Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-07-20, 12:45 PM   #1201
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: nami_tamaki999 查看文章
無錯,一來開發程序統一返
不過非核心玩家多少都有影響,當2/3玩家都適應咗,我係Sony都唔會為咗照顧果1/3改返轉頭或者加多個選擇比你,咁又倒返轉玩謝d廠
改變或多或少都一定會有影響架啦
但係如果唔改變又點進步?
當然唔會啦,唔通我一有決策有人反對我就停喺度?(SCE 改做 SIE 又有冇問過大家?)
人地梗係有計過數,評估利弊先有咁嘅決定架啦

舊 10-07-20, 12:47 PM   #1202
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
作者: holsety 查看文章
我也不明白,任記叉盒係AB,但sony係ox,統一ab吧
任記同微軟的AB都統一用法架,只係位置唔同嘛
至於Sony的XO□△,因為XO□△有其代表性同時亦係Trademark嚟,估計放棄使用的機會微乎其微

此篇文章於 10-07-20 01:06 PM 被 Marco 編輯。
Marco 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-20, 12:50 PM   #1203
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
作者: izumo 查看文章
其實俾你執key assign 咪得囉
一個唔洗1日寫完ge 功能
利申 而家 ps4 系統 都係用o 確定
由手機版發出
唔係唔寫得,學你話,KEY ASSIGN真係可以一日搞掂
但為PlayStation開發遊戲Sony係有一套開發準則俾開發公司,唔係話寫就可以俾你隨便寫落去

舊 10-07-20, 01:04 PM   #1204
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Marco 查看文章
唔係唔寫得,學你話,KEY ASSIGN真係可以一日搞掂
但為PlayStation開發遊戲Sony係有一套開發準則俾開發公司,唔係話寫就可以俾你隨便寫落去
應該有得override而且有啲遊戲都有幾款控制
再不然可以做按X = false 按O = true也可以都是switch
因為做遊戲要做key config
當然如果只能夠用PS套開發軟件的話就要硬食

舊 10-07-20, 01:09 PM   #1205
真!DC
Banned User
奉行我道

真係冇哂買機意欲架
在我角度睇佢係剝奪左我玩ps獨game既機會
我覺得哩件事係比m$收購左邊間邊間廠更震撼更大影響力
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-20, 01:11 PM   #1206
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
應該有得override而且有啲遊戲都有幾款控制
再不然可以做按X = false 按O = true也可以都是switch
因為做遊戲要做key config
當然如果只能夠用PS套開發軟件的話就要硬食
我地回歸到最基本嘅命題先:Sony要喺PS5上統一X決定 O取消
原因講咗,避免硬件同軟件衝突同時減低開發遊戲負擔
而家唔係唔做,而係無得咁做
因為Sony要喺PS5上統一X決定 O取消
Got it?

又咁講啦,呢件事出咗街之後,歐美都有聲音要Sony改返O決定X取消嘅
亦都有歐美玩家願意跟日本傳統嘅O決定X取消
講到尾Sony都係為玩家嘅我相信如果聲音夠大可能真係可以改返都唔奇

利申:習慣O決定X取消

此篇文章於 10-07-20 01:20 PM 被 Marco 編輯。
Marco 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-20, 01:37 PM   #1207
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: holsety 查看文章
我也不明白,任記叉盒係AB,但sony係ox,統一ab吧
但老任BA 同叉盒AB 位置係對調, 同時XY 同YX 位置亦都係對調
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-20, 01:49 PM   #1208
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
我只係覺得AB應該唔會有B決定A取消呢種爭議XD

舊 10-07-20, 01:59 PM   #1209
kyo353
Game Master

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDkyo353
上網見到二手碟放落機唔玩得唔知又係咪真

舊 10-07-20, 02:19 PM   #1210
ps4boy
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2016
https://youtu.be/Jy00FgZNias

舊 10-07-20, 02:24 PM   #1211
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
其實到呢刻都唔明個怨念係邊

另外2K21出左PS5 trailer,疾到呢
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-20, 02:31 PM   #1212
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 真!DC 查看文章
真係冇哂買機意欲架
在我角度睇佢係剝奪左我玩ps獨game既機會
我覺得哩件事係比m$收購左邊間邊間廠更震撼更大影響力
由手機版發出
無錯
由首發必買,買新電視等, 超有誠意的

但比人出賣
現在完全唔想買了

未來因為無得選下都會買既
但不會是開心情況

只是因為ps4 無新遊戲被迫買

希望任天堂生性d出部新機性能好少少
比我去ns果邊用3點方向的確定鍵玩日遊戲

引用:
作者: qwe 查看文章

佢無視得日系玩家
下一步
就會更加聖光架啦

你等玩更多的最後原諒者2吧

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊

此篇文章於 10-07-20 02:34 PM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-20, 02:37 PM   #1213
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:

比起按鍵擺位, 應該更多人覺得X確定O取消係違反認知邏輯,
我唔確定到底係歐美對XO認知同亞洲相反, 定純粹習慣咗個按鍵擺位

舊 10-07-20, 03:13 PM   #1214
ericwpk
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDericwpk66
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
比起按鍵擺位, 應該更多人覺得X確定O取消係違反認知邏輯,
我唔確定到底係歐美對XO認知同亞洲相反, 定純粹習慣咗個按鍵擺位
好似講過 三角正方圓圈交叉係圖形, 所以入面圓圈交叉唔代表是否....

ericwpk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-20, 03:14 PM   #1215
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
PS5の『×ボタン決定に統一』に海外からも同情の声、「不必要な変更」「海外を日本に合わせろよ…」

俾海外同情番轉頭

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-20, 03:21 PM   #1216
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Marco 查看文章
...skip...
因為Sony要喺PS5上統一X決定 O取消
Got it?
...skip...
放心
一定做唔到

舊 10-07-20, 04:40 PM   #1217
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
咁在下老實D,出果陣有正價貨應該一樣照買既。
國安法都接受到,應該冇咩難到香港人

舊 10-07-20, 05:06 PM   #1218
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
sony都無派一萬(磨拳擦掌

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-20, 05:28 PM   #1219
豪傑公子

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
我都等緊正價........嘅RTX3090呀~
睇下邊個快返到正價~

此篇文章於 10-07-20 05:47 PM 被 豪傑公子 編輯。
豪傑公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-20, 05:38 PM   #1220
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
如果唔比玩二手碟就...

https://hk.style.yahoo.com/%E4%BA%8C...041445305.html

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-20, 05:51 PM   #1221
豪傑公子

引用:
作者: harakuma 查看文章
應該係假嘅:
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn...snA=310&tnum=4

舊 10-07-20, 06:08 PM   #1222
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
掣問題,話硬件問題做唔到就根本係藉口,2020年啦,咁簡單點會做唔到
同埋唔係OX嘅問題,亞洲玩家習慣咗,右邊個掣係確認,下面個掣係取消
由GAMEBOY開始已經係咁
就好似叫用開筷子嘅人,宜家SONY要你哋一定要用刀叉
直情係歧視問題嚟,BLM,但Asian is a joke
機我就只係睇GAME買,PS4都係因為MHW
除非PS5出返MHW2而又早PC成半年
否則有PC玩PC算,反正2080難民應該都仲玩到下GAME

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-20, 07:27 PM   #1223
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: pet3 查看文章
sony都無派一萬(磨拳擦掌
咁人地都未製造個武肺俾你吖

舊 10-07-20, 08:17 PM   #1224
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
https://www.facebook.com/15791131423.../?vh=e&extid=0

官方拆機片⋯
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-20, 08:45 PM   #1225
Alpha2
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2016
引用:

比我訂部機,返屋企拆仲好啦
Alpha2 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
亞洲首個PLAYSTATION®3遊戲製作課程─「數碼創意大本營」 Designer 電視遊戲討論版 7 04-30-08 06:57 PM
Playstation 1 問題 Gizmo 電視遊戲討論版 5 04-29-04 03:35 PM

現在的時間是 07:02 AM

手機版 | APP版