷史二三事

篳路藍縷BREAKING GROUND
https://www.rthk.hk/tv/dtt31/program...episode/705938
當美國踏入國家大興土木的時代,來自中國、印度、日本、菲律賓以及其他地方的新移民都遠道而至。雖然他們最終都被《排華法案》拒諸門外,成為首批「無證移民」。不過,這批人卻為美國建設了的鐵路,振興當地經濟。他們為爭取在美國擁有平權而上訴至美國最高法院,並在影視界發光發亮。

忠誠疑慮 A QUESTION OF LOYALTY
https://www.rthk.hk/tv/dtt31/program...episode/708063
在美國出生的日裔美國人第二代,身陷於出生地和亞洲家鄉的夾縫之間。在第二次世界大戰期間,因美國跟日本成為敵對,被懷疑的日裔美國人全部被美國政府囚禁於拘留營內,自此每個日裔美國人家庭對國家的忠誠都受到考驗,甚至有家庭的兄弟因此反目成仇。而對於韓裔以及其他亞裔美國人而言,加入美軍亦等同協助亞洲國家脫離日本侵略而戰。

優良美國人 GOOD AMERICANS
https://www.rthk.hk/tv/dtt31/program...episode/709335
在冷戰時期,亞裔美國人被譽為少數族裔的模範。與此同時,他們亦被懷疑從未對美國忠誠。這是一個亞裔美國人雄心壯志的年代,他們首次渴望投身美國政界,而亞裔美國人在文化上的轉變亦日漸浮現。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-20, 10:32 PM   #324
肉羊哩咖
griffin611

轉載沈生轉載人哋啲,有關紐西蘭嘅嘢嘢:
引用:
提返前三年,我覺得亞德恩不單冇過啲乜嘢幫香港人,實際上佢係刁難香港人移民嚟紐西蘭。但係好奇怪,紐西蘭大選之前,《蘋果日報》出咗個新聞讚佢。對家一直批評亞德恩唔係實事求是缺政治經驗,競選承諾誇張失實,欠真正政積;亞德恩不斷重覆佢會解決紐西蘭嘅房屋問題,但係佢在任期間紐西蘭房價屢創新高。歌蓮斯喺辯論期間,表現出實幹成熟穩重經驗老到嘅政客。但係冇辦法,選舉結果出咗嚟,紐西蘭只係想要一個feel good嘅國家領導人。  

雖然小弟對呢班左膠女性壟斷紐西蘭政治有意見。但係今年紐西蘭大選美妙之處,在於和平地完成咗當地嘅時代革命,踢走晒好多男性老白人議員,紐西蘭年青人只要遵守選舉嘅遊戲規則,就可以趕走政治老人,無需要上街進行過度激烈嘅社會運動、抗爭或暴力。  

然而,紐西蘭選民已經表咗態堅決要行左傾左膠路線,你話仲邊度有香港人惗移民嚟?提返前三年,我亞德恩除咗出口術,根本冇做過啲乜嘢幫香港人,工黨亦從來未捧過一個居紐港人做議員,紐西蘭工黨所有華人議員都係來自中國大陸。每一次大選啱啱完結之後,都係種票時候,阿德恩會否開恩幫助黃絲香港人移民紐西蘭,定靜靜雞雞渗大陸人入嚟或變成藍絲天堂,呢個只能夠拭目以待。

舊 10-27-20, 09:36 AM   #325
darkvolver
頹冗

引用:
轉載沈生轉載人哋啲,有關紐西蘭嘅嘢嘢:
以下係我對紐西蘭一些見解﹕

1) 澳洲及紐西蘭大家係有一定的連繫,曾經有人整個一個投票係: 2國合併,最後否決左。

2) 紐西蘭地沿政治關係佢自己的襯家小,自給自足似北歐 / 英國。

3) 紐西蘭係一個地震帶及水浸國家及容易有冰雹,自己定時有悲劇,所以較為左。

4)人口小,就算城鎮仔都幾空虛下。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:58 PM

手機版 | APP版