Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-05-23, 10:17 AM   #951
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
誠哥~~呀,不是……

哩後半做劇場版都不為過
個人心目中第二套完得最好嘅動畫(第一套係鋼鍊)

啲錢俾巨人食哂所以咒術嗰邊戰鬥頹到咁?
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-23, 08:16 PM   #952
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
感動完結
睇過原作但動起來加上聲優演出同配樂渲染力大好多
又燃又感動睇到眼濕濕
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-23, 09:16 PM   #953
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
結局套在現今世界局面由其應景
戰爭係唔會完結束 人類總是重複同樣的錯誤
完得好好 唔明當初漫畫完個時網上咁多人鬧
我忍住無睇 只追開動畫
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-23, 09:59 PM   #954
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Heaven 查看文章
我忍住無睇 只追開動畫
宏觀啲睇就係循環嚟
人類死剩少少然後回復番自然,之後再繁殖再戰爭咁loop落去

所以滿口和平、環保嗰啲只係做緊好表面嗰層
人類唔絕種係唔會有真和平出現
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-23, 10:57 PM   #955
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 真!DC 查看文章
睇過原作但動起來加上聲優演出同配樂渲染力大好多
+1

引用:
上映時間出奇地夾

冇上戲院賺一筆
有兩日有料afterparty
https://party.shingeki.tv
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-23, 10:58 PM   #956
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
我忍住無睇 只追開動畫
先利申我係睇單行本冇睇連載版
而除左對尤米爾心境描寫不足外我係好滿意結局

當年單行本結局有加左頁數,動畫大致跟單行本不過有d加左料
印象中艾倫同阿爾敏情深對話加多左清楚左
連載版聽講冇最後mikasa見到尤米爾同圍完頸巾就完
冇之後幾十幾百年既事

所以最初連載版有人不滿交代唔清楚
Mikasa點解頭痛冇解釋
另外有班人只想看血流成河殺晒島外人
見到真相艾倫唔係佢地心目中”英雄”而失望

到單行本結局加頁
見mikasa之後有結婚有子孫CP廚又嘈
最後島都係比戰爭消滅擬似巨人之力再出現
又有班人話艾倫根本白做冇意義唔鍾意(即使明明明顯係好多世代幾百幾千年後既事)

我就好鐘意歷史不斷重演喱個寓意結局
民族仇恨現實都無解
巨人結局做倒咁已經好好
由手機版發出
舊 11-06-23, 01:09 AM   #957
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
終於到完結
一直只追動畫(漫畫只睇左頭幾集放棄左...)

睇PV以為米卡莎生對翼原來一切誤會XD

艾倫又係路魯修方式成全世界敵人
不過巨人場面大得太多......

艾倫同亞爾敏對話, 好兄弟真係呃唔到

預見既未來始終無法改變
死後既亦無法預知
寄望他人幫忙走向更好的未來...

始祖都係唔太明
得唔到既愛情令自己無法釋懷...
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-23, 05:45 PM   #958
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
貼呢邊
以後唔好訓住睇

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-23, 09:14 PM   #959
Heaven
Game Master

夢見既應該係女巨人 女奇行種掛
舊 11-08-23, 03:45 PM   #960
Heaven
Game Master

就冬天早d出貨好WOR

TVアニメ『進撃の巨人』 The Final Season 完結編 ミカサモチーフカシミアマフラー

通常価格 ¥7,980 JPY
【こちらの商品は、先行予約商品となります。※2024年1月下旬~2月初旬頃発送】
https://airtwokyo.com/products/sk-fs-mkmf

舊 11-08-23, 04:27 PM   #961
真!DC
Banned User
奉行我道

有冇劇中咁襟用先
由手機版發出
舊 11-10-23, 08:17 PM   #962
Heaven
Game Master

進擊的巨人Worldwide After Party 紀念商品購買頁
https://party.shingeki.tv/shop/categ...o=sales&s=desc

好多有趣既商品

舊 11-22-23, 10:24 PM   #963
Heaven
Game Master

台灣網民鬧陌生女似「車力巨人」被判誹謗兼罰錢!事後案情再逆轉
孫男傳喚未到被判處拘役25日 張男、蔡女認罪判處新台幣1萬2千元罰金
案情再反轉!蔡女改判緩刑2年、孫男上訴也改判緩刑2年
https://www.hk01.com/article/963705?...edium=referral

皮克躺著也中槍, 明明鹹魚青菜,各有所愛車力巨人都可以好受歡迎
舊 11-22-23, 11:16 PM   #964
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
台灣網民鬧陌生女似「車力巨人」被判誹謗兼罰錢!事後案情再逆轉
孫男傳喚未到被判處拘役25日 張男、蔡女認罪判處新台幣1萬2千元罰金
案情再反轉!蔡女改判緩刑2年、孫男上訴也改判緩刑2年
https://www.hk01.com/article/963705?...edium=referral

皮克躺著也中槍, 明明鹹魚青菜,各有所愛車力巨人都可以好受歡迎
>不過法官認為並非「表達內容的自由」,孫男在Dcard上針對謝女外貌以「笑死」、「長得有夠噁心」、「==」等粗鄙、誇張、低劣及性暗示輕蔑用語

認證「==」係粗鄙用語

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
進撃の巨人 l Capcom 武藤遊戲 街機遊戲討論版 8 03-13-18 01:48 PM
[多機種] 進撃の巨人 | 已售 武藤遊戲 電視遊戲討論版 234 06-17-16 12:50 AM
[漫畫] 諫山創:「進撃の巨人」作者が将棋マンガ 「ARMS」の皆川亮二とタッグ money 日本動漫畫討論版 9 08-07-14 08:51 AM
[動畫] 諫山創「進撃の巨人」#25「壁 ――ストヘス区急襲③――」(終)Vol.2 money 日本動漫畫討論版 1222 04-03-14 11:18 PM
[漫畫] 諫山創「進撃の巨人」#08「心臓の鼓動が聞こえる ――トロスト区攻防戦④――」丨絕望人類大戰巨人兵團――。 神名レオ 日本動漫畫討論版 1006 05-28-13 01:19 PM

現在的時間是 09:37 AM

手機版 | APP版